16.'sı düzenlenen Kadınlar Dünya Şampiyonası bugün Çek Cumhuriyeti'nde başlıyor. 23 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında oynanacak turnuvaya, kısa başlıklar halinde bir göz gezdirelim biz de.
Kupanın Tarihi
1953'ten beri düzenlenen kupa, 4 farklı şampiyon çıkardı bugüne kadar. 7 sefer ile en çok şampiyon olan Amerika (1953, 1957, 1979, 1986, 1990, 1998, 2002), şampiyonluklarının tamamı SSCB dönemine denk düşen Rusya (1959, 1964, 1967, 1971, 1975, 1983), 1994 Avustralya'nın kazananı Brezilya ve Brezilya'da düzenlenen son turnuvanın (2006) kraliçeleri, son şampiyon Avustralya bu 4 takımı oluşturuyorlar. Kupa 1998'den sonra ilk kez Avrupa kıtasına gelirken, Çek Cumhuriyeti'nin de 1967'den sonra ikinci kez bu kupaya ev sahipliği yapacak. Kupayı en çok kazanan takım olan Amerika, finale geldikten sonra sadece bir kez kaybetti. Rusya ise son 3 kupada finalin kaybeden tarafı oldu, SSCB dönemini de katarsak toplam 5 gümüş madalya ile ayrıldılar kupadan. Bu istatistiklerin tam aksine, Amerika'yı finalde yenen tek takımın da 1983'de Sovyetler Birliği olduğunu belirtelim.
Gruplar ve Sistem
16 takımın katıldığı turnuvanın ilk ayağı, 4 takımlı 4 gruptan oluşuyor. Gruplar şu şekilde;
A Grubu: Avustralya (3.), Çin (7.), Kanada (12.), Belarus (16.)
B Grubu: Amerika (1.), Fransa (8.), Yunanistan (18.), Senegal (22.)
C Grubu: Brezilya (4.), İspanya (5.), Güney Kore (9.), Mali (23.)
D Grubu: Rusya (2.), Çek Cumhuriyeti (6.), Arjantin (10.), Japonya (14.)
Takımların yanlarında yazan sayılar, FIBA'nın son değerlendirmesine göre kadın basketbolundaki puanlara göre ülkelerin dünya sıralamasında bulunduğu basamak. Türkiye kadın basketbolunun 30. sırada olduğunu da söyleyelim hazır bahsetmişken.
Tekrar turnuvaya dönersek; bu dörtlü gruplardan 3'er takım bir üst tura yükselecek. Bir sonraki turda ise A ile B, C ile D grubundan gelen takımlar 6'şarlı iki grup oluşturacaklar. İkinci grup aşaması da tamamlandıktan sonra iki grupta da ilk 4'e giren 8 takım çeyrek finale yükselecekler. Gerisi malum eleme usulü.
Stars vs. Opals
Turnuvanın mutlak favorisi Amerika, onların peşinden de Avustralya geliyor. Bu iki takımın milli takımlar seviyesindeki en büyük ezeli rekabetin iki tarafı olduğunu belirtelim kadın basketbolunda. Amerika'ya Geno Auriemma ve UConn'dan yetişen yıldızları üzerinden bir yazı yazmıştık, orada bahsetmediğimiz Catchings, Fowles, Dupree ve McCoughtry gibi süper yıldızların hakkını burada teslim edelim. Avustralya'da ise WNBA'in bu sezonki MVP'si Lauren Jackson, 2006'daki şampiyonanın MVP'si Penny Taylor takımın en büyük iki kozu. Opaller de 38 yaşındaki Tully Bevilaqua'nın da yanı sıra Kristi Harrower, Erin Phillips ve Belinda Snell gibi bir çok WNBA patentli yıldız bulunuyor. En merak ettiğimiz oyuncuları ise 19 yaşındaki Elizabeth Cambage, 2.03 boyundaki genç oyuncu Amerika ile yapılan iki hazırlık maçında da(birini ABD, diğerini Avustralya kazanmıştı) başarılı işler çıkarmıştı. Avustralya'yı erkek hayranlarını üzecek bir haber ile kapayalım; artık o 'meşhur' formalarını giymiyorlar.
Biri olimpiyat, bir diğeri ise son dünya şampiyonu olarak Çek Cumhuriyeti'ne gelen bu iki takımın yanı sıra, Afrika şampiyonu Senegal, Amerika şampiyonu Brezilya, Asya şampiyonu Çin ve Avrupa şampiyonu Fransa da şampiyon apoletiyle başlıyorlar mücadeleye. Rusya ile İspanya da bu açıdan sessiz kalsa da ABD-Avustralya sonrası turnuvanın diğer favorileri diyebiliriz. Euroleague'e damga vuran Rus takımlarının yabancıları Amerika için mücadele edecekken UMMC ve Spartak'ın yerlileri de Rusya için buradalar, takımın direksiyonunda da bir Teksaslı Becky Hammon oturuyor. İspanya'da da devşirme statüsünde Sancho Lyttle var, bunun yanı sıra tıpkı Rusya gibi bir çok Euroleague yıldızı İspanya kadrosunda bulunuyor. Brezilya da benim sürpriz takım adayım.
Yıldızlar ve Bizim Kızlar
Seimone Augustus'un kadrodan çıkarılmasıyla Dünya Şampiyonası'nda Galatasaray'ın tek oyuncusu Sylvia Fowles kaldı. Onun da bir sakatlıktan çıktığını biliyoruz ama koçu ondan vazgeçememiş. Big Syl'in yanı sıra yakın dönemde Galatasaray formasıyla izlediğimiz Tamika Catchings (ABD), Yelena Leuchanka (Belarus), Marina Kress (Belarus) ve Ivana Vecerova (Çek Cumhuriyeti) ülkelerinin başarıları için mücadele edecekler. Fenerbahçe'nin 3 kontratlı oyuncusu Çek Cumhuriyeti'nde bulunuyor; ev sahibesi Hana Horakova, Amerika'nın yıldızı Diana Taurasi ve Avustralya'dan Penny Taylor sarı-lacivertlilerin oyuncuları. Brezilya kadrosundan da 3 isim turnuva sonrası Türkiye'ye gelecek, bu üç isim; Iziane Castro Marques (Beşiktaş), Kelly Santos (Beşiktaş) ve Alessandra Oliveira (Botaş).
Burada ve diğer başlıklar altında saydığımız isimlerin yanı sıra; Anastasiya Verameyenka (Belarus), Erika de Souza (Brezilya), Nan Chen (Çin), Jana Vesela (Çek Cumhuriyeti), Celine Dumerc (Fransa), Evanthia Maltsi (Yunanistan), Hamchetou Maiga Ba (Mali), Svetlana Abrosimova (Rusya), Anna Montanana (İspanya) oyuna renk katacak diğer isimlerden birkaçı.
İlk Günün Programı:
Belarus – Çin
Japonya – Rusya
Kanada – Avustralya
Kore – Brezilya
Yunanistan – ABD
Çek Cumhuriyeti – Arjantin
Senegal – Fransa
Mali – İspanya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder