BIY AD

25 Aralık 2010 Cumartesi

TKBL Raporu (İlk Dört)

1. Fenerbahçe (8-1):
 Panküp:61 - Fenerbahçe:60
Fenerbahçe:98 - Tarsus:82
Samsun:69 - Fenerbahçe:87
Fenerbahçe:87 - İstanbul Üni:71
Ceyhan:62 - Fenerbahçe:84
Fenerbahçe:74 - Galatasaray:68
Alanya:76 - Fenerbahçe:95
Fenerbahçe:83 - Mersin:46
Burhaniye:61 - Fenerbahçe:85



İstatistik Liderleri:
Sayı: Penny Taylor 16.7
Asist: Birsel Vardarlı 3.3
Ribaund: Nevriye Yılmaz 6.6
Blok: Diana Taurasi 0.7
Top Çalma: Penny Taylor 1.9
Top Kaybı: Ivana Matovic 2.1


Ligde süren 33 maçlık galibiyet serisinin kaybedilmesiyle başlayan sezon, sonrası için daha keyif verici oldu Fenerbahçe adına. İleriki 8 haftada sürekli kazanan Fenerbahçe, 6. Hafta karşılaşmasında Galatasaray'ı mağlup edip liderliği ele geçirdi. Takımın en dikkat çekici yanı hücum gücü kuşkusuz. Ligin en yüksek skor (83.7) üreten ekibi olan sarı-lacivertlilerde, Penny Taylor, Diana Taurasi, Nevriye Yılmaz ve Ivana Matovic çift haneli skor ortalamalarıyla geçtiler bu 9 maçlık periyodu. İlk haftalarda eleştirdiğimiz savunma(ma) sorununu da zorlu maçların başlamasıyla belli bir çizgiye oturttular. Rahat maçlar oynamalarından dolayı, rotasyonu da geniş tutan Fenerbahçe'de, 9 oyuncu 15 dakikadan fazla ortalamalarla görev almışlar. Diana'sız maçlarda da bir sorun yaşamamalarına karşı, yine de güllük gülistanlık bir ortamdan bahsedemiyoruz. Taurasi'nin yasaklı madde kullandığı iddiası ve bunun doğrulanması halinde getireceklerini düşününce sıkıntılı bir dönemden geçeceklerini söyleyebiliriz. Ligin geri kalanı ve Euroleague için bir transfer hamlesi gelebilir. Her şartta ilk ikideki yerleri hazır, Diana uzun süreli bir ceza alsa ve bu takımı psikolojik olarak çok kötü etkilese bile.

2. Galatasaray (8-1)
Galatasaray:90 - Alanya:62
Mersin:69 - Galatasaray:76
Galatasaray:84 - Burhaniye:53
Beşiktaş:50 - Galatasaray:63
Galatasaray:75 - Botaş:68
Fenerbahçe:74 - Galatasaray:68
Galatasaray::79 - Tarsus:69
Samsun:73 - Galatasaray:83
Galatasaray:80 - İstanbul Üni:61
İstatistik Liderleri:
Sayı: Augustus (17.1), Fowles (16.4), Currie (11.5)
Ribaund: Fowles (8.4), Currie (6.5), Melisa (6.4)
Asist: Işıl (3.2), Tuğba (3.1), Seimone&Hodges (2.3)
Blok: Fowles (1.0), Currie (0.5), Melisa (0.4)
Top Çalma: Currie (2.2), Işıl (1.9), Sylvia&Hodges (1.7)
Top Kaybı: Fowles (3.3), Işıl&Melisa (1.8), Currie&Seimone (1.7)




Lig özelinde baktığımızda, genel tabloya göre daha iyi gözüken bir Galatasaray var. Sonuçlara göre, Fenerbahçe mağlubiyeti, ki o maçı da rövanşı vasıtasıyla geri dönülebilecek bir yerde bırakmıştır Galatasaray, dışında kötü bir sonuç yok. Fakat gözümüzün gördüğü tam olarak bunu söylemiyor, mesela Alanya maçı, İstanbul Üniversitesi maçının ilk yarısı gayet kötüydü maçlar kazanılmasına rağmen. Botaş maçının ilk yarısına hiçbir şey demiyorum, çünkü 3. çeyrekteki performansın hatırı var. Bazen sahada öyle temposuz bir Galatasaray görüyoruz ki, Avrupa'da neden kötü sonuçlar geliyor çok açıklayıcı oluyor. Bu durumda oynayınca belki ligde sıkıntı yaşamıyor, oyuncu kalitesi farkıyla Galatasaray ama Avrupa'da yetmiyor işte. Neyse konumuz lig, biz de geri dönersek TKBL'ye Galatasaray, Panküp'le birlikte ligin en az sayı yiyen iki ekibinden biri. Hücumda kullanılmayı bekleyen, belirli standartları olan iki silahı var takımın. O yüzden 3. ve 4. opsiyonları yaratabilmek önemli takım adına. Hodges dalgalı bir performans ile çok güven vermezken, Sarayın Sultanları için en önemli şey yerli katkısı. Bazen Kaptan elini taşın altına sokuyor bazen Bahar yetenekleriyle fark yaratıyor. Gülşah sakatlığını atlatırsa, sürelerini arttırıp takıma skor katkısı verebilecek en önemli yerlilerden biri. Ama bunun düzenli olması ve her maçta aynı katkıyı sağlamaları gerekiyor. Monique Currie'nin sakatlığı sonrası bir transfer olması muhtemel, çünkü ihtiyaç duyulan bariz eksiklikler var. Bir de çok beğenilmeyen Currie'nin istatistiklerine dikkat çekmek istiyorum, her yerde katkısı vardı. Şu saatten daha iyisini bulunursa, büyük nimet olur. Sezon sonu tahmini, Fenerbahçe'ye yaptığımızla aynı, her şartta ilk ikide olacaktır Galatasaray.

3. Panküp Kayseri Şeker (7-2)


Panküp:61 - Fenerbahçe:60
Alanya:68 - Panküp:86
Tarsus:69 - Panküp:56
Panküp:62 - Mersin:55
Samsun:73 - Panküp:79
Panküp:83 - Burhaniye:72
İstanbul Üni:53 - Panküp:76
Panküp:63 - Beşiktaş:74
Ceyhan:55 - Panküp:73

İstatistik Liderleri:
Sayı: Latoya Pringle 13.7
Asist: Gizem Yavuz 3.0
Ribaund: Latoya Pringle 7.7
Blok: Latoya Pringle 2.3
Top Çalma: Latoya Pringle 1.6
Top Kaybı: Nakia Sanford 2.4

Panküp, Galatasaray satırlarında da bahsettiğimiz gibi ligin en az sayı yiyen 2 ekibinden biri. Savunma başarılarını daha ligin ilk maçında Fenerbahçe'yi (uzatma sonucunda) 60 sayıda tutarak göstermişlerdi. Bu galibiyet onları daha ligin ilk haftasında Anadolu'nun yıldızı konumuna getirdi ama Anadolu'nun bir diğer güçlü temsilcisi Tarsus karşısında ilk mağlubiyetlerini aldılar. İç sahadaki Beşiktaş mağlubiyeti de, Fenerbahçe'yi yenebilen bir takım oldukları göz önüne alınınca, ciddi bir kayıp olarak gözüküyor. Latoya Pringle, geçtiğimiz sezon da sakatlanana kadar ligin yıldızlarından biriydi, bu sene de takımın hemen her istatistikte lideri konumunda. Tabii takımın diğer 2 yabancısından ve devşirme Barbara Turner'dan iyi katkı geldiğini eklemek lazım. Şu ana kadar 3 yabancıyla geldiler, bir yabancı oyuncu daha alabilirler. Bu VJ'i dinlendirecek, Gizem'e yardım edecek bir guard olabilir bu isim. Pota altında Sanford ve Pringle'nin yanında, Esra ve Bircan gibi iki genç oyuncu var. Aslı Sevinç'in Ceyhan'a transferine izin verdiler bu yüzden. İlk 9 maçta iyi bir performans sergilediler ama Tarsus'a kadar olan takımlardan çok daha iyi olduklarını düşünmüyorum. Puan tablosunda 3-6 arası kaygan zemin, iyi bir hız yakalayan fark da atabilir, en ufak sendelemede en geride de kalabilir bu bölgedeki her takım.

4. Beşiktaş (6-3)
Beşiktaş:76 - İstanbul Üni:67
Ceyhan:70 - Beşiktaş:65
Beşiktaş:50 - Galatasaray:63
Samsun:67 - Beşiktaş:71
Alanya:62 - Beşiktaş:72
Beşiktaş:67 - Mersin:81
Burhaniye:56 - Beşiktaş:73
Panküp:63 - Beşiktaş:74
Beşiktaş:101 - Botaş:88

İstatistik Liderleri:
Sayı: Iziane Castro Marques 21.3
Asist: Nilay Yiğit 4.0
Ribaund: Yasemin Horasan 6.8
Blok: Kelly Santos 0.2
Top Çalma: Nykesha Sales 3.5
Top Kaybı: Iziane Castro Marques 2.9

Beşiktaş'ı, Galatasaray'a çok benzetiyorum. Potansiyelleri, sahaya koyduklarından daha fazlası ama nedeni bilinmez psikolojik bir eksiklik var sanki. Yönetim mi, hoca mı, takımın birbirine alışamaması mı asıl sorun bilmiyorum ama Beşiktaş'ın aldığı 3 mağlubiyet fazla. Eurocup maceralarını da düşününce, bu söylediklerimiz daha netleşecektir. Galatasaray mağlubiyetine bir şey demiyoruz ama iç sahada alınan Mersin ve Ceyhan deplasmanının nasıl bir açıklaması olabilir ki? Beşiktaş'tan bahsediyorsak, Izi ismini özellikle ayırmamız lazım. Samsun, İstanbul Üni, Alanya ve Botaş maçlarını 'tek başına aldı' desek yeridir. Ligin 8. haftası öncesinde transfer edilen Sales de, yeni sezondaki ilk maçı olan Panküp deplasmanında öne çıkan oyuncu oldu. Mersin maçını ayrı tutarsak, son 6 haftada iyi bir çıkış yakalayan Beşiktaş, her hafta bir basamak atlayarak 4.'lüğe kadar yükseldi. Avrupa'da amaç varsa Sales tartışılabilecek bir transfer, hatta sadece lig için de tartışılabilir ama sezona onunla başlasalar daha iyi bir yerde olabilirlerdi. Bir zaruret gibi oynadıkları Avrupa maceraları da bittiğine göre lige daha konsantre bir Beşiktaş, kalan bölümde daha başarılı sonuçlar almaya yakın. Fakat Panküp için söylediğimden çok ayırmak istemiyorum. Kendi duruşları 3.'lük ile 6.'lık arasında yerlerini belirler.




1 yorum:

Adsız dedi ki...

gerçekten diana'nın durumuna çok üzüldüm.gönül ister ki ne kadar ceza alırsa alsın takımda tutalım ama bu takıma bir şey kazandırmaz.diana bu takımda penny ile beraber skor yükünü çeken en önemli oyuncu.dianasız maçta macar şampiyonunu da deplasmanda yendik ama o maçta penny taylor'ın insan üstü ikinci yarı performansı ve 37 sayısı vardı.penny'den her maç aynı performansı beklemek hata olur.ilk defa euroleaguede şampiyonluk olmasa da finalfour için çok umutluydum.her sene spartak moskovaya elenmekten bıkmıştım.bu takımın esas kurulma nedeni ligden çok euroleague.yoksa her sene olduğu 4-5 amerikalı alır idare ederdik.kıta dışı kontenjanı yüzünden takımda 3 avrupalı var.matovic dışındakiler de yerlilerden iyi performans vermiyor.keşke diana'nın yerine candace parker'ı alabilseler...