BIY AD

18 Ekim 2010 Pazartesi

Sarayın Sultanları v2.1 (BeniOku.txt)

Neler Yeni:
Köklü bir değişiklik olacak kadroda. 10 tane yeni oyuncu (yerliler; Ceyda, Nihan, Gülşah, Melek ve Michelle yabancılar; Augustus, Currie, Hodges, Petronyte ve Fowles) ve yenilerin yanında Işıl'ın da geçtiğimiz seneyi boş geçirdiğini düşünürsek, bir önceki yıla göre 11 farklı isim Galatasaray için mücadele edecek. Önceki yıldan elde tutulan oyuncular; Yasemen, Tuğba, Bahar ile beraber toplam 14 kişiye ulaşıyor kadro. TKBL üzerinden bir hesap yapalım; 5 yabancıdan biri tribüne çıkmak zorunda kurallar çerçevesinde, bunun yanında maç kadrosunu 12'ye düşürmek adına bir de yerliyi tribüne yollamak zorunda kalacak teknik kadro. O isimin de yeni gelenlerden biri olduğunu düşünsek bile 12 kişilik kadroda 9 oyuncu geçen seneye göre farklı olacak, bu da %75'e tekabül ediyor. Kuşkusuz %75 büyük bir rakam ama bu kadarla da sınırlı değil yenilikler. Zafer Kalaycıoğlu döneminin sona ermesiyle, Ceyhun Yıldızoğlu Galatasaray'ın yeni koçu oldu. Oyun tarzında da belirgin farklılıklar beklemek mümkündür bu değişikliğin ardından.

Yeni kelimesi her ne kadar heyecan verici olsa da içinde barındırdığı değişiklik kavramı da kaygı vericidir. Uyum sürecinde en önemli bağlayıcı unsurlardan biri Yıldızoğlu olacaktır. Yerlilerin hemen hepsiyle milli takımda veya kulüp takımlarında çalışma şansı olmuştu koçun. İki sezon önce takımda olan Seimone'un, Sylvia Fowles ile Amerika Milli Takımı'ndan ve kolej yıllarından takım arkadaşı olması gibi bir çok ince detay ile takım içinde bir çok oyuncuyu bir birine bağlayan örgüler var. Şahsi olarak, uyum sorunu veya takımdaşlıkta problemler yaşanması yönünde herhangi bir kaygım yok.

Son olarak, Seimone Augustus ve hafta sonunda da Sylvia Fowles'ın İstanbul'a gelmesiyle kadro tamamlandı, 2 Ağustos'ta eksiklerle başlayan hazırlıklar, yeni sezona sayılı gün kala tam kadro olarak devam edecek. Kadronun bir araya gelmesi uzun bir sürece yayıldı. WNBA (Currie, Seimone ve Fowles), Avrupa Şampiyonası Grup Elemeleri (Yasemen, Ceyda, Bahar, Melek, Hodges, Petronyte ve Ceyhun Yıldızoğlu), Amerika Milli Takımı Kampı (Seimone) ve Dünya Şampiyonası (Sylvia Fowles) gibi organizasyonlar yüzünden gecikse de toplanma süreci tüm oyuncuların hazır, -ya da en azından- sakatlıksız dönmeleri sevindirici Galatasaray için.

Özellikler:
Teknik ekibin elinde dört silah var:
1- Güç (Fowles&Currie)
2- Hız (Işıl&Bahar)
3- Şut (Seimone&Gülşah)
4- Çok Yönlülük

Sondan başlayalım kadrodaki oyuncuların (Fowles'ı ayrı tutalım) hepsini birden çok pozisyonda kullanma şansı var koçun. Meşhur Yıldızoğlu Rotasyonu'nda ve saha içinde denenebilecek her türlü varyasyonda büyük avantaj sağlayacak, bu çok yönlü oyuncuların fazlalığı. Bir örnek ile pekiştirelim; Monique Currie 2/3/4 numaralarda rahatlıkla oynayabilecek fizik ve becerilere sahip. Size'nın getirdiği avantajlar ile savunmada, mücadeleci kimliği ile ribaundlarda ve hücum yetenekleriyle yayın içinde dışında etki olabilecek bir oyuncu, bu yüzden SG, SF ve özellikle 4 kısalı oyunda PF mevkilerinde kullanılabilir. Sahadaki 5 oyuncu içinde yapılacak varyasyonlar rakipleri zor durumda bırakacaktır.

Kadrodaki her oyuncunun baskın özellikleri var güç, hız ve şut başlıkları altında. Orada sadece bazı isimleri yazdık ama her oyuncu en az bir özellikte sivrilip, kendilerine Galatasaray'ın kapılarını açtılar. Bahar'ın uzunlara karşı çevikliği, Fowles'ın pota altındaki dominantlığı, Seimone'un değişen stili ile güçlendirdiği şut yeteneği onları özel yapan becerileri. Ama Galatasaray'ın başarılı olması için herkesin kendini geliştirmesi ve bu özelliklerden en az ikisini yüklemesi gerekiyor kendine. Seimone'dan şut yeteneğinin yanında, güçlenmesini ve eskisi gibi penetrelerle içeriyi zorlamasını, Gülşah'tan sadece dış şut değil ayaklarını hızlandırmasını veya Işıl'dan en azından ceza şutlarında kusursuz olmasını bekliyorum şahsen. Herkesten bireysel olarak en iyisini bekliyoruz ama asıl kilit takım olabilmek. Her şeyin kusursuz işlemesi düşük bir ihtimal tabii ki, Fowles'ın açığını Bahar'la, Gülşah'ın açığını Ceyda'la, Işıl'ın açığını Nihan'la vs. kapatabilirse Galatasaray, işte o zaman "takım" olacak. Takım olabilmek ile takım arkadaşı olmak arasındaki kocaman farkı sanırım hepimiz futbol takımımızdan tokat yiye yiye öğrendik. Kızlar, Baba Gündüz'ün bahsettiği; 'halatı hep birlikte çekenlerin, hep birlikte üzülüp, hep beraber sevinmesini bilenlerin takımı' olabilirlerse Galatasaray için başarıların kapıları açılacaktır.

Düzeltilen Hatalar:
Görüldüğü gibi yerli rotasyonu sil baştan değişti alışılanın aksine; Nihan, Gülşah, Michelle, Ceyda gibi skora direk katkı verebilecek isimler kadroya dahil edildi. Özellikle kritik maçlarda ortaya çıkan, yerlilerin skor üretimine katkı yapamaması sorununun büyük oranda azalacağına inanıyorum. Nilay, Esra ve Yasemin gibi Galatasaray birliktelikleri kangrene doğru giden üç isimle yolların ayrılması ve yerlerine gençlerin tercih edilmesi güzel bir hamle.

Geçtiğimiz sene yaşanan yönetim zafiyetlerinin de rafa kalkması en sevindirici gelişme. Kenar yönetiminde Kalaycıoğlu'ndan, saha içi kumandanlığında da Nilay Yiğit'ten gelmeyen katkı, Ceyhun Yıldızoğlu ve Işıl (Nihan-Hodges) liderliklerinde beklenen seviyeye yükselecektir.

Yıllardır hasret kalınan, içeride topu aldığında vur, kır, parçala ve bitir yapabilecek uzun gediği, bu konuda dünyanın en iyisi Sylvia Fowles ile yamandı. Top doğru şekilde içeriye indiğinde, gönül rahatlığı ile sayıyı bekleyebilir Galatasaray taraftarı artık.


Bilinen Hatalar:
Konu Galatasaray olunca sakatlıktan bahsetmemek ne mümkün. Kilit oyuncuların hepsi son bir kaç yıl içinde ciddi sakatlıklar geçirdi ve ameliyat masasına yattılar. Örnek olarak Nihan'ı verelim, spor yaşantısı boyunca yakasını bırakmayan sakatlıklar yüzünden ne yazık ki kariyeri çok yara aldı. O sakatlıkları yaşamasa Galatasaray seviyesinden hiç düşmeden, kariyerini kesintisiz İstanbul'da sürdürürdü. Tuğba, Işıl, Fowles, Seimone hepsi benzer durumlardalar. Yalnız işin iyi tarafı şu anda hepsi sağlıklı durumdalar, eski sakatlıklarını ve ürkekliklerini kafalarından atıp sadece oyuna konsantre olmaları gerekiyor.

Daha Galatasaray forması giyemeden sakatlanan Candice Wiggins'in, daha doğrusu o tarzda bir oyuncunun yokluğu sorun yaratabilir. Ceyhun Hoca ile yaptığımız röportajdan 1-2'yi kusursuz oynayabilecek, fiziksel açıdan ezilmeyecek bir kısanın eksikliğini hissettiğini çıkarabiliriz.

Kadronun Avrupa'dan ziyade TKBL için kurulması Euroleague'de sorunlar yaratacaktır. Özellikle 3 numara savunmasında zayıf kalması muhtemel Galatasaray'ın.

SSS:
En merak edilen geçen seneki oyuncuların rotaları oluyor. Esra Şencebe, Yasemin Horasan ve Nilay Yiğit (evlilik sonrasında Nilay Kartaltepe) Beşiktaş'ın yolunu tuttular. Yabancılar ise; Yelena Leuchanka Polonya takımı Gorzow'a, Ivana Vecerova ülkesinin takımı Valosun Brno'ya gitti. Katie Douglas ise Yunan pasaportu ile Ros Casares'in yolunu tuttu. İspanyollar Galatasaray'ın yapamadığını yapıp Avrupa vatandaşı olarak Euroleague'de de kullanacaklar Katie'yi. Tamika Catchings ile Sophia Young ise Ocak'tan önce Avrupa'ya gelmeyi düşünmüyorlar. Hangi takıma geleceklerinin de kararını henüz vermiş değiller.

Kayıt Ol:
Basketbol kombineleri bir süredir satışta. Erkek takımının maçlarını da kapsayan sezonluk biletleri Biletix ve firmanın internet sitesi üzerinden alabiliyoruz. Erkek takımı da, kadın takımı da izlemeye değer, yalnız bırakmamak gerek.

Sistem Gereksinimleri:
Bu basit; Sabır&Destek.

1 yorum:

TriMurti dedi ki...

Galatasaray takımı son yıllardan beri kadro derinliği olarak çok iyi isimlere sahipti. Fakat sakatlıkların ve takımın başına gelen koçların sistem ve rotasyon konusundaki eksiklikleri takımın başarılı olmasını etkileyen en önemli faktör olduğunu düşünüyorum.
Ceyhun hoca ise savunmaya önem veren hucümda ise sabırlı oyun ve farklı hucüm setleri ile takımın ivmesini yükselttiğini görebiliyoruz. Bana göre takımın gerçek bir lidere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bİreysel anlamda çok yetenekli oyuncular mevcut ama takım tam anlamıyla saha içinde yönetecek bir lider bulunamama en büyük sorun. Belkide en büyük aday Işıl Alben onunda geçen yıl oynamamış olması bvu yıl ise eski formuna dönüp dönemeyeceği ise merak konusu..