BIY AD

9 Temmuz 2010 Cuma

Transfer Gündemi #3

Önceki yazılarda Avrupa takımlarının transfer hamlelerine daha çok yer vermiştik. Son bir ay içinde TBBL ekipleri de -özellikle yerli transferleriyle- kadrolarını şekillendirmeye başlayınca bu Transfer Gündemi'ni de TBBL ekiplerine ayırmayı uygun gördük. Yalnız önce belirtilmesi gereken bir konu var, sık sık değişik platformlarda sürekli konuşulduğu için biz de özellikle altını çizmiyoruz ama bir kez daha hatırlatmakta fayda var: FIBA kuralına göre; Avrupa Kupaları'nda en fazla iki tane kıta dışı oyuncu kullanabiliyor takımlar. Yani kupalara katılıp bir şeyler yapmak istiyorsa kulüplerimiz, 2 Amerikalı'nın yanında diğer transferlerini Avrupalı oyuncu havuzundan seçme zorunluluğunda kalıyor. Amerikalı oyuncular, Avrupalılara göre daha ucuz ve yetenekli olduğu için kulüplerimiz de Amerikalılara yöneliyor. Sırf bu yüzden bu sene birçok takımımız Avrupa Kupaları'nda yarışmak istemedi. Daha ucuza kadrolar kurup, ligde daha iddialı olmayı Avrupa'ya tercih eden yönetimler, yerli oyuncularının daha fazla maç ve Avrupa tecrübesi kazanmasını engelliyorlar böylece. FIBA'nın "iki kıta dışı oyuncu" kuralında değişikliğe gittiği nokta ise; artık oyuncular hangi ülkenin milli takımında oynuyorsa, o ülkenin vatandaşı sayılması. Örneğin; İtalya göçmeni bir ailenin kızı olan Diana Taurasi, Amerika Milli Takımı'nda oynadığı için artık sadece Amerika vatandaşı sayılıyor. Avrupa'da mücadele edecek üç ekibimiz Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, transferlerini bu kurala uygun olarak şekillendiriyorlar. Bundan sonrasına başlıklar halinde bakalım, neler yapmış takımlarımız:

Kocaeli Lige Dönüyor
Geçtiğimiz yıl TBBL'de oynadığı tüm maçları kaybetmiş ve haftalar öncesinden küme düşmesi kesinleşmişti Kocaeli BŞB. Kağıtspor'un. Sezonu yabancı oyuncu kullanmadan geçiren Körfez ekibi, kadrosunun da darlığından ötürü elindeki yerlilere de fazlasıyla süre vermişti. TBBL seviyesinde sağlıklı bir sistemde bu kadar oynaması imkansız olan yerliler, Kocaeli'nde kazandıkları tecrübe ile TBBL takımlarının transfer listesindeler. Tuğçe İnöntepe (Mersin BŞB.), Meriç Banu Yenal (Ceyhan Belediyesi), Aslı Sevinç(Panküp) şimdiden kendilerine kulüp bulan isimler, takımın koçu Caner Yıllar da Samsun Basket ile anlaştı. Takımın yıldızı Ceyda Kozluca'nın da adı Galatasaray ile anılıyor, onun da TBBL'de kalacağı kesin.

Beşiktaş'tan Yerli Atağı
Siyah-beyazlı ekip son yıllarda, hedeflerini kaybetmiş ve gerilerde kalmaya başlamıştı. Yabancı transferi öncesinde, Galatasaray ve Fenerbahçe kadrosundan 4 isimle anlaştı Beşiktaş. Önce yerli iskeletini oturtup yabancıları buna göre seçmek mantıklı bir hamle ama aldıkları 4 ismin de geçtiğimiz sezonu çok verimli geçirdiklerini söylemeyiz. Galatasaray'dan; Esra Şencebe, Yasemin Horasan ve Nilay Yiğit(evlilik sonrası Nilay Kartaltepe), Fenerbahçe'den de Melike Bakırcıoğlu Beşiktaş'ın yeni transferleri. Bu hamlelere karşı ellerindeki kalburüstü yerliler Naile ve Melek Bilge'nin takımdan ayrılması bekleniyor. Nilay, Esra, Melike ve Yasemin Beşiktaş'ta yeteneklerini tazeleyip, yeni takımlarına faydalı olabilecekler mi? Naile ve Melek ne olacak? Amerikalı ve -Eurocup'tan ötürü- Avrupalı transferleri nasıl olacak? Bunlar Beşiktaş Cola Turka'yı bekleyen sorular.

Botaş Koleji
Artık kadın basketbolunda bir ekol olmuş Botaş, 25. yılını kutladığı geçen sezon, genç Amerikalılara yönelmişti. Özellikle Epiphanny Prince ve Courtney Paris'in ileride çok önemli oyuncular olması bekleniyor. İki oyuncu için ilk adımlardan sonra ilk büyük zıplama da geldi; Epiphanny, Spartak Moskova, Paris ise Rivas ile anlaştı. Prince'ın Rus Milli Takımı ile maçları çıkması bekleniyor bu yaz, böylece Spartak için yerli oyuncu konumuna gelecektir. İki oyuncu da Euroleague seviyesine geldiklerini kanıtladılar böylece. Takımın diğer Amerikalıları Zoll (TBBL ve Eurocup asist kraliçesi) ve Melvin'e de teklifler gelecektir diğer takımlardan. Ceyhun Hoca döneminden beri A Takım kadrosunda bulunan, genç kaptan Gülşah'ı Galatasaray'a yollayan Adana temsilcisinde dış transfer hamleleri bekleniyor artık.

Mersin'de Kan Kaybı
Sezon sonunda ilk olarak koçunu kaybeden Mersin, sonrasında Şaziye İvegin (Fenerbahçe), Deniz Boz (Samsun Basket), Aynur Metin (Panküp) ve Barbara Turner (Panküp) ile yolları ayırdı. Ceyhun Yıldızoğlu ile Kalaycıoğlu'nun kısa rotasyonları arasında büyük farklar olacağa benziyor. Mersin şu ana kadar; İstanbul Üniversitesi'nden Deniz Çolakoğlu, Kocaeli'nden Tuğçe İnöntepe ve Ceyhan'dan Gülnur Sandallıoğlu ile anlaştı. Mersin'in Kalaycıoğlu forsuyla yapacağı Amerikalı transferlerini merakla bekliyoruz!

Transfer Oburları Panküp ve Ceyhan
Panküp Kayseri Şeker, geçtiğimiz hafta içinde transfer sessizliğini bozarak 7 yeni oyuncu ile anlaştığını duyurdu. Aynur Metin ve Barbara Turner'ı Mersin'den, İstanbul Üniversitesi'nden Gizem Yavuz'u, Çankaya Üniversitesi'nden Dila Aşkın'ı, Samsun Basket'ten İlsu Darıcıoğlu'nu, Kocaeli'nden Aslı Sevinç'i ve son olarak şu anda WNBA'de Washington forması giyen Nakia Sanford'u kadrosuna kattı Kayseri ekibi. Bunun yanı sıra VJ ve Latoya Pringle ile de sözleşmeleri uzattılar.

Ceyhan da Çankaya Üniversitesi'nden Dilek Ünüvar , Panküp'ten Bengü Arseven, Julie McBride ve Hülya Özkan, İtalya'dan Aisha Mohammed, İsrail'den Monique Coker ile anlaşarak 6 yeni oyuncu kattı kadrosuna.

Ve Sessiz Kalanlar
Ligin yeni ekipleri Alanya Belediyesi ve Burhaniye Belediye'nin yanı sıra, Tarsus, İstanbul Üniversitesi ve Botaş henüz dış transfere başlamadılar. Bir sonraki yazımızda bu takımların atakları ve WNBA'in ekiplerimizce yağmalanmasıyla yabancı transferlerinin daha çok olduğu bir Transfer Gündemi olacağının sinyallerini alıyoruz.

2 yorum:

Ferhat Yeşiltaş dedi ki...

Analizin için teşekkürler Aras, güzel bir değerlendirme olmuş. Beşiktaş ile ilgili bölümün sonundaki sorular için birkaç ufak not aktarayım sorun olmazsa.

Naile ile Melek artık takımda kalmayacaklar, kesin denebilir. Yabancı transferinde ise 2 Brezilyalı ve 2 de Rus ekolünden oyuncu ile büyük ölçüde anlaşıldı. Esra Erden, Tuğba Taşçı ve Melek Bouthors'ta takımda kalan diğer yerliler şu an için..

tozlu parkeler dedi ki...

Beşiktaş yabancı oyuncularını doğru seçerse lige renk katabilir gibi duruyor.
Tabii, Esra, yasemin, Melike gibi oyuncular kafalarını tekrar basketbola verirlerse. Kadın basketbolunda gelişimi durmuş, gerilemeye başlamış oyuncuların silkinip kendilerine gelmeleri pek sık rastlanan bir olay değildir ama tersini ummak lazım. fenerbahçe galatasaray'dan müteşekkil bir rekabet yeterli olmuyor daha sıkı takımlar lazım.