BIY AD

12 Temmuz 2010 Pazartesi

Eski Kaplanlar Aslan Oldu

Seimone Augustus ve Sylvia Fowles'ın yakın arkadaşlıkları, son All-Star maçında Seimone'ın tweetleri ile bir kez daha göz önüne serildi. Twitter'daki yorumlarıyla maça renk katan Seimone, başarılı bir oyun çıkaran arkadaşını -haklı da olarak- yere göğe sığdıramıyordu. İkilinin ABD Milli Takımı'nda beraber mücadele ettiğini, hatta Pekin Olimpiyatları'nda altın madalyaya uzanan takımın parçaları olduğunu hepimiz biliyoruz ama dostluğun arka planı çoğumuzun gözünden kaçmıştır.

Gelecek sezonda Galatasaray'da bir kez daha buluşacak ikili, kolej yıllarında LSU (Louisiana State University) kadın basketbol takımında beraber mücadele etmişlerdi. 2004/05 ve 2005/06 sezonlarını beraber geçiren Sylvia ve Seimone, LSU Lady Tigers ismiyle mücadele eden üniversite takımında iyice sivrilmeye başladılar. Beraber oynadıkları süreçte takımın koçluğunu da günümüzde Spartak Moskova'dan tanıdığımız Pokey Chatman yapıyordu. Bizim kızlarla birlikte geçen iki sezonda Lady Tigers, iki bölgesel şampiyonluk yaşadı. Bu şampiyonlukları getiren en önemli etkenin altını çizmek lazım; Seimone bu iki sezonda oynadığı hiçbir maçta da tek haneye düşmedi, hep çift hanelerde skor üretti.

Her iki sezonda da bölgesel şampiyonluklara ulaştılar demiştik Lady Tigers için, ama ne yazık ki NCAA Final Fourlar'ında yarı finalde elenerek daha ilerisini göremediler bu sezonlarda. Yalnız Seimone'un demin de bahsettiğimiz delicesine istatistikleri, ona çok büyük bir onurun kapısını açacaktı okulundan ayrılırken. Biz, 2006'da bölgesel şampiyonluğu getiren maça bakalım öncesinde. Kazananı Final Four'a götürecek maçta, LSU'nin rakibi Stanford'du. Maçın bitimine 2:09 kala Augustus'un turnikesiyle 60-55 öne geçen LSU, sonrasında korkulu rüya ile yüz yüze geldi. Fark 1'e inerken, son 4.8 saniyede top Candice Wiggins'in ellerindeydi Stanford adına. Wiggins driplinge başladığında Seimone'u buldu karşısında, hücum faul ile sonuçlanan bu atak sonrasında Seimone serbest atış çizgisine gitti ve sayıya çevirdiği iki faulle takımını Final Four'a götürdü. Bir tanıdık isimle daha karşılaştığımız 2006 San Antonio Bölgesel Finali'nde, yılın karmasına baktığımızda TBBL'den tanıdığımız bir isim daha göreceğiz:
Seimone Augustus (LSU), Candice Wiggins (Stanford), Sylvia Fowles (LSU), Brooke Smith (Stanford), Courtney Paris (Oklahoma)

Seimone'un iyice büyüdüğü 2006 sezonunun ardından, Sylvia LSU'da yalnız kalacaktı. 2006 Draftları'nda Seimone birinci sıradan seçildi ve WNBA'in yolunu tuttu. Seimone giderken LSU'dan götürdüğü bir şey daha vardı; forması... O güne kadar sadece 8 forma emekliye ayrılmıştı LSU tarafından, bunlardan dördü erkek basketbolda (Pete Maravich, Bob Pettit, Rudy Macklin ve Shaquille O'Neal), diğerleri ise 2'si Amerikan futbolu, 2'si de beysbolda efsaneleşen isimlerin formalarıydı. Seimone'ın 33 numaralı forması LSU tarafından emekliye ayrılan 9. formaydı ama bir kadın sporcunun forması bu onura ilk kez ulaşıyordu üniversitenin tarihinde.

Kolej yıllarında oyunculara verilen 3 ulusal ödül var Wade Trophy, Naismith Award ve John R. Wooden Award isimlerinde. 2005 ve 2006 yıllarında bu 3 ödül de Seimone tarafından süpürüldü 6 kez. Seimone yine bu yıllarda LSU'nin içinde bulunduğu SEC'de (Güneydoğu Konferansı) iki kez yılın oyuncusu seçildi. Seimone'suz iki sezonda da yine zorlu rakipler bekliyordu Sylvia Fowles'u bu ulusal ödülleri kazanmak için. En büyük rakip Candace Parker'dı kuşkusuz, Candace peş peşe iki kez John R. Wooden Award'ı kazanırken, 2007'de Wade Trophy'i, 2008'de de Naismith Award'ı kazandı. Bu iki yılda Parker'ın kazanmadığı diğer iki ödül de Candice Wiggins ve Lindsey Harding tarafından paylaşıldı. Fowles, bu ödüllerden uzak kalırken, 2008'de SEC'de yılın oyuncusu olmayı başardı. Asıl ilginç olan ise; 2010 All-Star'ında kariyerinin şimdiye kadarki en büyük ödülünü alırken "Big Syl", onu kolej yıllarında ödüllerden uzak tutan üç isim Augustus, Parker ve Wiggins sağlık problemleri nedeniyle milli formadan uzakta kalıyordu. WNBA karmasında oynayan Harding ise başarısız bir oyun sergiledi bu All-Star maçında.

2008 Draftı'nda Sylvia Fowles'ın, Candace Parker'ın gerisinde Candice Wiggins'in önünde, Chicago Sky tarafından 2. sırada seçilmesi ile Lady Tigers dönemi resmen bitmiş oldu. Amerika Milli Takımı haricinde, Sylvia ile Seimone 5 sene sonra ilk kez beraber oynayacaklar Galatasaray'da. Biri 19, biri 21 yaşındayken başlayan bu takım arkadaşlığı, parçalı ile perçinlenecek İstanbul'da. Eski "Kaplanlar" şimdi "Aslan" oldu. Amerika'da kaplanken ıskalanan şampiyonluklar, aslanın pençesinden kaçmaz inşallah Türkiye'de...


Hiç yorum yok: