BIY AD

20 Nisan 2010 Salı

Play-Off'a Büyüteç

Normal sezonu geride bıraktık ve koşar adım play-off'lara doğru gidiyoruz. Play-off'lar öncesi dört çeyrek final eşleşmesine şöyle geniş pencereden bir bakalım istedik. Hem sezonun genel bir değerlendirmesi olsun hem de önümüzdeki döneme ışık tutabilmesi adına. İlk iki seriyi ben aldım, diğer iki seri ise Aras'ın kaleminden burada olacak gün içerisinde.

Fenerbahçe - Ceyhan Belediyesi (1-0) :


Çeyrek final eşleşmelerinden ilki ligi yenilgisiz lider tamamlayan Fenerbahçe ile Ceyhan Belediyesi arasında oynanacak. Final hariç tüm eşleşmelerde serilere 1-0 önde ve ev sahibi avantajı ile başlayacak olan Fenerbahçe, turun ağır şekilde favorisi. Bunu yazmaya gerek var mı bilemedim ama adettendir, yazalım. Ceyhan, Mersin BŞB’nin İstanbul Üniversitesi’ni son anlarda mağlup etmesiyle sekizinci sıradan da olsa play-off’a girmeyi başardı. Maç başına 21 sayı ortalaması ile oynayarak normal sezonun sayı kraliçesi ünvanını elde eden Marie Campbell ve maç başına 12.8 ribaund çekerek normal sezonun ribaund kraliçesi olan Lauren Erwin, Ceyhan Belediyesi forması ile mücadele ediyorlar ligde. Bu iki dominant performansa karşın toplamda dokuz galibiyette kalmalarını oyunun sadece bu iki isim üzerine yıkılması ile açıklamak yanlış olmaz sanırım. Bu istatistiklere karşın 1991 doğumlu Asena Yalçın’ın Ceyhan rotasyonunda ortalama 21 dakika sahada kalması ise parkelerde daha fazla görmek istediğimiz hareketlerden kesinlikle. Ortalama bir bütçe ile ligin ilk yarısını ilk sekiz içerisinde tamamlayarak kupaya katılmaya hak kazanmışlardı. Bandırma’da ilk turda karşılarına Galatasaray’ın çıkışı büyük şanssızlıktı tabii onlar için. Normal sezonu da sekizinci sırada tamamlayarak karşılarında Fenerbahçe’yi buldular. Ve işleri imkansıza yakın bir hale soktular kendileri için. Herşeye karşın başarılı bir sezon geçirdiklerini söyleyebiliriz Ceyhan için, eldeki malzeme ile orantılı olarak..Bu noktadan sonra bir maç dahi almaları ciddi sürpriz olacaktır. Yaşanan Haydar Kemal Ateş krizi sonrası ortalık durulmuş gibi gözüküyor Fenerbahçe cephesinde. Yeni sezon için iddialı isimlerle yola devam edileceği ve bayan voleybol takımında olduğu gibi ciddi bir sponsorla anlaşılacağı konuşuluyor ciddi şekilde. İdman temposunda maçlarla geçeceklerdir bu turu zorlanmadan.

Seri Tahmini: 3-0 Fenerbahçe

Mersin BŞB - Beşiktaş Cola Turka (1-0) :

Sezonu Ankara’da Fenerbahçe’yi dominant bir oyunla mağlup ederek kazandığı C.Başkanlığı Kupası ile açan Mersin BŞB, normal sezonda toplam üç yenilgi alarak ikinci sırada tamamladı ligi. Bu yenilgilerden ikisi Fenerbahçe’ye, biri ise Türkiye Kupası sonrası Abdi İpekçi’de Galatasaray’a karşıydı. Türkiye Kupası’nda yarı finalde Galatasaray’a kaybettiklerini de ekleyelim buraya. Toplamda dört mağlubiyetleri, sezon genelinde. Ceyhun Yıldızoğlu ile özdeşleşen rotasyon genişliği ve ön alan baskısını normal sezonlarda iki yıldır fazlasıyla izliyoruz. Rakipleri maç başına ortalama 10+ top kaybına zorlayan bir ön alan presi ve rotasyondaki en zayıf halkadan dahi olumlu katkılar alabilen bir sistemden bahsediyoruz. ‘Bayan basketbolunun Ricky Rubio’sunu Türkiye’den çıkartabilirim.’ diyen koç, Adana ve Mersin çevresinde de ciddi altyapı çalışmaları içerisinde. Bu çalışmaların ürünlerinden biri: Merve Aydın. 1994 doğumlu oyuncu, yaklaşık sekiz dakika süre alıyor Yıldızoğlu'nun rotasyonunda. Önümüzdeki dönemde güney taraflarındaki potansiyelden daha fazla yararlanmaları gerektiğini, bunun için çalıştıklarını her defasında vurguluyor koç.

Övgüyle bahsettiğimiz Mersin sistemi geçen sezon play-off’ların başlaması ile birlikte sekteye uğramaya başlamıştı. Önce ligin flaş ekibi Samsun Basketbol karşısında yarı finalde hata veren sistemin, finalde Fenerbahçe karşısında tamamen çöküşüne şahit olmuştuk. Bu sezon alınan iki Fenerbahçe ve iki Galatasaray mağlubiyetlerinde de benzer sahneler izledik. Daralan rotasyon, kendi sistemi dışında oynamaya çalışan ve bu sebeple karakteristik özelliklerini ortaya koyamayan bir Mersin profiliydi izlediğimiz. Bireysel performans olarak ligde hiçbir takımın karşı koyamayacağı yıldızlara sahip olan bu iki takımı yenebilmek için kendi karakterini masaya koyabilmeli Mersin. Sezon başındaki C.Başkanlığı kupası zaferinde bunu kısmen de olsa yapmışlardı. Rotasyon genele göre daralmış olsa da Ivory Latta ile başlayan ön baskısı, ardından gelen tempo ile oyunu Mersin lehine döndürmüştü. Onu farklı ve başarılı kılan sisteminden ödün vermemeli Mersin zira çarklar dönmediğinde bireysel performansları ile ligin büyük ablaları Fenerbahçe ve Galatasaray’a karşı üç maçlık bir üstünlük kurmaları pek kolay gözükmüyor.

Beşiktaş Cola Turka cephesi ise hafızasından silmek istediği bir sezonu geride bırakıyor. Tıpkı erkek takımında olduğu gibi ciddi finansal sorunlar yaşadılar sezon boyunca. Ocak ayındaki kongrenin ardından sorunların çözüleceği beklentisi vardı ama Nisan ayına geldik, değişen bir şey yok siyah beyazlı fikirlerde. Durum böyle olunca, 1-0 geride ve saha dezavantajı ile başlayacakları bir seride Mersine’e karşı üç galibiyet almaları pek makul gelmiyor kulağa. Belki Akatlar’dan bir galibiyet çıkartabilirler, günündeki bir Sales’e eşlik edecek bir Santos performansı ile. Ama onun ötesi epeyce zor gözüküyor onlar için.

Seri Tahmini: 3-0 Mersin BŞB

Hiç yorum yok: