BIY AD

7 Aralık 2009 Pazartesi

EuroLeague'e Bakış

3-4 Aralık'ta oynanan maçlarla Euroleague'de yolun yarısını bir adım geçtik. Avrupa'nın bu en üst liginde şimdiye kadar neler olmuş bir özetini çıkaralım geçmiş haftaların.

Grup A:
Bizim de içinde bulunduğumuz bu grupta takımların belirlendiği günden beri kaba taslak bakıldığında, herkesin yeri belli gibiydi. Gerçekçi konuşmak gerekirse grupta iki mücadele var; Ros Casares ile Ekaterinburg arasında birincilik, biz ile Taranto arasında üçüncülük sırası için yarışma oluyor beklenildiği gibi. Geride bıraktığımız maçlar sonucunda sürpriz sayabileceğimiz tek sonuç Taranto'nun evinde aldığı Ros Casares galibiyeti oldu. En dikkat çekici skor ise kuşkusuz, Ros Casares'in TTT Riga'yı 118-38 ile paramparça ettiği maç. Teo Vilnius ile TTT Riga sağolsun grupta averajları uçurdular. Tüm gruplar içinde sayı farklarına bakıldığında Ros Casares ile UMMC Ekaterinburg'un ilk iki sırayı paylaştığını görüyoruz.
  1. Ros Casares 5/1
  2. Ekaterinburg 5/1
  3. C.B. Taranto 4/2
  4. Galatasaray 3/3
  5. TTT Riga 1/5
  6. Teo Vilnius 0/6

Grup B:

Bu grubun favorisi geçen seneki Euroleague Final-Four'unun ikincisi ve ev sahibi Halcon Avenida'ydı. Fakat işler kağıt üstündeki gibi olmadı Wisla Can-Pack 6 maçlık galibiyet serisine hem evinde hem de İspanya'da Halcon galibiyeti sıkıştırınca şu anda grup liderliğinin keyfini sürüyor. Wisla Can-Pack bu sene, kendi tarihlerinin Euroleague'deki en başarılı sezonunu geçiriyor, tarihlerinde bir sezonda aldıkları en yüksek galibiyet sayısı yediyken, bu sezon ilk altı maçta altı galibiyet aldılar. Halcon açısından bakarsak, Wisla'nın darbesi haricinde bir sorun yok. Deplasmanda Beretta-Famila'yı yenmeyi başardılar, diğer maçlarda sorun yaşamaları zor bir ihtimal zaten. Galatasaray gibi Beretta-Famila da EuroCup kazanıp bu lige gelen ekiplerden. Geçen sene Euroleague'deki çaylak sezonlarına göre daha iyi gözüküyorlar şimdilik. Grubun dördüncü sırası için Macar takımı MiZo Pécs 2010, deplasmanda galibiyetler aldığı Gospic Croatia ve ESB Lille Metropole'ye karşı bir adım önde.
  1. Wisla Can-Pack 6/0
  2. Halcon Avenida 4/2
  3. Baretta-Famila 4/2
  4. MiZo Pécs 2010 2/4
  5. Gospic Croatia 1/5
  6. ESB Lille M. 1/5

Grup C:

Rivas'ın ihtilali var burada. Oynadığı bir sezonla unutulmazlarımızdan olan Petra Ujhelyi'li kadrosuyla, İspanyollar 6/0 yaptılar ve grubun tepesindeler. MKB Euroleasing ve Bourges Basket şaşırtıcı performanslar sergiliyorlar. Grubun tepesinde onları görmeyi beklerken, USK Prag ile Good Angels'in gerisindeler şu anki tabloda. Kalan dört maçın üçünü içerde oynayacak Bourges daha avantajlı gibi gözüküyor ama iç saha maçlarının birinin Rivas, oynayacağı tek dış saha maçının da MKB Euroleasing karşısında olacağını söyleyeyim. C Grubu tam tabiriyle "kaynar kazan", geçen sene Final-Four başarısı gösteren MKB Euroleasing ve "Euroleague" adını aldıktan sonra Kupa 1'i, en çok kazanan iki ekipten biri olan Fransızlar gruptan çıkamama tehlikesi ile yüz yüze. Gruptaki en rahat takım KSSSE AZS-PWSZ Gorzow, harikulade isimleriyle grubun son sırasında yer alıyorlar çok şükür ki. Tur atlarlar filan o isimle uğraşılmaz. Tek galibiyetlerini dikkat çekici bir skor (49-39) ile Bourges karşısında aldılar. Sadece 49 sayı atabildiğin maçı 10 sayı ile kazanmak güzel bir duygu olmalı.
  1. Rivas Ecopolis 6/0
  2. USK Prague 4/2
  3. Good Angels 3/3
  4. Bourges Bas. 2/4
  5. MKB Eurole. 2/4
  6. PWSZ Gorzow 1/5

Grup D:

Fenerbahçe'nin grubunda, Spartak Moskova ilk göze batan takım, son dört yıldır içinde bulundukları tüm Avrupa Kupalarında olduğu gibi. Büyük ihtimalle yine finalde tamamlanacak yürüyüşlerinde ilk adımı da sağlam attı Ruslar. Şu ana kadar oynadıkları 5 maçı da kazandılar. Onlara diyecek sözümüz yok zaten, bir alt basamağa baktığımızda Fenerbahçe'yi görüyoruz. Sarı-Lacivertliler ilk üç maç sonunda 2 mağlubiyet almalarına karşın, sonrasında kazandığı peş peşe 3 maç ile grupta ikinciler. Brno da Fenerbahçe ile aynı galibiyet-mağlubiyet sayılarına sahip. Caferağa'da oynanacak Brno maçı F.Bahçe adına ikincilik için en önemli maç olacak. İkincilik sırası için bu maç haricinde baktığımızda, kalan dört maçın üçünün içerde olması Fener'in, Spartak ile maçlarını tamamlamış olmaları Brno'nun avantajı. Dördüncülük sırası için Lotos en ciddi aday. Yıllardır bu ligte mücadele ediyorlar, son yıllarda EuroCup'ta bile ağırlığını hissettiremeyen Tarbes GB ile Szeviép karşısında üst tur için avantaj Lotos'ta.
  1. Spartak Moskova 5/0
  2. Fenerbahçe 4/2
  3. Frisco Sika Brno 4/2
  4. Lotos Gdynia 2/4
  5. Tarbes GB 1/5
  6. Szeviép Szeged 1/4

Altıncı maçlar sonunda Spartak'ın bir maç eksiğini de göz önüne alırsak, genel tablo böyle şekillendi:
  1. Rivas Ecopolis 6/0
  2. Wisla Can-Pack 6/0
  3. Ros Casares 5/1
  4. Ekaterinburg 5/1
  5. Spartak Moskova 5/0
  6. Halcon Avenida 4/2
  7. USK Prague 4/2
  8. C.B. Taranto 4/2
  9. Baretta-Famila 4/2
  10. Fenerbahçe 4/2
  11. Frisco Sika Brno 4/2
  12. Galatasaray 3/3
  13. Good Angels 3/3
  14. MiZo Pécs 2010 2/4
  15. Bourges Bas. 2/4
  16. Lotos Gdynia 2/4

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba
Aynı takımı tutmasakta bayan basketbolu yorumlarınızın düzeyinden dolayı blogunuzu ilgiyle takip etmekteyim.

Takımların grup maçları sonrası galibiyet sayılarına göre genel tabloda diziliminde aynı galibiyet sayısında olanlar için nasıl bir düzenleme yapılıyor, öncelikte (genel averaja yada grubu kaçıncı sırada bitirdiğine göre vb.) başka kriter var mıdır yazabilir misiniz?

Adsız dedi ki...

fiba'nın resmi sitesinde de ayrıntılı bilgi yok ama bildiğim
galibiyet sayısı sonrasında genel averaja bakıldığı..

İlginiz için teşekkürler ayrıca