BIY AD

29 Nisan 2009 Çarşamba

Mersin Büyükşehir Bld. Finalde (3-2)


Samsun Basket - Mersin BŞB. serisi bugün oynanan 4. maçla sona erdi. Samsun Basket'in 1-0 önde başladığı seride, saha avantajı da Karadeniz ekibindeydi (ligimizdeki ev sahibi avantajı da nasıl bir avantaj o da ilgiç bir konu). Bilindiği üzere Cantuğ Hoca'nın öğrencileri ne normal sezonda ne de playofflardaki Ceyhan serisinde evinde hiç yenilmemişti.

Eşleşmenin ilk maçında Samsun'da karşı karşıya gelen iki ekipten favori olan ev sahibiydi fakat Mersin BŞB mücadeleden galip ayrıldı 76-87'lik skorla. Samsun'da ilk maçı kazanarak seride durumu eşitleyen Mersin takımı bu maçta Samsun Basket'i 15 top kaybına zorlarken buna karşılık 17 asist/ 9 top kaybı gibi bir istatistik tutturunca yabancı oyuncularının totalde üretmiş olduğu 65 sayı ile saha dezavantajını ortadan kaldırarak dönmüş oldular Mersin'e. Her maçın hikayesi hemen hemen aynı aslında, son topa kadar süren bir mücadele, takımlarının skor yükünü çeken yabancılarının yanına yerlilerini ekleyebilen ekip galip ayrıldı sahadan.

Kuzey ucundan, Güney'e 1-1'lik skorla dönen Mersin ekibi, evindeki büyük mücadeleye sahne olan ilk maçta uzatmalarda rakibinin ataklarına cevap veremeyince 8 sayılık farkla 70-78 boyun eğdi Samsun Basket'e. İkinci maçta da rakibini top kayıplarına sürükleyen Mersin BŞB savunması tam 19 kaybı yaptırmasına rağmen 16'sı hücum ribaundu olmak üzere 50 ribaund verince rakibine kazanmak da kolay olmuyor haliyle. Buna bir de üç sayı çizgisinin gerisinden 4/21 gibi çok çok düşük olan yüzdelerini eklersek maçın uzaması bile enteresan olmuş. Bu galibiyetle birlikte Samsun Basket 2-1 öne geçti tekrar seride.

Üçüncü maç yine Mersin'de oynandı, öncede dediğim gibi yine son hücuma kadar süren mücadeleyi 81-78 Mersin kazanınca skoru 2-2'ye getirerek, Samsun'daki 4. maça umutlarını taşıdı. Ceyhun Yıldızoğlu'nun imzası haline gelen ön alan savunması yine iş başındaydı bu maçta. Lig maçında bizi tam 30 top kaybına sürükleyen Mersin savunması bu kez Samsun Basket'i epeyce yıprattı ve tam 24 top kaybı yaptırdılar. 81 sayının 65'ini yabancı oyuncularından bulan Mersin temsilcisi şansını son maça kadar taşımayı başarmış oldu böylece.

Evinde, playofflarda oynadığı ilk Mersin maçı hariç 11 maçta 11 galibiyet alan Samsun Basket'in 2 kere üst üste Mersin ekibine yenilmesi mantığa zor gelse de Mersin bunu başardı. 71-75 biten yine heyecan fırtınası şeklinde geçen maçta Mersin final vizesi alarak, TBBL finalinde F.Bahçe'nin rakibi oldu.

Son maçta Samsun takımı geriden gelip iyi bir ritm yakalamışken,52-53 geride iken tribünde yaşanan mevzuular nedeniyle maç durmuş ve ritm bulan ev sahibinin bundan epeyce zararlığı çıktığı aşikar. Olayların tamamını şuradan izleyebilirsiniz, Cantuğ hocanın da ne kadar sinirli olduğunu görüyoruz videoda haklı olarak.

Sezonun tamamında yalnızca iki kez 80 ve üstünde sayı yiyen Samsun Basket'in Mersin takımından iki kez 80+ yemesi de bu serinin sonucunu oluşturdu bir bakıma. Ceyhun Yıldızoğlu'nun önümüzdeki sene için Fenerbahçe ile anlaştığı şeklinde dedikodular dolanıyor, bu açıdan da ilginç bir eşleşme oldu bu. Her ne kadar lig süresince iyi bir performans gösterse de Samsun takımının bir düşüş trendine girdiğini biliyorduk Türkiye Kupası'ndan önce başlayan bir süreç bu, orada da daha iyi gözlemleme şansı bulmuştuk bunu. Bu açıdan Mersin takımının finalde Fenerbahçe'yi Samsun'a nazaran daha fazla zorlayacağını tahmin ediyorum.

1 yorum:

Burak Eren dedi ki...

Samsun Basket'in düşüş trendi aslında ligde içeride Fenerbahçe'yi yendikten sonra başladı. Takım form grafiğinden hızlıca düştü, bazı mali sorunlar nedeniylede sıkıntılar doğru. Örneğin Alison arkadaşlarına bitsede gitsek diyormuş. Mersin serisinde de ne kadar ruhsuzdu gördük. Larkins ise SBK'dan aldığının çok üstüne İsrail ekibi ile anlaşmasına rağmen maçtan sonra ağladı.

Samsun Basket gelecek sezona daha güçlü girecek. Belediye desteği geliyor artık. Julie, Adeola, Burcu, İlkay kadroda tutulacak. Bunların üstüne takviyeler yapılacak.