BIY AD

11 Ağustos 2009 Salı

Mersin'den Haberler


Basketbolda geçen sezonun en başarılı Anadolu ili şüphesiz Mersin'di. Erkek basketbol takımı Ahmet Kandemir koçluğunda tarihinde ilk kez play- off'lara kalırken bayan basketbol takımı da Ceyhun Yıldızoğlu ile play-off finaline kadar yükselmeyi başarmıştı. İki kulvarda da başarılı geçen bu sezonun ardından hem Ahmet Kandemir hem de Ceyhun Yıldızoğlu ile yola devam etme kararı alındı Mersin'de. Ülkemizde pek görülmeyen bir durum bu malum bizim yöneticiler pek severler her sene başka oyuncularla, başka teknik adamlarla çalışmayı. Mersin'deki bu başarının ardından verilen devam kararı istikrar açısından oldukça önemli. Bu kararın faydalarını da sezon içinde bol bol görüceklerini eklemek lazım.

Geçen sezonki performansı sonrası Avrupa Kupaları'na katılma hakkı elde etmişti Mersin temsilcisi fakat kulüpten yapılan açıklama sonrası bu sezon bu haklarını kullanmayacaklarını öğrendik. Gerekçe olaraksa hem içinde bulunduğumuz global ekonomik kriz hem de Mersin'in şu an için bu noktalara tam anlamıyla hazır olmaması gösterilmiş. Daha sağlam bir takımla oralarda mücadele etmeliyiz diyor yani Mersin'li yöneticiler, her ne kadar doğru bir karar olarak görmesem de bunu saygı duymak gerek kulübün iç dinamiklerini en iyi bilen onlar sonuçta.

Mersin'de geçen sezon takım kaptanlığı yapan Aylin Yıldızoğlu'nun ki kendisi Ceyhun Yıldızoğlu'nun eşi olur, basketbolu bıraktığını da hatırlattıktan sonra Mersin'de yeni sezon planlarına ve yeni transferlere geçelim.

Ceyhun Yıldızoğlu hem kulüp takımlarında hem de şu anda görev yaptığı milli takımda elindeki tüm oyunculardan bir şekilde verim almayı hedefleyen ve bunu başaran bir coach. 5-6 kişilik bir rotasyon yerine 8-9 kişilik bir takımla oynamayı tercih etmesi normal sezonda olumlu sonuçlar verirken oyuncuların gelişimi açısından da oldukça önemli bir düşünce. Fakat play-off'larda işler değişiyor, bu rotasyonu biraz daraltmanız gerekiyor. Bu seneki play-off final serisinde Fenerbahçe'ye 3-0 kaybederlerken de bir önceki turda Samsun Basket serisinde çok zorlanırken de bunu çok net şekilde gözlemledik. Ceyhun Yıldızoğlu da bu sorunu farketmiş olucak ki Şaziye Karslı'yı aldı Mersin takımına. Aldı diyorum çünkü bu transferin gerçekleşmesinin ana sebebi Ceyhun Yıldızoğlu. Son Avrupa Şampiyonası'nda da gördüğümüz gibi Şaziye'yi nasıl kullanması gerektiğini çok iyi biliyor coach, Şaziye de milli takımlardan hocasına güvenmiş olacak ki Mersin'i tercih etti. Ayrıca Şaziye'nin Botaş'taki ilk koçunun da Ceyhun Yıldızoğlu olduğunu hatırlamak gerekiyor tam bu noktada. Turlar geçildikçe ellerin titremeye başladığını, o geniş rotasyonun soruna çare olamadığını gördüğünüzde başvurulması gereken isim Şaziye Karslı olucak yani bu sene Mersin temsilcisinde. Tecrübesi ile de çok şeyler katacaktır takıma, birçoğunuzun aklında bizde geçirdiği rezalet yarım sezon ile kalıcak Şaziye ama kesinlikle bu değil Şaziye, sezon içinde çok daha iyi göreceğiz bunu hem sahada hem de istatistik kağıdında.

1 numarada Deniz Boz'u tercih etti Yıldızoğlu. Geçen sezon Ceyhan Belediye'de forma giymişti Deniz Boz. Oldukça tecrübeli bir oyun kurucu Deniz, daha önce Botaş, Tarsus, eski adıyla Arı Koleji takımlarında forma giymişti. Ayrıca 100 civarında milli olmuş bir isim. Mersin ile 3 yıllık bir sözleşme imzalamış olması bu transferin sezonu kurtarmak adına değil uzun vadeli düşünüldüğünün en iyi göstergesi olsa gerek.

Oyun kurucu bölgesine Deniz'in önüne Crystal Marie Smith'in transfer edildiği açıklandı. Daha önce Galatasaray'da da oynayan, bir önceki sezonu da Ceyhan Belediye'de 14 sayı 4 ribaund 3 asist 3 top çalma gibi gayet iyi rakamlarla tamamlayan Smith geçen sene Yunanistan liginde Apollon Ptolemaidis takımında geçirirken takımının en skoreri olmuş. Sayı potansiyeli yüksek, dışardan çok yüksek yüzde ile olmasa da istikrarlı skor üretebilen bir guard. Bunun yanı sıra saha görüşü de iyi olan ama bunu mecbur kalmadıkça pek kullanmayan bir isim olarak kalmış aklımda. Onun hakkında gelen son haber ise anlaşmanın tam olarak sağlanamadığı fakat görüşmelerin devam ettiği yönündeydi. Alırlarsa iyi bir iş yapmış olurlar bana göre, Avrupa'da da mücadele etmeyeceklerini düşünürsek eğer ligimizi tanıyan bir guardın kadroya katılması önemli olucaktır.

Bu dış transferler haricinde iç transferde de oldukça mantıklı hamleler geldi Mersin'den. Geçen sezon takıma kazandırılan, hepimizin yakından tanıdığı Sariye Gökçe ile olan sözleşme uzatıldı. Geçen sezon 30 maçta forma giyen Sariye 22 dakika sahada kalırken maç başına 5.5 sayı 2.2 ribaund, 1.8 asist ve 2 top çalma istatistiklerini yakaladı. Bu rakamlar onun oyunun her alanında katkı verdiğini ve Mersin'in geçen sezonki başarısında pay sahibi olduğunu gösteren rakamlar. Hem hücumda hem savunmada Mersin takımı için çok kritik katkılar geldi Sariye'den ve bu performansdan memnun kalan Mersin teknik ekibi de yeni sezon için Sariye ile yeniden anlaştı.

Aynı şekilde sözleşmesi uzatılan bir diğer isim tecrübeli oyuncu Aynur Metin oldu. Aynur da geçen sezonun istikrarlı isimlerinden biriydi Mersin adına. 5.2 sayı, 2.1 ribaund, 2 asist, 1.2 top çalma rakamları ile Mersin çarkının işlemesinde büyük pay sahibiydi.


Hem Sariye'nin hem de Aynur Metin'in bu rakamlarının altını iyi okumak gerekiyor zira Mersin takımının başarısı bu rakamların altında gizli. Maç kazanmaktan önce oyuncu kazanmak amacında olduğunu her fırsatta söyleyen, söylemekten öte bunu parkelere yansıtmayı başaran Ceyhun Yıldızoğlu Mersin'de de ondan beklediğimiz sistemi kurmuş durumda henüz ilk sezonunda. Şimdi yola bu oyuncularla devam edilirken yapılacak bir kaç önemli hamle ile Galatasaray ve Fenerbahçe'nin önünde kupaya uzanması çok da uzak bir ihtimal değil benim gözümde. Bu önemli hamlelerden biri kesinlikle Şaziye Karslı transferi. Bir diğeri ise takıma katılacak olan yabancı oyuncuların kimler olacağı.

Ceyhun Yıldızoğlu demişken altyapıdan gelecek olan gençlerden bahsetmemek olmaz. Mersin ve çevre illerdeki potansiyeli kullanarak güneyde güçlü bir altyapı kurma çalışmaları içinde olduğunu söylemişti sezon içerisinde. Buradan çıkarılacak genç yetenekler zaman içerisinde Mersin temsilcisinde kendisini gösterme fırsatı bulacaktır bundan şüphem yok. Ama bu sezon dikkat edilmesi gereken isim Merve Aydın olucak. Henüz 16 yaşında olmasına rağmen çok güveniyor kendisine Ceyhun Hoca, ismini bir kenara not etmenizi tavsiye ederim.

Bu arada sezonu Ekim ayındaki Cumhurbaşkanlığı Kupası maçı ile Fenerbahçe karşısında açıyor Mersin BŞB. Büyük ihtimalle Ankara'da oynanır bu karşılaşma, sezon öncesi iki takımı da canlı olarak izleme fırsatı bulurum ben de. Taraftar üstünlüğü kuşkusuz Fenerbahçe'den yana olacak bu maçta ama zaten Mersin takımının taraftar desteği ile oynadığını söylemek güç, pek etkilemez yani onları. Sezon içerisinde Ceyhun Yıldızoğlu'nun sık sık dile getirdiği gibi sessiz sakin maç izliyor Mersin taraftarı sinema filmi izlermişcesine.

Mersin'den haberler şimdilik bu kadar, geçen sezonki başarılarının üstüne koyarak devam edeceklerini düşünüyorum ama yabancı transferlerinin durumu kesinleştiğinde bu yazdıklarımız doğrultusunda yeniden bir bakarız Mersin'in durumuna.

Hiç yorum yok: