BIY AD

4 Eylül 2009 Cuma

Ivana Vecerova Sakat (Mı?)


Şu postun altını dolduracağım en kısa sürede diye not düşmüştüm, yavaş yavaş başlayalım.

Önce hafızalarımızı tazeleyelim.. 2005 yılında ülkemizde gerçekleştirilen Bayanlar Avrupa Şampiyonası'ndan sözediyor Zafer Kalaycıoğlu bu açıklamasında. Çeyrek finalde Cem Akdağ'lı Türkiye'yi, yarı finalde İspanya'yı ve finalde de Rusya'yı mağlup eden Çek Cumhuriyeti 2005 senesinde şampiyon olmayı başarmıştı bu şampiyonada. Bu maçlarda ortalama 22 dakika sahada kalıp, turnuva sonunda 5.4 sayı 4.3 ribaund 0.9 asist rakamlarını tutturmuştu Ivana Vecerova.
Şampiyon olan takımın yardımcı parçalarından biri olarak dikkat çekiyor Ivana'nın bu performansı. Buraya kadar bir problem yok, aksine bu tarz oyuncuların özellikle milli takımlardaki varlığı çok çok önemlidir. Ama bakalım yeni koçumuz Zafer Kalaycıoğlu bu transferi nasıl yorumluyor:

'' Ivana'nın gelmesi sevindirici, Avrupa'lı bir oyuncunun erken gelmesi hem bizim çalışma tempomuz için hem de onun daha erken hazırlanması açısından oldukça iyi. Kendisi Çek Milli takımının önemli bir oyuncusu, taraftarlarımız Türkiye'de yapılan ve Çek Cumhuriyeti'nin şampiyon olduğu Avrupa Şampiyonasını hatırlarlarsa orada ne kadar iyi oynadıklarını seyretmişlerdir, tv'den verilen karşılaşmalarda. Geçen sene Ros Caseres'deydi, bize faydalı olacağına inandığımız içerde oynayan uzun oyuncularımızdan bir tanesi. ''

Bu açıklamadan benim çıkarımım, Ivana Vecerova'nın Çek Milli takımının önemli bir oyuncusu olduğu ve 2005'deki başarıda büyük pay sahibi olduğu yönünde. Ama o şampiyon takımın en skorer oyuncusu Eva Vitecková'dan bahsetmemek olmaz. Türkiye maçında çok az oynamasına rağmen turnuvayı 11.5 sayı ortalaması ile tamamlayan Michaela Feranciková'yı da unutmayalım tabii. Yarı finalde İspanya maçının kahramanı olan ve 10.5 sayı 5.3 ribaund 3.1 asist ortalamaları ile turnuvayı kapatan Hana Horakova da bu takımın önemli parçalarından biriydi şüphesiz. Çeyrek finalde bize karşı double double yapan 20 sayı, 11 ribaund ile takımına tur atlatan takımın ablası Eva Nemcová da turnuvayı 11 sayı 4.1 asist ile tamamlamıştı.

Bir çırpıda sayabildiğimiz isimler bunlar 2005'in şampiyonu Çek Cumhuriyeti takımından. Vecerova'ya gelene kadar dört isim saydım, fakat yukarıdaki açıklamaya bakacak olursak eğer o takımın yıldızı Ivana Vecerova gibi duruyor. Bunu elde tutarak, ikinci açılımımıza geçelim biz malum ülke gündemindeki konu bu açılımlar.

2005 yılındaki etkileyici(?) performansına bakarak 2009 yazında transfer ettiğimiz Ivana Vecerova bu şampiyonanın ardından ülkesinin takımı Gambrinus Brno forması ile Euroleague'de mücadele ederken sakatlandı ve diz kapağını kırdı. Bu sakatlığın ardından da eski performansına ulaşması pek mümkün olmadı, diz sakatlığı önemli sakatlıklar hele ki uzun oyuncular için o ayak çabukluğunu tekrar yakalamak pek kolay olmuyor. Geçtiğimiz sezonu Ros Caseres'de geçiren ve oynadığı az sürelerde vasat performanslar gösteren Ivana Vecerova'yı kim ne zaman izledi de Galatasaray'a önerdi, bilinmez. Bu da ikinci açılımımız olsun.

2005 yazındaki performansı bir takımı şampiyon yapmaya yarayacak yardımcı rol oyuncularından beklenecek, önemli bir katkı, onu küçümsemiyorum asla yanlış anlaşılmasın aksine takdir ediyorum. Fakat bu performansın sanki turnuvanın yıldızı Ivana'ymış gibi lanse edilmesini kabullenemiyorum. Neyse röportajdan devam edelim biz, çok malzeme var orada..

Avrupa'lı bir oyuncunun takıma erken katılması hem bizim için hem oyuncu için önemli diyor Zafer Kalaycıoğlu, doğur bir tesğit şüphesiz. Fakat bunun uygulamasında bir takım sorunlar ortaya çıktı. Takıma diğer yabancılardan erken katılan Ivana takımın Avrupa kampına katılamayacak ne yazık ki. Çünkü kendisinin bir diz rahatsızlığı bulunuyormuş ve İstanbul'da doktor gözetiminde çalışacakmış. Üstelik daha beş gün önce resmi sitemizde şöyle bir açıklama yer almıştı. Sağlık kontrolünden geçen Ivana diz sakatlığı sebebiyle hazırlık kampına katılamıyor ve dolayısıyla İstanbul'a erken gelmesinin takıma uyum açısından da bir anlamı kalmıyor. Bunu açıklamak mümkün değil. Oyuncunun iyi olup olmaması ya da takıma yararlı olup olmayacağını tartışabiliriz uzun uzadıya ama şu haberi girdikten sonra o oyuncuyu sağlık problemleri nedeniyle kampa götüremiyorsak söylenecek söz de kalmıyor bu yapılanlar karşısında. Herşeyi bir yana bırakalım, peki bu diz sakatlığı haberine şaşıranınız var mı bu yazıyı okuduktan sonra?

Üç sezon önce diz kapağı kırılmışken diz testi yaptırmadan kim giydirdi o formayı Ivana'ya? Takıma katıldıktan sonra bir antreman dahi yapmadan doktorlara koşan bu oyuncuyu kim izledi, kim önerdi, kim sözleşme imzaladı, kim.. Cevapsız sorulara eklenen bir halka daha.. Cevabı çok belli de, yazınca biz kötü oluyoruz, başkaları Galatasaray sevdalısı.

Devam edecek..

Hiç yorum yok: