BIY AD

23 Temmuz 2010 Cuma

Yeni Transfer: Gintare Petronyte

Geçtiğimiz gün arka arkaya açıklanan üç transferin son halkasıydı Gentare Petronyte. 1989 doğumlu Litvanyalı oyuncunun boyu 1.95. Ülkesinde Teo Vilnius takımında forma giydikten sonra geçtiğimiz sezon Yunanistan'da Sony Athinaikos'da mücadele etti. Yunan takımıyla Euro Cup şampiyonluğu elde eden Gintare, bu kupada 9.7 sayı - 6.6 ribaund ortalamaları ile katkı sahibi olan isimlerden biriydi. Bu kupada 16 maçta forma giyen Gentare, bu rakamları ortalama 18 dakika parkede kalarak yaptı ki bu da rakamların değerini daha da arttıran bir detay kesinlikle. Buraya kadar olan kısımlar malum herkesin kolayca ulaşabileceği bilgiler. Biz diğer isim analizlerinde olduğu gibi yine Gintare - Galatasaray Medical Park birlikteliği penceresinden bakmaya çalışalım duruma.

Öncelikle geçen yıl kadroda yer alan Ivana Vecerova, Yelena Leuchenka ve Yasemin Horasan'ın bu sezon takımdan ayrılmasının ardından o bölgeye transfer gerekliliği aşikardı. İlk olarak Fowles hamlesi geldi oraya ki bu başlı başına bir olay. Daha önce konuşmuştuk bunu. Fowles'ın yanına yapılacak ikinci takviye önemliydi artık. Ceyhun Yıldızoğlu'nun göreve gelmesinden çok önce kadroya kazandırılan Fowles'ın ardından verilecek bu ikinci karar yeni koça ait olacaktı. Öyle de oldu. Fowles'ın yanına 89 jenerasyonun Türkiye'deki en önemli uzunu olarak gösterilen Melek Bilge'yi dahil ettikten sonra Avrupa'da Yılın Genç Oyuncusu seçilmiş bir diğer 89 doğumlu Gentare'yi de takıma kazandırdı koç. Litvanya gibi bir basketbol ekolünden gelen Gintare, herşeyden önce büyük potansiyeliyle geliyor Florya'ya. Bu potansiyelinin bir kısmını Athinaikos formasıyla geçen sene kinetiğe dönüştürmüş olsa da devamını getirebilmek için giyecek parçalı formayı.

Kendi yaşıtlarının arasında sivrilip, turnuvalardaki ciddi rakamlarıyla dikkat çektikten sonra Bahar Çağlar'ın da arasında yer aldığı genç oyuncular kümesinden sıyrılarak Yılın Genç Oyuncusu seçilen Gintare, önümüzdeki sezon bölgesinde dünyanın şu an için en dominant ismi Fowles ile birlikte oynayacak. Bu gerçekten kolay kolay ele geçirelemeyecek bir şans olacak onun için. Ha keza Melek Bilge için de aynı şeyler geçerli. Melek'e nazaran Gintare'nin daha fazla süre alacağı ve Fowles ile daha sık sahada yer alacağı ortada. Ülkesinin basketbol ekolüne yaraşır şekilde orta mesafe şutu bulunan Gintare, Fowles'e gelmesi muhtemel ikili sıkıştırmaları yüksek yüzdeyle sayıya dönüştürebilecek bir isim. Yine altyapısını aldığı ülkenin bir özelliği olarak oyun aklı üst seviyede olan bir uzun Gintare. Estetik paslarını, zaman zaman bir guard inceliğindeki düşüncelerini görebiliriz sahada. Çok sık ve istikrarlı şekilde yapmıyor bunu ama hiç beklenmedik anda bazen güzel servisler yaparken görebiliriz onu. Boyuyla orantılı olarak ribaund rakamlarının yüksek olması normal karşılanabilir elbette ama hücum ribaundlarında da etkili bir isim Gintare. Geçen sezon Euro Cup'da 18 dakikada ortalama 6.6 ribaund çekerken bunların 2.4'ü hücum ribaundu olarak geçti kayıtlara.

Herşeyden öte Litvanya gibi bir basketbol ülkesinin henüz 89 doğumlu ve çok şeyler beklediği oyuncusu kadroya katılmış durumda. Üstelik sözleşme iki yıllık olarak imzalandı. Koç Yıldızoğlu'nun kafasındaki oyun planında Gintare'ye biçilen rol nedir, nasıl bir katkı vermesi isteniyor tarzındaki soruların cevabı için biraz beklememiz gerekecek şu anda. Fakat Fowles ile birlikte iyi bir ikili olacağını düşünüyorum ben Gintare'nin. Fowles - Gintare - Melek Bilge--olası xxx hamlelerinin ardından da boyalı bölgede sıkıntısız dönemlere doğru adımlar atılıyor gibi sanki. Bir numarada halen ciddi dezavantaja sahip olsak da uzun rotasyonun bu denli kaliteli ve potansiyelli isimlerden oluşması bu dezavantajı biraz olsun dengeleyebilir.

Hiç yorum yok: