BIY AD

20 Nisan 2010 Salı

Play-Off'a Büyüteç #2

Çağlar'ın yorumlarıyla Fenerbahçe-Ceyhan ve Mersin-Beşiktaş serilerini okuduktan sonra görev sırası benim, Çağlar'dan pası alıp şimdi de ben diğer iki seriye tutacağım büyüteci.

Galatasaray - Tarsus Belediyesi (1-0):

Galatasaray için sezon Türkiye Kupası'na kadar olan dönem ve sonrası diye ikiye ayrılabilir. Kupa arasına kadar ligde 4 mağlubiyet alan sarı-kırmızılılar iki Fenerbahçe ve Mersin ile Samsun deplasmanlarında alınan mağlubiyetlerle sevenlerini üzmüştü. Fakat Mersin ve Fenerbahçe galibiyetleri ile gelen Türkiye Kupası ile umutlar yeniden tazelendi diyebiliriz. Tabii bu farkı oluşturan etkenlerden biri kesinlikle Tamika Catchings. Sene başında Vecerova, Leuchanka, Jia Perkins ve Katie Douglas isimleriyle anlaşan ekip bu dört isimden de beklediği katkıyı tam manasıyla alamadı. Jia Perkins, Tamika transferinden sonra gönderilen isim olurken, Vecerova şu anda antrenman oyuncusu konumunda. Zorlu bir maçta yabancı kontenjanında boşluk olsa dahi uzun süreler alamıyor. Leuchanka ile Douglas ise rotasyonun ana parçalarından olsalar da şampiyonluk için gerekli performansı gösterebilecekler mi, Galatasaray için kilit soru bu. Fenerbahçe'yi yenerek gelen kupa finalinde Leuchanka'nın MVP olması ve Katie'nin de en az onun kadar etkili bir oyunla maça damga vurması dediklerime en basit kanıt. Galatasaray, WNBA'de defalarca yılın savunmacısı ödülünü almış Tamika liderliğinde, top çalmak için ekstra motivasyona sahip guard rotasyonu ve pota altında yaptığı sert savunma ile rakiplerini çok zorladı, yaklaşık 63.7 ortalama ile de normal sezonun en az sayı yiyen ekibi oldu.

Tarsus için önceden de demiştik; iyi bir kadroları var, bu kadro sene başında kurulsaydı ligde dengeler değişik olabilirdi. Sene boyunca heyecanla takip edilen 4.lük mücadelesinin mağluplarından olan Tarsus'un yoluna çıkan en büyük engel belki de normal sezonun bitmesine iki hafta kala gelen Galatasaray mağlubiyeti oldu. Lennox'suz çıktıkları Galatasaray maçında kolay düştüler ve son hafta alınan Botaş galibiyetinin bir değeri olmadı onlar için. Sürekli övgüyle bahsettiğimiz kadrolarına bakarsak; takımın en skoreri Betty Lennox'un yanı sıra; January, Kübra ve Seda Erdoğan gibi genç ve yetenekli oyuncuların sürüklediği kısa pozisyonunda güçlü olduklarını açık. Pota altında, geçtiğimiz sene Galatasaray formasıyla izlediğimiz Marina Kress ve sert oyunu ile hem savunmada hem de çift haneli sayı ortalaması rakip pota altında etkili, hep double double kıyılarında gezen Lamour Black en önemli iki silahı güney temsilcisinin. Handikapları; rotasyonda önemli yer tutan gençlerin ellerinin titremesi olabilir.

Galatasaray'ın 1-0 önde başladığı seride agresif olacağı ve evindeki maçı kazanarak seriyi 2-0'a taşıyacağına inancım tam. Tarsus'da zaman kaybetmek isteyeceğini sanmıyorum Galatasaray'ın, sonraki turda sık sık Mersin'e gidecek nasıl olsa. Tarsus'daki maçtan çıkacak galibiyetle de seri noktalanır büyük ihtimalle. Seri tahminim 3-0 yönünde olacak ama Tarsus'un oynayacağı oyunla seriye renk katacağını ve tüm maçlarda sonuna kadar Sarayın Sultanları'nı zorlayacağını düşünüyorum. Sakat listesine bakarsak Galatasaray'da Işıl Alben yok, Sophia Young'ın durumu şüpheli. Tarsus'da ise eksik yok.

Seri Tahmini: 3-0 Galatasaray

Botaş - Panküp Kayseri Şeker (1-0):

Botaş, sezonun ilk yarısı sonuçlandığında ilk 8 içinde bile değildi fakat play-offlara girebilecekleri en iyi sıradan dahil oldular. Rakipleri Panküp Kayseri'yi daha iki hafta önce deplasmanda yenip seride 1-0'lık avantajı yakaladılar. Botaş'ın kadrosunda belki bir süper yıldız yok şu an için ama Prince, Zoll ve Paris'in önü açık, gelecek yıllarda onları WNBA yıldızı titriyle görebiliriz. Bildiğimiz gibi Prince bu sene WNBA Draft'ında 4. sıradan seçildi. Kadro da ayrıca gelişimi Türk basketbolu adına çok önemli olan Gülşah Gümüşay var, 21 yaşındaki Gülşah'ı bu gençlere değer veren organizasyonda birkaç yıl sonra belki de "Türk Taurasi" ünvanıyla görebiliriz.

Panküp açısından bakınca iki kritik kırılma noktası var sezon içinde yaşanan. Lehlerinde olan Vickie Johnson'un katılımı ile yükselen çizgileri, aleyhinde olan ise takımın sayı-ribaund-blok lideri Latoya Pringle'ın sakatlandığı gün. Sezon içinde önce Tamera Young'ı sonrasında da Pringle'ı kaybedince, play-offlarda Melvin ve Paris'in karşısında tam güvenle oynatabilecekleri tek uzun Tangela Smith kaldı. Moraller ve umutlar düşük Kayseri cephesinde, Botaş eşleşmesinde. Ayhan Avcı'dan aldığımız bir müjde önümüzdeki sezonlar için yüzleri güldürebilir Kayseri'de, Pringle ile ameliyat için Amerika'ya gitmeden önce imzalanan 3 senelik bir kontrat var. Koçun artık en büyük beklentisi, bu kadar yoklukta fazla süre alacak gençlere tecrübe kazandırabilmek.

Makasının en kapalı olmasını beklenen 4.-5. karşılaşmasında hem Botaş'ın yakaladığı ivme hem de Kayseri Şeker'in talihsizlikleri nedeniyle Adana temsilcisi net favori konumunda. Zaten Kayseri ekibi 21. haftada evinde Botaş'a kaybederken, turu da kaybetti büyük ihtimalle, 0-0'dan Panküp'ün saha avantajı ile oynanacak seride eksiklere rağmen, şanslar çok yaklaşırdı birbirine ama şimdi bütün ipler Botaş'ın elinde. TBBL'de normal sezonun ve Eurocup'un asist kraliçesi Zoll, skorer oyunu ile Prince, pota altında dominantlığı ile Paris ve Melvin turu çok zorlanmadan Botaş'a getirir ama Kayseri'deki maçta da VJ ve Smith ablaları başlarını biraz ağrıtır diyorum bu gençlerin. Melvin hariç tabii ki bu genç-abla ilişkisinde. :)

Seri Tahmini: 3-1 Botaş

Hiç yorum yok: