BIY AD

21 Haziran 2010 Pazartesi

Fenerbahçe All-Star

Fenerbahçe, Euroleague'de üst üste 4 sezondur son 8 seviyesine gelip Final Four göremeden elenmelerin acısını bu sene çıkarmak istiyor. Hedef en az Final Four oynamak ve bu doğrultuda transferler şekilleniyor. Anna Vajda'nın geldiği MiZo Pecs kulübü, transferi 28 Mayıs günü resmi sitesinden duyurmuştu, Vajda'nın yanında, pek beklenmeyen guard transferi de açıklandı bugün Fenerbahçe tarafından; Hana Horakova.

Anna Vajda'dan başlayalım, Ratgeber'in daha resmi imzayı atmadan Macar medyasına yaptığı açıklamada Macar oyuncuları yeni takımına götürmek istediğini söylemesinin ardından akla gelen isimlerden biri de Vajda'ydı. Kariyeri boyunca hep ülkesinde oynamış olan Vajda'nın geçtiğimiz sene Euroleague istatistikleri; 14.8 sayı-5.9 ribaund-1.7 asist-1.3 top çalma.Matovic transferinin ardından Fenerbahçe'nin aradığı uzun mudur Vajda, bana kalırsa orada skorer bir uzundan çok, pis işleri yapacak biri daha çok lazımdı bu kadroya. Sonuçta Diana'nın olduğu kadroda skor sıkıntısı yaşayacaklarını sanmıyorum.

Transferin ilk günlerinde adı Fenerbahçe ile anılan Evina Maltsi, sarı-lacivertli kulübün kısa rotasyona bir isim daha ekleme isteğini ortaya koyuyordu. Maltsi olmayınca bu bölgeye transfer arayışları bitmiş gibi görünürken bugün Hana Horakova ismi açıklandı. Çek oyuncu da Vajda gibi ülkesinin yıldızlarından, Sika Brno'nun, daha doğrusu o zamanki adıyla Gambrinus Sika Brno'nun 2006'daki Euroleague şampiyonluğunda temel taşlardan biriydi. Hemen bir gereksiz bilgi ile süsleyelim yazıyı Nykesha Sales ve Ivana Vecerova'yla takım arkadaşıydı o dönemde. Bir guard için uzun boya sahip olan Horakova bunun avantajını gayet iyi kullanıyor. Bu sene Sika Brno-Fenerbahçe maçlarında yeni takımına rakip de olan tecrübeli oyuncu, Euroleague'de 12 sayı-3 asist-2.4 top çalma-4.5 ribaund ortalamaları tutturdu. 1979 doğumlu oyuncu saf mevkisi olan 2 numara pozisyonun yanında oyun kurucu olarak da mücadele edebiliyor. Birsel, Esmeral, Taurasi, Penny ve Şaziye'li kısa rotasyonunda özellikle Avrupa maçlarında iyi bir seçenek olacak Fenerbahçe için.

Bazı yönleri tartışılabilir bu iki transferin de ama biz onu Fenerbahçelilere bırakalım. Sonuç olarak Taurasi, Matovic, Horakova ve Vajda 4 isim sahibi oyuncu yeni sezonda TBBL'de ter dökecek. Bu 4 yeni transferin yanı sıra, geçen seneki kadrodan elde tutulan Penny Taylor ve Nevriye'yle birlikte 2010 All-Star'ında forma giyen tam 6 oyuncu bu sezon Fenerbahçe'de forma giyecek. Fenerbahçe'nin Euroleague'in iddialı kadrolarından birine sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz artık.

8 yorum:

feetdeep dedi ki...

peki bu son cmleyi galatasaray için söyleyebilir miyiz?yani GS'li oyuncuların getirisi götürüsü ne olur takıma.kaliteleri nedir?fb için yazılan bu yazının gs versiyonu da gelecek mi?

Adsız dedi ki...

Fenerbahçe büyük bir ihtimalle transferi noktaladı bu hamlelerle.
Bizim adımıza bu tarz bir yazı yazmak için transferin noktalanması lazım, uzun olarak elimizde şu anda sadece Bahar ve Fowles var. İlla bu bölgeye takviyeler olacak ve bizde öngörülerimizi hamlelere göre yapacağız.

Bir değil birçok yazı gelecek tabii ki Galatasaray'la ilgili.

murat dedi ki...

Arkadaşlar neyin tartışması bu...Gs Fenere karşı sadece Fowles bakımından üstün...Koca 12 kişilik rotasyonda tek üstün yanları Fowles...Bir kıyaslama yapın kafanızdan

Guardlar...Işıl ve Nilay karşısında birsel ve Esmeral tartışmaya gerek yok...Biraz Hodges dengelermi bilemem o da yabancı ama ordada Horakova ağır basar...

Forvetlerde ise Penny ve Taurasi ile FB avrupada tek oluyor ki Augustus bunlarla başa çıkamaz...

Uzunlarda ise Fowles dışında bir üstünlük yok ki Matoviç-Nevriye-Nevlin-Vajda ile sayısal manadada çok iyi fb...Gs nin Sophie yı ıkna etmezse şansı yuzde 20 oda SYLVİA nın hatrına

tozlu parkeler dedi ki...

Çağlar; Vajda yerine o bölgede pis işleri yapacak, dağıtıcı, sert, kavgacı bir oyuncu daha doğru olurdu düşüncene katılıyorum. Bunu bizde yazdık, çizdik ama FIBA'nın bence çok yerinde bir kararı olan kıta dışı oyuncu kısıtlaması sebebiyle oyuncu seçilecek havuz hayli daralmıştı.
Matoviç, Nevriye, Nevlin ve Vajda'lı bir uzun rotasyonu hayli tehlikeli oldu. İiki ucu keskin kılç misali; rakipleri şut manyağı da yapabilir ama içeride sert olan, iyi hücüm eden pivotlara sahip takımlar karşısında dağılabilir de. Ratgeber işini bilir diyip, onun kurduğu takıma güvenmekten başka çaremiz yok.
Ama hakikaten merektayım Ekaterinburg karşısında ne yapacak bu takım. Bekleyip görmek lazım.

Adsız dedi ki...

Aydın Abi,
Durum böyleyken, elinde Taurasi de varken Penny ile kontrat yenilemek yerine saf bir 5 numara almak daha mantıklı olmaz mıydı? Kıta dışı seçenekleri de artınca tarif edilen tarzda bir uzun bulmak daha kolay olurdu.

tozlu parkeler dedi ki...

Aras bence Penny bırakılamazdı ve bırakılmamalıydı.
Taurasi Penny ikilisi, pivot sıkıntısı varken biraz lüks gibi duruyor ama hem Penny'nin bu takıma verdikleri ve de liderlik özellikleri sebebiyle hem de Taurasi ve Penny'nin birlikte oynama istekleri göz önüne alındığında kontenjanı bu ikiliyle doldurmak mantıklı oldu.
Ebony bir biçimde Türk yapılabilip, FIBA'ya Avrupa pasaportu kabul ettirilebilseydi kadayıf üstü kaymak olurdu ama bunla yetinmek zorundayız.
Dediğim gibi bekleyip göreceğiz, transferler hocanın istekleri doğrultusunda yapılıyor sonuçta. Misal geçen ıl erkek takımındaki gibi 40 başlılık yok o açıdan içim rahat.
İlginç ve heyecan verici bir kadro kuruldu ama hedef Euroleague'de final four olunca, oraya dek gelmek değil ama orada ne yapılacağı merak konusu oluyor. O düzeyde böylesine şutör ama itiş kakıştan hoşlanmayan bir uzun rotasyonu dert olabilir tabii. Hele hele kısa forvetlerin top kullanma iştahı oburluk düzeyindeyse.

murat dedi ki...

İyide Aydın abi Fb nın uzun rotasyonu bence çok iyi hatta Gs den spartak tan daha iyi sadece Fowles var farkındamısınız...Diğer ABD li Campbell 3. sınıf bır oyuncu...

tozlu parkeler dedi ki...

@murat, ben bizim uzun rotasyonumuz Galatasaray'dan kötü değil demiyorum. sadece ilginç bir rotasyon oldu. Yani uzun rotasyonu diyince önce ribaunt gücüne, pota altı etkinliklerine falan bakılır oyuncuların ama bizimkilerin hepsi şutör. Kadro zaten üst düzey, Avrupa'da bu kadroyu zorlayacak bir tek Ekaterinburg geliyor aklıma.
Dışarıdan bir değerlendirmeyle; Galatasaray halen üst düzey bir takımın iskeletini oturtacak yerli bir çekirdek kadronun oluşturulamamasının sıkıntısını yaşıyorlar. Saçma sapan işler yapıp, bir ton parayı boşa harcadılar senenelerdir. Ceyhun hocanın yapacaklarına veya yapmasına izin verileceklere bakmak lazım, onun elinde Bahar gibi yasemen gibi gençler yetişir, kadrolarının iskeletini, direnç noktalarını oluşturabilecek hale gelirlerse bir atılım yaparlar.
Galatasaray lı arkadaşların bloğunda ''bence'' bir Galatasaray değerlendirmesi de yapmış olalım.