Euroleague C Grubu'nda Galatasaray'ın rakiplerini hatırlayıp, kısa kısa inceleyeceğiz bu yazıda. Son 4 yılın şampiyonu Spartak ilk göze çarpan takım oluyor grupta ama Spartak'ın Avrupa'da saltanatını bir kenara bırakırsak, bu grupta yerel liginde şampiyon olan iki takım VICI Kaunas ve Tarbes GB. Bu iki ekibinin haricindeki 4 takım da, kendi liglerinde 2. oldular. Takım isimlerinin yanındaki tarihler Galatasaray ile randevularını gösteriyor, kırmızı renkli maçlar Abdi İpekçi'de, mavi renkliler ise deplasmanda oynanacak. Girdikleri torbaya, yani bir nevi güç dengelerine göre sıralayalım rakipleri:
1- Spartak Moskova (3 Kasım, 8 Aralık):
Geçtiğimiz senelerde dünyanın en iyi takımı olarak gösterilen Spartak farklı bir kimlikle yarışacak bu sene. Geçtiğimiz seneye göre bir çok yıldızlarını kaybettiler ama onlar için güçsüz demek de kolay değil. WNBA'in harika takımı Seattle Storm'un en büyük iki yıldızı Lauren Jackson ve Sue Bird Rus temsilcisinin, kıta dışı oyuncu kontenjanını oluşturuyor. Bu iki oyuncu hangi takımın formasını giyseler takımlarına sınıf atlattırırlar, bir de zayıf bir kadroda olmadıklarını hatırlatmak lazım. Epiphanny Prince ve Noelle Quinn gibi iki devşirme Amerikalı WNBA oyuncusunun yanında Anete Jekobsone-Zogota Avrupa'nın en özel skorerlerinden biri olarak sakatlanana kadar bu yaz Connecticut Sun forması giydi WNBA'de. Spartak'ın Çek Cumhuriyeti 2010 Kadınlar Dünya Şampiyonası'nda Rus Milli Takımı'nda forma giyen dört oyuncusu vardı; Natalia Vieru, Irina Osipova, Ilona Korstin ve Irina Sokolovskaya. Bu isimlerin yanında son kadroda olmasa da Marina Karpunina ve genç Sırp oyuncuları Petrovic ve Milovanovic ile iyi bir Avrupalı rotasyonuna da sahip. Kadrosunda 21 yaş altı birçok oyuncunun varlığı yarınların da önemli olduğunu gösteriyor Rus ekibi için.
Gelelim Spartak'ın sorununa, Sue Bird yeni yıla kadar takımının formasını giymeyecek, LJ hakkında bir açıklama olmasa da onun da şu ana kadar çıktıkları 2 lig ve Kadınlar Süper Kupa maçında forma giymediğini belirtelim. Onun da dönmesi gecikirse, takım fazlasıyla sıradanlaşabilir. Sadece Sue Bird'in yokluğunda bile sıkıntılar yaşayacaklarını düşünüyorum. Daha açık ifade etmek gerekirse, geçen sene namağlup uzandıkları şampiyonluğun aksine bu gruptan bile yenilgisiz çıkabileceklerini sanmıyorum.
2- Halcon Avenida (17 Kasım, 12 Ocak):
İki sene önce evlerinde (Salamanca) oynanan Final Four'un finalistlerinden biri olmuştu Halcon. İspanyol ekibinin kupadaki en büyük başarısı da bu ikincilik. Dünya Şampiyonası'nın 3.'sü İspanya'nın belki de en önemli yıldızı Sancho Lyttle'ın yanı sıra Anna Montanana ve Alba Torrens diğer milli oyuncuları. Lyttle'ın bu sene WNBA'de beraber fırtınalar estirdiği partneri Erika de Souza da Halcon'da olacak, başka bir deyişle Atlanta Dream'in müthiş pota altı gücüne sahipler. Brezilyalı de Souza'nın yanında diğer kıta dışı hakkını Belinda Snell'den yana kullanan Halcon Avenida, bu tercihi yerine takımı daha iyi yönetebilecek birine direksiyonu bırakabilirdi sanki.
Kağıt üstünde Sylvia Fowles'ın varlığı ile en güçlü yerimizi pota altı olarak gösteriyor. Fowles'a karşı Lyttle ve de Souza'nın varlığı sıkıntı yaratacaktır bize. Takım arkadaşlarının Fowles'ı iyi beslemesi ve desteklemesi çok önemli olacak Galatasaray-Halcon Avenida maçlarında. Çok karamsar olmaya da gerek yok, Sylvia'nın takımı Chicago Sky ile Atlanta Dream'in bu sezonki karşılaşmalarında 3-2 Sky üstünlüğü var, Atlanta'nın kadrosunun Chicago'ya göre çok iyi olmasına rağmen, 5 maçta da Lyttle-de Souza ikilisine karşın pota altında Sylvia'nın borusunun öttüğünü hatırlatalım.
3- USK Prag (24 Kasım, 19 Ocak):
Galatasaray'ın bu grupta ilk 4'e girmesi büyük bir olasılık, daha fazlası için karşımızdaki en büyük engelin USK Prag olacağını düşünüyorum. Takımın ilk beşinin şu şekilde olmasını bekliyorum; Lindsay Whalen-Eva Maltsi-Eva Viteckova-Delisha Milton Jones-Petra Kulichova. Kulichova hariç takımdaki herkesin inanılmaz bir sayı potansiyeli var. Yunan Maltsi bu konuda Avrupa'nın sayılı oyuncularından biri, Viteckova Dünya Şampiyonası'nın Finalisti Çek Cumhuriyeti'nin skor yükünü çekiyordu. Milton Jones ve Whalen ise WNBA'den tanıdığımız skorerliğinin yanında kendi pozisyonlarında farklılık yaratan isimler. Maltsi ve Amerikalıları dışında yabancı kullanmayan USK Prag, bu açığını Peckova, Sujanova, Ferancikova, Elhotova, Bednarova, Viteckova ve Kulichova ile Çek Milli Takımı'nın %50'sinden fazlasına sahip olmasıyla kapıyor.
Ülkede esen kadın basketbolu rüzgarı, ekibin tecrübeli ve skorer oyunculardan oluşması ve oyuncuların boy avantajı fazlasıyla zorlayacaktır bizi. Galatasaray'ın Prag karşısındaki duruşu, ilerisi için beklentilerimizin ne olması gerektiğini gösterecektir bize.
5- Tarbes GB (27 Kasım, 1 Aralık):
Galatasaray'a göre daha düşük torbalardan gelen iki ekipten biri olan Fransız ekibi Tarbes GB, kalite olarak da ciddi boyutta altımızda. Kadroda ismi tanıdık Erin Thorn var; Chicago Sky'ın hiç beğenmediğimiz guardlarının yedeği. Bir de Jelena Dubljevic var, Karadağlı oyuncu milli takımımızın yaz boyunca kaybettiği tek grup maçı olan, deplasmandaki Karadağ maçının başrol oyuncusu olmuştu. Euroleague'in açılış maçını Tarbes GB'ye karşı, içeride oynamamız iyi oldu bizim için. Bir sürpriz olmazsa her iki maçtan da galibiyet bekliyoruz.
6- VICI Kaunas (10 Kasım, 15 Aralık):
Grubun yerel lig şampiyonu takımlarından biri olmasının, daha doğrusu Litvanya Ligi'nde şampiyon olmasının pek bir forsu olmayacak. En kolay rakip olarak gözüküyorlar grubun diğer 5 ferdi için de, tabii ki sadece kağıt üzerinde. VICI'nin bu gruptaki iki takıma önceki yıllarda hazırladığı sürprizler vardı, 2009'da Spartak'ın grup aşamalarında aldığı tek mağlubiyet Litvanya deplasmanında gelmişti ve bizim için asıl unutulmaz olan 2010'da da Galatasaray bu ekibe yenilip, rakibine grubundaki ilk ve tek galibiyetini yaşattırmıştı. Kadro yapısı ve beklenti açısından Tarbes GB'den çok farklı değil söyleyeceklerim. Kafamızın oyunda olması Tarbes ve Kaunas maçlarında 4/4 yapmamız için yeterli olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder