BIY AD

31 Mart 2010 Çarşamba

Basketbol Ağa Neden Takılmıyor?

Malum internet çağındayız, artık ilkokullarda bile öğretmenler öğrencilerine internet üzerinden yapmaları tavsiyesiyle ödevler veriyor. Oran olarak batı ülkelerinin gerisinde olsak da ülkemizde 17 milyon civarı kişinin internet erişimi olduğunu öğrendim ufak bir "google" araştırması sonucunda. Büyük bir hızla da artıyor bu bilgi havuzundan faydalananların sayısı.

Durum böyleyken, ülkemizde en popüler ikinci spor olan basketbol için bu ağ neden bu kadar verimsiz kullanılıyor, anlamak mümkün değil. Erkek takımlarını bir yana bırakıp bizi ilgilendiren tarafına bakarsak; üç büyüklerin yanında bir nebze de Botaş ile Çankaya Üniversitesi hariç hiçbir takımın internet sayfası, beklenilen seviyede değil. Bu branşa ciddi yatırım yapan, lig ikincisi Mersin Bşb'nin sayfasına girdiğinizde kadro bölümünde karşınıza geçtiğimiz sezonun kadrosu çıkıyor. Yani ligde fırtınalar estiren takımı merak edip biri siteye girse bu takımda kim var, ne oynuyor diye bakacak olsa bilgi alma şansı yok. Tabi Mersin'in en azından bir internet sitesi var, Panküp Kayseri Şeker adına federasyonun resmi sitesinden verilen adrese ulaşılamıyor. En basit örnek Tamera Young, 14. hafta mücadelesinde Mersin maçında sakatlanmıştı. 1.5 ay oldu hala oyuncu ile ilgili bilgi sağlayabilecek bir merci yok ne yazık ki internet üzerinde.

TBBL'de mücadele eden, bu işe emek harcayan kulüplerin yönetimleri bu işi umursamazsa, ilgiyi çekmek ve üzerinde tutmak adına bir şeyler üretmezse 200-250 kişinin izleyeceği maçlar daha çok olur. İlk etapta bir "marka değeri" oluşturmak adına TBF'nin yönlendirmesi veya zorunluluk getirmesi ile en azından TBBL'de yarışacak 12 takımın güncel web sayfaları kurması yönünde bir adım atılabilir. Kimseden 10 senelik arşivler istediğimiz yok, güncel takım kadroları ve oyuncuların pozisyonlarını, boylarını, uyruğunu -yani temel bilgilerini- bir arada tutabilmek çok zor olmamalı.

Bir bilgiye ulaşmak istediğimizde, ilk başvurduğumuz tbl.org.tr'de de kadrolar sonrasında bir noktaya ilerleyemiyoruz. Federasyon bu işe öncü olabilir, wnba.com'daki sistemin bir benzeri ile federasyonun resmi sitesi üzerinden istediğimiz takıma ulaşıp, kadro seçeneğine tıkladığımızda karşımıza giden oyunculardan arındırılmış, yeni transferler eklenmiş güncel kadrolar çıksa, tabi demin de yazdığım temel bilgilerle birlikte, şimdilik büyük bir adım olur.

Bunlar ilk etaptaki isteklerimiz, sonrasında haftada en az bir-iki kere güncellenen sayfalar, maçlardan fotoğraflar, oyuncuların fotoğrafları, teknik ekiplerle ilgili bilgiler, koçların veya menajerlerin ağzından bildiriler, sakatlar listesinin güncel tutulması ise bu işin en yüksek noktası olur ve herkesi tatmin eder sanırım. Umarım önümüzdeki sezon bir şeyler yapılır bu internet sayfaları üzerine, Wnba'den onlarca isim getiren bu lige yakışan da budur.

Hiç yorum yok: