BIY AD

27 Mart 2010 Cumartesi

Kupada İlk Günün Ardından

Mersin BŞB: 71 - Samsun Basketbol: 54

Günün ilk çeyrek final karşılaşmasında güçlü rakibine yarım devre direnebildi Samsun. 37-33 önde tamamladığı devrenin ardından oluşan üçüncü çeyrek skoru 23-7 Mersin BŞB lehine. Orada kopardılar maçı ve rölantide oynayarak tamamladılar kalan dakikaları. Sezon boyunca ligde rotasyonu en geniş ve en efektif şekilde uygulayan koç Ceyhun Yıldızoğlu 12 oyuncusunu da kullanarak ulaştı bu galibiyete. En fazla süre alan isim 27 dakika ile Latta oldu ki en az galibiyet kadar önemliydi bugün oyuncuları yormamak. İlk yarıdaki akıllı Samsun oyununun karşılığı Latta'nın karşısında yazan 27 dakika. Rakiplerini top kayıplarına zorlayan önalan baskısını karakteristik özelliği haline getiren Mersin'in büyük kısmı ilk yarıda olmak üzere yaptığı 23 top kaybı ise maçın en dikkat çekici rakamı kesinlikle. Maçın en skorer ismi 18 sayı ile Samsun'dan Gaither olsa da 5/9 üçlükle 17 sayı üreten Şaziye İvegin maçın en değerli performansını ortaya koydu demek yanlış olmaz herhalde.

Beşiktaş Cola Turka: 89 - Panküp Kayseri Şekerspor: 64

Günün ikinci karşılaşmasında Kayseri temsilcisini favori gördüğümü yazmıştım. Fakat son antremanda ciddi şekilde sakatlanan ve koç Ayhan Avcı'nın açıklamalarına göre büyük ihtimalle sezonu kapatan Latoya Pringle maç öncesindeki tüm tahminleri kaldırıp çöpe atacak kadar değerli bir oyuncu Kayseri cephesi için. Vickie Johnson'ın transferi sonrası son iki ayda 25 sayı - 10 ribaund civarı ortalamalar yakalamış durumdaydı Pringle. Onun oynamadığı karşılaşmada hücumu sürükleyebilecek Vickie Johnson - Tangela Smith ikilisi 11/34 gibi felaket bir yüzdeyle hücum edince, sezon başından bu yana takımı adeta tek başına sürükleyen Sales, yeni yabancı Santos ve Shavonte Zellous'dan bu kez gereken desteği alınca maçı da çok rahat şekilde kazandı siyah beyazlılar. Bu üçlünün toplam skoru 60. Yani rakipten sadece dört sayı eksik. Takımın temelini oluşturan üç oyuncunun ortalama 33 dakika sahada kalması ise yarın için elbette büyük soru işareti onlar adına. Yarı finale kalan dört takım arasında rotasyonu en dar takım olmaları şanslarını elbette çok azaltıyor ama kupada olduğumuzu ve turu geçen tarafın tek maçla belirlendiğini hatırlatarak devam edelim günün diğer maçlarına.

İstanbul Üniversitesi: 61 - Fenerbahçe: 83

Altısı üstüste olmak üzere son 11 senede 9 kez kupaya uzanan Fenerbahçe, ikinci yarısında yalnızca 19 sayı yediği karşılaşmadan bu savunma performansı ile 22 sayılık farkla galip ayrıldı. İlk yirmi dakikada idman modunda oynayan ve kendini fazla yormayan sarı lacivertliler, ikinci yirmi dakikada yalnızca 19 sayı yiyerek bir anlamda mesaj vermiş oldular rakiplerine. Fakat bu mesajdan önce İstanbul Üniversitesi'nin de hakkını vermek lazım. İyi hazırlanmışlar maça, güzel de bir taktik belirlemişler kendilerine. Dört kısa ile oynayıp, sık sık savunma değişikliğine giderek rakiplerinin kafasını karıştırdılar fazlasıyla. Fakat karşınızda Fenerbahçe gibi bir takım olunca bunun 40 dakika boyunca karşılık vermesi pek mümkün olmuyor. Nitekim bugün de öyle oldu, kilidi ikinci yarıda savunmaları ile açtı sarı lacivertli oyuncular. Fenerbahçe'de yabancı kontenjanından dolayı tribüne çıkan isim Nicole Powell olurken, ligde fazla şans bulamayan Matee Ajavon ise bugün 37 dakika ile en fazla süre alan isimdi. Muhtemelen yarını pas geçecektir o da. Kadrosundaki bu avantajı mantıklı bir tercih ile etkili bir koza çevirmek istiyor Haydar Kemal Ateş. 26 dakika sahada kalıp, 8/9 saha içi isabeti ile 18 sayı üretip 7 ribaund çeken Nevriye Yılmaz takımın en efektif ismi oldu yine. İki takım arasındaki seviye farkını anlatmaya gerek var mı bilmiyorum ama ribaundlardaki 42-27'lik F.Bahçe üstünlüğü ve sarı lacivertlilerin hiç üçlük isabeti bulamadan maçı 22 sayı farkla kazanmaları yoruma gerek bırakmıyor zaten.

Ceyhan Bel: 59 - Galatasaray: 84

Günün son çeyrek final karşılaşmasında, ikinci çeyreğin başından itibaren maçı çift haneli farklarla önde götüren ve rakibinin direnmesine hiç fırsat tanımayan Galatasaray, sahadan 84-59'luk skorla farklı şekilde galip ayrılmayı başardı. Sezon içinde son dakikalarda taraftarın tezahüratları ile biraz da zoraki şekilde oyuna giren Gizem Başaran(8) ve Dilara Kaya'nın(5) oyunda kalma süreleri üzerinden dahi tek cümlede özetlenebilecek bir maç oldu. Koç Zafer Kalaycıoğlu'nun en fazla süre verdiği isim 25 dakika ile Bahar Çağlar olurken, fazlaca dinlenme imkanı buldu sarı kırmızılılar yarın için. Maçın ve aynı zamanda günün en skorer ismi 25 sayı 17 ribaund(8'i hücum) ile oynayan Lauren Ervin olurken, bu performansın 25 sayılık farkı engelleyememesi de ilginç bir detay elbette.

Latoya Pringle'ın sakatlığı sonrası ibrenin Beşiktaş Cola Turka'ya döndüğü düşünürsek, ilk günün sonunda kupada sürpriz yok diyebiliriz. Yarı final eşleşmeleri ise şu şekilde oluştu:

18.30
Mersin BŞB - Galatasaray
20.45
Fenerbahçe - Beşiktaş Cola Turka

Hiç yorum yok: