BIY AD

29 Ocak 2011 Cumartesi

Maç Günü: Galatasaray - Beşiktaş

Ligin 15. haftası bir derbi ile açılıyor. Puan tablosunun ikinci basamağındaki Galatasaray ile son haftalardaki başarılı performansı ile 3.'lüğe yükselen Beşiktaş, Abdi İpekçi'de karşı karşıya gelecekler. Beşiktaş 3 maçlık bir galibiyet serisi yakalayıp, Panküp'ün de bocaladığı şu dönemde ilk 3'e girmeyi başardı.

Nykesha Sales'in takıma katılmasından sonra çıkılan 7 maçta 5 galibiyet alan siyah-beyazlılar, bu dönemden önceki 7 maçta ise 4 galibiyet-3 mağlubiyet almıştı. Tecrübeli oyuncunun takıma bir getirisinin olduğunu açık, en basitinden Castro Marques'in yanına ikinci bir el olarak takımını rahatlatıyor. Beşiktaş'ın en skorer oyuncusu, maç başına 20.4 sayı üreten ve ligde de sayı kraliçeliğinde 2. sırada bulunan Izi. Sales'in takıma katılımı, Izi'nin kullandığı top sayısını -maç başına kullandığı top sayısı 1 azaldı- fazla etkilemediği için, Brezilyalı'nın sayı ortalaması da hiç düşmedi. Sales'in de diğer tüm oyunculara göre daha güvenilir bir el olmasıyla Beşiktaş, son haftalarda iyi bir ivme yakaladı.

Beşiktaş'ın ana sorunu oturtamadığı savunma sertliği. Dişli rakiplere karşı yaşanan ribaund sıkıntısı, takımı çok zorluyor. Hücumlarda ise Galatasaray gibi, dış atışlar konusunda sıkıntılı bir takım. Kadronun en skoreri Izi, iyi savunma ile dışarıya itildiğinde, etkinliği gözle görülür derecede azalıyor. Izi'nin topla içeriye dalışları iyi savunulursa, Beşiktaş Esra Ataç, Nilay Kartaltepe ve Izi Castro Marques menşeli dış atışlara yöneliyor ve oyun rakibin isteyeceği hale geliyor. Bir çok açıdan Galatasaray'a benzedikleri için şu kıyaslamayı da ekleyelim, hücum opsiyonları kitlendiğinde, içeride Sylvia Fowles etkisinin yakınlarında üretim verebilecek bir uzunun da olmayışıyla yenilmesi kolaylaşıyor siyah-beyazlıların. Mevcut potansiyellerini sahaya yansıtamamalarıyla, bu sezon hiç ekstra galibiyet alamamalarıyla, ana skorerler dahil tüm ellerin 3 sayı çizgisinin gerisinde etkisiz kalmasıyla ve sadece bir ele gereğinden fazla inanıp, yüklenmeleriyle ben Galatasaray ile Beşiktaş'ın arasında çok benzerlik olduğunu düşünüyorum. Tabii bu benzetmeleri yaparken, Euroleague takımı ile Eurocup takımı arasındaki farka göre bir oranlayıp da yazdığımı ekleyeyim. Hedefleri ve bunun için yaptıkları yatırımları farklı olan iki takımdan bahsediyoruz sonuçta.

Galatasaray, bu maçla birlikte derbi tüneline giriyor. Bugün Beşiktaş ile başlayacak seri, 15 gün içinde Fenerbahçe ile yapılacak 3 veya 4 maç ile devam edecek. Yani kısa bir süre içinde 4-5 derbi, bir de Botaş deplasmanı yapacak Galatasaray, şu ana kadarki en kritik dönemece giriyor. Son iki lig maçındaki performans -hatta sezon boyunca gösterilen ortalama performans- ile şubat ayının sonunu hasarsız görmeyi düşünmek, çok iyimser bir dilek olur. Şu ana kadar keyif vermeyen sezonu renklendirmek adına vites attırmak ve bir şeyleri değiştirmek adına da en uygun yerdeyiz. Umarım bizim istediğimiz şekilde girer ve çıkarız bu virajdan. Başarılar Sarayın Sultanları.

İlk Maç: Beşiktaş:50 - Galatasaray:63

Galatasaray - Beşiktaş
29 Ocak, Cumartesi
Abdi İpekçi 13:00
Yayın: GS TV

Hiç yorum yok: