BIY AD

26 Mart 2009 Perşembe

Türk'ün İtalyanla İmtihanı


Kimileri bir ilke imza attık dese de bilinen bir şey var, bizden önce son basamağa kadar gelip, İtalyanlar tarafından savruşturulan 2 Türk takımı daha olduğu.

FIBA Eurocup organizasyonunu 2003'e kadar, İtalyanların efsanevi oyuncusu Liliana Ronchetti'nin onuruna Ronchetti Cup ismiyle düzenliyordu. 1972 yılında ilk defa düzenlenen organizasyonun son 20 yılında İtalyanların damgası var. Son 20 yılın 16'sında en az bir İtalyan takımı (üç sefer iki İtalyan arasında) final oynuyor ve bu 16 finalin 9'u İtalyanlar tarafından kazanılıyordu.

2001 yılına gelirsek Botaşspor ligdeki kararlı yürüyüşünün yanında Avrupa Kupasında da ülkemizi başarıyla temsil ediyordu. Amerikalıları Brandy Reed ve Tangela Smith önderliğinde finale gelen Botaş'ın rakibi, İtalya'nın Beretta Famila ekibi oldu. Taj Mc Williams ve şu anda Cras Basket'te forma giyen Zimerle'li kadrosuyla İtalyan ekibi, Adana'daki maçı 73-75, evindeki maçı ise 87-70 kazanarak kupayı kaldırdı. 19 yaşındaki Şaziye'nin bu seride uzun süreler alması dönemin gazetelerinde eleştiriliyor ama Botaşspor'un başarısı takdir ediliyordu.
Bu Şaziye'nin ve Türk takımlarının, İtalyanlara karşı kaybettiği son final olmayacaktı.

2005 yılında ise artık Eurocup adıyla oynanan turnuvada final başarısını F.bahçe de gösterdi. Şaziye artık çaylak değil, takımının skoreri ve en başarılı isimlerinden biriydi. Şaziyenin yanı sıra Nilay Yiğit, Nalan Ramazanoğlu, Serap Yücesir, Esra Şencebe gibi kuvvetli yerli rotasyonu ve kalbur üstü yabancıları ile Napoli'de düzenlenen Final-Four'a kalan sarı-lacivertliler yarı finalde ZKK Croatia ekibini 62-61 yenip finalist oldular. Finalde rakipleri ev sahibi avantajıyla Phard Napoli'ydi. Coach Roberto Ricchini'nin (kendisi hali hazırda Cras Basket Taranto'nun çalıştırıcısıdır) öğrencileri, F.bahçe'yi düşük sayılabilecek bir sayıda tutup maçı 53-45 kazanıyorlardı. Fenerbahçe'nin 45 sayısının 20'sinin serbest atışlardan geldiğinide belirtmek lazım. Turnuvayı 16 sayı ortalamasıyla bitiren Şaziye, finalde 7 sayıda kalınca ikinci kez Avrupa Şampiyonluğu ünvanından oluyordu.

Geçen sezonki hikayeyi ise hepimiz biliyoruz zaten. Daralan rotasyona rağmen kora kor oynayarak tüm camianın haklı takdirini kazanan Sarayın Sultanları, Eurocup'ta yarı finale kadar ilerlerken, bir İtalyan-Türk eşleşmesi daha geldi. Rakibimiz 2001 finalinde Botaş'ı eleyen Beretta Famila'ydı. Makus talihimiz burda da devam etti ne yazık ki. Ev sahibi avantajının Beretta Famila'da olduğu eşleşmede, evimizdeki ilk maçı yabancılarımız Petra, VJ ve Young'un müthiş oyunu ile 63-55 kazanmamıza rağmen İtalya'daki maçı 84-67 kaybedince, bu seferde bizim kızlarımız final kapısından döndüler. Beretta ise finalde BC Moskov'u iki maçta da mağlup ederek kupaya uzandı.

Son 8 senede; 2 final, 1 yarı finalde İtalyanlar tarafından saf dışı bırakılan Türk cephesi, 3. finale hazırlanıyor. Hem de bu sefer ev sahibi avantajı bizde
Bir tarafta 2001'in şampiyon takımının oyun kurucusu Zimerle, 2005'in şampiyon coachu Ricchini, bizim tarafta ise her iki finalde de mağlup tarafta olan Şaziye ve Napoli'den ikincilik madalyasıyla ayrılan Esra.
Büyük imtihan'ın ilk ayağına bir hafta kaldı. Bu sefer hep beraber mutlu çıkacağız bu işten.

4 yorum:

Sarp dedi ki...

Çok güzel bir inceleme olmuş, tebrik ederim.

Serinin anahtarı pota altı savunmamız ve Türk oyuncuların Kursk maçındaki hücumdaki çekingen görüntülerinden kurtulup, ciddi katkı vermeleri olacak gibi görünüyor.

Selim Ugur dedi ki...

Gercekten cok guzel bir analiz. Ben de sizi tebrik ediyorum..

Italya'daki ilk mac bizim icin cok onemli, ne olursa olsun bunu tek mac gibi dusunup kazanmak icin oynamamiz lazim.. Bunun bir de Istanbul'u var tek sayili maglubiyetler de iyidir dersek kupa gider..

Ilk maca Italya'ya gitmek istiyordum, 695 Euro'luk tur fazla geldi, ikinci macta Ayhan Sahenk'teyiz..

Alperen dedi ki...

Keyif alarak okudum analizi,yerli oyuncularımızın önemli manada katkı vermesi gerekiyor,yoksa işimiz sanıldığı kadar kolay olmayacak...

Adsız dedi ki...

İlginiz ve güzel yorumlarınız için ben de teşekkür ederim.

Bu incelemenin ilk ayağı, Bjk maçını atlattığımıza göre artık diğer yazıları da perşembeye kadar bu sayfalardan yayınlıyacaz.