BIY AD

31 Mart 2009 Salı

Son Adım, Son Rakip


Sene başından beri istediğimiz, beklediğimiz şey içinde Galatasaray'ımızın olduğu bir Eurocup finali yazısı yazmaktı. Ne mutlu ki, istediğimiz şu anda gerçekleşiyor ama beklentiler dışı olan, rakibimizin Dinamo Moskova değil Cras Basket Taranto olması.

1961 yılında kurulan ekip, İtalyanca Centro Ricreativo Attività Sportive (Eğlence Spor Merkezi), kelimelerinin ilk harflerinden Cras kısaltmasını aldı. Yavaş bir ilerlemenin ardından 2002/03 sezonunda ilk ve şu ana kadarki tek şampiyonluklarını kazandılar. Avrupa ve lig beraber ele alındığında, bu sezonun tarihlerinin en başarılı senesi olduğunu söylemek pek yanlış olmaz heralde. Çünkü bu seneki finale kadar Avrupa'da dişe dokunur bir başarıları yok.

Sezona 6 yeni transfer ve yeni coach Roberto Ricchini ile başladı Taranto ekibi. Şu anda rakipleri için en tehlikeli yeri olan pota altı gücünü, bu transferlerle oluşturdular. Yeni bir takım olmalarından gerek sezona kabus gibi bir başlangıç yapıp, ekim ayında oynadıkları 5 maçın ilk 4'ünü kaybettiler. Bu 4 mağlubiyetten biri de Eurocup grup aşamalarında oynadıkları K.V. Imperial maçında geldi ve bu İtalya ekibinin grup aşamalarında aldığı tek yenilgi oldu.

Cras Basket'in Eurocup, F Grubu'nda oynadığı maçlara bakarsak;
  • K.V. Imperial 70 - Cras Basket Taranto 53
  • Cras Basket Taranto 71 - Gospic 58
  • Gran Canaria 64 - Cras Basket Taranto 69
  • Cras Basket Taranto 77 - K.V. Imperial 60
  • Gospic 59 - Cras Basket Taranto 82
  • Cras Basket Taranto 81 - Gran Canaria 79
Oyunculara ayrıca değineceğim ama en önemli oyuncuları Suzy Batkovic'e burda ayrı bir parantez açmak istiyorum. Kaybettikleri ilk maçta 8 sayıda kalan Batkovic, bu aşamayı 16.1 sayı ortalamasıyla bitirdi. Takımı için ne kadar kilit bir oyuncu olduğunun ipucudur bu.

D.Moskova'nın birinci, bizim ikinci bitirdiğimiz grup aşamalarını, 5 galibiyet-1 mağlubiyet ve 43 sayı averajla 13. olarak tamamladı. İlerleyen turlar için büyük bir dezavantajdı bu ama pek hissetmediler açıkçası.

Sonraki turda rakipleri Romanya'dan CSS-LMK SF. Gheorghe oldu. Batkovic ağırlığını koyunca turu geçmekte zorlanmadı İtalyanlar. Deplasmanda ilk maçı 66-71, Taranto'daki maçı ise 80-60 kazanmalarında ilk maçta 15, ikinci maçta 28 sayı ve 11 ribaundluk etkileyici bir performans gösteren Batkovic'in katkısı büyüktü.

Son 16'ya gelindiğinde, Fransız ekibi Tarbas GB ile eşleştiler. Tarbas da kupanın favorilerindendi ve buraya kadar 0ynadıkları 8 maçı da kazanarak gelmişlerdi. Eşleşmede ev sahibi avantajı da Fransız ekibinin ellerindeydi ama sahadaki maçlara gelince sonları Romanya ekibinden farklı olmadı. İtalya'da 75-66, Fransa'da 69-73 galip gelmesini bilen Cras Basket çeyrek finaldeydi.

Çeyrek finalde, yine ev sahibi avantajının karşı tarafta olduğu eşleşmede, bu seferki rakipleri İspanyol CB Feve San Jose oldu. İlk maçta 23 sayı avantaj(66-43) sağlayan rakibimiz, İspanya'daki maçı 63-60 kaybetmesine rağmen turu geçen taraf oluyordu.
Bu ana kadar favori olmadıkları iki eşleşmeden başarıyla çıkan Taranto ekibi, kupanın en büyük favorisi Dinamo Moskova karşında final için 2 maç yapacaktı. Evlerindeki maçta son 5 dakikaya girilirken 61-65 gerideydiler Ruslar karşısında. Moskova'daki maç da göz önüne alındığında final için bir mucize lazımdı ve sihir bu dakikadan sonra başladı. Guardları Greco önce attığı sayıyla farkı 2'ye indirdi, ardından top çalma ve yine bir başarılı atışla beraberliği getirdi. Son 5 dakikada takım halinde 6 top çalarak inanılmaz bir istatistik yakaladılar ve maçı 76-71 kazandılar. Bu skorla Dinamo Moskova, turnuva boyunca ilk defa mağlup oluyordu. Buna karşın ikinci maç öncesi Rus tarafında güven tamdı ama yine bekledikleri gibi olmadı. Maçın 2. çeyreğinde üstünlüğü ele geçiren Cras Basket maç sonuna kadar Dinamo'nun her atağına karşılık vermesini bildi. Yıldızları Batkovic'in 24 sayı attığı maçı, 75-84 kazanarak finalist oldular.


Bir de kısaca lig maceralarına göz atarsak, yukarda da bahsettiğim gibi kötü bir başlangıç yaptılar. Azimli ve savaşçı bir ekipler, ligde oynadıkları ilk 3 maçı kaybetmelerine rağmen sonrasında 19/1'lik bir seri yakaladılar. Bu yirmi maçlık dönemde tek mağlubiyetlerini Euroleuge takımı Umana Reyer Venezia karşısında yaşadılar. Bu başarılı serinin ardından puan sıralamasında birincilik koltuğuna otursalar da, 22 Mart'da oynadıkları Beretta-Famila Schio maçını kaybedince Beretta ile puanları eşitlendi ve ikinciliğe indiler. Bu maç sonrası Mart'ın 25 ve 29'unda evinde oynadığı iki lig maçını da farklı skorlarla (61-33, 76-57) kazandılar. Bizimle oynayacakları iki maçın arasında normal sezonun son maçı için Venezia karşısına çıkacaklar. Bu maçı kaybetmeleri halinde 3. sıraya bile düşebilirler. Zorlu bir fikstürleri var önlerinde.


Kadrolarına bakarsak Suzy Batkovic haricinde büyük bir yıldızları yok fakat derin bir uzun rotasyonuna ve tecrübeli oyunculara sahipler.

Tecrübe diyince 33 yaşındaki oyun kurucuları Zimerle'den başlayalım. 67 kere İtalya milli takım formasını giymiş ve 2 kere Ronchetti Kupası kazanmış bir oyuncu. 3.7 sayı, 2.8 asist ortalamasıyla oynuyor Eurocup'da tercübesi, istatistiklerinden daha önde.

Yine bir tecrübeli oyuncuları Fransız, Sauret-Gillespie. O da 33 yaşında ve kariyerinde birçok başarı var. Sezon içinde sakatlığından dolayı bir dönem forma giyememesine rağmen sonrasında formasına kavuştu ve ilk 5 başlıyor maçlara. Tecrübeli oyuncu 2 ve 3 numara olarak görev alabiliyor

Sauret-Gillespie'nin yokluğunu takımına aratmayan isim ise 29 yaşındaki Michelle Greco. Amerika doğumlu İtalyan guard, WNBA'da Seattle Storm forması da giydi. Eurocup'ta 8.9 sayı, 3.2 asist, 2.8 top çalma istatistikleri var.

Takımda final serisinde en zorlu görevi alıcak isim, Megan Mahoney. 1.85'lik Amerikalı forvet, Augustus'a karşı oynayacak. 15.8 sayı ortalaması var onun da. İyi bir oyuncu ama eşleşmedeki rakibesi bir dünya yıldızı, işi çok zor.

Uzun rotasyonuna gelirsek Cras Basket'in; 1.90'lık Godin dengeleri kendi takımı lehine bozabilir, çünkü Sophia'ya göre daha uzun bir oyuncu. Hücum ribaundlarını toplamayı çok seviyor Fransız, bu istatistikde 6. sırada turnuvada. 8.6 sayı, 8.4 ribaund ortalamalarıyla hep double-double kıyılarında dolaşıyor. Gerçekten önemli bir oyuncu, tek handikapı genç yaşının verdiği tecrübesizlik dersek yanlış olmaz.

Ve geldik takımın 1.94'lük pivotuna. Fotoğraf, Suzy'nin heybetini göstermek amacıyla UMMC döneminden. Avustralya'lı oyuncu milli takımıyla geçen yaz Pekin'de gümüş madalya aldı. Takımın en büyük gücü, Eurocup'da oynadıkları ilk maç dışında hiç 10 sayının altına düşmedi, ortalaması 17.2 sayı ve 7.2 ribaund. Yeri geldiğinde dışardan da oynayabiliyor. Hani Suzy'i durdurursak maçı alırız denir ya, öyle bir kuvvet ama durdurmakta hiç kolay değil, bizim kendi oyunumuzu oynamamız en akılcısı.

Takımın bir diğer uzunu da Ilisaine David. Brezilyalı oyuncu önemli süreler alarak uzun rotasyonunun dinç kalmasında bir etken. 8 sayı, 4.1 ribaund ortalaması var.

Rakibimiz maçlarını Taranto'da ki 3200 kişilik Palamazzola salonunda oynuyorlar. Çok amaçlı bir salon. Şurdan 3D Görünüm'üne tıklayıp, alıcı gözüyle bakabilirsiniz salona.

İşte bu sene hem ligde hem Eurocup'ta fırtınalar estiren Cras Basket Taranto. İşimiz zor, özellikle pota altında. Savaşçı ve inatçı bir takımlar. Tarafsız gözle bakmam imkansız ama olabildiğince objektif baktığımda hala bizim kadromuz daha iyi. Avantajlarımızı iyi kullandığımızda, zaten favorisi olduğumuz kupa bize bir adım daha yaklaşır.

Maç, perşembe akşamı 21:30'da NTV Spor'dan naklen yayınlanacak.

Fiba'nın finalistler için yaptığı karışılaştırmaya burdan, Resmi sitemizdeki analize burdan ulaşabilirsiniz.9 Nisan'daki, finalin İstanbul ayağı için ise biletix'in sitesinden yerinizi alabilirsiniz. Biletler hala satışta.

Hiç yorum yok: