BIY AD

27 Temmuz 2010 Salı

Alina Harikalar Diyarında

U20 Şampiyonası ile ilgili son yazıyı da bireysel performanslara ayırıp, "Milli İlgiyi" yavaş yavaş artık resmi maçları başlayacak A Milli Takım'a çevireceğiz.

Rusya'nın şampiyonluğu ile biten turnuvada MVP de Rusya'dan çıktı doğal olarak. Sezon içinde Dinamo Moskova'da Eurocup finali de yaşayan Anastasia Logunova; 12.3 sayı - 3.2 asist - 5.9 ribaund ortalamalarıyla bu seneki turnuvanın en değerli ismi oldu. Logunova'nın yanında takım arkadaşı Tatiana Petrushina (UMMC), Marta Xargay (İspanya/Halcon Avenida), Alina Iagupova (Ukrayna/Dnipro Dnepropetrovsk) ve Sabine Niedola (Letonya/Nantes Rezé Basket) şampiyonanın en iyi 5'ine seçilen diğer oyuncular oldular. Tabi bu isimlerin dışında; sayı kraliçesi Marina Solopova (Litvanya/Lemminkainen), ribaund kraliçesi Giedre Paugaite (Litvanya/TEO Vilnius), Olesia Malashenko (Ukrayna/Arras Basket), Cristina Ouvina (İspanya/Mann Filter) diğer dikkat çeken isimler oldular.

Bu genç hanımlardan birini özellikle ayırmak istiyorum, o isim; Alina Iagupova. Ukraynalı oyuncu 1992 doğumlu, tüm oyuncular içinde yaş olarak en küçük 10 isimden biri olan Iagupova, birçok istatistikte de adını ilk 10'a yazdırmayı başardı. Turnuva sonunda 17.6 sayı (3. sıra), 8.7 ribaund (5. sıra), 5.9 asist (1. sıra), 3.1 top çalma (1. sıra), 1.2 blok (8. sıra) ortalamaları ile tüm istatistiklerde iyi yerler edindi kendine. Sıralama maçlarında Ukrayna formasıyla, Ümit Millilere rakip olan Alina, bu maçta zirve istatistiklerine imza attı. Maçı 26 sayı-7 ribaund-11 asist-6 top çalma-3 blok ile tamamlarken genç oyuncu, bizim kızları tek başına yendi desek yeridir.

Alina 1.80'lik boyuyla, guard pozisyonunda oynuyor. Asli görevlerinin yanında, pozisyonuna göre uzun boyuyla ribaund ve blok içinde kendine avantaj sağlıyor genç guard. Yaşı henüz U18 seviyesindeyken, bir üst yaş grubunda mücadele eden oyuncu, olumlu istatistikleri ile turnuvanın 5'ine seçilmeyi başardı. Bardağın bir de boş tarafı var genç oyuncu için, öncelikle Alina 3 sayı çizgisinin gerisinde yeterince iyi değil, bir diğer sorun da top kayıpları. Asist ve top çalma istatistiklerinin yanında top kaybında da 1. sırada yer aldı Alina Iagupova. Maç başına ortalama 5 top kaybeden oyuncu, Letonya karşısında tam 14 top kaybı yaparak bu konudaki zaafını ortaya koymuş oldu. Dış atışlar ve top kaybı konusundaki sorunlarını çözerse Alina, belki de Ukrayna tarihinin en önemli basketbolcusu olabilir. Üst seviyede basketbol oynaması için önünde uzun yıllar var kuşkusuz, ilerleyen yıllarda eksiklerini kaparsa onu izlemesi -şu anda hiç izlemeden, bu kadar yorum yapıyorken- gerçekten büyük zevk olacağa benziyor.

Hiç yorum yok: