BIY AD

8 Aralık 2009 Salı

Kocaeli Nereye?

Yıllar önce bayan basketboluna ilgi gösteren ilk müesseselerden olan Brisa, Kocaeli şehrini temsilen kurduğu Brisaspor ile yıllarca TBBL'de mücadele etti. Böyle güçlü bir sponsoru olan takımın ne yazık ki kapanmasının ardından, 7 seneyi aşkın bir süre sonra Kocaeli şehrine bayan basketbol heyecanını getiren Kocaeli BŞB Kağıtspor oldu. Kocaeli Belediyesi'nin katkı yaptığı 32 spor branşından biri olan takım, kurulduğu sezon olan 2007/08'de bölgesel ligten (BBL) bütün maçlarını kazanarak ikinci lige yükseldi. Geçtiğimiz sezon ise TBB2L'yi de başarıyla tamamlayarak birinci lige çıkma başarısını gösterdi.

Hikayenin buraya kadar olan kısmı çok keyifli ama ne yazık ki TBBL'de bu başarı öyküsü devam etmedi. Sene başında yabancı transferleri ile basketbol basınında yer aldılar. Anlaştıkları oyuncular; Kristi Cirone, Marita Payne, Noteisha Womack ve Brinttany Jackson takıma katkı yapabilecek oyunculardı ama sonrasında malesef bu transferlerden vazgeçildi. İçlerinden B. Jackson'un erkek dergilerine verdiği bazı pozlar can sıktı Kocaeli'nde. Yani basına ilk yansıyan buydu, vazgeçilme sebepleri bu olsa bir ismin böyle bir şey yapması diğer transferleri etkilemesi fikrinin saçmalığı bu tezi zaten çürütüyor. Hali hazırda bir çok benzer varken, bir oyuncunun bikinili poz vermesi kimseyi ilgilendirmez heralde. Geçtiğimiz yıl ve bu sene ligimize gelen bazı yabancı oyuncuların da bu tip fotografları vardı, bu oyuncuları bir çok kez parkede izlememize rağmen hala ahlakımız bozulmadı yani. Neyse ki vazgeçilme sebebi bu değilmiş.

Konumuza dönersek, sene öncesinde hazırlık maçlarında Kocaeli BŞB Kağıtspor lige nazaran daha umut verici bir performans sergiliyordu. Kartal Belediyesi'nin düzenlediği "Magic Cup" turnuvasını ikincilikle tamamladılar. Çankaya Üniversitesi'ni 76-73, Samsun Basket'i 72-52 ile mağlup ettikten sonra final maçında Beşiktaş'a 63-71 yenilerek bu kupayı tamamladılar. Daha kadrolar oturmamışken İstanbul kampında yaptıkları hazırlık maçlarında aldıkları bir Fenerbahçe galibiyeti de var. Galatasaray, Beşiktaş, İstanbul Üniversitesi ve birkez daha karşılaştıkları Fenerbahçe'ye karşı mağlubiyetler aldılar.

Çoğunluğu alt ligden gelen 23,5 yaş ortalamalı kadrolarıyla lige başlayan Körfez ekibi ilk maçların da Mersin BŞB deplasmanındalardı. Bu maçta çok hoş bir jeste imza atarak basının ilgisine nail oldular. Çok büyük bir medeniyet örneği göstererek, Mersin takımını alkışlarla karşıladı Kağıtspor oyuncuları. Maç sonunda Mersin BŞB yine alkışlanan taraf oldu sonuca bakınca. Kocaeli'nin sadece ilk yarıda direnç gösterebildiği maçı 78-58 kazandı güney temsilcisi. Sonraki hafta Ceyhan'ı evinde ağırlayan mavi-beyazlılar bu maçtan da 20 sayılık bir fark (62-82) ile yenildiler. Bu kötü gidişin ardından alt ligden beraber geldikleri İstanbul Üniversitesi maçı onlar için kilit maçlardan biriydi, o maçı da yine farklı bir skor ile 63-44 mağlup kapadılar. Sonrasında sırasıyla Galatasaray(D), Fenerbahçe(E), Panküp(D), Tarsus(E) maçlarında 30'a dayanan farklarla boyun eğdiler rakiplerine. Bize karşı, Abdi İpekçi'de oynadıkları maçı canlı olarak izleme şansı bulmuştuk. Yaptığımız ufak bir tempo maçı kopardı ve maçı seyir açısından keyifsiz bir hale getirdi. Genç kadroları, orta sıralara oynayan takımlara bile direnemezken, İstanbul takımlarına karşı bu direnci beklemek hayalcilik olur heralde.

Alt ligden gelen kadrolarıyla devam ettiklerini söylemiştik, yabancısız sürdürdükleri süre içinde sakatlıklar da rotasyonlarını iyice daralttı. Geçen sezon az da olsa süreler alan Şeyma Kum'un sezonu daha başlamadan kapaması onun adına büyük bir şanssızlık. Kısa süreli bazı sakatlıklarla da ideal kadrolarından uzak kaldığı maçlar oldu.

Takımın yaptığı bu kötü başlangıç göze batıcı oldu. Bizim de ziyadesiyle dikkatimizi çekti ve öğrenmek istedik yabancılarla neden yola başlamadılar, bu seneki hedefleri nedir. Coach Caner Yıllar'a ulaşma şansımız oldu, sağolsun bizi kırmadı dedikleri şöyle: "Belediye ve takımın spora bakış açısı amatörleri desteklemek. Ekonomik tedbirlerde göz önüne alındığında bu sezon Türk oyuncularla devam edeceğiz, yabancı transferi yapmayacağız. Bu sezonki hedefimiz; Türk sporcularımızla en iyi mücadeleyi göstermek ve onların basketbollarını geliştirip, bir adım daha atlamalarını sağlamak olacak. Takım olarak da göze hoş gelen, maçın sonuna kadar basketbolun doğrularını uygulamaya çalışan bir ekip olmaya gayret göstereceğiz."

Belediye takımları daha çok bütçe ayırsa da Fenerbahçe ve Galatasaray'ın ayırdığı bütçelerle başa çıkması zor. Bayan basketboluna yatırımı az olsa da yapması güzel Kocaeli Belediyesi'nin keşke daha iyi bütçelerle, daha yüksek hedeflere sahip bir takım kurabilselerdi. Coachun dediği oyuncu yetiştirme misyonu da, birilerinin üstlenmesi gereken bir rol. Büyük takımlar Wnba yıldızları getirip, Milli takıma yükselen her yerli için mücadele ederken kendi alt yapılarından gelen gençlerini unutuyorlar ne yazık ki.

Takıma bu sene katılan Tuğçe İnöntepe ve takımının en efektif oyuncusu konumundaki Ceyda Kozluca ilk etapta isimlerinin altı çizilen gençler. Geçen yedi maç sonunda galibiyetleri olmasa da henüz kaybedilmiş bir şey yok. Şehrin de sahip çıkması ile bu takım daha iyi yerlere gelebilir. Sene sonunda yaşanacak en kötü durumda dahi birkaç genç oyuncusu TBBL'de kalacak gibi gözüküyor. Bu da basketbola hizmet olarak nitelendirelebilir. Bizim onlardan beklentimiz ise daha da iyisi. Hem sene sonunda sıralamadaki yerleri hem de oyuncuların gelişimi yolunda Caner Hoca ve takımına başarılar diliyoruz.

Hiç yorum yok: