BIY AD

12 Aralık 2010 Pazar

Ustalara Saygı Kuşağı #2

Eğer basketbol bir film olsaydı, en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünün sahibi defalarca o olurdu. Bir oyun kurucu için bile çok üstün bir asist yeteneğine sahip olan kahramanımız, bu konuda o kadar başarılı ki potaya hiç bakmayan, baksa da vasatı aşmayan stilini ve şut yeteneğini tolere ediliyor. WNBA'de tüm zamanların en çok sayı atan oyuncusu Tina Thompson'dan sonraki konuğumuz, tüm zamanların en çok asist yapan oyuncusu Ticha Penicheiro.

18 Eylül 1974'te basketboluna pek de aşina olmadığımız Portekiz'de doğdu Ticha. Kolej eğitimini de aldığı Amerika'da, 1998'den beri profesyonel olarak basketbol oynuyor. 98 Draftı'nda 2. sıradan seçilen Ticha, ilk turda draft edilen 4 Avrupalı oyuncudan biriydi. Bunlardan Margo Dydek, Utah Starzz tarafından birinci sırada seçilmişti ve kendisi 2.18'lik boyuyla tüm zamanların en uzun kadın basketbolcularından biri olarak hafızalardaki yerini aldı. Ticha'ya dönersek Sacramento Monarchs formasıyla adım attığı WNBA'de, 12 sezon Sacramento için mücadele ettikten sonra, geçtiğimiz sezonda da Los Angeles Sparks forması giydi. 13 senelik WNBA kariyerinde sadece 2 farklı forması olan tecrübeli guardın başarıları bu kadar mütevazı değil. Tam 7 kez(1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003 ve 2010 ligin asist kraliçesi olan Portekizli, tüm zamanların en çok asist yapan oyuncusu (2398 asist). Ayrıca bu 13 sezonda, maç başına yakaladığı 6 asist ortalamasıyla maç başına ortalamasında da birinci sırada. Top çalma konusunda da bir hayli başarılı olan kahramanımız, toplamda 728 top çalmayla WNBA'in tüm zamanlardaki en iyi top hırsızı. Rekorları bitmiyor Ticha Penicheiro'nun, en başarılı olduğu iki istatistik; asist ve top çalmada tek maç rekorları da onda. İlki 29 Temmuz 1998 günü, Cleveland karşısında yaptığı 16 asist (daha sonra bu rekoru kendi egale etti) ve başka bir maçta yaptığı 10 top çalma ile hala kendisinde bu rekorlar. Ticha, 2005 yılında kendisinin ve Sacramento'nun tek WNBA şampiyonluğunda büyük pay sahibi oldu, takımın bir diğer yıldızı Yolanda Griffith ile birlikte. WNBA kariyeri ile ilgili son olarak, 4 kez All-Star olduğunu, 1999 ve 2000 da Yılın Beşi'ne, 2001'de Yılın 2. Beşi'ne seçildiğini hatırlatalım. Aslında Ticha, Portekiz Milli Takımı'nın da bir parçası ama onu anlayacak, asistlerini değerlendirecek takım arkadaşları olmadığı için milli takımlar seviyesinde fazla adını duyuramadı. Avrupa kariyerinde ise Lotos, Lavezzini Basket, UMMC Ekaterinburg, US Valenciennes, Spartak ve TTT Riga takımlarında Euroleague'de mücadele etti. Onun için en unutulmazının Spartak Moskova macerası olduğunu düşünüyorum. 2006'da Eurocup, 2007'de de Euroleague şampiyonu olduğu için. Son iki sezondur da İtalya'nın mütevazı ekiplerinde forma giyiyordu Ticha Penicheiro.

Artık yaş 36 ve dünyanın en iyi oyun kurucusu bayrağını bir süredir Sue Bird'e kaptırmış durumda. Fakat Ticha'yı izlemesi hala çok büyük bir keyif. İnanılmaz pas yeteneği, top çalmaları, bir oyun kurucu için uzun sayılabilecek 1.80'lik boyuna karşı top hakimiyetiyle o işini yapmaya devam ediyor. 2010'da bir kez daha WNBA'in en çok asist yapan oyuncusu olması ve bir Chicago maçında yaptığı 15 asist ile kendi rekorunu zorlaması bunun en güzel kanıtı. Eğer, vasat bile sayılabilecek bir şutu olsaydı onu çok farklı şekilde ana bilirdik ama şimdi sadece En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu diyebiliyoruz...

Hiç yorum yok: