BIY AD

29 Kasım 2010 Pazartesi

6. Hafta Tamamlandı



Panküp Kayseri:83 - Burhaniye Belediye:72
Panküp, ligin galibiyetsiz tek takımı Burhaniye'yi rahat geçti. Maç sonundaki 11 sayılık fark, yanıltıcı olmasın 50-26 önde kapadığı ilk yarının ardından Panküp, rotasyonu geniş tutup gençlerine de bolca şans vererek bitirdi maçı. İstatistiklerde yanlışlık var büyük ihtimalle süresi 00:00 olarak gözüken oyuncu sayı atmış, Aslı Sevinç de 6:21'de; 11 top kullanarak 19 sayı atmış ve 8 ribaund-1 asist-5 top çalma-5 top kaybı-4 faul yapmış gözüküyor. Bunların hepsinin eğer çok çok ekstra şeyler olmadıysa 6.5 dakikaya sığması imkansız. Dakikaları bir tarafa koyup, diğer istatistikler üzerinden ilerlersek; Panküp'te Tuğçe Canbaz hariç süre alan her oyuncunun skora katkı verdiğini görüyoruz. Panküp'ün genç oyuncuları Bircan Gökdemir ve Esra Ural'ın da 4/4 ile 8'er sayı üretmesi sevindirmiştir Ayhan Hoca'yı. Ligin galibiyet alamayan tek ekibi Burhaniye'den mevcut kadrolarıyla daha iyisini beklemek iyimserlik olurdu. Resmiyetini bilmiyorum ama Facebook'ta Burhaniye ile ilgili bir grupta bu hafta yabancı ve yerli oyuncu yapılacağını okudum. Bu hamle gerçekleşirse seviye atlayabilirler. 

PANKÜP KAYSERİ ŞEKER: Pınar Demirok 10 (5 ribaund-1 asist), aslı Sevinç 2 (1 ribaund), Aslı Sevinç 19 (8 ribaund-1 asist), Tuğçe Canbaz (2 ribaund-1 asist), İlsu Darıcıoğlu 6 (2 asist), Gizem Yavuz 8 (3 ribaund-5 asist), Nazlı Gökdemir 8 (5 ribaund), Bahar Öztürk 3 (4 ribaund-5 asist), Latoya Pringle 10 (8 ribaund-4 asist), Esra Ural 8 (2 ribaund), Aynur Metin 5 (2 ribaund-2 asist), Vickie Johnson 4 (1 ribaund-2 asist)

BURHANİYE BELEDİYE: Aysu Keskin 2 (1 asist), Seda Atlı 4 (1 asist), Hande Kayalar 16 (3 ribaund), Mina Maksimovic 11 (4 ribaund-3 asist), Allyson Hardy 14 (8 ribaund-3 asist), Duygu Fırat 9 (6 ribaund-1 asist), Amber Petillon 16 (12 ribaund-4 asist), Betül Pehlivan (3 ribaund-1 asist)

Beşiktaş:67 - Mersin BŞB:81
Lige kötü başlayan Mersin'in Beşiktaş'ı deplasmanda mağlup etmesiyle, büyük bir sürprizin yanında haftanın tek deplasman galibiyeti de Mersin'den geldi. Mersin'de 5 oyuncu çift hanelerde skor üretirken, bunlardan 3'ünün yerliler olması dikkat çekici. Beşiktaş'ta ise sadece Brezilyalılar çift hanelere ulaşabildi. Bu maçta Beşiktaş'ta Tuğba Taşçı süre almazken, Erlana Larkins de Mersin'de oynayamadı. Başka bir deyişle; 3 yabancılı Mersin, 3 yabancılı Beşiktaş'ı deplasmanda 14 sayılık farkla geçti. 

BEŞİKTAŞ COLA TURKA: Esra Şencebe 8 (3 ribaunt – 1asist), Esra Erden Ataç 1 (1 asist), Nilay Kartaltepe 8 (10 ribaunt – 6 asist), Iziane Castro Marques 15 (6 ribaunt – 2 asist), Yasemin Horasan 9 (2 ribaunt), Melike Bakırcıoğlu, Kelly Silva Santos 15 (7 ribaunt), Iveta Salkauske 9 (1 ribaunt – 1 asist), Ayşe Cora 2

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: Tuğçe İnöntepe 12 (9 ribaunt – 4 asist), Merve Aydın, Chanel Mokango 16 (8 ribaunt – 3 asist), Çisem İncel, Korel Engin 6 (2 ribaunt – 2 asist), Gülnur Sandallıoğlu, Deniz Çolakoğlu (3 ribaunt), Lacey Katrice Simpson 5 (10 ribaunt – 5 asist), Constance Jinks 19 (6 ribaunt), Melike Tuğba Talaslıoğlu 11 (3 ribaunt – 1 asist), Tuğçe Murat 12 (3 ribaunt – 1 asist)

Fenerbahçe:74 - Galatasaray:68
Galatasaray uzun süre önde götürdüğü maçta, son çeyrekte hücumdaki sıkıntısını çözemeyip, oyun tarzından sapınca Fenerbahçe etkileyici bir geri dönüşle maçı almasını bildi. Seimone Augustus, Penny Taylor, Sylvia Fowles ve Diana Taurasi performanslarıyla Türk basketbolseverler için ne kadar büyük şans olduklarını bir kez daha gösterdiler. Bu 4'lünün dışında çift hanelere ulaşan tek oyuncu, Fenerbahçeli Nevriye Yılmaz olunca dengeleri de kendi takımı lehine bozdu. 6. haftanın son maçında Fenerbahçe, Galatasaray ile galibiyet sayılarını eşitlerken, artık ligde namağlup takım kalmadı. 

FENERBAHÇE: Hana Horakova (2 ribaunt), Birsel Vardarlı 5 (4 ribaunt - 4 asist), Esmeral Tunçluer 3 (1 ribaund - 1 asist), Nevriye Yılmaz 12 (9 ribaunt - 2 asist), Diana Taurasi 18 (7 ribaund - 5 asist), Penny Taylor 21 (5 ribaunt), Ivana Malovic 6 (2 ribaunt - 2 asist), Nevin Nevlin 9 (2 ribaunt)

GALATASARAY MEDICAL PARK: Tuğba Palazoğlu 5 (2 ribaunt - 1 asist), Bahar Çağlar 5 (3 ribaunt - 3 asist), Işıl Alben 5 (4 ribaunt - 3 asist), Gintare Petronyte, Nihan Anaz 2, Monique Currie 6 (7 ribaunt), Melisa Can 3 (5 ribaunt), Seimone Augustus 24 (6 ribaunt - 1 asist), Sylvia Fowless 18 (9 ribaunt)

28 Kasım 2010 Pazar

Neden Kaybettik

Maç yazısını Çağlar'dan alacağız, ben son anlarda gördüğüm sıkıntıları aktarmak istiyorum. Salondan gördüğüm kadarıyla tabii ki.

1- Frene Basamayan Currie: Bu üçüncü çeyreğin sonunda olan bir hataydı aslında. Eğer kazandığı topun ardından topu ellerinde tutsa bile son çeyreğe çift haneli farklarla girecektik. Gereksiz bir şekilde içeriye dalıp, top kaybına sürüklendi. Dönüşünde de Nevriye'nin basketiyle Fenerbahçe farkı 9'a indirdi.

2- Dışarı Giden Seimone: Aşağıya iki tane resim ekliyorum birincisi ilk 3 çeyrekteki Seimone, ikincisi ise son çeyrekteki. Kariyerinin hiçbir döneminde o mesafeden etkileyici performansı olmayan Seimone Augustus harika oynadığı 3 çeyreğin sonrasında yapmaması gerekeni yaptı.


3- Unutulan, Kendini Unutturan Fowles: Topu hep dışarıda alan, gerektiği gibi kullanılmayan Fowles, eğer gerektiği gibi kullanılsaydı takım tarafından kırılma anlarında daha üretken bir Galatasaray görebilirdik. Sadece 3 kez top kullanan ve 2 isabet sağlayan Fowles, bu isabetlerden birini de hiç istemediğimiz şekilde orta mesafeden buldu. Takımın hatası daha büyük ama Fowles da o müthiş dominantlığı ile daha çok sorumluluk alabilirdi.

4- Takımı İyi Yönetemeyen Işıl: Seimone'un dışarıya kaymasına da, Fowles'ın unutulmasına da engel olması gerekiyordu takımın saha içi lideri olarak. Hızı arttırıp, düşüreceği -ki şu maçta hızı arttırmaya hiç gerek yoktu- yerleri daha iyi kestirse oyun kurucumuz olarak takımı ayakta tutabilirdi.

5- Kritik Anlarda Bulunan El Campbell: Belki de Fenerbahçe riske ettiği için maçın elimizden kayıp gittiği anlarda top üst üste iki kere Michelle Campbell'e gitti. O da cevapsız bıraktı bu istekleri, başarı sağlasaydı hevesini kırabilirdik rakibin.

6- Gereksiz Tercihleriyle Tuğba: Bir air-ball, bir Taurasi'nin üzerine giderek zorlanan hücum. Direk Tuğba'ya yıkmaya gerek yok ama takımın durduğu anlarda sürpriz skorer olarak Tuğba'nın bu seviyede maç kazandırması zor bir ihtimal. Ne Tuğba'nın bu derece zorlamasına ne de takımın Tuğba'yı bunları yapmaya sürüklemesine gerek yoktu.

Son çeyrekte kaybedilen bu derbiden sonra, 1-2 kişiyi kurban etmeye gerek yok. Nasıl 3 çeyrek boyunca maçı harika oynayıp önde götürdülerse, son çeyrekte de takım halinde kaybettiler. Dediğim gibi maç yazısı Çağlar'dan gelecek ben son notumu da söyleyeyim; Aslan gibi mücadele edip kaybettikleri şu maçtan sonra bizi 'sadece üzdükleri' için teşekkür ederim. Bugün olmadı, yenemediniz ama sahada Galatasaray gibi durdunuz herkese inat. 

F.Bahçe: 74 - G.Saray: 68

35 dakika önde götürülüp kaybedilen klasik bir Caferağa deplasmanı daha. Takımın mücadelesi ve oyunu tutması önemliydi herşeye rağmen, konuşulacaklar var elbette. Devamı gece yarısından sonra burada olacak.

Maç Günü: Fenerbahçe - Galatasaray

Ekstra bir maç önü yazmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Senin adın Fenerbahçe, benimki Galatasaray; ötesine gerek yok. Maç öncesinde söylenebilecek tek şey, her fırsatta her iki takımdaki dünyaca ünlü isimlerin hem iki tarafın idarecileri hem de federasyon yetkilileri tarafından vurgulanırken sezonda şimdilik en az 2 kez görebileceğimiz bu basketbol cümbüşünün futboldaki derbiyle çakıştırılmasının anlamsızlığı.


Fenerbahçe- Galatasaray
28 Kasım, Pazar
Caferağa, 19:30
Yayın: FB ve GS Tv

27 Kasım 2010 Cumartesi

Ev Sahipleri Kayıpsız

Botaş:75 - Alanya Belediye:70
Botaş çok zorlandığı, 2. ve 3. çeyrekleri geride kapadığı Alanya karşısında, son çeyrekte Jolene Anderson'un harika performansıyla kazandı. 18'i son çeyrekte toplam 35 sayı, 9 ribaund-4 asist-4 top çalma-1 blok ile maçı tamamlayan Amerikalı, kusursuza yakın bir performans sergilemiş. Botaş'ın moral bozucu bir şekilde kaybedilen Galatasaray maçından sonra zor da olsa ayağa kalkmayı başarması önemliydi. Yalnız Alanya'nın da hakkını teslim etmemiz gerekiyor, ilk planda yazdıklarımızın aksine dirençli ve inatçı bir takım olduklarını gösteriyorlar her maçın sonunda. Lige daha da alışmaları ile bu oyunlarının skora da yansıması muhtemeldir.

BOTAŞ: Seda Tabakçı 2 (2 ribaund – 1 asist), Nesibe Burcu Uzun (1 ribaund), Alessandra Santos De Oliviera 5 (6 ribaund – 1 asist), Jolene Nancy Anderson 35 (9 ribaund – 4 asist),Gamze Takmaz 8 (2 ribaund), Gökçe Doğan 2 (6 ribaund – 4 asist), Tülay Hızal (1 ribaund), Megan Elizabeth Frazee 19 (10 ribaund – 2 asist), Whitney Erinn Boddie 4 (4 ribaund – 2 asist)

ALANYA BELEDİYESİ: Marie Smith 17 (10 ribaund – 2 asist), Gülşah Çelebi 9 (1 ribaund – 1 asist), Belgin Onbaşı 4 (2 ribaund), Yasemin Kimyacıoğlu 6 (4 ribaund – 1 asist), Renee Jackson 2 (2 ribaund – 2 asist), Miranda Joy Ayim 13 (9 ribaund – 4 asist), Nicarra Terry 19 (10 ribaund)

Tarsus Belediye:75 - Ceyhan Belediye:54
Güneyin iki temsilcisinin karşılaşmasında gülen Tarsus oldu. Ceyhan'ın 7 kişilik rotasyonunun son çeyrekte durduğunu görüyoruz bu maçta, 48-39 girilen son çeyreğin skoru; 27-15. Dakikalar ilerledikçe Tarsus rahatlamış başka bir deyişle. Ceyhan'ın çok net görülen bir sorunu var; takım halinde yaptıkları 5 asiste karşı 23 top kaybı ile maçı tamamladılar. Bu maçla birlikte cezası biten McBride'nin bu yaraya merhem olmasını bekliyor artık Ceyhan. Maçın ardından; Tarsus 4 maç üst üste kazanırken, Ceyhan ise 3 maçtır kaybediyor.

TARSUS BELEDİYE: Naile İvegin 4 (6 ribaund- 1 asist), Dominique Dunyall Canty 12 (3 ribaund– 2 asist), Özge Yavaş 2 (1 ribaund), Seda Erdoğan 13 (3 ribaund– 1 asist), Kübra İmren Siyahdemir 2 (3 ribaund– 1 asist), Sanem Pienette Michelle Pierson 25 (9 ribaund), Cathrine Helene Kraayeveld 9 (3 ribaund- 1 asist), Shanna Zolman Crossley 8 (1 ribaund– 2 asist)

CEYHAN BELEDİYE: Ayşe Dilek Ünüvar 14 (4 ribaund- 1 asist), Asena Yalçın 5 (1 ribaund- 1 asist), Hülya Özkan 3 (2 ribaund), Adeola Olasunkanmi Wylie 6 (10 ribaund), Monique Coker 10 (5 ribaund), Bengü Arseven 8 (1 ribaund- 1 asist), Aisha Mohammed 8 (10 ribaunt- 2 asist)


Samsun Basketbol:94 - İstanbul Üniversitesi:70
Samsun, İstanbul'u farklı geçip ligdeki ilk galibiyetini aldı. Ceyhan'daki durumun bir benzerini de İstanbul Üni'de karşımıza çıkıyor. Üniversite'nin 4 asistine karşılık yaptığı 17 top kaybı, Adair'in katkısıyla ribaundlarda da Samsun üstünlüğünü göz önüne alınca farkın sebebi ortaya çıkıyor. Adair'i fazla izleyemedik ama ribaund konusunda ligimizin en dominant oyuncularından biri, belki de birincisi olduğu göze çarpıyor istatistiklerde. Bugün 20 sayı-12 ribaund ile double-double yaparken,  İstanbul Üniversitesi'nden Howard'ın ardından sahanın en skorer oyuncusu oldu. Samsun kadrosunda yapacağı değişiklikler öncesi son maçında galibiyete kavuşup, bu özlemi dindirdi. Yenilenen Samsun, bugün açılan beyaz sayfayla birlikte ligde tırmanışa geçmek istiyor. 

SAMSUN BASKETBOL: Cansu Aslan 7 (1 ribaund-2 asist), Deniz Boz 13 (6 ribaund-4 asist), Gülşah Akkaya 16 (6 ribaund-2 asist), Ebru Ünal 7 (2 ribaund), Doğa Comba 1, Ebru Torun, Nazlı Güler 4 (1 ribaund-4 asist), Jessica Adair 20 (12 ribaund), Tatum Brown 15 (9 ribaund-2 asist), Alexis Gray 5 (1 ribaund-1 asist), Makbule Amachree 6 (2 ribaund-1 asist)

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ: Aylin Korkmaz 2 (1 ribaund), Bahar Yapar 5 (3 ribaund), Okeisha Howard 23 (5 ribaund), Melis Talay 4 , İlknur Dumlu 3 (1 ribaund-2 asist), Melek Yusufoğlu (1 ribaund), Serenay Çakmakçı, Mehtap Gezer 6 (6 ribaund), Yelda Kavazoğlu, Ashley Paris 13 (9 ribaund-1 asist), Danielle Gant 14 (4 ribaund)

26 Kasım 2010 Cuma

Teşekkür Etmek Lazım

Öncelikle koca bir teşekkür takımı Prag'da da yalnız bırakmayan taraftara. Fark 30'lardayken bile desteklerini kesmediler, maç boyunca seslerini bize kadar ulaştırdılar. Renk bütünlükleriyle, pankartlarıyla tribünde harikaydılar ama büyük bir ihtimalle üzgün ayrıldılar sahadan.
Üzdüğünüz insanlar için siz de bir şey yapmak isterseniz, mücadele etmeye başlayın artık. Tamam zor deplasmanlardı, hazır değilsiniz, öyleydi böyleydi ama Galatasaray'ın şu halinin bile karşılığı, 3 Avrupa deplasmanında toplam 81 fark yemek değildi. Aslında demin yanlış söyledim, bizi üzebilirsiniz. Kaybetmeye, bazen fark yemeye bile hakkınız var. Evet, bizi üzebilirsiniz ama savaşmadan kaybederek kahretmeyin.

Başın Sağ Olsun Ceyhun Hocam

Ceyhun Yıldızoğlu'nun bir süredir yoğun bakımda olan babası, Fehmi Yıldığoğlu'nun vefat haberini almış bulunmaktayız. Merhuma Allah'tan rahmet dilerken, ailesi ve yakınlarına da sabır diliyoruz.

TKBL 6.Hafta Programı

27 Kasım, Cumartesi
14:00
Botaş - Alanya Belediye
15:00 Tarsus Belediye - Ceyhan Belediye SportsTV
16:00 Samsun Basketbol - İstanbul Üniversitesi

28 Kasım, Pazar
14:30 Panküp Kayseri - Burhaniye Belediye
15:00 Beşiktaş - Mersin BŞB
19:30 Fenerbahçe - Galatasaray SportsTV, FB TV

Ev sahibi takımların ağır bastığı bir hafta olmuş. İlk günün en kritik maçı kötü gidişatı durduramayan Samsun ile İstanbul Üni arasında olacak. Samsun'un Alexis Gray ve Alexis Rack ile yolları ayıracağı ve yeni oyuncularla anlaşacağı başkan tarafından da duyuruldu. Çok faydaları yoktu ama eğer bu maça yabancı olarak sadece Brown ve Adair ile çıkılacaksa, ilginç bir maç bizleri bekler. Cumartesinin diğer maçlarında ise ev sahipleri Botaş ve Tarsus ağır basan takımlar. İyi gidişatlarını sürdüreceklerini düşünüyorum.

Pazar günün ilk maçlarında da durum aynı. Panküp ve Beşiktaş sürprizler olmazsa haftayı galibiyetlerle kapatacaklardır. Haftanın, belki de ilk yarının en önemli maçıyla ilgili görüşlerimizi de 'Maç Günü' yazımıza saklıyoruz. 

Euroleague'de 5. Hafta Raporu

A Grubu:

Wisla Can-Pack:66 - Good Angels Kosice:61
TTT Riga:55 - USO Mondeville:50
Cras Basket Taranto:68 - Pecs 2010:40


Denk takımlar, haftalar ilerledikçe birbirine yaklaştı galibiyet sayılarıyla. Taranto liderliğini sürdürse de haftaya gidecekleri Kösice deplasmanı dengeleri değiştirebilir. Euroleague'de haftanın maçında Erin Phillips'in etkili oyunuyla Wisla, Good Angels'ı geçti ama deplasman ekibinde Zuzana Zirkova'nın yokluğu, yakın skorlu maçın ardından onun dönüşüyle daha iyi işler yapabileceklerini gösterdi. İlginç bir grup, Son 16'daki eşleşmelerde diğer takımların gözü, bu gruptan gelecek takımlarda olacaktır.

1. C.B. Taranto 4-1
2. Good Angels 3-2
3. Wisla Can-Pack 3-2
4. Mondeville 3-2
5. Pecs 2010 1-4
6. TTT Riga 1-4


B Grubu:

MKB Euroleasing:82 - Gospic Crotia:68
UMMC Ekaterinburg:67 - Fenerbahçe:73
Rivas Ecopolis:70 - Lotos Gdynia:65


Fenerbahçe, Ekaterinburg'u mağlup edip, Ros Casares ile birlikte Euroleague'nin namağlup iki ekibinden biri oldu. İlk 3 haftanın sonunda grubun sonunda yer alan Rivas, son iki maçı kazanmasıyla gruptan çıkacak konuma geldi. Euroleasing Holt ve McCoughtry'in etkili oyunuyla zayıf rakibini farklı geçti. Bu mağlubiyetin ardından Gospic, Euroleague'de galibiyet alamayan tek ekip.

1. Fenerbahçe 5-0
2. UMMC Ekaterinburg 4-1
3. MKB Euroleasing 3-2
4. Rivas 2-3
5. Lotos 1-4
6. Gospic 0-5


C Grubu:
Spartak Moskova:72 - Halcon Avenida:60
USK Prag:84 - Galatasaray:56
Tarbes GB:63 - VICI Aistes:59


Spartak, liderin namağlupluğuna son verdi. Özellikle kendi evlerinde hala çok güçlü olduklarını bir kez daha gösterdiler bu sonuçla. Halcon'la oynayacakları 2. maça Sue Bird yetişecek, o zamana kadar deplasmanlarda kaybolmazlarsa bu gruptan lider çıkma şansları var yeniden. Tarbes'in kendi evinde Aistes karşısında zorlandığını gördük ama maçın sonunu getirdiler. Bu sonucun ardından haftaya bizimle oynayacakları maç ilk 4'e girmeleri için ayrı bir önem kazandı ama Galatasaray'ın ilk deplasman galibiyetini alması gerekiyor artık. Prag 28 sayılık bir farkla, Galatasaray'ı geçip kendisi için önemli bir galibiyet aldı, bundan sonraki deplasman fikstürleri zorlu çünkü düşmeler yaşayabilirler.

1. Halcon Avenida 4-1
2. Spartak Moskova 3-2
3. USK Prag 3-2
4. Galatasaray 2-3
5. Tarbes GB 2-3
6. VICI Aistes 1-4


D Grubu:
Gorzow:76 - Nadezhda:73
Ros Casares:82 - Frisco Sika Brno:74
Beretta-Famila:77 - Bourges Basket:68


Sevdiğimiz iki Belaruslu'yu karşı karşıya getiren maçta Leuchanka etkili oyunuyla maçı takımı Gorzow'a getirdi. Verameyenka'nın takımı Nadezhda ise bir türlü ayağa kalkamıyor. Ros Casares ise  hem attığı hem de yediği ile en yüksek skorlu maçında 5. galibiyetini aldı. Beretta-Famila, Fransız konuğunu uzatmada geçerken 2 maçlık mağlubiyet serisini de sonlandırmış oldu.

1. Ros Casares 5-0
2. Beretta-Famila 3-2
3. Bourges 3-2
4. Gorzow 2-3
5. Nadezhda 1-4
6. Frisco Sika Brno 1-4


Oyuncu Performansları:

İstatistik Liderleri:
Diana Taurasi (Fenerbahçe) 26.4 Sayı
Cheryl Ford (Frisco Sika Brno) 14 Ribaund
Epiphanny Prince (Spartak Moskova) 5.2 Asist

Haftanın En Değerli Oyuncusu:
Eva Viteckova: 25 sayı-9 ribaund-4 asist-2 top çalma 34 Verimlilik Puanı (USK Prag)

Eurocup: Beşiktaş:63 - Partizan:71

Beşiktaş evinde ağırladığı grup lideri Partizan'a diş geçiremedi. Maça iyi başlayan Partizan, 1-11'lik seriyle başlayıp, ilk çeyreği 12-23 önde kapadı. İkinci çeyreğin ortalarından itibaren bir ivme yakalayan Beşiktaş, 16-31'lik skordan sonra devrenin bitimine kısa bir süre kala öne de geçti ama Jankovic'in üçlüğü ile Partizan devreye 35-36 önde girdi. İkinci yarı, Partizan adına olan sayıların tamamı Sheena Moore'ye ait 4-13'lük bir seriyle başladı ve fark tekrar çift hanelere yükseldi. Çeyreğin son anlarında Kelly Santos ve Yasemin Horasan'ın turnikeleriyle farkı bir nebze eriten Beşiktaş, final çeyreğine 44-53 geride girdi. Partizan'ın ilk bölümlerdeki başarılı hücumları ile fark 15'e kadar yükselse de Beşiktaş oyundan kopmadı. Son bir dakikaya girilirken, farkı 3'e kadar indiren Beşiktaş, Esra Şencebe'nin top kaybı ve Milica Dabovic'e kaçırdığı serbest atışın ribaundının verilmesiyle kendi ipini çekmiş oldu. Son dakika içinde kendilerine yapılan taktik faulleri iyi değerlendiren Partizan, maçtan 63-71 galip ayrıldı ve grubu lider olarak tamamlamayı garantiledi. Beşiktaş ise 3. maçında 2. kez mağlup oldu.


Beşiktaş'ın attığı 63 sayının 40'ı üç yabancısından geldi, Izi 21 sayıyla bu konuda takımının yine en başarılısı olmayı başardı. Eğer 4. yabancı kadroya dahil edilseydi şu maç ve hatta deplasmandaki Partizan maçı da kazanılabilirdi. Erkek takımında Iverson'un, futbol takımında Guti ve Quaresma'nın oynadığı bir camiada 4. yabancıya bütçe ayrılamadığına kimse ikna edemez beni. Sadece 4. yabancı değil, Eurocup'ı kazanmak için 5 yabancı da kadroda bulundurulabilirdi. Tabii mevcut kadronun da karşılığı bu olmamalıydı ama Beşiktaş'ın da Galatasaray gibi, mevcut potansiyelini de sahaya koyamadığını görüyoruz. Haftaya Yunanistan'a gidecek Beşiktaş, gruptaki son maçında Aris'in konuğu olacak. Bu maçı kazanmak zorundalar, gruptan çıkmak için. Eurocup'ın 2 takımlı grupları, mağlubiyet halinde de Beşiktaş'ı üst turda görmemizi sağlayabilir ama hesaplar çok kafa karıştırıcı, o yüzden yenip direk kalifiye olmaları gerekiyor.

BEŞİKTAŞ COLA TURKA: Esra Şencebe 7 (5 ribaund), Esra Erden (3 ribaund), Nilay Kartaltepe 5 (3 ribaund-3 asist), Iziane Marques 21 (4 ribaund- 6 asist), Tuğba Taşçı 3 (1 asist), Yasemin Horasan 4 (3 ribaund-1 asist), Melike Bakırcıoğlu 3 (1 asist), Kelly Santos 11 (9 ribaund), Iveta Salkauske 8 (6 ribaund-1 asist), Ayşe Cora 1 (1 ribaund)

ZKK PARTIZAN GALENIKA: Mirjana Beronja (1 ribaund-2 asist), Jasmine Stone 4 (5 ribaund), Dajana Butulija 14 (5 ribaund-4 asist), Jelena Radic 2 (2 ribaund-1 asist), Dunja Prcic 7 (2 ribaund-3 asist), Jelena Dangubic 6 (1 ribaund-1 asist), Jefimija Karakasevic 4 (10 ribaund-1 asist), Bojana Jankovic 6 (1 ribaund-1 asist), Sheena Moore 19 (4 ribaund-1 asist), Milica Dabovic 9 (3 ribaund-3 asist)

24 Kasım 2010 Çarşamba

Fenerbahçe'den Dev Adım


UMMC Ekaterinburg:67 - Fenerbahçe:73
Euroleague'nin ve grubun en büyük favorisi olarak görülen UMMC Ekaterinburg, bugün Fenerbahçe karşısında yıkıldı. Fenerbahçe'nin maçı kaybetse bile bu zorlu rakibe karşı, hele ki deplasmandaki duruşu galibiyet kadar önemliydi. Taurasi'nin ilk yarıdaki insan üstü hücum performansı, ikinci yarıda da Pondexter'ı denize döken savunması ile Fenerbahçe'ye çok şey kattığını bir kez daha gördük. Fenerbahçe'nin oyuncuları yanlarında Taurasi'nin olduğunu bilmenin güvencesiyle kendilerine güvenini arttırıyor böyle maçlarda. Oyundan hiç çıkmayan Diana'nın şut ritmini yitirdiği son anlarda ortaya çıkan Birsel'in maçı getirmesi de ayrıca hoş oldu Fenerbahçe için. Cappie Pondexter'ın kişiselleştirdiği UMMC hücumları dolayısıyla, en büyük yıldızlarının Ruslara zarar verdiğini söyleyebiliriz bu maçta. En düzenli katkıyı içeriye inen toplarla uzunları üzerinden aldılar.

Biri ilk yarı biterken Taurasi'ye, diğeri de 4. çeyreğin sıkışan anlarında Birsel'e ait çok uzaklardan atılan iki üçlük var. Bu iki üçlük, 6 sayıyla biten bu büyük zaferin ardından çok daha mana kazandı kuşkusuz. Fenerbahçe deplasmanda aldığı bu önemli galibiyetle, sene başında koyduğu hedeflere ulaşmak adına büyük bir adım attı. En zor maç da atlatıldıktan sonra grubu namağlup bitirip, Final Four'a kadar rakiplerine karşı saha avantajı yakalamanın önü açıldı diyebiliriz. 


UMMC EKATERINBURG: Olga Arteshina (2 ribaund- 1 asist), Sandrine Gruda 10 (2 ribaund- 1 asist), Celine Dumerc 5 (2 asist), Maria Stepanova 8 (3 ribaund), Agnieszka Bibrzycka 10 (4 ribaund- 3 asist), Deanna Nolan 5 (2 ribaund- 1 asist), Cappie Pondexter 12 (4 ribaund- 3 asist), Crystal Langhorne 17 (6 ribaund)

FENERBAHÇE: Hana Horakova (3 ribaund), Birsel Vardarlı 8 (4 ribaund- 2 asist), Esmeral Tunçluer 2, Nevriye Yılmaz 14 (5 ribaund- 1 asist), Diana Taurasi 23 (7 ribaund- 3 asist), Penny Taylor 13 (8 ribaund- 6 asist), Ivana Matovic 9 (5 ribaund- 1 asist), Nevin Nevlin 4 (1 ribaund) 

USK Prag:84 - Galatasaray:56

İlk beş dakika bittiğinde Galatasaray, ilk çeyrek bittiğinde de maç bitmişti. Euroleague öncesi C Grubunu yazarken, en iyi tahminimiz 7-3'dü. 3 mağlubiyeti de bu peş peşe oynadığımız 3 deplasmana serpiştirmiştik en iyimser halimizle bile. Galatasaray kalan maçlarını kazanırsa grubu kendi gücüne göre başarılı bir şekilde bitirmiş olacak ama şu 3 maçın kaybediliş tarzı, umutlanmamızı engelliyor. En çok üzüldüğümüz tarafı da bu mağlubiyetlerin.

Bizden bu kadar, illa Sarayın Sultanları'ndan bu maça dair bir şeyler okumak isteyen varsa Spartak, Halcon maç sonralarını okuyabilir.

Maç Günü: USK Prag - Galatasaray

Euroleague 5. hafta maçında Galatasaray, Prag'ın konuğu olacak. İlk üç deplasmanın Moskova, Salamanca ve Prag'a denk gelmesi bir şanssızlık bizim adımıza, rahat bir Avrupa deplasmanında zinciri kırma fırsatı gelmedi önümüze ne yazık ki. USK Prag da Dünya İkincisi Çek Cumhuriyeti'nin bir çok değerli oyuncusunu kadrosunda bulundurmasıyla istim üstündeki ekiplerden biri. Yerli kalitesinin yüksek olmasından dolayı sadece 3 yabancı oyuncu kullanıyorlar, Amerikalılar Delisha Milton-Jones ve Lindsay Whalen kendilerini ispatlamış, milli takım seviyesindeki oyuncular. Avrupa'nın en değerli skorerlerinden olan Evanthia Maltsi de rakibimizin kadrosunda bulunuyor. Fakat Yunan oyuncunun yaşadığı sakatlık sonrasında son üç maçta oynamadığını ve bugün de bize karşı oynamasının zor olduğunu biliyoruz.

Euroleague'ye 2 mağlubiyet ile başlayıp Maltsi'nin olmadığı dönemde VICI Aistes deplasmanından ve Spartak Moskova maçından galibiyetlerle ayrılan USK Prag, Çek Ligi'nin yenilgisiz lideri konumunda. Skorlara bakınca ligin kalitesinin üst düzey olmadığını görüyoruz ama Çekler'in bir diğer Euroleague takımı Friska Sika Brno'yu da 74-64 ile geçtiklerini görüyoruz. Ligde oynadıkları diğer 5 maçta ortalama 105.2 sayı atan Prag, hiçbir lig maçında rakibine 70 sayıyı geçme imkanı vermedi. Buna karşın Avrupa'da aynı başarıyı göremiyoruz, bizim rahat geçtiğimiz iki ekip olan Tarbes'ten 81, Aistes'ten de 72 sayı yediler. Delisha Milton-Jones takımın sayı ve ribaund lideriyken; sayı üretiminde Eva Viteckova, ribaundlarda ise Petra Kulichova Amerikalı yıldızın arkasından gelen isimler. Amerika Milli Takımı'nda Sue Bird'i yedekleyen Lindsay Whalen da takımın asist lideri beklendiği gibi, bunun yanı sıra hem ligde hem de Avrupa'da çift haneli skor ortalamalarına sahip. Koç Lubor Blazek de dahil Çek Milli Takımı'nın Viteckova, Kulichova, Elhotova, Peckova gibi önemli parçalarına sahip olan Prag, ülke dışında oynayan, milli takımın iki değerli oyuncusu Horakova ve Vesela'nın yerini de Whalen ve Milton-Jones gibi iki değerli Amerikalı'yla kapatıyor. Karşımızda Çek Milli Takımı kadar güçlü bir ekip bulacağız, hem de Çek Cumhuriyeti'nin şampiyona boyunca en büyük sürükleyici gücü olan, ev sahibi avantajıyla birlikte. 


Prag ilk beşinin her ferdi, takımın skor yükünü tek başına çekebilecek isimler. O yüzden bizim için ilk öncelik savunma olmalı, sadece atarak kazanamayacağımız bir maç. Size olarak bize göre daha avantajlı olmaları ve Halcon'daki Alba Torrens gibi eşleşmelerde dengeleri bozacak Viteckova'nın varlığı bunu zorlaştıracaktır. İşin en kötü tarafı, Sylvia Fowles'ı nasıl kullanacağımızı henüz tam manasıyla öğrenememişken, Sylvia adına da en zorlu isimlere karşı oynamamız. Lauren Jackson, Erika de Souza ve Sancho Lyttle ikilisi, bu maçta da Kulichova. Sylvia'nın bugünkü rakibi Kulichova'yı, Cem Akdağ hocamızın twitter'da yazdığı şu nottan hatırlarsak, ne demek istediğim daha net anlaşılır. Yine favorinin karşı taraf olduğu bir deplasmandayız, mağlubiyet çok şaşırtıcı olmayacaktır ama artık bir maç izlemek istiyoruz. Halcon ve Spartak deplasmanları 5 dakikada maç olmaktan çıkmıştı, Prag'da bunu kırmamız lazım. Ribaundlarda ezilmezsek, savunmayı oturtursak, Botaş maçının ikinci yarısındaki ruhu kaybetmezsek şansları eşitleriz. USK Prag'ın Caferağa benzeri, tek tribünlü ufak salonunda yapacağımız bu maç, hafta sonu gidilecek Caferağa deplasmanı için de önemli bir örnek teşkil edecek, ev sahiplerinin skor potansiyelleri de birbirine benzer sonuçta. Başarılar diliyoruz takımımıza, bu maçtan önce oynadıkları son 20 dakikadaki gibi bir şeyleri ispat zamanı artık.


USK Prag - Galatasaray
24 Kasım, Çarşamba
Folimanka 19:00
Yayın: -

Rusya'yı Sıcak Denizlerden Atma Politikası*

UMMC Ekaterinburg - Fenerbahçe
B Grubu'nun zirvesinde mağlubiyetsiz yer alan iki ekip, bugün birbirlerine rakip oluyorlar. İki takım da bu seneki en zorlu maçına çıkacaklar, Ekaterinburg'da hamile olduğu söylenen Ann Wauters bir süredir oynamıyor. Bu söylenti gerçekse bugün de oynaması imkansız, takımın oyun kurucusu Celine Dumerc de sakattı ama oynayabilecek duruma gelmesi kötü haber Fenerbahçe için. Wauters hariç eksik olmayacak gibi Rus ekibinde. UMMC Ekaterinburg, Rus Ligi'nde de yenilgisiz liderliğini sürdürüyor.

Yaygın görüş Diana Taurasi'nin dünyanın en iyi kadın basketbolcusu olduğu yönünde. Buna karşı çıkabilecek birkaç isimden birinin UMMC forması giymesi bile maçın keyfini katlayacak. Cappie Pondexter-Fenerbahçe ve Cappie Pondexter-Diana Taurasi&Penny Taylor karşılaşmalarının özel manalar içereceği kesin. Hele ki WNBA'deki ilk karşılaşmalarında yaşananlar hafızalarımızdaki tazeliğini korurken. TSİ 16:00'da başlayacak maç FB TV'den yayınlanacak.

Spartak Moskova - Halcon Avenida
C Grubu'na çok iyi bir başlangıç yapan Halcon, Spartak da dahil en yakın rakiplerine 2'şer galibiyet fark atmış durumda. Bir harika maçın da Moskova'da oynanacağı kesin. Halcon eğer bu maçı kazanabilirse gruptan namağlup çıkmak adına en önemli adımını atmış olacak. Spartak ise kötü başladığı Avrupa sezonunda, karizmasını ve Moskova'daki yenilmezlik serisini devam ettirebilmek için bu maçı kesinlikle kazanmalı. Galatasaray'ın da içinde bulunduğu C Grubu'nun iki favorisi TSİ 17:00'de karşı karşıya gelecek.


*Son senelerde Kupa 1'in en büyük favorileri olup, galibiyet sayılarıyla zirveye kurulan Ruslar, Akdeniz ülkelerinin takımlarınca büyük tehdit altında bu sene. Daha net konuşmak için bu geceki sonuçları beklemek gerekecek ama Avrupa'daki hayalleri UMMC ve Spartak karşısında defalarca yıkılan Halcon, Ros Casares ve Fenerbahçe, Rus hakimiyetini bitirmek istiyor.

23 Kasım 2010 Salı

Galatasaray'ın Sorunu Ne?

Cumhurbaşkanlığı maçı, Avrupa'da deplasmanlarda alınan farklı mağlubiyetler, ligde kazanırken bile çok tatmin etmeyen oyun. Galatasaray'ın bazı sorunlar yaşadığı açık, belli başlıklar altında sebeplerine bir bakalım:

1- Yeni Sistem, Yeni Oyuncular: Bu çok basit bir şey, altını fazla doldurmaya gerek duymuyorum. Yeni yapılanmaya gitmiş bir takım, Ceyhun Yıldızoğlu'nun ilk uygulamalarında sıkıntılar yaşanacağı açık bir şekilde ortadaydı. Yalnız yerli kadrosu ve Ceyhun Yıldızoğlu'nun olabilecek en iyi isimler olduğuna inancım tam, yanlış anlaşılmasın. Yeni Galatasaray'ın bu süreçten geçmemesi bir mucize olurdu. O yüzden çok şaşırtıcı bulmuyorum şu anki durumu. 

2- Sene Başında Yapılan Gereksiz Pohpohlama: Galatasaray Spor Kulübü'nün başkanının dedikleri en önemli verimiz: "Basketbol kadın takımında 'Dream Team' kurduk neredeyse. WNBA'i tanıtan 5 sporcudan 3'ü Galatasaray'da şu an.", "Galatasaray Kadın Basketbol Takımımız Fenerbahçe ile bu sezon final oynar. O gün de kim havasındaysa o takım kupayı kaldırır.(Bunu Avrupa için söylediğini zannediyorum, yanılıyorsam lütfen düzeltin)" Dream Team'in biraz ağır kaçtığını net bir şekilde görebiliyoruz. 'WNBA'i tanıtan 5 sporcu' kalıbı hakkında hiçbir fikrim yok, Currie, Seimone ve hatta Fowles WNBA'i nerede tanıtıyor veya Galatasaray'da olmayıp da WNBA'i tanıtan diğer iki isim kimler bunları ben de merak ediyorum. Öteki söylemini ise bir kere teorik olarak yanlış, aynı ülkeden iki takım final oynayamaz Euroleague'de. Kaldı ki yatırımını buna göre yapan, Galatasaray'a göre daha hazır ve formda olan Fenerbahçe'nin de final oynayabileceğini düşünmüyorum şu anda. 

3- Yanlış Tercihler: Belki de mecbur kalınan tercihler. Herhalde geçen sene ligi bitiren kadronun, şu anki kadrodan daha güçlü olduğunu söylemek çok yanlış olmaz. Catchings, Sophia Young ve Yelena Leuchanka'ya şu anda hayır diyecek bir Galatasaraylı var mı? Takımın %60'ı eder. Ben şahsen sevmem ve beğenmem, bana göre Galatasasaray'da yeri yoktur ama biri çıkıp oyun kurucu pozisyonunu yedeklemek için Nilay takımda kalabilirdi diyebilir. Biri Bulgar, biri Türk iki devşirme Hodges ve Campbell kağıt üzerinde güzel tekliflerdi. Transfer anında karşı çıkacak insan sayısı çok azdır ama sahada beklentilerin yüzde kaçı alındı bu oyunculardan asıl önemli olan bu, Gintare Petronyte de aynı şekilde. Eğer Euroleague'de Final-Four veya final hedefi varsa Monique Currie transferi de kesinlikle yanlıştır. Adnan Polat'ın dediklerinin aksine teknik ekibin hayal peşinde koşmak yerine, ligi birinci plana alıp bu transferi ona göre yaptığını biliyor ve saygı duyuyoruz.

4- Rakiplerin Gücü: Galatasaray'ın ligdeki tek rakibi Fenerbahçe de, Euroleague'de aynı grupta yer aldığı rakipleri de fazlasıyla güçlü. Resimde birkaç ay önce biten Kadınlar Dünya Şampiyonası'nın en iyi 5'ini görüyoruz, bu 5 isimden 4'ü Galatasaray'ın birinci dereceden rakipleri. Hana Horakova (Fenerbahçe), Diana Taurasi (Fenerbahçe), Eva Viteckova (USK Prag) ve Sancho Lyttle (Halcon Avenida). Eh biraz ironik oldu bu ama Spartak, Halcon, Prag ve Fenerbahçe'nin kadrosunda daha birçok oyuncu var bu seviyede. Resimde gördüğümüz, elde tutulamayan Yelena Leuchanka da ayrı bir moral bozucu detay.

5- İki Temel Eksiklik: İşler kötü gitmeye başladığında sazı eline alacak, tecrübesiyle takıma yol gösterecek, en kötü durumda dahi ayakta kalabilecek bir liderin eksikliği çok net ortada. Bunun yanında Galatasaray seviyesindeki bir takım için saf bir şutörün olmaması büyük eksiklik. Geri dönüşte takımı ateşleyecek, öndeyken rakibin moralini bozacak o dış şutu atacak bir tane isim yok Galatasaray'da. Seimone Augustus ve Sylvia Fowles ile içeriyi zorlarken bu dışarıdan tehdit oluşturacak hiçbir oyuncunun olmaması hücum opsiyonlarını kısıtlıyor Galatasaray'ın. 

6- Taraftar-Takım Bütünleşememesi: Ayhan Şahenk'teki o havayı, Seimone Augustus'u öz be öz Galatasaraylı yapan desteği çok özlüyorum. İki sene önce Seimone'yi ateşleyen, içimizden biri yapan Galatasaray taraftarı Abdi İpekçi'yi Sylvia Fowles diye inletmek için daha ne bekliyor merak ediyorum. Maçtan önce smaç yapan Big Syl'e bir alkışı bile çok görülüyor. Onu bir daha kaybetmemek üzere kazanmamız, Galatasaray'ı benimsetmemiz lazım. Işıl Alben'den başka kimseye ciddi bir destek olmaması can sıkıcı. Hadi Fowles'ı tanıyamadık, Augustus'u da mı unuttuk?

7- Duygusallığımız: Asıl 7. maddeyi yazdırmayan duygusallığımız, profesyonel sporda duygusallığa yer yok ama bizde var. Ne yapalım seviyor ve susuyoruz bir süre daha...

Avrupa'da Zorlu Hafta

Galatasaray ve Fenerbahçe Euroleague'de zorlu deplasmanlara çıkacakken, Beşiktaş Eurocup'ta grubun lideri Partizan'ı ağırlayacak. Ekaterinburg ve Prag kendi liglerinde yenilgisiz, Partizan da Adriyatik Ligi'nde bir mağlubiyet ile lider konumda. Maçlar ve rakipler ekstra zorlu ama Euroleague'deki rakiplerde bazı eksikler de yok değil. Türkiye'nin 3 temsilcisinin de bu kritik sınavları Avrupa basketbolundaki yerimizi görmek adına çok önemli:

24 Kasım, Çarşamba
16:00* UMMC Ekaterinburg-Fenerbahçe
19:00 USK Prag-Galatasaray
25 Kasım, Perşembe
20:00 Beşiktaş-Partizan

*İlk başta Moskova'ya göre hesaplayıp 18:00 yazmıştık maç saati olarak, Ekaterinburg'un içinde bulunduğu saat dilimine göre doğrusu 16:00'ymış. 

TKBL Fotoromanı

Galatasaray ve Fenerbahçe
Şampiyonluğun en büyük iki adayı olarak gösterilen iki ekip son haftayı göz kamaştıran galibiyetlerle geçtiler. Galatasaray'ın evinde 18 sayıdan geri dönüp Botaş'ı mağlup ettiği ve Fenerbahçe'nin ilk yarıda farkı 30'un üstüne çıkardığı Ceyhan maçları, güçlerini bir kez daha ortaya koydu. İlk 5 haftanın sonunda Galatasaray ligin en az sayı yiyen ekibiyken, Fenerbahçe de en çok sayı atan takım. Fenerbahçe'nin ilk haftadaki Panküp mağlubiyeti haricinde, her iki takım da oynadıkları maçları kazanmaya devam etseler de göze çarpan bazı sıkıntıları olduğu açık. Ligin 6. haftasında Caferağa'da karşılaşacak olan Galatasaray ve Fenerbahçe, normal sezon liderliği adına çok önemli bir maça oynayacaklar. Cumhurbaşkanlığı Kupası'ndaki maçın ardından değişen ne var, Fenerbahçe'nin savunma sıkıntısı büyük maçlarda da sürüp başına dert açacak mı, özellikle Avrupa'da zorlu maçlarda kolay pes eden Galatasaray ligin en zorlu deplasmanda nasıl bir karakter ortaya koyacak? Bunlar gibi bir çok sorunun cevabını öğreneceğiz hafta sonu.

Kartalın Kanadı Izi
Beşiktaş kısa bir süre içinde Samsun ve Alanya deplasmanlarında galibiyetler alıp yukarıya tırmanırken, Castro Marques'in emeğini pas geçemeyiz. Bu iki deplasmanda toplam 61 sayı üreten Brezilyalı, takımın skor omuzluyor.  Önceki 3 maçta da çift hanelerde üretimler sağlayan Izi, beş haftanın sonunda 21.6 ortalamayla ligin en skorer oyuncusu. Yasemin'in de istatistiklerinde iyi bir gelişim görüyoruz. Kaptan, Galatasaray'da geçirdiği iki yıla göre skor, ribaund, asist ve -pozitif anlamda- top kayıplarında 2 kata yakın daha iyi Beşiktaş formasıyla. Sene başında demiştik; taş yerinde ağırdır. Yetiştiği, Yasemin Horasan olduğu camiada daha da başarılı olur inşallah. 

Anadolu'nun Yıldızları
Panküp ve Botaş'ın birer, Tarsus'un da 2 mağlubiyeti var bu süreçte. Yalnız bu mağlubiyetlerin birbirlerine veya Galatasaray-Fenerbahçe ikilisine karşı olduğunu hatırlatalım. Yaptıkları yerinde yabancı tercihleri, kadrolarında bulunan önemli gençler ile güzel organizasyonlar kuran bu 3 ekip de taraftar desteği açısından yalnız kalmamalı.  Bu kadrolar oturduğunda daha birçok sürprize imza atabilecek potansiyele sahipler, ligin kalitesini yükselten bu takımları heyecanla takip ediyoruz biz de.

McBride = Ceyhan
Ceyhan lige içlerinde Beşiktaş galibiyetinin de bulunduğu 3 maçlık galibiyet serisiyle başlamıştı. Fakat Julie McBride'nin Beşiktaş maçında ceza almasından sonra, Ceyhan da kontağı kapattı ve son iki maçından mağlup ayrıldı. Botaş ve Fenerbahçe karşısında yenilmeleri normal ama kaybediş şekilleri McBride'nin takım için önemini bir kez daha ortaya koydu. Ligin asist kraliçesi McBride, bu haftaki Tarsus maçının ardından cezasını tamamlayıp, formasına kavuşacak. Ceyhan'ı zor bir deplasman bekliyor, komşu şehirde.

Mersin'in Hedefi
Daha önce yazdığımız yazılarda 'Mersin'in bu seneki hedefi ne' diye sormuştuk. Ligdeki ilk galibiyetlerini aldıkları Burhaniye maçının ardından birinci ağız Kalaycıoğlu, hedeflerini açıklamış. Hedefi playoff olarak belirleyen koç, bu döneme kadar genç oyuncularından aldığı verimi de yükseltip, iyi savunma yapan bir takım oluşturmayı planlıyormuş. Playoff'a girecek 6 takım belli, McBride'in dönüşüyle havasını yakalarsa Ceyhan ile birlikte 7 de diyebiliriz. 8. bilet için mücadele edecek Mersin, bakalım başarılı olabilecek mi?

Alexisler Gider Samsun Gelir
Mersin gibi iki sene önce fırtınalar estirip, şimdilerde ligin dibine çöken Samsun'da Alexis Gray ve Alexis Rack'ın verimsizliği fazlaca göze batıyor. Bu oyuncuların değişeceğini yoğun bir şekilde duymaya başladık, Gülşah'ın yanına ikinci bir skorer ve takımı daha iyi yönetebilecek bir oyun kurucuyla birlikte takımın yükselişe geçmesi hiç de zor değil. Bu transferler yapılsa da yapılmasa da 6. haftada iç sahada oynanacak İstanbul Üniversitesi maçı, ayağa kalkmak için güzel bir fırsat.

Kelebek Etkisi
İstanbul Üniversitesi ve Alanya Belediye ip üstündeki cambaz gibi. Düşebilirler de yolculuklarını kazasız belasız tamamlayabilirler de. Hatta Mersin ile Samsun'un kötü durumunu değerlendirirlerse playoff bile yapabilirler. Alanya, Crystal Smith'in önderliğinde son üç haftada başarılı işler çıkarıyor, bu çizgiyi korumaları önemli. İstanbul Üniversitesi için ise son 4 maçtan mağlup ayrılmalarıyla durum daha karamsar. Kadın basketbolunun önemli alt yapılarından biri olan İstanbul Üniversitesi'nin öğrencilerini zor bir sınav bekliyor kalan haftalarda. Onların notu, Üniversite'nin de kaderini doğrudan etkileyecek. Aslında Mersin, Samsun, İstanbul Üni. ve Alanya'nın durumu birbirlerini çok etkiliyor, biri düşerken biri kalacak, biri playoff yaparken öteki dışarıda kalacak. Kelebeğin oluşturduğu rüzgar kimi uçuracak kimi yere yıkacak, zamanla göreceğiz.

Çanlar Burhaniye İçin Çalıyor
Burhaniye ligin 4. haftasında evinde oynadığı Alanya maçından mağlup ayrılınca, akıbetinin ne olacağı az çok belli olmuştu. Son maçta da Mersin karşısında aldıkları mağlubiyet ile 5 maçın sonunda sıfır çektiler. Ligde sıfır çeken tek takım Burhaniye değil ama kadro yapısı ve umut açısından herkesin çok gerisindeler. İlk yarı fikstürüne bakıyorum da şu maçı kazanırlar diyebileceğim tek bir maçları yok. Çok büyük sürprizlere ihtiyaçları var ligde kalmak istiyorlarsa.

22 Kasım 2010 Pazartesi

Vecerova Ödül Alırsa



Video 5 yıl öncesinden, ben yeni izledim. Vecerova'yı ödülü için kutlayıp, susuyorum. Ne denir ki buna?

21 Kasım 2010 Pazar

Duvar

Anastasiya Verameyenka


Styliani Kaltsidou'nun karşısında duvar örmüşken görüyoruz Verameyenka'yı. Görebileceğimiz en hoş ve yetenekli duvarlardan biri tabii ki. Verameyenka maç başına 4.5 blok ortalamasıyla bu istatistikte Euroleague birincisi. 

Büyüklerden Deplasman Galibiyetleri



Ceyhan Belediye:62 - Fenerbahçe:84
Fenerbahçe'nin karşılaşmanın hemen başında kopardığı ve rahat geçtiği bir deplasman oldu. Ceyhan'ın top kayıplarının neden olduğu 9-0'lık seri ile maça başlayan sarı-lacivertliler ilk çeyreği de 11-34 önde kapadı. Sezon boyunca belki de ilk kez rakibini durdurmayı da deneyince Fenerbahçe, 26-59'luk devre skoruyla maçı çoktan bitirmişti. Rahat bir maç olmasından dolayı, yıldızlar dinlenirken rotasyonda az süreler alan Şaziye ve Nevlin gibi oyuncular fazlaca süre aldılar. Yalnız kadrodaki genç oyuncular Özge ve Olcay son 4 dakikadan daha önce ablalarıyla birlikte oyunda süre alıp, daha keyifli bir maç oynayabilirlerdi kendileri adına. Ceyhan ise Mc Bride'nin yokluğunu aramaya devam ediyor, acemice top kayıpları ile çok hafif kaldılar Fenerbahçe karşısında.

CEYHAN BELEDİYE: Yasemin İbek, Ayşe Dilek Ünüvar 6 (5 ribaund- 4 asist), Asena Yalçın (4 asist), Meriç Banu Yenal (1 ribaund), Melike Yalçınkaya, Hülya Özkan 3 (2 ribaund- 3 asist), Adeola Olasunkanmi Wylie 16 (10 ribaund), Monique Coker 19 (7 ribaund- 1 asist), Bengü Arseven 6 (1 asist), Aisha Mohammed 12 (9 ribaunt)

FENERBAHÇE: Özge Kavurmacıoğlu, Olcay Çakır 4 (2 ribaund), Hana Horakova (2 ribaund- 1 asist), Birsel Vardarlı 9 (4 ribaund- 1 asist), Esmeral Tunçluer 11 (5 ribaund- 1 asist), Şaziye İvegin 8 (3 ribaund- 3 asist), Nevriye Yılmaz 8 (4 ribaund- 3 asist), Diana Taurasi 9 (3 ribaund- 8 asist), Penny Taylor 11 (4 ribaund- 3 asist), Ivana Malovic 14 (2 ribaund- 2 asist), Nevin Nevlin 10 (11 ribaund-1 asist)

Alanya Belediye:62 - Beşiktaş:72
Beşiktaş ilk yarısında zorlandığı maçı 3. çeyrekte koparıp, ligdeki 3. galibiyetini aldı. Castro Marques maçın fark yaratan oyuncusuydu, Samsun karşısında olduğu gibi. Beşiktaş'ın maç boyunca bulduğu 23 saha içi isabetinin 11'i Izi'nin ellerinden geldi ve 28 sayı ile maçın en skorer oyuncusu oldu. Izi'ye yardım pota altından geldi siyah-beyazlıların. Kelly Santos yüzdeli oyunuyla, Yasemin de double-double ile Beşiktaş'ın galibiyetinde pay sahibi oldular. Yasemin dışındaki yerliler ve Salkauske'nin alt seviyedeki katkısı göze çarpan eksisi Beşiktaş'ın. Alanya'nın ise başarısız dış atış denemeleriyle ilk yarıyı önde götürdükileri bu maçta sonunu hazırladığını görüyoruz.

ALANYA BELEDİYE: Crystal Marie Smith 18 (6 ribaund- 3 asist), İrem Tulgar 2 (2 asist), Duyg Sarı (1 asist), Rabia Gülşah Çelebi 2 (2 asist), Belgin Onbaşı 8 (6 ribaund- 4 asist), Yasemin Kimyacıoğlu, Deanna Renee Jackson 12 (5 ribaund), Dilara Üşümüş 2, Selin Öztekin (2 asist), Miranda Joy Ayim 8 (8 ribaund- 2 asist), Kasha Nicarra Terry 10 (12 ribaund)

BEŞİKTAŞ COLA TURKA: Esra Şencebe 2 (2 ribaund- 2 asist), Esra Erden Ataç 3 (2 ribaund- 1 asist), Nilay Kartaltepe 3 (3 ribaund- 5 asist), Iziane Castro Marques 28 (8 ribaund- 1 asist), Tuğba Taşçı 2 (4 ribaund- 1 asist), Yasemin Horasan 13 (10 ribaund- 4 asist), Melike Bakırcıoğlu 2, Kelly Silva Santos 15 (8 ribaund- 2 asist), Iveta Salkauske 4 (4 ribaund), Ayşe Cora

TKBL'de Cumartesi


Samsun Basketbol:73 - Panküp Kayseri:79
Uzatma sonucunda gülen Panküp'ün, Samsun'a göre en büyük farkı yabancılarından aldığı katkı. 3 yabancıyla oynayan Panküp'ün yabancılarından aldığı skor katkısı,  Samsun'un 4 yabancısının verdiğinin 2 katı. Kayseri ekibi adına VJ (23) ve Pringle'ın (21) toplam 44 sayılık katkısı çok önemli tabii ki, Samsun'da da Jessica Adair'den 14 sayı-20 ribaundlık bir Kevin Love performansı gelmiş ama takımına yeterli olmamış. Panküp, Tarsus deplasmanı hariç iyi gidişatını sürdürüyor. Samsun ise Adair'in ve 4 günde 47 sayı atan Gülşah'ın katkılarına rağmen kazanamamayı sürdürüyor. Bugün kazanmaya en çok yaklaştıkları maç oldu ama meşhur Alexislerden gelen toplam 2 basket ve 5 sayılık performans sonrasında daha iyisi olmuyor işte.

SAMSUN BASKETBOL: Deniz Boz 7 (8 asist), Gülşah Akaya 20 (4 ribaund – 2 asist), Ebru Ünal 6 (2 ribaund), Ebru Torun (1 ribaund), Nazlı Güler (1 ribaund), Jessica Adair 14 (20 ribaund), Tatum Brown 10 (2 ribaund), Alexis Rack 2 (5 ribaund – 2 asist), Alexis Gray 3 (4 ribaund – 2 asist), Makbule Amachree 11 (5 ribaund – 1 asist)

PANKÜP KAYSERİ ŞEKER: Pınar Demirok (4 ribaund), İlsu Darıcıoğlu 3 (1 asist), Gizem Yavuz 7 (4 ribaund – 3 asist), Bahar Öztürk 12 (3 ribaund – 2 asist), Latoya Pringle 21 (9 ribaund – 1 asist), Esra Ural (2 ribaund), Aynur Metin 2 (1 ribaund), Sherome Sanford 11 (10 ribaund – 1 asist), Vickie Johnson 23 (2 ribaund)

İstanbul Üniversitesi:51 - Tarsus Belediye:71
İstanbul Üniversitesi'nin bir sayı önde kapattığı ilk çeyrekten sonra Tarsus, oyunun hakimiyetini ele geçirip farklı bir skorla döndü İstanbul deplasmanından.  Maçta birçok genç oyuncu süre bulmuşlar ama İstanbul Üni. adına sadece 5 oyuncu saha içi isabeti bulabilmiş oynayan 12 oyuncudan. Tarsus'ta ise Burcu hariç süre bulan her oyuncu skora katkı yaparken, geniş bir rotasyonla sonuca rahatça gidebildiklerini görüyoruz. Tarsus üst üste 3. galibiyetini alırken, Üniversite ligin ilk haftasındaki galibiyetin ardından hiç kazanamadı. 

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ: Bahar Yapar 6, Okeisha Howard 15 (2 ribaund – 3 asist), Melis Talay (1 ribaund), İlknur Dumlu (1 ribaund – 1 asist), Melek Yusufoğlu 1 (1 ribaund), Kübra Dicle 2 (1 asist), Mehtap Gezer 7 (8 ribaund – 4 asist), Yelda Kavazoğlu (2 ribaund), Ashley Paris 7 (13 ribaund – 1 asist), Danielle Gant 13 (9 ribaund – 1 asist)

TARSUS BELEDİYE: Naile İvegin 6 (6 ribaund), Dominique Dunyall Canty 10 (5 ribaund – 2 asist), Özge Yavaş 5 (2 ribaund – 4 asist), Seda Erdoğan 10 (2 ribaund – 4 asist), Kübra İmren Siyahdemir 5 (2 ribaund – 2 asist), Sanem Gamze Zeren 3, Pienette Michelle Pierson 13 (7 ribaund – 2 asist), Cathrine Helene Kraayeveld 6 (2 ribaund), Shanna Zolman Crossley 11 (4 ribaund – 1 asist)


Mersin BŞB:83 - Burhaniye Belediye:60
Galatasaray-Botaş karşılaşmasında ligin yenilgisiz iki takımı karşılaşırken, bu maçta da galibiyetsiz iki takım karşılaştı. Yani fikstür iki serinin kırılmasına sonuç açtı bu hafta. Sıkıntılı bir dönemden geçen Mersin, Burhaniye karşısında farklı skorla moral bulurken, Burhaniye, Samsun Basket'le birlikte 0/5 yapan iki ekibinden biri oldu ligin.  Mersin evinde, bu sezonki ilk galibiyetini alırken Tuğçe ve Tuğba'dan iyi katkı aldı. Mersin'de skor beş oyuncunun üzerinde yoğunlaşırken, maçın en skoreri Burhaniye Belediye'den Seda Atlı oldu 20 sayıyla.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE: Tuğçe İnöntepe 14 (1 ribaund- 8 asist), Merve Aydın 6 (2 ribaund- 1 asist), Chanel Mokango 13 (13 ribaund- 1 asist), Çisem İncel 1, Korel Engin 3 (4 ribaund- 2 asist), Gülnur Sandallıoğlu 1 (3 ribaund- 1 asist), Deniz Çolakoğlu, Lacey Simpson 4, Constance Jinks 16 (5 ribaund- 3 asist), Erlana Larkins 9 (3 ribaund– 2 asist), Tuğba Talaşlıoğlu 14 (3 ribaund- 3 asist), Tuğçe Murat 2 (1 ribaund)

BURHANİYE BELEDİYE: Saadet Aysu Keskin (3 ribaund- 2 asist), Seda Atlı 20 (4 ribaund), Mina Maksimovic 9 (7 ribaund- 2 asist), Allyson Renee Hardy 14 (7 ribaund- 6 asist), Duygu Fırat 4 (4 ribaund), Amber Marie Petillon 7 (4 ribaund- 2 asist), Betül Pehlivan 6 (3 ribaund- 2 asist)

20 Kasım 2010 Cumartesi

Soyunma Odasından Aslan Çıktı


Galatasaray:75 - Botaş:68
Direk başlıktan devam edersek o 'aslan' ilk yarıda neredeydi onu bir soralım önce. Fowles üzerinden oynamak isteyen Galatasaray, bu açıdan başarılı olsa da savunma sertliğini oturtamayınca 13-11 önde geçti çeyreğin ilk yarısını. Sonrasında Megan Frazee ve Jolene Anderson'la üstünlük kuran Botaş, çeyreğin sonuna kadar yakaladığı 2-13'lük seri ile öne fırladı maçta. Galatasaray'ın ribaundlarda yaşadığı büyük sıkıntıya top kayıpları ile zorlama hücumlar da dahil olunca Botaş, farkı ciddi şekilde açtı. 9-18'lik 2. çeyrek skoru ile devre 24-42 Botaş üstünlüğü ile biterken, Galatasaray'ın çaresizliği ve hiçbir şekilde Anderson'un durdurulamaması asıl can sıkan noktaydı. İlk 20 dakikanın sonunda Botaş, tüm Abdi İpekçi'yi darmadağın etti diyebiliriz.

Bu fırtına baya can sıksa da takımın bu kötü devreden agresiflik ve bir şeyleri kanıtlama hevesiyle dönmesi tüm dengeleri değiştirdi. Ribaundlardaki sıkıntıya kesin çözüm, agresif savunmanın Botaş'a potayı göstermemesiyle geldi. Hücumda da Seimone Augustus'un bir kahramanlık öyküsü yazılabilecek performansına, Fowles ve Currie'den gelen desteklerle skoru 3. çeyreğin bitimine 1.5 dakika kala 47-47'de eşitleyen Sarayın Sultanları, kalan bölümde Tuğba'nın 3 sayılık isabetiyle uzun bir sürenin ardından öne geçti maçta. İlk yarıdaki harika performansı ile skorda üstünlük kuran Botaş, Galatasaray'ın benzer bir performansının ardından moral olarak da dağıldı. Galatasaray son çeyreğin başlarında farkı 9'a kadar yükseltse de sonraki dönemde yine gerektiği gibi oynadığını söyleyemeyeceğim. Frene basmamız gereken yerleri, geri dönmenin verdiği coşkuyla hızlı oynamaya çalışmamız Botaş'ın ekmeğine yağ sürdü ama moral olarak tamamen çöken Botaş buna yanıt veremedi. Bugün Botaş bunu kullanamamış olabilir ama bu oyun tarzını çok seven Fenerbahçe'ye karşı oynarken hız limitlerini zorlamaya gerek olduğunu düşünmüyorum.

Maçın performansı kuşkusuz Seimone Augustus'tan geldi, takımla beraber berbat geçirdiği ilk yarının ardından 3. çeyrekteki ateşleyici performansı dengeleri bir anda değiştirdi. Fowles, Botaş'ın farkı açtığı anlarda ilk isyan eden isim oldu ama geri dönüş için arkadaşlarını ikinci yarıya kadar beklemek zorunda kaldığı. Tuğba ve Işıl beklediğimiz baskılı savunmanın kilitleri oldular ve 18 sayıdan geri dönüşte büyük pay sahibi oldular, Currie ile birlikte. Ama bu dediklerimizin hepsi ikinci yarı için geçerli sadece, yoksa ne Seimone sadece Botaş'ı yenmek için burada ne de Galatasaray'ın 18 sayı geriye düşmeye hakkı var 20 dakikada. Salondan çok mutlu ayrıldık, normal bir galibiyete göre çok daha heyecan vericiydi ama benim için ribaund, top kaybı sıkıntısı ve maç performansının bu sene hangi maçta ne oynayacağını kestiremediğimiz Seimone'dan gelmesi gelecek için soru işaretleri olmaya devam ediyor. Harika bir geri dönüş, eskileri hatırlattığı için duygulandıran performansların ardından Galatasaray, Botaş'ın namağlupluk unvanını bitirip ligde 5/5 yapan tek takım oldu. 3 çeyrek ve 4. çeyreğin başları için teşekkür ve tebriklerimizi yolluyoruz ama diğer 2.5 çeyreklik dönemden dersler çıkarılması önümüzdeki 3 deplasman için çok önemli.


 Tuğba Palazoğlu: (24:58, 12 sayı, 2 ribaund, 5 asist, 1 top çalma, 4 top kaybı)
 Bahar Çağlar: (19:52, 4 sayı, 2 ribaund, 2 asist)
 Işıl Alben: (31:49, 2 sayı, 4 ribaund, 1 asist, 3 top çalma, 2 top kaybı
 Gintare Petronyte: (00:10, 0 sayı)
 Nihan Anaz: (09:43, 2 sayı, 1 ribaund, 1 asist)
 Monique Currie: (25:09, 12 sayı, 10 ribaund, 2 top kaybı, 2 blok)
 Melisa Can: (24:16, 4 sayı, 8 ribaund, 1 asist, 2 top çalma, 2 top kaybı)
 Seimone Augustus: (29:57, 20 sayı, 6 ribaund, 7 asist, 1 top çalma, 5 top kaybı)
 Sylvia Fowles: (34:06, 19 sayı, 3 ribaund, 1 asist, 2 top çalma, 3 top kaybı, 2 blok)

BOTAŞ : Seda Tabakçı 2 (2 ribaund- 3 asist), Burcu Uzun 4 (2 ribaund- 2 asist), Alessandra Oliviera 2 (7 ribaund), Nancy Anderson 22 (3 ribaund- 1 asist), Gamze Takmaz 2, Gökçe Doğan 5 (3 ribaund), Megan Frazee 23 (13 ribaund- 1 asist), Whitney Boddie 8 (10 ribaund- 7 asist).