BIY AD

1 Eylül 2009 Salı

Avrupa'daki Rakipler | UMMC Ekaterinburg


Avrupa'daki rakiplerimiz ile alakalı yazı dizisine Ekaterinburg ile başlıyoruz.

Bayan basketbolunda Rus takımlarının bütçelerini ve Avrupa'lı oyuncuları devşirme yöntemiyle kupalarda rahatlıkla oynatabildiklerini hepimiz biliyoruz artık. Dolayısıyla bu alanda onlarla başetmek şu an geçerli olan kurallar çerçevesinde pek mümkün gözükmüyor. Bu başarılı Rus takımlarından biri de UMMC Ekaterinburg. Son 10 yıldır düzenli olarak Euroleague organizasyonuna katılan, 2003 sezonunda şampiyonluğu kazanan ve son iki yıldır da Final Four'a kalıp, iki kez üstüste üçüncü olmayı başaran bir takım Ekaterinburg. Bu iki sezonda da onları eleyen diğer bir Rus takımı Spartak Moskova'dan intikamlarını ise bu sezon ligde almayı başardılar ve final serisini 2-1 kazanarak şampiyon oldular. Avrupa'da WNBA'den en fazla oyuncuyu bünyesinde barındıran Rus liginde Spartak ile büyük bir çekişme halindeler, şampiyon ünvanıyla geliyorlar bu sene Euroleague'e.

1. torbadan grubumuza gelen üst seviye takımlardan Ekaterinburg'un grubu domine etmesi bekleniyor haliyle. Geçen iki sezonda Euroleague'de oynadıkları 16'şar karşılaşmada 14-2 galibiyet sayısına sahip bir takımdan bahsediyoruz ki bunların ikisinin yarı final karşılaşmasında şampiyon Spartak'a karşı olduğunu da eklediğimizde daha net bir tablo oluşacaktır kafamızda. Geçen sezon alınan ikinci mağlubiyetin Ros Caseres deplasmanında olması da, İspanyol rakibimiz hakkında bir ipucu verecektir bizlere. Neyse onu daha sonraya bırakalım ve Ekaterinburg'dan devam edelim biz.

Bu sezondaki yeni transferlerimizden Yelena Leuchanka geçen sezonu Ekaterinburg takımında geçirdi. Burada Maria Stepanova ve Fransız pivot Gruda'nın gölgesinde kalması sebebiyle bu sezon bizi tercih etmiş olsa da Euroleague'de forma giydiği maçlarda 13 dakika, 5.3 sayı, 4.8 ribaund, 1 asist ortalamalarını tutturmayı başarmış olması Ekaterinburg'un kadro genişliği ve bunu ne kadar verimli kullandığı konusunda iyi bir örnek olarak duruyor karşımızda. Bu iki iyi uzunun arkasında beklemekten sıkılmış olacak ki bu sezon bizi tercih etti.


Kadrosunda WNBA'den pek çok oyuncuyu bulunduruyor Rus temsilcisi. Bunlardan en iyi tanıdığımız isim Cappie Pondexter. Fenerbahçe'nin yakaladığı çıkışın ana karakteri olan Pondexter'ın Rusya'da da bu performansa devam ettiğini gördük geçen sezon. Takımın en uzun süre sahada kalan oyuncusu oldu geçen sezonki ortalamalara bakarak konuşacak olursak eğer. Agniezska Bibrzycka gibi oyun zekası çok yüksek, gördüğü her boşluktan sayıyı yapabilecek bir oyuncuya sahipler. Boyalı bölgede Maria Stepanova ve Gruda gibi üst düzey iki uzuna sahipler. Bunlar takımda öne çıkan isimler fakat Ekaterinburg'un kadrosu o kadar alternatifli ve iyi oyunculardan oluşuyor ki kimi yazmazsam haksızlık olacak gibi geliyor. Deanna Nolan, Asjha Jones, Penny Taylor gibi de uluslararası alanda isim sahibi pek çok önemli oyuncu var kadrolarında.

Son olarak geçen sezon çeyrek finalde Fenerbahçe karşısında izledik Ekaterinburg'u. Ev sahibi avantajını elinde bulundurarak seriye başlayan Rus takımı evinde farklı kazanırken, Caferağa'da da zorlanmasına rağmen ikinci yarıda sadece 24 sayı yemeyi başararak 70-68 kazanarak turu geçen taraf olmuşlardı. Ve Fenerbahçe'ye bir kez daha final four kapısını kapatmışlardı.

Bu sezona bakacak olursak eğer grubun Ekaterinburg dominasyonunda geçeceğini söylemek yanlış olmaz şu anki tabloda. Fakat değişen statüde her maçın, her sayının çok önemli olduğunu düşünürsek hem buradaki hem Rusya'daki maç çok önemli olacak bizim için ve bu kupadaki geleceğimiz için. Ekaterinburg portresini çok da geniş tutmak istemiyorum açıkçası zira bu alandaki başarıları, bütçesi, hedefleri ortada olan bir takım. Şu an için onlarla oynamak büyük bir tecrübe olacaktır takım adına özellikle yerli oyuncularımız için.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

candece parkerı da aldılar bu sezon

dejavu dedi ki...

Hamilelikten sonra kesin olarak imzaladığını bilmediğim için yazmadım Parker'ı..