BIY AD

3 Ekim 2010 Pazar

Dünya Şampiyonası'nda Yarı Final Eşleşmeleri

Dün kısaca değinmiştik iki maça da, şimdi Çek Cumhuriyeti ve Amerika'yı finalist yapan maçlara biraz daha yakından bakalım isterseniz.

Çek Cumhuriyeti:81-Belarus:77
Hem oyun tarzları, hem de bu basamağa geliş şekilleriyle benzer iki takımı ayıran saha içi etken guard farkı oldu. İki takım da hücum etkinliklerinin çoğunu etkili uzunlarının üzerinden kurup, içeriyi zorladılar sürekli. Demin de dediğim gibi; Belarus'ta bir Horakova olmaması nedeniyle Çek Cumhuriyeti öne çıkan taraftı. Yine de ev sahibi olmanın, maç sonunda Çekler lehine büyük bir artı sağladığını söyleyelim. 

Çekişmeli oyunda en büyük fark maç başında Belarus lehine oluştu ama maça iyi başlamasına rağmen ilk çeyreğin son anlarında Çek Cumhuriyeti'ne yakalandılar. Bir sayı farkla Çek Cumhuriyeti lehine biten ilk çeyrek sonrasında bir daha maçta kopma olmadı. Çek Cumhuriyeti adına skoru Viteckova, Vesela ve Horakova sürüklerken, Belarus'ta Verameyenka mükemmel bir performansla takımını maça ortak eden isimdi. Normal sürenin son saniyelerine 3 sayı önde giren Çek Cumhuriyeti, rakibine 3 sayılık fırsatı vermek istemediği için faul yaptı ama 2. atışın ribaundını alamayınca kolay basket şansı verdiler rakiplerine ve maç uzadı. Uzatma anlarına doğal olarak moralli başlayan Belarus, oyun tarzının dışına çıkarak dış atışlara yönelince yine skorda geriye düştüler. Son anlarda Veremeyenka'nın da 5 faul almasıyla Çek Cumhuriyeti'nin galibiyetine bir adım daha yaklaşıldı. Kendilerine yapılan faul atışlarını başarıyla sayıya çeviren Çek Cumhuriyeti oyuncuları (bu süreçte 2. atışını kaçıran Horakova'nın kendi ribaundını alması da var) takımlarını finale taşıdılar. 

Maçın en skoreri olan Anastasiya Verameyenka'nın istatistikleri şöyle; 24 sayı-7 ribaund-2 asist-3 top çalma-3 blok. Kendisi hakkında Eurocup finali sonrası bir şeyler karalamıştık, daha çok izledikçe beğenimiz de kat be kat artıyor. Onu kısa bir süre içinde, üst seviyelerde oynarken izleyeceğimize inanıyorum. Diğer öne çıkan performanslar şöyle:

-Eva Viteckova: 21 sayı-3 ribaund (Çek Cumhuriyeti)
-Jana Vesela: 15 sayı-4 ribaund-3 asist (Çek Cumhuriyeti)
-Hana Horakova: 14 sayı-4 ribaund-5 asist (Çek Cumhuriyeti)
-Ilona Burgrova: 10 sayı-5 ribaund (Çek Cumhuriyeti)
-Yelena Leuchanka: 17 sayı-7 ribaund (Belarus)
-Tatyana Troina: 11 sayı-1 ribaund-1 asist (Belarus)

Amerika:106-İspanya:70
Günün ilk maçının aksine çok rahat bir maç oldu. Yarı final seviyesinde İspanya gibi bir takımın bile Amerika'ya direnememesi yeterli bir mesaj bazı şeyler için. İspanya'nın bu derece başarısız olmasında Sancho Lyttle'ın bir gün önceden kalan sakatlığı dolayısıyla forma giyememesi ve maç içinde Amaya Valdemoro'nun da sakatlık sorunu yaşaması oldu. Dün bahsetmiştik 100 sayı barajını aşan tek takımın Amerika olmasından, bir de İspanya'ya yüz küsürlerde sayı atınca 4. kez tekrarlandı bu başarı. 

Daha ilk çeyreğin başında oluşan 11-1'lik skor, maçı bitirdi desek yeridir. Amerika öyle güçlü ki, rakip İspanya da olsa seyirciye 'acaba maç döner mi?' dedirtmiyor hiç. Bol rotasyonlu bir oyunla her oyuncusuna şans tanıdı Geno Auriemma. Amerika'nın baskılı savunmasına eklenen, boyalı alan üstünlüğü farkı yaratan birinci faktör. Tabii takım içinde bir çok yıldızın varlığına karşın, koçlarına olan saygıdan sistem içinde hareket etmeleri Amerika'yı kusursuz bir hale getiriyor. Maç hakkında söyleyecek fazla bir şey yok o yüzden dikkat çeken istatistiklere geçelim:

-Tamika Catchings: 14 sayı-1 ribaund-1 asist
-Sylvia Fowles: 13 sayı-6 ribaund-1 blok
-Diana Taurasi: 11 sayı-2 ribaund-4 asist
-Angel McCoughtry: 11 sayı-5 ribaund-3 asist
-Janel Appel: 6 sayı-4 ribaund
-Marta Fernandez: 16 sayı-1 ribaund-1 asist
-Nuria Martinez: 12 sayı-1 ribaund

Hiç yorum yok: