BIY AD

27 Ağustos 2009 Perşembe

Kocaeli'de Olay Var


Yeni sezon öncesi ligdeki takımlarımız için preview tadında birşeyler hazırlayacağımı söylemiştim ve Samsun Basket, Mersin BŞB ile de başlamıştım bu yazı dizisine. Sıradaki ekip Kocaeli BŞB Kağıtspor olacaktı, hem sene kaybetmeden hızlı bir şekilde birinci lige yükselmeyi başarmaları hem de ligin yeni rengi olmaları sebebiyle. Fakat bugün Kocaeli'nden gelen haber bu yazıyı biraz ertelemem gerektiğini söylüyor.

Bölgesel ligden ikinci lige yükselen ve hemen akabinde oradan da birinci lige çıkma başarısı gösteren Kocaeli temsilcisinde geçen yılın kemik kadrosu korundu bu transfer döneminde. Ceyda Kozluca, Seda Bayraktar, Meryem Kolaylı, Banu Yıllar, Belgin Aktan Sarıgedik ve Şeyma Kum gibi takımın birinci lige çıkmasında pay sahibi oyuncuların sözleşmeleri uzatılırken yerli kadrosuna İstanbul Üniversitesi'nden Tuğçe İnöntepe, Tuğba Kılınç ve Aslı Sevinç isimleri dahil edildi.

Yerli kadrosunun tamamlanmasının ardından gerçekleştirdiği dört yabancı oyuncu hamlesi ile ligde iddialı olduğunu göstermişti Kocaeli temsilcisi. Aslında onlardan beklediğim bir hamle değildi bu fakat yapılan bu transferlerden oldukça memnun olmuştum bir basketbol izleyicisi olarak. Birinci lige yükseldikleri bir sezonda gösterilen bu ilgi gerçekten çok önemliydi bayan basketbolu adına. Marita Payne, Brittany Jackson, Noteisha Womack ve Kristi Cirone transferleri ile 9 Türk oyuncu ile birlilte 13 kişilik bir kadro oluşturdu Kağıtspor. Geçen sezon Samsun Basket'in izlediği yolu takip ettiler diyebiliriz onlar için, daha önce ligimizde forma giymiş, ortamı bilen ve oynadıkları takımlarda öne çıkmayı başarabilmiş oyuncuları tercih ederek başarıya giden yolu kısaltmak istediler. Gayet mantıklı bir karar bu ki yakın zamanda ligimizde bu sistemin işlediğini de test ettik zaten. Bu dört oyuncu ile alakalı geniş bilgiler var elimde fakat durum kesinleşene kadar eklemeyeyim buraya yoksa anlamsız olacak bu son haberlerden sonra. Fakat dört ismin de ligimizde başarılı olabilecek düzeyde oyuncular olduklarını, bazılarının bunu geçmiş sezonlarda zaten ispatladığını söyleyerek asıl olayımıza geçelim biz.

Bugün gelen haber, Kocaeli şehrinde bayan basketbol takımına harcanan paralara tepki gösterildiği ve bu takıma harcanan paranın şehrin futbol takımına aktarılması yönünde bir takım baskıların olduğu şeklinde. Bu dört oyuncunun da sözleşmelerinin feshedilerek sezona sadece yerli oyunculardan oluşan bir kadro ile devam edileceği söyleniyor fakat bu durumda bu yabancı oyuncuların sözleşmelerine de bir bakmak gerekiyor. Zira astarı yüzünden pahalı durumu oluşabilir, sözleşme fesihleri sonrasında.

İlk başta yatırım kararı alınmış olsa dahi global krizin yaşandığı bir dönemde eğer ki sözleşmelerle alakalı ekstra maliyet yaratacak bir durum yoksa bir bakıma kabul edilebilir bu tercih. Onu da kabul ediyorum fakat bu ilk iddiadan daha vahim bir iddia ise olayın asıl sebebinin, ekonomik değil bayanların basketbol oynamasına gösterilen tepki olduğu. Umarım gerçek sebep bu değildir, basketbolu boşverelim futbola yatırım yapalım tercihi bile bunun yanında kabul edilebilir bir seçenek olarak duruyor. Yabancı oyunculardan, geçen sezon Burhaniye'de forma giyen Brittany Jackson'ın daha önce vermiş olduğu pozların şehirde sıkıntı yarattığı ve muhafazakar kesimden tepki topladığı, bu yüzden de bu oyuncuların sözleşmelerinin feshedildiği iddia ediliyor. (Yazının başındaki fotoğraf ve türevlerinden bahsediliyor.) Belirtildi, öğrenildi tarzında tipik Türk medyası gibi oldu bu kısım ama resmi ağızlardan bir açıklama gelmediği için bununla yetinmek zorundayız şu an için.

Bu dört tane oyuncunun maliyetlerinin de çok yüksek miktarlar olmadığını tahmin etmek zor değil.. Kırkpınar Yağlı Güreşleri için 350bin dolar ödeyerek Samsun'dan 3 tane güreşçi getiren Büyükşehir Belediye Kağıtspor kulübü bünyesinde pek çok spor dalından pek çok lisanslı sporcu bulundururken sadece bayan basketbol takımının maliyetinin sorun yaratması mantıksız gelmedi mi size de ?

Hiç yorum yok: