BIY AD

24 Mart 2010 Çarşamba

Sen Hiç Kendi Potana Basket Attın mı?

Bayanlar Basketbol Ligi'nin 19. haftasında geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul Üniversitesi ile Samsun Basketbol ile karşıya karşıya geldi Avcılar'da. Kocaeli ve Çankaya Üniversitesi'nin varlığına rağmen dipteki ateşten mümkün olduğunca uzak durmak isteyen iki takım için de oldukça kritik bir öneme sahipti bu maç. Başabaş geçen üç çeyrek neticesinde 52-51 İstanbul Üniversitesi üstünlüğü ile tamamlanan otuz dakikanın ardından, final periyodunu 27-9 önde tamamlayarak sahadan 79-60 galip ayrılan taraf evsahibi İstanbul Üniversitesi oldu. Bu son on dakikalık performansıyla galibiyeti fazlasıyla haketmiş İstanbul Üniversitesi, onu belirtelim öncelikle. Fakat ilginç bir sahne yaşanmış maçta, yazımızın konusu da tam olarak bu zaten. 18-17 İstanbul Üniversitesi üstünlüğü ile tamamlanan ilk periyodun ardından parkeye gelen takımlar sahaya yanlış yerleşerek, hücum etmeleri gereken potaları savunur konumda başlamışlar ikinci çeyreğe. Samsun benchinin itirazları arasında İstanbul Üniversitesi'nden Penn savunmaları gereken potaya yani kendi potasına basketi atarak skoru 20-17'e getirmiş. Bu basketin ardından Elif İnci - Ahmet Sırtmaç - Ersin Karanfil hakem üçlüsü yaptıkları hatayı farkederek olması gereken şekilde hücum etmelerini sağlamışlar takımların, sahaları değiştirmişler yani. Fakat Penn'in kendi potasına attığı sayı İstanbul Üniversitesi hanesine eklenerek devam edilmiş maça, 20-17'den. Maç sonunda itirazını yapan Samsun Basketbol cephesinden bir de açıklama geldi bu konuda:

'İstanbul Üniversitesi müsabakasında kulübümüzün yaptğı bu itirazda amacımız hakkın yerini bulmasıdır. Asla ve asla İstanbul Üniversitesi'nin galibiyetine gölge düşürmek istemiyoruz. Aksine müsabakayı bileğinin hakkıyla kazanan rakibimizi galibiyetinden ve misafirperverliğinden dolayı kutluyoruz. Ama yaşadığımız olay tamamıyla kural hatasıdır. Kenar yönetimimizin ısrarlı itirazlarına rağmen hakemler bu kararlarından dönmediler. Bir de 15 dakika olan devre arasını 35 dakikaya çıkarmalarını içinde bulundukları ruh halinin bir göstergesi olduğunu düşünüyorum.'

diyor kulübün başkan vekili Ahmet Öztürk. Daha önce böyle bir olaya rastlayan vardır belki aramızda ama ben ilk kez şahit oluyorum. Kurallar açık, hatanın düzeltildiği ana kadar olan sayılar, fauller, geçen zaman vs geçerlidir deniliyor kural kitapçığında. Ama böylesine bir hatanın da hakem üçlüsü tarafından basket olana kadar farkedebilemeyip önlenememesi de oldukça ilginç gerçekten. Kuralın tam metni şöyle:

DURUM 2
Eğer periyodun başlaması ile her iki takımın da yanlış potalara hücum ettiği fark edilir ise her iki takım da dezavantajlı duruma düşürülmeden oyun durdurulmalı ve hata düzeltilmelidir. O ana kadar olan sayılar , fauller , geçen zaman vs. Geçerlidir.
Örnek 1 :
Periyodun başlamasında sonra hakemler her iki takımında yanlış potalara hücum ettiğini fark ederler.
Yorum:
Her iki takım da dezavantajlı duruma düşürülmeden oyun durdurulmalı ve takımlar potaları değiştirilmelidir. Oyun durdurulduğu noktanın tam karşı sahasından başlar.
Örnek 2 :
Periyodun başlamasından sonra A takımı doğru potaya hücum eder fakat B5 yön duygusunu kaybederek yanlışlıkla kendi potasına bir basket atar.
Yorum :
2 sayı A takımının kaptanına kaydedilir.

Hiç yorum yok: