BIY AD

8 Ocak 2011 Cumartesi

Kimin İçin Oynuyorlar

Eğer bu bloga girip bizim yazılarımızı okumak için zaman harcıyorsanız, kadın basketboluyla ilgilisiniz demektir. Sizlerden biraz daha zaman çalıp, birkaç soru sormak istiyorum:

Lig maçlarını hangi kanaldan izliyorsunuz?

Bu sene hiç Mersin'i, Botaş'ı, Samsun'u, Burhaniye'yi, Tarsus'u, Ceyhan'ı izleyebildiniz mi?

Eurocup'ta ülkemizi temsil eden takımımızın herhangi bir maçını izleyebildiniz mi?

Galatasaraylıysanız Fenerbahçe'yi, Fenerbahçeliyseniz Galatasaray'ı kaç kere seyredebildiniz?

Ligin herhangi bir resmi yayıncısı olmadığını biliyor musunuz?

Basketbol Federasyonu'nun resmi sitelerindeki bilgilendirmeler sizce yeterli mi?

Ülkemizdeki 20 civarı WNBA oyuncusunu Amerika'da oynarlarken mi daha rahat takip edebiliyordunuz, yoksa burada mı?

Eğer ligde takımı olan 7 şehirden birinde oturmuyorsanız, televizyon yayınları ve internet bilgilendirmeleri bu derecedeyken TKBL'yi nasıl takip edebiliyorsunuz?

Eğer ligde takımı olan 7 şehirden birinde oturmuyorsanız, sizin kadın basketbolunu izleme, bir takımı takip etme hakkınız yok mudur?

Resimdeki oyuncuların kim olduğunu, hangi takımda oynadığını bir anda kestirebilecek kadar göz aşinalığınız var mı?

Maçlara gelen bir taraftarsanız, salondaki doluluk oranını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Geçtiğimiz pazar günü TKBL'de 6 maç vardı. Puan tablosunun 3. ile 5., 11. ile 10., 8. ile 7. takımları birbirleriyle karşılaşırken, bir de İstanbul derbisi vardı tek güne sıkışan. Ne yazık ki bu maçlardan sadece bir tanesi yayınlandı. O da FB TV'den. Çarşamba günü ise 6 maçtan ikisi GS TV ve FB TV'den yayınlandılar. Bu hafta sonu da sadece bir maç yayınlanacak, yine FB TV'den Fenerbahçe'nin maçı. Sahi bir Sports TV vardı ne oldu ona, hatırlayan var mı?

Kadın basketbolunun birinci sahnesi olduğu için WNBA'yi saymıyorum, onların bir de internet sitesi üzerinden maç yayınlama avantajı da var. Kendi adıma bu sene TKBL maçından daha çok NCAA maçı izleyebildiğimi söyleyebilirim. Ne kadar üzücü bir durum aslında. Fakat farkı iki ülkenin spora bakış açısı yaratıyor zaten suçlu da biziz. NCAA'den örnekler verirsek, Angel McCoughtry'nin okulu Louisville sezonun açılış maçı için 22.000 bilet satabiliyor, UConn her maçını kapalı gişe oynuyor, Sue Bird ve Swin Cash mertebesindeki, eski oyuncular, şimdiki süper yıldızlar genç oyuncuları orada izliyorlar. UConn'un Stanford deplasmanında oynadığı ve Stanford'un 90 maçlık galibiyet serilerini bitirdiği maçta, Stanford'dan yetişen Candice Wiggins'in orada olması artık şaşırtmazken, okulun başka bir "ünlü" mezunu Condoleeza Rice da salonda yerini alıp, okulunu destekliyordu. Güçlü bir kadının bu kızların yanında olması ne kadar büyük bir mutluluktur, nasıl bir motivasyon kaynağıdır. Biz de durum malum, mevzu sporsa biz erkekler oynar, izler, yorumlar, konuşur ve içine ederiz. Kadın basketbolunda dahi gördüğünüz gibi biz izleyip, biz konuşuyoruz burada :). Ama bu bizim yanlışımız değil tabii ki, genç kardeşlerini cesaretlendirmeye, onurlandırmaya gelmeyen ablaları, onları salonda yalnız bırakan hemcinsleri ve onlardan bir şeyler öğrenmeye gelmeyen küçük kardeşleri utansın. NCAA ile son bir karşılaştırma yaparsak, salonlar bizimkilere göre çok daha büyük ve benim şu ana kadar izlediğim en az ilgilenen maçta salonun yarısı boştu. Onlar adına iyimser açıdan bakarsak, Abdi İpekçi'nin tam dolu haliyle alabildiği kadar seyirci vardı yani.

Son bir soru daha sizlere; televizyonlar yayınlamıyor, federasyon doyurucu bilgi vermiyor, salonlar dolmuyor, hemcinsleri ilgi göstermiyor; bu kızlar kimin için oynuyorlar bu oyunu?

1 yorum:

samsunlu dedi ki...

yazar arkadaşım söylediklerine aynen katılıyorum,her hafta takımımızın deplasman maçları acaba tv den verilecek mi diye bakıyoruz.(içerdekileri salonda izliyoruz)eğer tv vermiyorsa tbl nin sitesinden takip ediyoruz. Başka maç var mı diye bakıyoruz, FB nin kendi maçını kendi tv sinden yayını dışında yok..GS tv zaten çoğumuzun uydusunda yok..Burada ben federasyonu da hatalı görüyorum, bir kanalla anlaşma yapıyorsan takibini yap veya her hafta şu kadar maç yayınlamak zorundasın de, yayınlamazsa ceza vur ve parayı da takımlara ver...Eğer hiçbir kanal maçları resmi olarak almadıysa, o şehirde bulunan yerel kanalların yayınlama hakkı yokmu acaba? ben samsun'da yaşıyorum, burada 4-5 tane yerel tv var, 1-2 tanesi uydu yayını yapıyor ,en azından onlara yayınlama hakkı verilse diğer şehirlerdekiler uydu aracılığı ile seyredebilir.....TRT nin spora bakışını hiç beğenmiyorum, birçok kanala sahip olduğu halde ve ülke genelinde teknik alt yapıya sahip olduğu halde bu işlere yeterince el atmıyor...Hafta sonu bayanların hentbol maçlarını yayınlıyor fakat seyircisi ve takip edeni daha fazla olan bayan basketbolunu yayınlamıyor, demekki sporun nabzını iyi takip etmiyorlar....seyirci konusuna gelince, bir şeyin reklamı ve tanıtımı ne kadar çok yapılırsa, insanların ona ilgsi o kadar artar...Birde ,seyirci sayısı takımın kuvveti,ligdeki durumu,salonun yerleşim alanına uzaklığı, reklam ve etkinliklere göre değişebiliyor...örneğin samsun'un 1500 kişilik salonu var,bu salon şehir merkezine oldukça yakın ve sahilde sayılır, herkes vasıtasıs yürüyerek guruplar halinde, aileler ve diğer seyirciler çok rahat gelebiliyor,ama salon uzakta olsa bir çok seyirci gitmeye erinecektir ve gitmesi için çok özel maçlar ve güçlü bir takım olması gerekecektir...ilk senedeki full seyircimiz yok , ama takım çıkışa geçtikçe salon full a yaklaşıyor,,şunuda söyleyeyim, FB ve GS nin kadroları bizde olsa salonda oturmaya yer kalmaz.....Bu gün cumartesi ve seyredebileceğimiz maç var mı diye bakıyorum ama yok..kendi kanalları olduğundan FB ve GS nin dışında maç yok,,insan biraz değişiklik arıyor...yakındığım bir diğer konu da ;televizyonlardaki spor programlarında,kadın basketbolu ile ilgili değerlendirmeler olmuyor, sadece sonuçları verilip geçiliyor bazı yerlerde ,röportaj yok,görüntü yok, haftanın maç değerlendirmeleri yok,,Futbol ve erkek basketbol dışında bu ülkede spor yok.....