BIY AD

16 Mayıs 2009 Cumartesi

Bahar Çağlar

Sezon değerlendirme yazılarımızda sırada Bahar Çağlar var.

Tıpkı Yasemen gibi genç yaşının sıkıntısını yaşayan bir diğer isim de Bahar Çağlar oldu bu sezon. Evet cümle okuyunca mantıksız geliyor ama ne yazık ki ülkemizde genç ve yetenekli iseniz kendinizi takıma kabul ettirmeniz pek kolay olmuyor.

Bahar’ı Ceyhan Belediyesi’nden alabilmek için büyük bir kapışmaya girmiştik Fenerbahçe ile sezon sonunda. Geride bıraktığımız sezona şöyle bir baktığımızda keşke hiç girmeseydik bu kadar atraksiyona diyorum üzülerek. Ceyhan’da maç başına 30 dakika süre alıp 11 sayı 6.8 ribaund 1.6 asist 1.5 top çalma ortalamaları ile oynayan Bahar’ı alıp benche bağladık. TBBL istatistiklerine baktığımızda Bahar’ın ortalama 10 dakika sahada kaldığını görüyoruz fakat bu rakamların oluşmasını sağlayan tüm maçlarda farkın 20+’larda olduğunu ve maçın kopup gittiğini de biliyoruz. Yani idman havasında geçen maç sonlarında oyuna girdi hep Bahar.

1988 doğumlu Bahar, Ümit Milli takımla katıldığı Avrupa Şampiyonası’nda turnuvanın beşine seçildi.. Ayrıca Bu sezon FIBA tarafından ‘’Avrupa’da Yılın Genç Bayan Basketbolcusu ‘’ ödülüne aday gösterildi.

Solak olması sebebiyle savunulması zor bir oyuncu Bahar. Bunun yanı sıra ribaund sezisi de oldukça kuvvetli Bahar’ın. Geçen sezon 20 maçta yakaladığı 6.8 ribaund ortalaması -2.8 hücum- da bunu doğrular nitelikte bir istatistik olarak çıkıyor karşımıza. Eğer sağ elini geliştirmeye devam ederse işte o zaman solak olmasının avantajını daha iyi hissedecek Bahar ve sağ elini geliştirdiği oranda tehlikeli bir oyuncu olacak ilerleyen yıllarda.

Oyun dışı eklemek istediğim ve merak ettiğim bir şey var, Bahar tribüne neden bakmaz? Yabancı oyuncular bile 2-3 sefer adını söyledikten sonra tribüne el sallarken, Bahar niçin sevgi gösterilerine karşılık vermez sezon boyunca aklımıza takıldı. Bilgisi olan biri bizi aydınlatırsa seviniriz zia biz çözemedik sebebini.

Bu sezonda onunla alakalı söyleyecek fazla bir sözümüz yok bu nedenle genel bir portre çizmeye çalıştık onun hakkında. Bayan basketbolunun gelecek dönemdeki yıldız adaylarından biri olarak geldiği Galatasaray’da geçirdiği bir sezonun ardından onun hakkında konuşurken halen Ceyhan Belediye’deki istatistiklerini kullanıyorsak bu kesinlikle Bahar’ın suçu değil. Sezon içinde büyük sıkıntılar yaşarken dahi bir kere denemedik Bahar’ı, ötesi var mı? Henüz 21 yaşındaki Bahar cümlenin başında dediğim gibi bayan basketbolunun önümüzdeki dönemde yıldızı olabilecek kapasitede bir oyuncu, yeter ki ona şans verelim.

2 yorum:

Sarp dedi ki...

Tribüne bakmamasının sebebini bilemeyeceğim; ama kendisi Ceyhan'da oynarken Galatasaraylı olduğunu röportajında söyleyen birisi. Genel olarak da bu sene onun açısından iyi geçmedi ve garbage timeda tam oyuna girerken yapılan tezahüratlara da hevesle karşılık vermemesini anlayabiliyorum.

Önceki postta üzerinde durduğun Yasemen meselesine ilk başta benzer dursa da Bahar konusu daha farklı aslında. Evet, Bahar'ın yaşı genç; ama buraya yazıda geçen etiketlerle ve henüz 20 yaşında A Milli Takımda ciddi süreler alan bir oyuncu olarak geldi Bahar. Yasemen'in ise U16 Avrupa Şampiyonası'nda asist birinciliği var; ancak Bahar kadar ön plana çıkmadı henüz.

Kısacası, Bahar bak çok potansiyelli bu kız denecek noktayı çoktan geçmiş, kendisindeki potansiyeli kinetiğe çevirmiş bir oyuncu.

Bahar'ın önemli birçok artısı var, bazılarından sen bahsetmişsin; ama bir ekleme de pas yeteneğine dikkat çekerek yapmak istiyorum. Bu sene bazı maçlarda ciddi bir şekilde göze çarptı.

Bir diğer önemli artısı ise boyuna göre müthiş bir çabukluğa sahip olması. Buradan düz mantık bak kız 190 boyuyla çok çabuk 3'e koyalım dememek lazım tabii. Ne yazık ki, Bahar son maçlarda süre aldığında da hep 3 oynadı ve takımda onun bu mevkideki fizik avantajına yönelik en ufak bir düzenleme yoktu. Esmeral karşısındayken üç sayı çizgisinin gerisinde top veriyorduk. Umarım, Bahar'dan 3 numara yaratma sevdasına kapılmadan asıl mevkisinde faydalanılır. Bu konuda, Kress'in kalacağının söylenmesi beni endişelendiriyor. Eğer Young da kalacaksa Bahar yine pek sürebulamaycaktır ve Bahar'ın kenarda oturduğu, Young'ın saçma sapan bir şekilde ihtisası olduğu orta mesafe şutlarından yararlanılmayan 5 numara gibi oynatılan bir düzen görmek fazlasıyla can sıkıcı olacaktır.

Umarım, gelecek sene çok daha faydalı geçer Bahar için. Eğer, Bahar'dan da yararlanamazsak altyapıdan kolay kolay oyuncu gelmeyecek demektir zaten.

dejavu dedi ki...

Tribüne bakmak zorunda değil tabii ki ama merak ediyor insan, neden bu kadar ilgisiz diye. Yoksa Galatasaray'lı olup olmaması değil mevzuu ki yönetimin pek o taraflarla ilgilenmediği aşikar. Son olarak Nilay Yiğit girişimi sonrası bir kez daha gördük bunu.

Yasemen'le sadece yaş ve süre bulamama noktasında keşişiyorlar ki Bahar iki yaş büyük ondan, daha gözönünde ama süre alamıyor. Bu durumda Yasemen'e birşey söylemek konusunda da çekinceye düşüyor insan. Yazıda dediğim gibi insan bir kere kullanmaz mı yahu, 1-BİR- kere? Dört numarada bir kere dene nedir yani maksimum ne kaybedersin ki ? Gerçi Sophia'yı beşe koyan adam onu dörde koyacak basketbol görüşüne sahip mi bunu da ileride ''Coachlar'' yazımızda tartışalım.

Katkın için teşekkürler Sarp.