BIY AD

21 Haziran 2009 Pazar

Şampiyon Fransa




Maç öncesi ağır favorim Rusya idi. Fransa Gruda başta olmak üzere pota altını iyi kullanarak gelmişti buraya kadar fakat Rusya içerde bu uzunlara cevap verebilecek potansiyele sahip olmasının yanı sıra kısalarda da oldukça ağır basıyordu. Fakat bir kez daha gördük ki, bu oyun sahada oynanıyor ve daha çok isteyen taraf kazanıyor.

Bir final maçında beklenenin aksine iki takım da çok çok düşük yüzdelerle başladılar maça. İlk iki dakika 4-0 Rusya üstünlüğü ile geçilirken, Fransa henüz ısınamamıştı bile maça. Bu sürede üç şut kaçırıp bir de 24 saniyede hücum edemeden dönmüşlerdi. Gruda ile ilk sayıları pota altından buldular ve o andan itibaren de yavaş yavaş oyunu kontrol altına almaya başladılar. Benim kafamdaki senaryoda ilk yarı başabaş geçen bir oyun ve ardından Rusya üstünlüğü vardı fakat, Fransa ikinci çeyrekte Rusya'ya yalnız 9 sayı izni verirken tam 18 sayı ürettiler bu çeyrekte ve devreye 19-30 önde girdiler. Özellikle devre sonuna doğru üç dakika boyunca iyi savunma yapıp, Gruda ve Ndongue ikilisi ile yakaladıkları 9-0'lık seri onları çift haneli farka götürdü.

Rusya'nın toparlanmasını beklerken soyunma odasından hızlı dönen taraf Fransa oldu yine ve çeyreğin bitmesine üç dakika kala Krawczyk'in üçlüğü ile 26-45 yaptılar skoru ve maçtaki en büyük fark oluştu 19 sayı ile. Özellikle top kayıpları bu farkı sağlayan ana faktör oldu diyebiliriz.

Son çeyrekte Rusya bildiğimiz Rusya gibi oynamaya başladı ve Fransa'nın da desteği ile farkı yavaş yavaş erittiler. Bitime 1.40 kala fark 4 sayıya kadar indi 51-55 ile, Fransa ne yapacağını bilmez halde kötü hücum ederken Rusya kaptığı topları üçlük olarak kullanmayı tercih etti ve bu atışlar onları kupadan uzaklaştırdı. Serbest atışlardaki başarısızlığı ile Rusya'yı kupaya ortak etmeye çalışsa da kazanan taraf 53-57'lik skor ile Fransa oldu.

Rus takımında yarı finalin yıldızı Hammon üç sayı çizgisinin gerisinden karavana attı bugün, 0/8. Bunun yanı sıra maçı da asist yapamadan tamamladı Rus oyun kurucu, bugünkü mağlubiyetin temel sebeplerinden biri bu kesinlikle. Fakat bunu yazarken Fransa'ya da haksızlık etmiş gibi oluyoruz açıkçası, onlar da turnuvanın başından beri çok iyi oynamasalar da çok iyi mücadele ettiler ve bugün de rakiplerinin gücüne aldırmadan kendi oyunlarını oynadılar. Finale çıktık bize yeter'den uzak bir görüntüde akıllı oynadılar, maç sonunda biraz tecrübe sorunu yaşasalar da orayı da kazasız atlatarak şampiyon olmayı başardılar. Alkışı da hakettiler sonuna kadar.

Hiç yorum yok: