BIY AD

5 Ekim 2010 Salı

Vesela'nın Bir Yılı

Jana Vesela'yı kısaca bir hatırlayalım hemen. 1983 yılının son gününde doğan Çek oyuncu, Ros Casares, Seattle Storm ve ülkesinin milli takımının formasını giyiyor. Özellikle hücum sahasında çok özel yeteneklere sahip olmamasına karşın takım olmak için önemli bağlayıcı unsurlardan biri. Kategorisinin en iyi takımlarında oynamasının sebebi de bu. Vesela ile, geçen yazdan bugüne kadar yaklaşık bir yıllık süreye göz atacağız:

*7-15 Haziran 2009 tarihleri arasında Çek Cumhuriyeti ile birlikte Eurobasket(Letonya) 2009'a katılan Vesela, 6 maçta forma giydi. Eksikleri olan Çek Cumhuriyeti'nin 9.'lukla tamamladığı turnuvada, takımına yardımcı olmaya çalıştı.

*8 Ekim'de Ibiza-PDV karşısında İspanya Süper Kupa maçına çıkan 21 dakika sahada kalıp, takımı Ros Casares'in 68-64'lük galibiyetinde pay sahibi oldu.

*10 Ekim 2009'dan, 29 Nisan 2010'a kadar süren İspanya Ligi'nde Ros Casares forması giyen Çek forvet, takımınn normal sezon ve playofflar genelinde oynadığı 30 maçlık serüvende 23.4 dakika ortalama ile sahada kalıp 6.8 sayı-3.9 ribaund ortalamalarıyla oynadı. Jana, Ros Casares'in 25-1'lik normal sezon performansı ve rakiplerini süpürerek şampiyonluğa ulaştığı playoff serilerinde tüm maçlarda görev aldı.

*10 Ocak 2010'da finali oynanan İspanya Kupası Finali'nde de Halcon Avenida karşısında forma giyip, takımının maçı ve kupayı kazanmasında rol oynadı.

*Yerel lig sürecinin yanında Ros Casares ile birlikte Euroleague'de de mücadele eden Jana Vesela, takımıyla birlikte 16 Avrupa maçına çıktı. Ros Casares'in final oynadığı Euroleague'in kazananı Spartak Moskova olmuştu hatırlayacağınız gibi. Vesela'nın Euroleague istatistikleri şöyle; 23.5 dakika; 5 sayı-4 ribaund-1.6 asist.

*Ros Casares ile Avrupa mücadelesi sona eren Çek oyuncu, bavulları toplayayıp Amerika'nın yolunu tutuyordu bu yazın başında. Seattle Storm formasıyla WNBA'de boy gösteren oyuncu 29 normal sezon, 6 da playoff maçında görev alıp toplamda 35 WNBA mücadelesinde görev aldı. 16 Mayıs günü başlayan WNBA sezonu, Atlanta ile Seattle arasındaki final serisi 3. maçının tarihi olan 17 Eylül ile sona erdiğinde, Jana Vesela'nın maç takvimi bitmiyordu.

*23 Eylül 2010 tarihi Jana Vesela'nın da ev sahiplerinden olduğu, Kadınlar Dünya Şampiyonası'nın başlangıç tarihiydi. Çek Cumhuriyeti'nin final yürüyüşü henüz sonuçlanmış turnuvadaki silinmez hatıralardan olacak. Vesela'nın da bunda, kulüp takımlarının başarılarında olduğundan daha fazla pay sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Milli forma ile 9 maça çıkan Vesela bu maçların 9.'su, yani final maçında daha ilk dakikada yaşadığı sakatlık yüzünden, maçın neredeyse tamamını benchte geçirdi.

15 aydan biraz fazla bir sürede 100 civarı maça çıkan Jana Vesela, bu dönemde İspanya Lig, İspanya Süper Kupa, İspanya Kupası ve WNBA şampiyonluklarının yanı sıra, Euroleague ve Dünya Şampiyonası ikincilikleri yaşadı. Sadece bu maçlar için; 2 kıta, 8 ülke ve onlarca şehir değiştiren oyuncunun, bir de kamp ve antrenman dönemlerini düşünürsek takviminde boş gün bulmak iyice zorlaşıyor. Maçlar, seyahatler, antrenmanlar ve kamplar arasında, 1.94'lük boyuyla forvet oynayan ve hep itiş kakışın içinde kalan, yani en çok yorulan isimlerden biri olunca, değil kendine zaman ayırmak ne arada dinleniyor bu kız çok merak ediyorum. Tabii bu yazı sadece Jana Vesela için yazılmadı, birçok oyuncu bu tempoda maç yapıyor. Özellikle WNBA oynayan Avrupalılar, en yoğun isimler oluyorlar. Bu yoğun tempoda sakatlıklar ve yorgunluklar oyuncuların kariyerini çok etkiliyor, bu handikaplardan etkilenmeyenler de en elit birkaç oyuncu olarak sıyrılıyorlar diğer oyunculardan. Ben kişisel olarak büyük saygı duyuyorum kadın basketbolculara, bu yoğun tempoda mücadele etmelerinden dolayı. Evlerinden, ailelerinden uzak basketbolla geçen bir spor yaşantısı, hem de ben o şehire gitmem, ayağım acıyor bu maçta oynamam demeden. Vesela nezlinde, tüm kadın basketbolculara hayranlıklarımızı ve saygılarımızı yollayalım.

Ha bitti mi Vesela'nın çilesi, 8 Ekim'de Süper Kupa maçı var Ros Casares'in, sonra İspanya Ligi başlıyor, sonra Euroleague...

Hiç yorum yok: