BIY AD

4 Ekim 2010 Pazartesi

Üçte Üç: Avrupalılar (Cem Akdağ)

Üçte Üç projemiz kapsamında, ikinci yazımız Sayın Cem Akdağ'dan geliyor. Bugün, 3 büyüklerin Avrupalı uzunlarına mercek tutacağız. Cem Akdağ'ın oyuncular hakkındaki görüşlerinin yanında kadın basketbolu ile ilgili birçok bilgi de paragrafların içinde saklı. Konuk olarak yazdığı siteler olsun, twitter hesabı üzerinden olsun Cem Hoca yazdıkça bizler de ufkumuzu genişletmeye, bir şeyler öğrenmeye devam ediyoruz. Teşekkürler Cem Akdağ.

Buyrun, Koç'un kaleminden 3 büyüklerin, hazırlık döneminde biraz soru işareti oluşturan Avrupalıları:

Iveta Salkauske
Litvanya basketbolu dediğimiz zaman, aklımıza hızlı hücum eden takımlar ve çok uzaktan isabet bulan keskin şutörler gelir. Ancak 2005 Avrupa şampiyonası hazırlıkları sırasında çok yakından inceleme olanağı bulduğum Litvanya milli takımının oldukça farklı bir özelliği daha vardı, o da genç oyunculara fazla şans tanımamaları ve tecrübeye çok inanmalarıydı. Özellikle 1997 yılında şampiyon olan kadronun oyuncularından Jurgita Streimikyte yıllarca basketbol oynayarak bunun en güzel örneklerinden biri oldu. Tecrübeli çekirdek kadroya ilave olarak katılan genç oyuncular, oldukça uzun zaman sonunda takımın önemli dişlisi olma şansını ele geçirdiler. Önümüzdeki yıl ülkemizde oynayacak olan iki Litvanya’lı dan 1982 doğumlu İveta Salkauske bu oyunculardan biri. Basketbola verdiği aradan sonra performansının ne düzeye geleceğini şimdiden söylemek zor ancak İveta milli takımda çok önemli bir özelliğe sahipti, pivot pozisyonunda oynamasına rağmen yıllarca takımın en çok üçlük kullanan ikinci oyuncusu oldu. Avrupa şampiyonalarında yaklaşık %35 ile üçlük atan bu oyuncu, her zaman eşleşmelerde ciddi sorun yaratmıştır. Verdiği ara ya da sakatlık nedeni ile sorun yaşamazsa, İveta’nın mücadeleci karakteri ve tecrübesi ile bu sene Beşiktaş’a önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Gintare Petronyte
Son şampiyonada, Litvanya milli takımı, eski ve tecrübeli oyuncularından yeterli performansı alamayınca, kabuk değiştirmeye başladı. Gintare Petronyte gelen yeni jenerasyonun önemli oyuncularından. Ancak henüz yeterli tecrübeye sahip değil, pota altında çok hareketli olmasının getirdiği avantaj ile önemli bir ribaund özelliğine sahip ancak, tecrübeli pivotların karşısında birebir savunma ve hücumda zor anlar yaşıyor. Geçtiğimiz yıl Sony Athinaikos takımı şampiyonluğu kazanırken oynadıkları son maçta, şimdi milli takımda oynamayan, tecrübeli Litvanyalı pivot Vizbariene 14 sayı ile takımın en çok skor yapan oyuncusuyken, Gintare’nin sadece 2 sayıda kalması sanırım bu yıl hedefi final four ve Türkiye şampiyonluğu olan Galatasaray için biraz düşündürücü.

Anna Vajda
Macar kadın basketbolunun en önemli antrenörü Ratgaber’in kendi ülkesinden bir basketbolcu getirmesi ve bu oyuncunun da Macar basketbolunun en iyi oyuncusu olması çok doğal. Yıllar önce Birsel Vardarlı’nın kaptanlığını yaptığı ümit milli takım antrenörü iken, Türkiye’de yaptığımız hazırlık turnuvasında gördüğüm Vajda, çok özel bir oyuncu.1.90 boyunda dış şutu olan bir forvet. Ancak Vajda’nın kariyeri de, Macar basketbolu kadar ilginç. Her sene Avrupa liginde Sopron ve Pecs ile temsil edilen Macar basketbolu, milli takımlar düzeyinde çok zayıf. Son Avrupa şampiyonalarında 2003 yılında 10.'luk ve 2009 senesinde yaşadıkları 13.'lük en iyi dereceleri ve Vajda son turnuvada takımının en iyi oyuncusu. Macaristan dışında herhangi bir takımda basketbol oynamamış olması ve geçen sene yaşadığı sakatlık bu sene performansını ne derece etkileyecek hep birlikte göreceğiz

Hiç yorum yok: