BIY AD

14 Haziran 2009 Pazar

Fransa Maçı Öncesi


Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda bugünkü rakibimiz Fransa. İlk dört maçımızın aksine günün son maçını oynayacağımız için diğer maçlardan gelicek sonuçlarla beraber gruptaki durumumuzun da belirlenmesi muhtemel. Fakat turnuvanın ilerisinde daha kolay rakipleri seçebilmek adına bugün Fransa karşısında alınacak bir galibiyet bizi grup ikinciliğine götürür ki bu kadromuz ile bu büyük bir başarı olacaktır.

İtalya, Beyaz Rusya ve İsrail grubundan gelen Fransa oynadığı üç karşılaşmayı da kazanarak grup lideri olarak bir üst tura geldi. İtalya'yı rahat geçtiler fakat Beyaz Rusya karşısında epey zorlandılar, uzatmaya giden maçı son topta kazanmayı başardılar. Aynı şekilde İsrail karşısında da beklenilenden zor bir galibiyet aldılar 73-70 ile. İkinci grupta ise ilk maçını Litvanya ile oynadı Fransa, Litvanya takımını bizim maçta izlemiştik. O Litvanya'ya karşı bütün maçı geriden takip etmelerine karşın, son beş dakikadaki performansları ile 57-55'lik bir galibiyet aldılar. Her ne kadar üç maçta çok zorlansalar da henüz mağlubiyetleri yok ve 4/4 yapmış durumdalar şu anda. Onun morali ile geliyorlar karşımıza.

Fransız'lar kadrolarında yer alan tüm oyunculardan yararlanıyorlar, rotasyonlarını oldukça verimli kullanıyorlar. Özellikle pota altını iyi kullanıyorlar hücumda, bizim de bu noktada sıkıntılarımız olduğunu biliyoruz. Hem boyalı bölge savunmasında hem de ribaund konusunda turnuvanın başından beri sorunlar yaşıyoruz, Fransa'nın turnuvanın en çok ribaund alan takımı olduğunu da düşünürsek bugün rakibe ikinci hücum şanslarını vermememiz gerekiyor. İtalya maçından sonra da yazdığım gibi Nevlin, Yasemin gibi uzunların yanı sıra kısalarımızın da normalden daha dikkatli davranması gerekiyor çünkü uzunlar zaten orada büyük savaş veriyor fiziksel olarak. Ekaterinburg takımından tanıdığımız Sandrine Gruda Fransa'nın hem skor hem de ribaund istatistiklerinde öne çıkan ismi. Bugün iki pota altında da başımıza iş açıcak isimdir kendisi, durdurmaktan ziyade yavaşlatmak ana planımız olucaktır. Dış atıcıları da etkili Fransa'nın ama hücumun büyük kısmını pota altından yapıyorlar ki bu da bizim istemeyeceğimiz bir durum bu turnuva özelinde.

Son İtalya maçında guarda baskılı zone savunmasını çözmekte zorlandığımızı görmüştük, Fransız'lar oyunun gidişatına göre bunu deneyebilirler eğer o maçı izledilerse. Savunma sahasında gösterilen mücadele olucaktır şüphesiz ama bizim için mühim olan ilk çeyrekte oyuna tutunabilmek, bunu da hücumda topu dolaştırarak yapmamız gerekiyor. Pota altından gereken desteği almamız açıkçası zor gözüküyor bugün için, çünkü orayı hem hücumda hem savunmada çok iyi kullanıyorlar. Yapmamız gereken topu dolaştırıp, boş adamı bulmak. Gerektiği anlarda da Nevlin'in post-up'ını kullanmak. Onlar özellikle avantajlı oldukları bölgeyi kullanmak isteyeceklerdir pota altına top indirerek, gömülmemiz durumunda da dışardan sayı bulabilecek potansiyele sahipler. Turnuvanın başından beri savunmada belirli bir düzeyi yakalamış durumdayız, özellikle yardım savunmamız iyi oluyor. Bugün yine zaman zaman ön alanda baskılı bir savunma ile top kaybına sürükleyebiliriz onları beklenmedik anlarda.Fransız forvet Emmanuelle Hermouet, Türkiye'ye karşı oynamak hiç de kolay değil, çok uzun değiller ama hepsi güçlü oyuncular, çok sert maç olucak bugün diyerek savunmamıza dikkat çekmiş maç öncesinde.

Hedef maçları kazandığımızdan bahsediyoruz hep, peki Fransa bu hedef maçlardan biri midir? Rusya'yı bir kenara bırakırsak eğer bizim yükselen bir form grafiğimiz ve oturan savunma düzenimiz var. Buna karşın zorlansa da 4/4 yaparak buraya gelen ve bugün en zayıf karnımız olan pota altında mutlak üstünlüğe sahip bir Fransa var. İbre maç öncesinde Fransa'yı gösteriyor fakat göstereceğimiz savunma direncinin yanı sıra Ceyhun Yıldızoğlu'nun bir kaç sürprizi ile maçı almamız da gayet mümkün. Turnuvada daha rahat ilerlememizi sağlar bugün alınacak bir galibiyet bizi grupta ilk ikiye sokarak.

Maç saat 20.15'de Ntvspor'dan canlı yayınlanacak, saat 20.00'da da Efes Pilsen maçı var, dönüşümlü bir şekil yapıcaz artık.

Hiç yorum yok: