BIY AD

4 Ağustos 2009 Salı

Jia Perkins Galatasaray'da


Uzun zamandır gündemimizde olan Jia Perkins nihayet geçtiğimiz hafta başında resmi olarak açıklandı. Bu transferle birlikte kısa oyuncu rotasyonunu tamamlamış olduk ve bir sakatlık falan olmazsa eğer transferi de kapattık diyebiliriz. Önce Işıl daha sonra Augutus'un takıma katılması ile kadro tam anlamıyla tamamlanmış olucak ki Işıl'ın parkelere dönmek için en az 2 ayı olduğunu, Augutus'un takıma katılmasının da Ocak - Şubat ayını bulacağını eklemem gerekiyor.

Yeni transferimiz Jia Perkins kimdir, tanıyalım biraz.

Tam ismi Jia Dorene Perkins olan Amerikalı oyuncu 23 Şubat 1982 doğumlu. Profesyonel futbolcu bir babanın kızı olarak spor sevgisini genlerinden alan Perkins, Texas Tech kolejinde oynadığı 115 karşılaşmada 15.4 sayı, 4.7 ribaund ve 3.3 asist ortalamaları tutturdu. 2002-03 sezonunda gösterdiği performansla Mansiyon Ödülünü kazanan Perkins, Texas Tech kolejinde tüm zamanların en skorerleri sıralamasında dördüncü, top çalma sıralamasında ikinci ve tüm zamanların en çok asist yapan oyuncusu listesinde de yedinci olabilmeyi başarmış bir oyuncu. Çaylak sezonunda da, sophomore olarak adlandırılan ikinci sezonunda da hep dikkat çeken ve yıl sonundaki en iyi takımlara seçilen bir kolej kariyerine sahip Perkins. Amerika'lıların freshman dedikleri ilk sezonunda takımın en değerli oyuncusu seçilerek dikkatleri daha ilk yılında üstüne çeken genç oyun kurucu, 12 Aralık 2002 tarihinde oynadığı karşılaşmada Creighton potalarına yolladığı 41 sayı ile de kolejdeki kariyer rekorunu gerçekleştirmiş oldu..

Ayrıca 2002 yılında Brezilya'daki Dünya Gençler Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Amerika takımında da yer alan Perkins, kolej kariyerinin ardından WNBA'de yoluna devam etti.

2004 draftında üçüncü turda Charlotte tarafından seçilen Perkins, Nisan ayındaki bu seçimden yaklaşık iki ay sonra, 4 Haziranda anne oldu. Bu nedenle sezonun neredeyse tamamını kaçırmak zorunda kaldı. Draft edildiği sezonda profesyonel olarak ligde yer almadı diyebiliriz yani.


2005 sezonu profesyonel anlamda WNBA'de geçirdiği ilk sezon oldu onun adına. 30 maçın 11 tanesinde ilk beş başlarken yaklaşık olarak 15 dakika sahada kaldı. Bu dakikalarda 5 sayı, 1.1 asist ve 1.5 ribaund ortalamalarını yakaladı. Sezonun tamamında takımının kadrosunda yer alan Perkins, Phoneix potalarına bıraktığı 21 sayı ile kendi adına sezonun en yüksek rakamına ulaştı, ayrıca 38 dakika sahada kaldığı Seattle maçı da en uzun süre sahada kaldığı maç olarak geçti istatistiklerine.

Seattle'da geçirdiği kağıt üstünde iki, sahada ise bir sezonun ardından Chicago Sky takımına transfer oldu Jia Perkins. Burada bir parantez açmamız gerekiyor, 2006 sezonundan itibaren lige dahil olan Chicago Sky takımı Expansion Draft kapsamında 2005 yılının Kasım ayında Jia Perkins'i kadrosuna kattı. Lige yeni katılan bir takıma dahil oldu yani Perkins. Yeni takımında aldığı sürelerin artacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. 30 maçın 27'sinde ilk beş başlarken ortalama 28 dakika sahada kalan Perkins, 9.4 sayı, 3.2 asist ve 3.6 ribaund ortalamaları ile bir önceki yıla nazaran rakamlarını geliştirmiş oldu böylece lige yeni katılan Chicago Sky organizasyonunda.

2007 sezonunda Chicago Sky takımına katılan Armintie Price 34 maçın tamamında ilk beş başlarken, Perkins'in dakikalarından da fazlasıyla çaldı. Bu sezon yalnızca beş maça ilk beşte başlayabilen Perkins ortalama 23 dakika sahada kalırken 11.7 sayı, 2.3 asist ve 3.3 ribaund ortalamaları ile oynadı. Bu sezonda tüm WNBA'de üçlük yüzdesi en yüksek dördüncü oyuncu olurken (39/90), top çalma ortalamasını da 1.52'lere kadar yükseltmeyi başardı.


2008 yılında ise 34 maçın tamamına ilk beş başlayan Perkins bu doğrultuda rakamlarını da oldukça yükseltmeyi başardı. Ortalama 31 dakika sahada kalırken bu rakam onun şu ana kadarki WNBA kariyerinin en yüksek ortalamasıydı aynı zamanda. Bu sezonda tutturduğu 17 sayı ortalaması onu ligin en skorerleri sıralamasında dokuzuncu yaparken, maç başına yakaladığı 1.9 top çalma ortalaması da yine onu ligin en çok top çalan altıncı oyuncusu yaptı. Ve yine bu sezonda ligin en iyi serbest atıcıları listesinde beşinci sırada yer aldı Perkins, yani iyi bir serbest atışcı kazandık, takım halinde serbest atışlarda zaman zaman problemler yaşadığımızı düşününce. (106/119) Gerçi bu ülkemizin hem bayanlarda hem erkeklerde genel karakteri oldu diyebiliriz ya orası da ayrı.

Bu sezona yine Chicago Sky forması ile başlayan Jia Perkins geride kalan 20 karşılaşmanın tamamında forma giyerken, bu karşılaşmaların hepsinde ilk beş olarak başladı. 15.5 sayı, 3.4 asist, 3.8 ribaund ortalamalarının yanına eklediği maç başına 2.5 top çalma istatistiği ile Chicago takımının öne çıkan ismi oldu diyebiliriz rahatlıkla. Bu etkili performansı sonrası, WNBA'deki beşinci sezonunda ilk kez All- Star'a seçilmeyi başardı. All - Star karşılaşmasında Doğu forması ile 19 dakika sahada kalırken 16 sayı 3 ribaund 5 asist 4 top çalma ile oynadı.

Peki Jia Perkins'in bize katkısı ne düzeyde olur, biraz da ona bakalım.

Işıl'ın en az iki ayı olduğunu öğrendik bugün resmi ağızlardan ki geçirdiği sakatlık sonrası dizinin tam anlamıyla güçlenmesi gerekiyor yoksa daha uzun süren sakatlıklara sebep olabilir, bu da verilen süreyi daha da uzatabilir. O süreyi biraz daha esnek tutmalıyız yani kafamızda ha olur da erken dönerse, çok da güzel olur. Onun yokluğunda guard bölgesini Nilay Yiğit ile takviye ettik. Her ne kadar menajerimiz milli bir guardımız var diye övünse de geçen sezon hiç kullanmadığımız ya da kullanamadığımız Yasemen Saylar ile birlikte üç guardımız oluyor. Nilay'ın hızlı tempoda verim verdiğini daha önce epey etraflıca yazmıştım zaten, sete setlerde Jia Perkins büyük önem taşıyacak orası kesin zira Nilay savunmalar oturduğunda oyun kuruculuk meziyetlerinden uzaklaşan bir oyuncu. Bu noktada Perkins'in daha önce Hasharon takımı ile bir Avrupa tecrübesi yaşamış olması önemli. WNBA'den ilk çıkışı olmadığı için, bu kıtada oynanan oyuna çok da uzak değil.

Bir diğer özelliği ise 1 ve 2 numaraları rahatlıkla oynayabilmesi. Son sezonlarda asist ortalamalarını 2.5-3 civarında tutmayı başarmış bir Perkins'in bu özelliğinden faydalanacağımız gibi Nilay'la oyun kurup, onu ikiye çekme alternatifimiz de oluşmuş durumda. Her ne kadar dış şutu çok istikrarlı olmasa da gününde olduğunda can yakabilecek, bizi sevindirebilecek bir oyuncu. Ama bir Augustus seviyesi bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacaktır, onu peşinen söyleyeyim zira onun yokluğunda, onun yaptığı işleri yapacak bir oyuncu transfer etmişiz havası var. Augustus ayrı bir dünya, onu kabul etmek ve herkesden ayrı olarak değerlendirmek gerekiyor.


WNBA'deki beş sezonunda top çalma ortalamasını düzenli olarak her yıl yükselten Jia Perkins, geçen sezon yakaladığı 1.9 rakamından sonra bu sezon geride kalan 20 maçta 2.5 gibi bir ortalama tutturdu ki, bu sezonda da yine bu rakamın üstüne çıkacağını söylemek mümkün. Savunmadaki konsantrasyonunu gösteren önemli bir istatistik bu, Perkins'in araya girip turnike ile bitirdiği hücum görüntülerini sık sık izleyebiliriz bu sezon.

Işıl'ın sakatlığı sonrası gelen Nilay Yiğit takviyesi bizi ligde idare etse de Euroleague'de sıkıntılar yaşatabilecek bir hamleydi. Jia Perkins hamlesi ile bunu biraz daha bertaraf etme şansımız oluştu, tepede bulunan ve tarafımızdan alınması şu an için pek mümkün olmayan oyunculardan sonra, tercih edilebilecek isimlerden biriydi kesinlikle. Beklentileri çok yüksek tutmamak gerektiğinin altını bir kez daha çizerek, kağıt üstünde iyi bir transfer olduğunu söyleyebilirim. Tabii bir de parkede takımla beraber izlemek gerekiyor, onun için biraz bekleyeceğiz ama.

Hiç yorum yok: