BIY AD

21 Temmuz 2010 Çarşamba

Yeni Transfer: Ceyda Kozluca

Yoğun bir günü geride bırakırken yavaş yavaş isimler özeline inmeye başlasak iyi olacak sanırım. Bugün açıklanan ilk isim geçtiğimiz sezonu Kocaeli BŞB forması ile tamamlayan Ceyda Kozluca olmuştu. 1984 doğumlu oyuncu 1.80 boyunda ve iki numara olarak görev yapıyor. Kariyerinde daha önce Beşiktaş, Erdemir, Akyazı ve son olarak Kocaeli BŞB formaları giymiş şekilde geliyor Florya'ya. Geride bıraktığımız sezonda ligde 15.5 sayı - 4.7 ribaund - 2.7 asist ortalamaları tutturmayı başardı. Buraya kadar olan kısım bugün resmi site tarafından girilen ve şu ana kadar tüm siteler tarafından kopyala-yapıştır yapılan transfer bilgileri. Google çubuğuna Ceyda Kozluca yazarsanız şayet bunlara ulaşmanız saniyeler sürüyor sadece. Bu bilgileri giriş tadında bırakalım ve devam edelim biz.

Öncelikle Ceyda'nın geçen yıl bu ortalamaları elde etmesinde ana faktör Kocaeli ekibinin sezon başında ilginç bir kararla anlaştığı yabancı oyuncuları yollayıp, yola tamamen Türk işi bir kadroyla devam etmesiydi. O dar rotasyonla yola çıkarlarken zaten ligden düşmeyi kabullenmişlerdi. İşte bu döngü içerisinde, çoğu zaman başlayan beşin hemen hemen hiç oyundan çıkmadan oynadığı karşılaşmalarda yakaladı bu ortalamaları Ceyda. Elbette değerli rakamlar bunlar ama bu noktayı da atlamamak gerekiyor. Bu noktayı belirttikten sonra altının çizilmesi gereken bir kısım daha var. O da Ceyda'nın geride bıraktığımız sezondan önce okulunu bitirip tamamen basketbola odaklanması. Ülkemizdeki genç oyuncuların yaşadığı temel sorunlardan biri bu. 'Okul mu basketbol mu?' ikileminde sıkışan ve biraz ondan biraz bundan derken epeyce yıpranan ve spora olanak sağlamayan, yardımcı olmayan eğitim sisteminde arada kalan isimlerden biriydi Ceyda. Kariyerinde yer alan Akyazı takımında oynama sebebi de tamamen okulu ile ilintili. İdman -okul - yolculuk üçgeninde yoğunlaşan Ceyda, Marmara Üniversitesi Fransızca bölümünü bitirmesinin ardından kendini tam anlamıyla basketbola vermeye başladı. Ki 25-26 yaşlar bu açıdan oldukça makul yaşlar olarak bilinir.

Oyununu geliştirmek için çabalayan Ceyda'nın bu gelişimi koç Ceyhun Yıldızoğlu'nun detaylı gözlemlerinden kaçmadı elbette. Önce Milli takım kadrosuna dahil etti Ceyda'yı ve şimdi de G.Saray Medical Park kadrosuna. Bunun tek sebebi Ceyda'nın kendini geliştirmesi ve halen gelişime açık bir oyuncu olarak yoluna devam etmesi değil elbette. Bir diğer sebep ise Yıldızoğlu'nun Florya'da genç oyuncularla orta vadeli olarak kurmaya çalıştığı yeni sistemde aradığı temel özelliklerden birinin Ceyda'da bulunuyor oluşu: Birden fazla pozisyonu oynayabilmek. İki numara olarak bilinmesine karşın üç numara pozisyonunda da oynayabilir Ceyda. Tıpkı yeni transferlerden Gülşah gibi. 1 ve 2 numaralı oynayabilen Doneeka Hodges gibi.

Yıldızoğlu'nun normal sezonları geniş rotasyonlu oynadığını, kadroya dahil ettiği herkesten bir şekilde katkı alıp onlara aidiyetlik hissi verebildiğini biliyoruz. Geçmiş dönemde hem Botaş'ta hem de Mersin'de deneyimledik bunları. Bu kez daha yüksek bütçeli bir takımda, daha kaliteli isimlerle kurmaya çalışacak bu dengeyi. Elbette Seimone ve Fowles gibi isimlerin bu rotasyon zincirinin en az kesilecek halkaları olduğu açık. Fakat Eurocup kazandığımız dönemde olduğu gibi Seimone'nin 5'e 1 hücumlarını görme olasılığımızın da epeyce düşük olduğunu eklemek lazım. İşte oluşturulacak bu yeni rotasyonda önemli görevler üstlenecek Ceyda. Hücum sahasında şutuna güvenen, zaman zaman eli sıcak olduğunda bunu öldürücü boyuta taşıyabilecek bir yerli oyuncu olarak giriyor bu kadroya. Dışarda Seimone, içerde Fowles'ın yer aldığı bir beşte yapılacak yardım savunmalarında ceza şutu sokabilecek oluşu da bir diğer detay. Ki ben Yıldızoğlu'nun bu sezon bu noktada planlamalar yapacağını düşünüyorum. Aslında bu kısımda Ceyda ile Cem Akdağ'ın Esra Şencebe profilleri eşleşiyor gibi.

İşin savunma kısmında da hareketliliği ile yardımı olacaktır Ceyda'nın. Ortalama bir savunmacı diyebiliriz kendisine bu noktada fakat burada kendisine biçilecek görev de önemli olacak. Zira geçen yıl Kocaeli'nde olduğu gibi hücumda bütün toplar elinde sonlanmayacak burada. Aksine eline top değmeden geçirebileceği zaman dilimleri bile olacaktır. Bu da işin savunma kısmı için daha fazla enerjisi olması muhtemel bir Ceyda profili çıkartıyor karşımıza.

Esra Şencebe - Yasemin Horasan ve takıma katıldığı günü matem günü ilan ettiğimiz Nilay Yiğit önümüzdeki sezonun kadrosunda düşünülmediği için bu isimlerin yerine takviyeler gerekiyordu. Ve bunu da Fenerbahçe'nin Big Three'si kadroda tutulurken yapmak gerekiyordu. Bu bağlamda Ceyda transferi, geçen yıl küme düşen takımdan alınmış bir oyuncu olarak yorumlanmamalı. Elbette bu cümle bir gerçeği yansıtıyor ama bizim de ülke kadın basketbolunda belirli çerçevelerimiz var. Ve bu çerçeve içerisinde takıma kazandırılabilecek önemli isimlerden biriydi Ceyda. Önümüzdeki dönemde oyunuyla, mücadelesiyle, hırsıyla giydiği formanın hakkını verecektir.

Sırada Melek Bilge ve
Gintare Petronyte analizleri var. Şimdilik kısa bir es verelim.

Hiç yorum yok: