BIY AD

1 Eylül 2009 Salı

Galatasaray & Euroleague


Euroleague'e son olarak 1999 yılında katılan ve üçüncü olarak iyi bir derece elde eden Galatasaray takımı o tarihten bu yana Euroleague'e katılamıyordu. Geçen sezon kurulan iddialı ve dikkat çekici kadro sonrası wildcard ile Euroleague'e davet edilsek de Eurocup'da mücadele etmek için geri çevrilmişti bu teklif. Bugün geldiğimiz noktada ise bu teklifi geri çevirmenin ne kadar isabetli bir tercih olduğunu görüyoruz. Euroleague'e 9 yıldır katılamayan bir takım olarak katılmaktansa Eurocup şampiyonu olmuş, kadrodaki oyuncular Avrupa tecrübesi kazanmış bir Galatasaray olarak katılmak arasında büyük farklar var.

Uzun süredir bu yarışta olamadığımız için bu sezon 5. torbadan katıldık kuralara ve dolayısıyla zorlu rakiplerle eşleştik. 2000'li yılların başından beri istikrarlı şekilde Euroleague'de mücadele eden Fenerbahçe'nin 2. torbada kendine yer bulabildiğini düşündüğümüzde burada rakiplerin Eurocup'daki takımların fersah fersah önünde oldukları gerçeği çıkıyor karşımıza. Bunun için öncelikle realist bir hedef koymak gerekiyor kendimize zira 5. torbadan gelip de grubu sürklase etme şansınız yok ne yazık ki. Bu tarz beklentiler okuyorum bazı yerlerde, büyük hayalkırıklığı olur diyerek nacizane uyarımı yapayım. Peki senin beklentin nedir diye soracak olursanız da benim beklentim, iki takımı altımıza alarak dördüncü olarak da olsa gruptan çıkmayı başarabilmek ilk aşamada. İlk sezon için beklentim budur, olur da bunun üstüne koyabilirsek eğer o da üstüne kreması olur. Ki değişen sistemde bunu yapma olasılığımız eskiye nazaran daha yükseldi.

Bu sezon Euroleague'de bir takım değişiklikler var yukarıda söylediğim gibi, biraz da onlardan bahsedeyim kafalarda soru işaretleri kalmasın. Şu anda 24 takım var, dört grupta. Biz de A grubunda yer alıyoruz. Bu 24 takım grup maçları sonunda, 16'a inecek yani ilk dört takım gruptan çıkarken son iki takım kupaya elveda diyecek. Geçtiğimiz yıllarda son 16'a kalındıktan sonra çapraz eşleşme yoluyla belirleniyordu rakipler, bu sezon ise geçen yıldan alışık olduğumuz Eurocup sistemine geçilmiş durumda. Bu 16 takım gruplarda aldıkları derecelere göre, 1'den 16'a kadar sıralanıyor ve 1-16, 2-15 şeklinde eşleşmeler gerçekleşiyor. Yani grupta alınan her galibiyet kadar, bu galibiyeti nasıl aldığınızın da büyük önemi var artık. Gruplardan sonra gerçekleştirilecek sıralama buna göre belirlenecek, geçen yıl Eurocup gruplar aşamasında 2. olmayı başaran takımımızın da bu konuda tecrübe sahibi olduğunu söyleyebiliriz.


Grubumuzdaki takımlar ve bu sezon öncesi durumları ile alakalı genel bir yazı yazmayı planlıyorum bu yakınlarda..Grubumuzda yer alan takımları bir kez daha hatırlatarak bitirelim bu postu..

Hiç yorum yok: