BIY AD

31 Ekim 2010 Pazar

Ligde 2. Hafta Tamamlandı



Günün Sonuçları:
Fenerbahçe:98 - Tarsus Belediye:82
Maçı çok kopuk izlediğim için net bir şeyler söylemem zor ama Fenerbahçe ligdeki ilk galibiyetini alırken zorlanmadı ligin güçlü kadrolarından Tarsus karşısında. Fenerbahçe'nin rahatladığı anlarda Tarsus'tan gelen seriler farkı düşük gösteriyor. Fenerbahçe bu sayıların çoğunu 2. ve 4. periyotlarda yedi (63 sayı). Bu sonuçla ligdeki ilk galibiyetini alan Fenerbahçe'de, Rivas maçından sonra bugün de etkili performansını sürdüren Taurasi bildiğimiz kimliğine döndü. 

FENERBAHÇE: Özge Kavurmacıoğlu 4 (1 ribaund), Olcay Çakır, Hana Horakova 4 (3 ribaund-2 asist), Birsel Vardarlı 6 (3 ribaund-3 asist), Esmeral Tunçluer 3 (1 ribaund-2 asist), Şaziye İvegin 9 (3 asist), Nevriye Yılmaz 13 (10 ribaund-4 asist), Diana Taurasi 17 (3 ribaund-7 asist), Jane Taylor 12 (3 ribaund-3 asist), Ivana Malovic 16 (5 ribaund-1 asist), Devran Tanaçan, Nevin Nevlin 14 (8 ribaund-1 asist). 

TARSUS BELEDİYE: Naile İvegin 2 (4 ribaund), Dunyall Canty 17 (2 ribaund-2 asist), Özge Yavaş 6 (4 asist), Seda Erdoğan 5 (1 ribaund-2 asist), Kübra Siyahdemir 8 (2 ribaund-1 asist), Burcu Taşbaş, Gamze Zeren 8 (1 ribaund-1 asist), Görkem Osmanbaşoğlu (1 ribuand), Michelle Pierson 11 (1 ribaund), Helene Kraayeveld 14 (7 ribaund), Shanna Crossley 11 (1 ribaund-2 asist)


Beşiktaş:76 - İstanbul Üniversitesi:67
İlk çeyrekte öne geçen Üniversite, ilk yarı sonunda da oyunu başa baş sürdürmeyi başardı. Ama ilk yarıda ev sahibi adına rakibi tek başına zorlayan Izi'ye, ikinci yarıda Kelly Santos ve Yasemin Horasan'ın katılmasıyla Beşiktaş, ligde oynayabildiği ilk maçta galibiyeti yakalamış oldu. Futbol gazetelerimizin manşetine yükselse 'Akatlar'da Samba Rüzgarı' derlerdi bu maçtan sonra, iki Brezilyalı'sının iyi oyunları Beşiktaş'a güç katacak bu sene. 


Beşiktaş Cola Turka: Esra Şencebe 4 ( 1 ribaund – 1 asist), Esra Erden Atac 6 (2 ribaund – 1 asist), Nilay Kartaltepe 8 ( 4 ribaund – 4 asist), İziane Castro Marques 15 ( 2 ribaund – 7 asist), Tuğba Taşçı 3 (1 ribaund), Yasemin Horasan 13 ( 4 ribaund – 4 asist), Kelly Silva Santos 19 ( 6 ribaund – 3 asist), Iveta Salkauske 2 (5 ribaund – 1 asist), Ayşe Cora 2 ( 1 ribaund), Lucie Melek Bouthors 4 (1 ribaund)

İstanbul Üniversitesi: Aylin Korkmaz 4 ( 3 ribaund ), Bahar Yapar 14 ( 4 ribaund – 2 asist), Okeisha Mikita Howard 10 ( 4 ribaund – 2 asist), İlknur Dumlu 3 (1 asist), Simay Karaman 5 (2 ribaund), Melek Yusufoğlu (1 ribaund), Mehtap Gezer 4 ( 6 ribaund – 1 asist), Asley Star Paris 17 ( 8 ribaund – 2 asist), Danielle Nicole Gant 10 (8 ribaund – 2 asist)



Alanya Belediyesi:68 - Panküp Kayseri:86
Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe'yi yenerek önemli bir galibiyet alan Panküp'ün, bu avantajını yitirmemesi için Alanya gibi deplasmanlarda sürprize kurban gitmemesi gerekiyor. Onlar da bunun farkında olmalı ki güçlerini bir kez daha gösterdiler Alanya karşısında. Daha ilk çeyrek sonunda (9-21) oyunu koparan Panküp, maç sonunda 2'de 2 yapan 4 takımdan biri oldu. 

ALANYA BELEDİYESİ: Marie Smith 17 (4 ribaund- 3 asist), İrem Tulgar 9 (4 ribaund- 3 asist), Duygu Sarı (1 ribaund), Gülşah Çelebi 2 (2 ribaund- 2 asist), Belgin Onbaşı 7 (2 asist), Deanna Jackson 2 (4 ribaund- 1 asist), Selin Öztekin 8 (5 ribaund), Joy Ayim 6 (6 ribaund- 2 asist), Süreyya Atinç (1 ribaund), Kasha Terry 14 (10 ribaund- 1 asist)

PANKÜP KAYSERİ ŞEKER: Pınar Demirok 7 (2 ribaund- 3 asist), Aslı Sevinç (1 ribaund– 1 asist), İlsu Darıcıoğlu 3 (2 ribaund- 3 asist), Gizem Yavuz 13 (3 ribaund– 1 asist), Nazlı Bircan Gökdemir 3 (2 ribaund), Bahar Öztürk 11 (6 ribaund– 4 asist), Latoya Antoinette Pringe 12 (6 ribaund- 2 asist), Esra Ural (1 ribaund), Aynur Metin 11 (3 ribaund– 4 asist), Nakia Sanford 18 (8 ribaund- 2 asist), Vickie Johnson 8 (5 ribaund– 5 asist)

Mersin BŞB:69 - Galatasaray:76
Galatasaray deplasmandan galibiyet ile dönerken, Ceyhun Yıldızoğlu 12 oyuncusuna da süre verdi, Ceyda ile Yasemen daha kısa süreler alırken diğer 10 oyuncu 15 dakika civarı süreler aldılar ve bu oyunculardan Nihan hariç diğer 9'u skora katkı yapmayı başardılar. Galatasaray ilk yarıda savunmasında, ikinci yarıda da hücumda sıkıntılar yaşadı. Michelle ile Gülşah, Galatasaray kariyerlerinin en efektif maçlarını oynadılar, takımlarının zorlandığı bu deplasmanda. Biraz daha ayrıntılı yazımız burada.

Dünün Sonuçları:
Botaş:83 - Samsun Basketbol:60
Burhaniye Belediye:58 - Ceyhan Belediye:85

Spartak:74 - Nadezhda:82

3 Kasım günü Euroleague'deki rakibimiz olacak Spartak, evinde oynadığı Nadezhda maçından mağlubiyet ile ayrıldı. Lauren Jackson da bu maçta yeni sezonda ilk kez Spartak'ın formasını giydi.

Nadezhda'nın süper üçlüsü; Verameyenka 20, Tina Charles 17, Becky Hammon'ın 20 sayısı galibiyette büyük rol oynarken, Spartak adına Lauren Jackson benchte başladığı maçta 18 dakika görev alıp 2 sayı-7 ribaund ile oynadı.

Yazının özeti; daha önceden de söylemiştik Sue Bird yeni yıla kadar yok, Lauren Jackson bize karşı forma giyecek.

Mersin BŞB:69 - Galatasaray:76

Canlı yayını olmayan bu maçı canlı istatistik üzerinden takip edebildik. Galatasaray'ın galibiyetine rağmen sonuçtan mutlu olduğumuzu söyleyemiyoruz. İki farklı devre gördük birinde 42 sayı yedik, ötekinde 24 sayı atabildik. Mersin'in genç oyuncusu Chanel Mokango kariyer maçlarından birini oynadı, hem de Fowles'a karşı. Takım halinde 22 top kaybı yaptık, 18 hücum ribauntına izin verdik. Bir türlü vurup geçemedik rakibi, hep oyuna davet ettik. Ligin ilk iki maçından da galibiyetle ayrılıyoruz ama bunu hiç hazır değilken yapıyoruz. Hafta içinde gideceğimiz Moskova deplasmanında, büyük bir fırsatımız var. İsmi çok büyük rakibimizi tek ayak üzerinde yakaladık ama ne yazık ki biz de tam manasıyla hazır değiliz. 


Maçı izleyemediğimiz için net bir şey diyemiyoruz ama kağıt üzerinde gördüğümüz, galibiyetten sonra, en mutluluk verici veri Gülşah'ın 2/2 ikilik, 2/3 üçlük isabetiyle 10 sayı üretmesi. Özellikle ilk yarıda öne geçerken Gülşah'ın sayıları çok önemli rol oynamıştı bu maçta.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE: Tuğçe İnöntepe 8 (6 ribaund-4 asist), Merve Aydın, Chanel Mokango 19 (7 ribaund-1 asist), Korel Engin 4 (4 ribaund), Gülnur Sandallıoğlu (1 ribaund), Constance Jinks 14 (4 ribaund-1 asist), Lanay Larkins 4 (3 ribaund-4 asist), Tuğba Talaşlıoğlu 20 (5 ribaund), Tuğçe Murat (1 ribaud-1 asist). 

GALATASARAY MEDICAL PARK: Tuğba Palazoğlu 7 (3 ribaund-4 asist), Yasemen Saylar, Ceyda Kozluca, Bahar Çağlar 2 (1 ribaund-1 asist), Işıl Alben 3 (2 ribaund-4 asist), Gülşah Gümüşay 10 (3 ribaund-2 asist), Gintare Petronyte 7 (9 ribaund), Nihan Anaz (3 asist), Monique Currie 9 (5 ribaund-2 asist), Melisa Can 14 (5 ribaund-2 asist), Seimone Augustus 14 (5 ribaund-1 asist), Sylvia Fowless 10 (5 ribaund-2 asist)

Maç Günü: Mersin BŞB - Galatasaray

Galatasaray yeni sezonda ilk kez Abdi İpekçi'nin dışına çıkıyor. Şu ana kadar çıktığı, 3 farklı organizasyona ait, 3 maç da Abdi İpekçi'de oynanmıştı. İlk deplasmanın Edip Buran olması biraz ürkütücü, çünkü Mersin BŞB. evinde oynadığı son iki normal sezon maçında Galatasaray'ı mağlup etmeyi başarmıştı. Fakat, sene başında Koç Ceyhun Yıldızoğlu, Sariye, Aynur, Şaziye ve yabancı rotasyonundaki oyuncuların çoğuyla yolları ayıran Mersin BŞB'nin eski gücünden uzakta olduğunu düşünüyorum. 


Önceki sene Mersin BŞB normal sezonu 2. olarak tamamlarken, özellikle ligin ikinci yarısında kısa bir süreçte 4 kez (1'i kupa, 1'i normal sezon, 2'si playoff) mağlup olmuştu Galatasaray'a. Bu 4 resmi maça, bu yaz Magic Cup ve Botaş Cup çerçevesinde oynanan 3 hazırlık maçını da eklersek, Galatasaray'ın üst üste 7 galibiyeti olduğunu görüyoruz Mersin karşısında. Ligin ilk maçında Ceyhan deplasmanından 68-62 mağlup ayrılırken Mersin, yeni transferleri Chanel Mokango, Lacey Simpson, Jinks Constance, Deniz Çolakoğlu, Tuğçe İnöntepe ve Gülnur Sandallıoğlu ve Koç Zafer Kalaycıoğlu ile birlikte Galatasaray karşısında sürpriz yapmak isteyecektir.


Galatasaray maçın mutlak favorisi ama sahada oynamadan maç kazanılmıyor. Alanya ve Tarbes maçlarının ardından zorluk kademesinin bir diş artacağı bu deplasmandan da galibiyet ile dönmesi gerekiyor Galatasaray'ın. Maçın canlı yayını gözükmüyor, izleyemeyeceğimiz bu maçtan güzel haberlerini bekliyoruz Sultanlar'ın.


Mersin BŞB - Galatasaray
31 Ekim, Pazar
Edip Buran 16:00
Yayın: Yok

TKB2L TED Fırtınasıyla Başladı

TKB2L, cumartesi günü oynanan maçlarla start aldı. Uzunca bir süre, ekstra şeyler olmadığı sürece, dönemeyeceğimiz TKB2L'nin takımlarına ve yeni sistemine bir bakalım isterseniz:

A Grubu: İzmir BŞB, Dörtyol Belediyesi, Optimum TED Ankara Kolejliler, Niğde Türk Telekom, Çankaya Üniversitesi, Güre Belediyesi, Kocaeli BŞB Kağıtspor, Bağlar Belediyesi, Bursa BŞB, Konak Güreş.
B Grubu:
AGİAD, Bandırma Basketbol, Nallıhan Spor, Kuzova Halköyü, Nesibe Aydın, Basketbol Koleji, Antakya Belediyesi, Antalya Koleji, Edremit Belediyesi, İzmir Basketbol, Canik Belediye.

Her iki grupta ilk 8'e giren ekipler playoff'a yükselecekler. Eşleşmeler 'A1-B8' şeklinde olacak ve 4 takım kalana kadar sürecek. Son 4 takım ise iki ayrı şehirde, iki devreli lig usulü ile karşılaşıp, TKBL'ye yükselecek 2 takımı belirleyecekler. İzmir, Diyarbakır, Gaziantep, Niğde, Hatay, Elazığ, Malatya ve belki de en üzücüsü Ankara gibi TKBL'de temsilcisi olmayan birçok şehrin ekipleri bu uzun ve çekişmeli sezonda birbirleriyle yarışacaklar.

Bu takımların hepsine başarılar diliyoruz ama içlerinden Optimum TED Ankara Kolejlileri ayrı bir gözle takip edeceğiz. Koçluğunu Galatasaray ve Türk kadın basketbolunun efsane ismi Derya Özyer'in yaptığı Kolejliler çok iddialı bir kadroyla sezona başladılar. Ankara temsilcisi, geçtiğimiz sene Alanya Belediye'yi birinci lige taşıyan Whitney Jones ve birçoğunu TKBL'nin en iddialı takımlarından hatırlayacağımız 6 yerli; Sariye Gökçe (evlilik sonrası Sariye Kumral), Saynur Tozlu, Didem Suer, Pınar Turan, Harika Özden ve Gamze Türkoğlu ile 7 iddialı transfer yaptı. Yeni kadrosuyla, sezonun ilk maçında Niğde Türk Telekom ile karşılaştı TED Ankara:

Optimum TED Ankara Kolejliler:121 - Niğde Türk Telekom:29
Bu inanılmaz farka karşın, 37-3 biten ilk çeyrekten sonra insaflı davrandıklarını da düşünebiliriz. Yalnız Niğde'nin çok genç bir kadroyla mücadele ettiğini ve Kolejliler'in koyduğu hedefteki asıl rakiplerinden biri olmadığını belirtmek lazım. Tabii yine de 92 sayı farklı galibiyet ve atılan 121 sayının, 80 civarının 20 yaş ve altındaki genç oyuncularından gelmesi çok iyi bir başlangıç olmuş. Tebriklerimizi yollayıp, Kaptan-ı Derya'nın Abdi İpekçi'ye çıkacağı günü iple çektiğimizi söyleyelim.

30 Ekim 2010 Cumartesi

Botaş ve Ceyhan 2'de 2 Yaptılar

TKBL'nin ikinci haftası bugün oynanan iki maç ile başladı. Haftanın açılış maçı olan Botaş-Samsun mücadelesi, Anadolu'nun iki iddialı kadrosunu karşı karşıya getirdi ama yabancı farkıyla rahat bir galibiyet alan Botaş, Tarsus deplasmanından sonra evindeki ilk maçında da kazanmayı sürdürdü. Maçı canlı olarak izleyen Fatih Dilber sitesine yazmış, bu maçtan çıkan detayları. Merak edenleri şöyle alalım. 


Günün ikinci mücadelesinde de Ceyhan, Burhaniye Belediye'nin konuğuydu. Ligin yeni ekiplerinden Burhaniye, sadece bir çeyrek direnebildikten sonra, teslim olmuş rakibine. Dakikaların ilerlemesiyle doğru orantılı farkında açıldığını görüyoruz. Deplasmanda 58-85 gibi farklı bir galibiyet alan Ceyhan, Botaş gibi ikinci maçında ikinci galibiyetini alıp playoffa iyi bir sıradan girme gayretini gösterdi.


Botaş:83 - Samsun Basketbol:60


BOTAŞBurcu Çiğil 5, Seda Tabakçı 9 ( 5 ribaund- 2 asist), Nesibe Uzun 13 (3 ribaund- 6 asist), Alessandra Santos 4 (5 ribaund- 1 asist), Nancy Anderson 23 (9 ribaund),Tülay Hızal (1 ribaund) Megan Frazee 19 (10 ribaund- 7 asist), Whitney Boddie 10 ( 2 ribaund- 3 asist)

SAMSUN BASKETBOL: Cansu Aslan 2 (1 ribaund), Gülşah Akkaya 12 ( 1 ribaund- 2 asist), Ebru Torun ( 3 ribaund), Nazlı Güler 2 (6 ribaund- 3 asist), Jessica Adair 12 ( 8 ribaund), Tatum Brown 8 (2 ribaund- 1 asist), Alexis Rack 5 (1 ribaund – 3 asist) Alexis Gray 15 ( 3 ribaund- 1 asist), Makbule Amachree 4 (1 ribaund- 1 asist)


Burhaniye Belediye:58 - Ceyhan Belediye:85


BURHANİYE BELEDİYE: Saadet Aysu Keskin (1 ribaund), Silviya Nikolova Peeva (1 ribaund), Seda Atlı 4 (4 ribaund), Hande Kayalar 4 (1 ribaund), Mina Maksimovic 13 (4 ribaund), Duygu Fırat 9 (5 ribaund- 1 asist), Amber Marie Petillon 8 (5 ribaund), Allyson Renee Hardy 17 (9 ribaund- 5 asist), Betül Pehlivan 3 (1 ribaund)

CEYHAN BELEDİYE: Yasemin İbek 3 (2 asist), Ayşe Dilek Ünüvar 14 (7 ribaunt- 2 asist), Asena Yalçın 7 (4 ribaunt), Melike Yalçınkaya (1 asist), Hülya Özkan 4 (1 ribaunt), Julie Ann Mc Bride 11 (4 ribaunt- 3 asist), Adeola Olasunkanmi Wylie 8 (4 ribaunt), Monique Coker 14 (6 ribaunt- 2 asist), Bengü Arseven 10 (1 ribaund- 6 asist), Aisha Mohammed 14 (8 ribaunt)

Bizde Bir Bonner Yok

DeWanna Bonner, son iki yıldır 'En İyi 6. Oyuncu' seçiliyor WNBA'de. Bir Phoenix Mercury oyuncusu olan Bonner, dar rotasyonla oynayan Mercury'de; Penny'i de, Dupree'yi de, yeri geldiğinde takımın pivotunu da yedekliyor. Çok yönlü bir oyuncu olmasının ve benchten gelip takımına verdiği katkının iki sene üst üste bu ödülü almasında büyük payı var. Dışarıdan da oynuyor, ribaunda da katkı veriyor DeWanna. 1.93 yüksekliğindeki oyuncu, çok ince bir fiziğe sahip ama bunun bir dezavantaj olduğunu söyleyemeyiz. Hızı ve çevikliği ile kendi boyuna yakın ama fiziken çok kalın rakiplerini ekarte edebiliyor büyük rahatlıkla. Rivas-Fenerbahçe maçında da gördük, yeri geldiğinde Penny'le de eşleşti, Matovic ile de. Her ikisinin de üzerine gidip, şut pozisyonu oluşturdu kendine. 

Biz düşünebilir miyiz, 1.93'lük bir Türk oyuncu; yeri geldiğinde guard oynayacak, dripling üzerinden şut bulacak, dışarıdan şut kullanacak? Zaten bir gerçek var, hocası o boyda bir oyuncuya sahip olduğunda, ona şişmanlamasını tavsiye edilip, pota altındaki 'hımbıl' mücadelenin içine yollayacaktır. Biraz içgüdüsel olarak bulunan şut yeteneğini de başka yönlerdeki yükleme yüzünden kaybedecek oyuncu, yıllar sonra bakıldığında bu kızda potansiyel vardı ama öyle kaldı diye anılacak hep. Tamam, DeWanna Bonner bir Amerikalı, onların basketbol yeti ve yeteneklerinin her şartta bizden üstün olduğunu düşünüyoruz ne yazık ki. Peki Çek Viteckova ve İspanyol Alba Torrens'in bizim kızlardan üstün yanı nedir? 

Bonner, Rivas'ta pota altı pozisyonunda daha çok oynadığı için o kadar göze batmadı ama bahsettiğimiz bu iki Avrupalı da Euroleague gruplarında Galatasaray'ın rakibi olacaklar. Halcon'a karşı oynarken, iki takımın yerli oyuncuları Tuğba ve Torrens yeri geldiğinde eşleşeceklerdir. Tuğba 1.72, Torrens ise 1.91 yüksekliğinde, biz Tuğba'dan ne isteyeceğiz o maçta, kendinden yaklaşık 20 santim uzun olan rakibinin üstünden şut atmasını mı, ribaund çekmesini mi, yoksa onu savunmada durdurmasını mı? Bu eşleşmede Torrens üstünlük kurarsa, sorumlusunun Tuğba olmayacağı çok açık. USK Prag oyuncusu Viteckova da öyle, 1.90'lık bir kısa forvet. Kağıt üzerinde Seimone'un adamı ama bizim yerli oyuncularımız Ceyda veya Gülşah'tan ona karşı oynamalarını istesek? 2009'daki Eurocup Finali'nde Seimone kendisine göre boy avantajı olan Mahoney'e karşı bir şekilde diş geçirmişti ama şu anda Viteckova, Seimone'u da zorlayacaktır.

Milli takım açısından bir pratik yaparsak -misal Çek Cumhuriyeti karşısında- , boy sorunu denilen şeyin aslında Horakova'nın Birsel'den veya Kulichova'nın Nevriye'den daha uzun olması olmadığını anlıyoruz bir kez daha. Asıl sorun Viteckova tarzı bir oyuncunun karşısına kimseyi yazamamamız. Savunmada bu görev Bahar'a verilse, içerideki pota altı oyuncularına karşı Nevriye tek başına kalacaktır. Viteckova'nın ellerinden sayı gelmese de bir şekilde onun üzerinden skor bulacaktır rakibimiz. Biz de bir Bonner yok dedik başlıkta, farkındayım bizde bir Pondexter, Taurasi, Catchings ve Fowles da yok ama onlar çoook özel yetenekler. Onlardan zaten birer tane var ama bizden bir Torrens veya bir Viteckova çıkmaması için hiçbir nedenimiz yok. En büyük sorumluluk, hocalarımıza düşüyor, en çok da alt yapıdakilere. Tamamen geliştiğinde boyu 1.90 ve üstünde olacak tüm kızları pivot yapmaya uğraştık da ne oldu bugüne kadar, Nevriye olmadığında o bölgeye %100 güvenle kimi sürebiliriz ki şu anda? Takımlarımızın yabancı ve devşirme tercihlerinden bu konuda yanlış yaptığımızı anlayabiliyoruz zaten. Tercihler en az 2 yabancı hakkını pota altında kullanma yönünde; Petronyte-Fowles-Campbell (G.Saray), Vajda-Matovic-Nevlin (F.Bahçe), Salkauske-Santos (Beşiktaş), Frazee-Oliveira (Botaş), Pringle-Sanford (Panküp) gibi. Bu isimlerin arkasında süre bekleyen Melek Bilge, Esra Ural, Bircan Gökdemir, Gonca Karataş gibi gençler ileriki yıllarda umutları bağladığımız pivotlar. Bunlardan Esra ve Melek'in artık hangi pozisyonda oynayacağı belli ama Beşiktaş'ın oyuncusu Gonca tam tarif ettiğimiz fizikte bir oyuncu, ondan Bonner tarzı bir oyuncu yaratılabilir. Aziz Hoca'nın Gonca üzerindeki planlarına veya Gonca'nın kendi fikirlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok, sadece örnek olarak veriyorum; Gonca'dan klasik bir pota altı oyuncusu yapacağım derken gelişimini durdurabiliriz, buna karşın basketbol bilgisini arttırması ve fundamental yüklenmeleri ile değişik bir pozisyonda çok değerli bir oyuncu olarak da görebiliriz ilerleyen yıllarda. 

İki Türk oyuncuyu daha anmadan bu yazıyı bitirmeyelim. Bahar Çağlar eğer üç numara oynamayı kabullenseydi, bu sıkıntıyı önümüzdeki 10-15 yıl siler atardık. Fakat Bahar, kendini bir 4 numara olarak görüp bu konuda kendini geliştirmeye devam ediyor. Hızı, fiziği, çalışma arzusu ve mücadelesi ile büyük beğeni duyduğumuz Bahar'ın, kararına saygı duyuyoruz tabii ki. Kendisini yabancı hissettiği bir pozisyonda mücadele etmesini beklemek de yanlış sonuçta. Ama keşke en başından beri kısa forvet olarak yetiştirilseymiş Bahar. Fenerbahçe'nin oyuncusu Özge Kavurmacıoğlu daha yolun çok başında, 17 yaşındaki genç ismin önünde birçok örnek var. O da yolunu kendi çizecektir, belki arkasında beklediği isimler de değişecektir ama sonuçta takımın oyuncusu kalitesi belli; uzun yıllar Nevriye-Matovic-Vajda-Nevlinler'in arkasında beklemek var, bir de ilk yıllarda sadece Penny Taylor'ın yedeği olup kendini gösterecek süreleri bulma şansı var. Sadece şuta dayalı bir forvet olan Şaziye'nin son yıllardaki durumu ortada, artık bu bölgede her şeyi yapabilecek oyunculara ihtiyaç duyuyor basketbol, o yüzden gençlerimizin gelişimi ve rakiplerine göre fiziksel handikap yaşamaması çok önemli Türk basketbolu adına. 

29 Ekim 2010 Cuma

TKBL 2.Hafta Programı

30 Ekim, Cumartesi
15:00 Botaş - Samsun Basketbol SPORTSTV
16:00 Burhaniye Belediye - Ceyhan Belediye


31 Ekim, Pazar
15:00 Fenerbahçe - Tarsus Belediye SPORTSTV
15:30 Beşiktaş - İstanbul Üniversitesi
16:00 Alanya Belediye - Panküp Kayseri
16:00 Mersin BŞB - Galatasaray

Avrupa Kupaları Raporu

Euroleague A Grubu:
USO Mondeville:76 - Wisla Can-Pack:65
Pecs 2010:66 - TTT Riga:60
Cras Basket Taranto:74 - Good Angels Kosice:59

1. Cras Basket 1/0

2. Mondeville 1/0
3. Pecs 2010 1/0
4. TTT Riga 0/1
5. Wisla 0/1
6. Good Angels 0/1

Euroleague B Grubu:
Gospic Croatia:73 - UMMC Ekaterinburg:87
Lotos Gdynia:67 - MKB Euroleasing:82
Rivas Ecopolis:82 - Fenerbahçe:91

1. MKB Euroleasing 1/0
2. UMMC Ekaterinburg 1/0
3. Fenerbahçe 1/0
4. Rivas 0/1
5. Gospic 0/1
6. Lotos 0/1

Euroleague C Grubu:
USK Prag:65 - Halcon Avenida:66
VICI Aistes:81 - Spartak Moskova:79
Galatasaray:84 - Tarbes GB:68

1. Galatasaray 1/0
2. VICI Aistes 1/0
3. Halcon 1/0
4. USK Prag 0/1
5. Spartak 0/1
6. Tarbes 0/1

Euroleague D Grubu:
Nadezhda:68 - Ros Casares:76
Bourges:57 - Gorzow:50
Beretta-Famila:86 - Frisco Sika Brno:44

1. Beretta Famila 1/0
2. Bourges 1/0
3. Ros Casares 1/0
4. Nadezhda 0/1
5. Gorzow 0/1
6. Sika Brno 0/1


Haftanın dikkat çekici sonuçları:
Beretta-Famila:86 - Frisco Sika Brno:44
Çek ekibi Brno'nun geçtiğimiz seneye göre güç kaybettiği açık ama İtalya deplasmanında alınan bu mağlubiyet haftanın en farklı skoru olarak dikkat çekti. Kupa 2'nin en başarılı takımlarından Beretta-Famila bu sene Euroleague'de iyi bir başlangıç yaptı bu skorla, iyi de bir kadroları var, başarılı bir sene geçirebilirler.

Nadezhda:68 - Ros Casares:76
Süper çaylak Tina Charles, Becky Hammon ve Verameyenka ile güçlü bir kadro kurup Euroleague macerasına başlayan Rus ekibi, evindeki ilk maçında İspanya'nın devi Ros Casares'e mağlup oldu. Yenilenen Ros Casares'in bu zorlu deplasmandan galibiyet ile dönmesi onların adına çok sevindirici bir skor olmalı.

Not: İlk maçların ardından daha net gözüken bir tablo var, A Grubu çok basit bir grup olmuş. Galatasaray veya Fenerbahçe o grupta yer alsaydı rahat bir şekilde lider olarak çıkabilirmiş. Seri başı Wisla Can-Pack geçen sene de çok üst düzey bir kadroya sahip değildi ama bir hava yakalamışlardı, onu da kaybetmeleriyle grubun diğer takımları gibi orta seviyeye gerilemişler. Orada olmamamız şanssızlık gerçekten.

İstatistik Liderleri:
Sayı:
Zuzana Zirkova (29 sayı): Onu Caferağa'da da harika performansıyla izlemiştik, Avrupa'ya da harika bir başlangıç yaptı. Takımı Good Angels'ın 74-59 mağlup olduğu deplasmanda sayıların yarısı Zirkova'nın ellerinden gelmiş. Durum ne kadar zorlu olursa olsun, her pozisyonda sayı tehdidi olan bir isim Zirkova. Fenerbahçe'nin oyuncuları Penny Taylor 27 sayı ile 2.'likte, Nevriye Yılmaz da 26 sayı ile bir önceki gün Spartak'ı yakan Bimbaite ile 3.'lüğü paylaşıyor ilk maçların sonunda.

Ribaund:
Quanitra Hollingsworth, Delisha Milton-Jones, Jelena Skerovic (14'er ribaund): Üç oyuncu ilk maçlarında aynı sayıda ribaund çekip bu dalda birinciliği paylaştılar. Bu üç oyuncunun da takımlarının mağlup olması ilginç bir detay. İçlerinden birini ön plana çıkarmak gerekirse 1.77'lik guard Skerovic'in 14 ribaundı, daha dikkat çekici kuşkusuz.

Asist:
Işıl Alben, Elina Babkina (10'ar asist): Lotos'un MKB Euroleasing'e mağlup olduğu maçta 10 asist ile Işıl'ın ilk hafta rekorunu egale eden genç Babkina takımını kurtaramadı ama yine de iyi bir performans ile beklentileri karşıladı. Yalnız atlanmaması gereken bir detay var ki; Işıl 10 asist yaparken, maçı da hiç top kaybı yapmadan tamamladı. 10 asist-0 top kaybı çok iyi bir rakam gerçekten. Babkina ise 10 asisti, 3 top kaybederek yaptı. Bu yüzden Işıl'ı asist konusunda haftanın en iyi oyuncusu seçebiliriz gönül rahatlığıyla.

Eurocup C Grubu:
Aris:54 - Partizan Galenika:64

Eurocup'ın şaka gibi sistemi yüzünden bu aşamayı takip etmek zor ve sıkıcı olacak. Sadece Beşiktaş'ın bulunduğu C Grubu alakadar ediyor şimdilik bizi. Grup üç takımlı olduğu için Beşiktaş ilk haftanın bekleyen ekibiydi, rakiplerinin karşılaşmasında ise deplasmanda gülen Partizan rakibin kim olacağını gösterdi. Partizan maçı kazanırken, benchten gelip 16 sayı-4 ribaund-2 asistlik katkı veren Milica Dabovic'in katkısı büyük. İlk çeyreğin skoru 21-8 Aris lehineyken, 0-2'den sonra ilk kez 3. çeyrek ortalarında öne geçen Partizan maç sonunda 10 sayılık fark ile mutlu ayrıldı deplasmandan. 4 Kasım'da Partizan, Beşiktaş'ı ağırlayacak, Sırbistan'ın zorlu bir deplasman olacağı belli.

28 Ekim 2010 Perşembe

Euroleague: B Grubu (Sonuçlar)

(4.)Rivas:82 - (3.)Fenerbahçe:91
Fenerbahçe kötü bir ilk yarı oynayıp, Panküp maçında gözüken sorunlarını Rivas karşısında da ortaya koydu. İlk yarıda farkı çift hanelere çıkarırken, Paris ve Bonner ikilisinin içeriyi iyi işlemesinin etkisi büyüktü. Fenerbahçe'nin uzun savunmasında sıkıntılar yaşayacağını biliyoruz, bugün Bonner gibi ince ve hızlı, Paris gibi kalın ve güçlü iki uzun karşısında bir kez daha gördük bunu. Ama ilk yarıda Aguilar ve Valdemoro'ya verilen dış atış şansları ile savunmanın her bölgesinde eksikler olduğunu gördük.

Fenerbahçe'yi oyunda tutan, farkı eriten ve öne geçiren üç dönem vardı bu oyunda, üçünde de en büyük pay sahibi Nevriye, Penny ve Taurasi üçlüsü oldu. Bu üç oyuncunun toplam 77 sayı-23 ribaund-8 asist ile 40 dakikalık bir takım performansı sergilediler. Taurasi'nin 2. yarıda şut ritmini de yakalaması Fenerbahçe taraftarını en mutlu eden nottur bu maçtan çıkan. 


Fenerbahçe'nin oyuncu istatistikleri şu şekilde:
Horakova: 4 sayı, 1 asist, 3 ribaund, Birsel: 2 sayı, 4 asist, 3 ribaund, Esmeral: 1 asist, 1 ribaund, Şaziye, Nevriye: 26 sayı, 10 ribaund, 2 asist, Vajda: 1 sayı, Taurasi: 24 sayı, 6 ribaund, 2 asist, Taylor: 27 sayı, 7 ribaund, 4 asist, Matovic: 7 sayı, 3 ribaund, Nevlin


(5.)Gospic:73 - (2.)UMMC Ekaterinburg:87
(6.)Lotos:67 - (1.)MKB Euroleasing:82

Euroleague: C Grubu (İlk Hafta Görünümü)

Galatasaray'ın da içinde bulunduğu C Grubu'nda ilk hafta, dün oynanan maçlarla tamamlandı. Spartak'ın sürpriz mağlubiyeti, Euroleague'de haftanın maçı sayılan USK Prag-Halcon Avenida maçının beklendiği gibi çekişmeli geçmesi Galatasaray'ı ilk maçlar sonunda grup lideri yaptı.

(1.)Galatasaray: 84- (6.)Tarbes GB: 68

Tarbes GB Maçından Notlar

-Fiba'ya göre- En İyi Performanslar:
Sylvia Fowles: 16 sayı-11 ribaund-1 asist-3 blok
Ana Cata-Chitiga: 12 sayı-2 ribaund-1 blok

(2.)VICI Aistes: 81 - (5.)Spartak Moskova: 79

Sezonun ilk büyük sürprizi Litvanya'da oldu. B Grubu'nu incelerken Spartak'ın bu grubu namağlup bitirmesinin zor olduğunu, LJ ve Sue Bird'süz kadronun sıradanlaşacağını, VICI'nin de zayıf bir ekip olduğunu ama böyle sürprizleri daha önceki senelerde de yaşattığını söylemiştik. Ama bunların ilk maçta birleşip, bir VICI galibiyeti çıkmasını beklemiyorduk tabii ki. Ev sahibi ekip maç boyunca çift hanelerde tuttuğu farkı, son çeyreğe girerken de koruyup 12 sayı önde girdi son 10 dakikaya. Son çeyreğin skoru 13-23 Spartak lehine, geç uyanan Rus ekibinin son bir dakika içinde Osipova'nın basket faulüyle 76-79 öne geçtiğini görüyoruz ama VICI Aistes bu kadar yaklaştığı zaferden vazgeçmedi. Son çeyrekte VICI adına atılan 13 sayının, 11'inin maçın yıldızı Ausra Bimbaite'den geldi. Bimbaite 76-79 geriye düştükten sonra üç sayılık basket ile skoru eşitleyip, maçın son saniyesinde bıraktığı turnike ile de maçı getiren isim oldu.

Lauren Jackson ve Sue Bird sahadayken veya onlar olmadan Spartak'ın bu maçtan mağlup ayrılması büyük bir sürpriz. Ama planların üstüne kurulduğu takımın ve pozisyonlarında dünyanın en iyi iki oyuncusunun olmadığı Spartak Moskova'nın bu tarz sürprizlere açık bir takım haline gelmesi, sonucu anlaşılabilir kılıyor.

En İyi Performanslar:
Ausra Bimbaite: 26 sayı-7 ribaund-3 asist-4 top çalma (VICI)
Irina Osipova: 15 sayı-7 ribaund-1 asist-2 top çalma-1 blok (Spartak)

(4.)USK Prag: 65 - (3.) Halcon Avenida: 66

Takımların kadrolarına bakmak, maçın bu derece çekişmeli ve keyifli olacağına anlamak için yeterli. Halcon'un bu deplasmandan galibiyet ile çıkması büyük bir avantaj kendileri için. İspanyolların teknik ekibi kendilerine sıralamada kaçıncı basamağı hedef koyduysa, onun gerçekleşmesi için ellerinde ekstra bir puan var artık. İlk maç sonunda, Halcon'da koyu çizgilerle birbirinden ayrılan ilk beş-bench katkısı gözüküyor. Toplamda atılan 66 sayının; 62'sinin ilk beş oyuncuları; Dominguez (9 sayı), Snell (11 sayı), Torrens (20 sayı), Lyttle (10 sayı) ve de Souza (12 sayı) marifetiyle geldi. Ev sahibi ekip adına çift hanelere ulaşan iki oyuncu Milton-Jones (11 sayı) ve Maltsi (17 sayı) oldular.

En İyi Performanslar:
Delisha Milton-Jones: 11 sayı-14 ribaund-3 asist-2 top çalma (USK Prag)
Sancho Lyttle: 10 sayı-7 ribaund-2 asist-3 top çalma-1 blok (Halcon)

Tarbes GB Maçından Notlar

Galatasaray 6 gün içinde 3. kez çıktığı Abdi İpekçi'den ilk defa mutlu yolladı beni evime. İlk galibiyet değildi, rakip de çok güçlü değildi ve hatta oyun da çok iyi değildi ama bazı şeylerin oturmaya başladığını gördük bu maçta.

Oyuna başlayan Işıl-Tuğba-Seimone-Bahar-Fowles beşi harika bir başlangıç yaptı, 6 dakikadan biraz fazla sürede maçı 21-2'ye getirdiler. Sonrasında ikinci beş aynı çizgiyi koruyamadı ve fark tek hanelere kadar indi ama hiçbir döneminde oyunun, gidebileceğine dair bir kaygı oluşmadı bende. Ceyhun Yıldızoğlu'nun 3 Türk ile başlaması beni mutlu eden bir diğer detay, istese Hodges-Seimone-Michelle-Gintare-Fowles gibi yabancılardan oluşan bir takım da sürebilirdi sahaya ama oyunun hemen her döneminde en az 2 Türk oyuncusuna şans verdi. Özellikle Işıl-Tuğba-Bahar üçlüsü iyi bir maç geçirip galibiyette büyük rol oynadılar.

Maçın tek cümlelik özeti; ilk beş farkı açarken, ikinci beş cepten yedi. Farkın büyük bir dalgalanma göstermesinin de nedeni bu oldu. İyilere biraz sonra değineceğiz önceliği daha iyi görmek istediklerimize verelim. Benchten gelen yerliler; Gülşah ve Nihan takıma katkı sağlayamadılar bugün, yalnız katkı sağlayamamaktan öte kötü performansı ile fazlaca sırıtan Michelle Campbell'ı atlamamak lazım, hele ki sürelerini azalttığı oyuncu Bahar Çağlar olunca. Devşirme oyuncu olduğu için daha fazla şeyler bekleniyor ondan, iyi başlamadığı Galatasaray serüveninde umarım bir an önce kendini bulur. Takımın bir diğer kötüsü de Doneeka Hodges'dı, 1/8 saha içi isabetiyle potayı döverken en önemli özelliği olan skorerliğinden çok uzak bir görüntü sergiledi. Yasemen bu maçta süre almazken, Ceyda da kısa bir süre oyunda kaldığı için söylenecek fazla söz yok.

Yazmak için sabırsızlandığım günün kahramanlarına Bahar'dan başlayalım. Sürekli söylüyoruz Galatasaray'ın gençlik aşısı diye, gençlerimiz içinde en hazır ve önde olanı Bahar Çağlar bugün de gösterişsiz ama faydalı oyunuyla katkısını verdi takıma. Tabii kendi standartlarına göre sıradan bir oyundu, ondan daha iyilerini de görüyor ve bekliyoruz. Tuğba bugün çift hanelere ulaşan iki yerliden biriydi, ceza atışlarındaki kusursuz performansı ile yüzümüzü güldürdü. Ceyhun Yıldızoğlu'nun onu daha iyi kullanacağını biliyorduk ve daha iyi yönetilen bir Tuğba'nın neler yapabileceğine dair bir kısa tanıtım izledik bugün. Fowles'a her maçtan sonra bir övgü ve saygı satırı ayıracağız gibi gözüküyor. Dünyanın en iyi pivotunu Galatasaray formasıyla izlemek bizim için büyük bir keyif ve ne hoştur ki onun sadece namı değil mücadelesini de görebiliyoruz. Bugün yine pota altındaki güç farkını gösterdi herkese. Şöyle ki; Gintare Petronyte de iyi işler yapabilecek bir uzun ama Fowles'tan sonra oyuna girince çocuk gibi kalıyor gözümüzde. Tarbes GB karşılaşmasında, yüz güldüren bir diğer performans da Seimone Augustus'tan geldi, yüksek skorlu bir maç oynamasından öte mücadelesiyle 'Ben döndüm' dedi ilk kez.


2 gün önce Işıl hakkında yazdığımız yazıyı sanırım okumuşsunuzdur. Daha o yazının mürekkebi kurumadan özlediğimiz Işıl'ı izleyebilmek skordan, galibiyetten ve diğer birçok şeyden önemliydi. Mutluluğun asıl sebebi de o. Alanya maçında moral için haykırılan Işıl Alben ismi bugün, kutlama ve tebrik amacıyla yankılandı salonda. Galatasaray bugün kazandı, Işıl'la kazandı, Işıl'ı kazandı. Reaksiyonu bu derece hızlı verebildiğin için teşekkürler kaptan. Asıl şimdi hoşgeldin!

Maç öncesi yazımızda da değinmiştik Tarbes GB, karşımızda durabilecek bir rakip değil o yüzden iyi konuşmak için biraz erken ama Alanya da çok güçlü bir rakip değildi. Alanya maçında göremediklerimizi bu maçta görmek, Işıl ve Seimone'u eskisi gibi izlemek, bir yerliden skor katkısı almak (bugün Tuğba oldu) önemliydi bizim için. Kolay rakiplere (kolay rakip dediğimiz de Fransa şampiyonu oluyor bu arada) karşı oynamaya, moral ve form tutma adına ihtiyacımız vardı zaten. Ceyhun Yıldızoğlu ve Işıl'ın şu maçtaki performanstan memnun olmaması da bir diğer mutluluk sebebi. Biz bu değiliz, daha iyiyiz. Sezonun geri kalanı için en kötü maçımız Tarbes GB olsun.

Galatasaray'ın istatistikleri şu şekilde oldu(Galatasaray.org'dan):

Galatasaray:84 - Tarbes GB:68

Tuğba Palazoğlu: 24:41, 11 sayı, 5 ribaund, 6 asist, 1 top çalma, 3 top kaybı
Doneeka Hodges: 17:11, 3 sayı, 3 ribaund, 1 asist, 3 top çalma, 2 top kaybı
Ceyda Kozluca: 05:01, 2 sayı, 1 asist, 1 top kaybı
Bahar Çağlar: 19:54, 8 sayı, 6 ribaund, 1 asist, 1 top kaybı
Işıl Alben: 27:19, 10 sayı, 4 ribaund, 10 asist, 2 top çalma
Gülşah Gümüşay: 10:22, 0 sayı, 1 ribaund, 1 top kaybı
Gintare Petronyte: 12:53, 8 sayı, 3 ribaund, 1 top çalma
Melisa Can: 20:06, 6 sayı, 2 ribaund, 2 top kaybı
Nihan Anaz: 05:48, 0 sayı, 1 top kaybı
Seimone Augustus: 29:38, 20 sayı, 7 ribaund, 1 asist, 2 top çalma, 4 top kaybı
Sylvia Fowles: 27:07, 16 sayı, 11 ribaund, 1 asist, 1 top çalma, 2 top kaybı, 3 blok

27 Ekim 2010 Çarşamba

Galatasaray: 84 - Tarbes: 68

İlk yedi dakikasını 25-5 önde geçtiğimiz karşılaşmada rakip takımı son iki dakikaya kadar oyunda tutsak da, Avrupa'daki açılış maçımızı 84-68'lik skorla galip kapatmayı başardık. Parkede izlediğimiz oyun, maç sonunda hem koç Ceyhun Yıldızoğlu'nun hem de Işıl Alben'in açıklamalarının üzerinden konuşulacaklar var elbette. Fark aldatmasın kimseyi, önemli bir maçtı kesinlikle. Maçı salondan takip eden Aras'ın da ilaveleriyle detaylı bir maç yazısı burada olacak ilerleyen saatlerde.

Maç Günü: Galatasaray - Tarbes GB

Galatasaray, Euroleague'de ilk maçına Fransa şampiyonu Tarbes GB karşısında çıkıyor. C Grubu'nu değerlendirirken, kısaca Tarbes'e de değinmiştik. Ufak bir güncelleme yaparsak; 3. haftası oynanan Fransa Ligi'nde 2 maça çıkan rakibimiz, iç sahada oynadığı her iki maçtan da galibiyetle ayrıldı. Takımın sayı lideri maç başına 14 ortalama ile Jelena Dubljevic, Florence Lepron da 13.5 sayı ve 3 asist ortalamasıyla dikkat çekiyor.

Rakibe saygı duymasını biliyoruz ama Galatasaray'ın her şartta kazanması gereken bir maç. Başarılar diliyoruz Sarayın Sultanları'na.

Galatasaray - Tarbes GB
27 Ekim, Çarşamba
Abdi İpekçi 19:30
Yayın: GS TV

Euroleague B Grubu (Fenerbahçe'nin Rakipleri)

Dün Galatasaray'ın rakiplerini hatırlamıştık kısaca, bugün de Fenerbahçe'nin grubuna göz gezdireceğiz. Diğer gruplara da kısa kısa göz gezdirmek istiyorduk ama ne yazık ki yetiştiremedik. İlk maçlardan sonra A ve D gruplarına da değineceğiz.

UMMC Ekaterinburg: Euroleague'nin en güçlü kadrolarından biri, kuşkusuz UMMC'de. Yeni kıta dışı oyuncu kuralından çok etkilenmeyen Rusya Şampiyonu, geçtiğimiz seneki kadrosunu korumayı bildi. Candace Parker'ın yaşadığı sakatlık dolayısıyla oyundan uzak kaldığı için, Washington Mystics ile başarılı bir sezon geçiren Cyrstal Langhorne ile anlaştılar. Cappie Pondexter ve Deanna Nolan'ın bulunduğu kadroda, Rus oyuncular ağırlıklı bir adeta bir Avrupa karması var. Grubun liderliği için oturmuş kardolarıyla favori Ruslar.

Rivas Ecopolis:
İspanyollar gruba 3. torbadan girdiler. Euroleague'de fazla tecrübeleri yok ama bu sezon başında İspanya'da oluşan sirkülasyonundan faydalanıp iyi bir kadro kurdular. Kıta dışı oyuncu haklarını Dewanna Bonner ve Botaş'tan hatırlayacağımız Courtney Paris ile kullanan Rivas, İspanya Milli Takımı'nın değerli oyuncularından Amaya Valdemoro'dan da büyük katkı alacaktır. Fenerbahçe'nin TKBL'ye Kayseri'de başlaması gibi Avrupa macerasına da Madrid'de, zorlu Rivas maçıyla başlaması sarı-lacivertlilerin şanssızlığı.


Lotos Gdynia:
Polonya ekibi çok genç bir kadroyla katılıyor bu turnuvaya, diğer takımları tek tek hesaplamadım ama 22.1 yaş ortalamalı kadroları Euroleague için çok genç. Amerikalı tercihlerinde de yaş ortalamasını yükseltmeyen Lotos, Lynx'in çaylağı Monica Wright ile anlaştı. Genç Amerikalı sezonun sonlarına doğru, kendine güvenini yükseltip başarılı işler yapmaya başlamıştı WNBA normal sezonunun son anlarında. Letonyalı Elina Babkina da Avrupa basketbolunun en büyük yıldız adaylarından biri. Genç oyuncularının potansiyellerini yansıtmaları takımın kaderini doğrudan etkileyecek.


MKB Euroleasing Sopron: Takımın bütün oyuncuları bir yana Angel McCoughtry diğer yana. Kadın basketbolunun yükselen yıldızının Euroleasing kadrosunda olması, fark yaratacaktır. Takımın Fenerbahçe ile karşılaşmalarında Angel-Diana düellosunu izlemek çok keyifli olacak. Caferağa'da oynanacak maçta özellikle Angel'ı izlemek için yerimi alacağım ben de. Sopron kadrosunda bulunan Macar oyuncuların çoğu bu yaz Türkiye-Macaristan maçlarında forma giydiler. Bu dönemden Birsel-Esmeral-Nevriye üçlüsünü kötü hatıralarla hatırlayacaklardır.

Gospic Croatia:
Kadrosunda sadece 3 yabancı oyuncu bulunan Hırvat ekibinin, NCAA patentli iki oyuncusu Maurita Reid ve Michelle Maslowski. Beşiktaş'ın eski oyuncusu Sandra Mandir da Gospic formasıyla rakip olacak tekrar Fenerbahçe'ye. Her iki maçta da Fenerbahçe için bir sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum bu ekibin.


Fenerbahçe'nin maç takvimi:
28 Ekim.. @Rivas Ecopolis
3 Kasım.. Gospic Croatia
10 Kasım.. MKB Euroleasing
17 Kasım.. Lotos Gdynia
24 Kasım.. @UMMC Ekaterinburg
1 Aralık.. Rivas Ecopolis
8 Aralık.. @Gospic Croatia
15 Aralık.. @MKB Euroleasing
13 Ocak.. @Lotos Gdynia
19 Ocak.. UMMC Ekaterinburg

26 Ekim 2010 Salı

Euroleague C Grubu (Galatasaray'ın Rakipleri)

Euroleague C Grubu'nda Galatasaray'ın rakiplerini hatırlayıp, kısa kısa inceleyeceğiz bu yazıda. Son 4 yılın şampiyonu Spartak ilk göze çarpan takım oluyor grupta ama Spartak'ın Avrupa'da saltanatını bir kenara bırakırsak, bu grupta yerel liginde şampiyon olan iki takım VICI Kaunas ve Tarbes GB. Bu iki ekibinin haricindeki 4 takım da, kendi liglerinde 2. oldular. Takım isimlerinin yanındaki tarihler Galatasaray ile randevularını gösteriyor, kırmızı renkli maçlar Abdi İpekçi'de, mavi renkliler ise deplasmanda oynanacak. Girdikleri torbaya, yani bir nevi güç dengelerine göre sıralayalım rakipleri:

1- Spartak Moskova (3 Kasım, 8 Aralık):
Geçtiğimiz senelerde dünyanın en iyi takımı olarak gösterilen Spartak farklı bir kimlikle yarışacak bu sene. Geçtiğimiz seneye göre bir çok yıldızlarını kaybettiler ama onlar için güçsüz demek de kolay değil. WNBA'in harika takımı Seattle Storm'un en büyük iki yıldızı Lauren Jackson ve Sue Bird Rus temsilcisinin, kıta dışı oyuncu kontenjanını oluşturuyor. Bu iki oyuncu hangi takımın formasını giyseler takımlarına sınıf atlattırırlar, bir de zayıf bir kadroda olmadıklarını hatırlatmak lazım. Epiphanny Prince ve Noelle Quinn gibi iki devşirme Amerikalı WNBA oyuncusunun yanında Anete Jekobsone-Zogota Avrupa'nın en özel skorerlerinden biri olarak sakatlanana kadar bu yaz Connecticut Sun forması giydi WNBA'de. Spartak'ın Çek Cumhuriyeti 2010 Kadınlar Dünya Şampiyonası'nda Rus Milli Takımı'nda forma giyen dört oyuncusu vardı; Natalia Vieru, Irina Osipova, Ilona Korstin ve Irina Sokolovskaya. Bu isimlerin yanında son kadroda olmasa da Marina Karpunina ve genç Sırp oyuncuları Petrovic ve Milovanovic ile iyi bir Avrupalı rotasyonuna da sahip. Kadrosunda 21 yaş altı birçok oyuncunun varlığı yarınların da önemli olduğunu gösteriyor Rus ekibi için.

Gelelim Spartak'ın sorununa, Sue Bird yeni yıla kadar takımının formasını giymeyecek, LJ hakkında bir açıklama olmasa da onun da şu ana kadar çıktıkları 2 lig ve Kadınlar Süper Kupa maçında forma giymediğini belirtelim. Onun da dönmesi gecikirse, takım fazlasıyla sıradanlaşabilir. Sadece Sue Bird'in yokluğunda bile sıkıntılar yaşayacaklarını düşünüyorum. Daha açık ifade etmek gerekirse, geçen sene namağlup uzandıkları şampiyonluğun aksine bu gruptan bile yenilgisiz çıkabileceklerini sanmıyorum.

2- Halcon Avenida (17 Kasım, 12 Ocak):
İki sene önce evlerinde (Salamanca) oynanan Final Four'un finalistlerinden biri olmuştu Halcon. İspanyol ekibinin kupadaki en büyük başarısı da bu ikincilik. Dünya Şampiyonası'nın 3.'sü İspanya'nın belki de en önemli yıldızı Sancho Lyttle'ın yanı sıra Anna Montanana ve Alba Torrens diğer milli oyuncuları. Lyttle'ın bu sene WNBA'de beraber fırtınalar estirdiği partneri Erika de Souza da Halcon'da olacak, başka bir deyişle Atlanta Dream'in müthiş pota altı gücüne sahipler. Brezilyalı de Souza'nın yanında diğer kıta dışı hakkını Belinda Snell'den yana kullanan Halcon Avenida, bu tercihi yerine takımı daha iyi yönetebilecek birine direksiyonu bırakabilirdi sanki.

Kağıt üstünde Sylvia Fowles'ın varlığı ile en güçlü yerimizi pota altı olarak gösteriyor. Fowles'a karşı Lyttle ve de Souza'nın varlığı sıkıntı yaratacaktır bize. Takım arkadaşlarının Fowles'ı iyi beslemesi ve desteklemesi çok önemli olacak Galatasaray-Halcon Avenida maçlarında. Çok karamsar olmaya da gerek yok, Sylvia'nın takımı Chicago Sky ile Atlanta Dream'in bu sezonki karşılaşmalarında 3-2 Sky üstünlüğü var, Atlanta'nın kadrosunun Chicago'ya göre çok iyi olmasına rağmen, 5 maçta da Lyttle-de Souza ikilisine karşın pota altında Sylvia'nın borusunun öttüğünü hatırlatalım.


3- USK Prag (24 Kasım, 19 Ocak):
Galatasaray'ın bu grupta ilk 4'e girmesi büyük bir olasılık, daha fazlası için karşımızdaki en büyük engelin USK Prag olacağını düşünüyorum. Takımın ilk beşinin şu şekilde olmasını bekliyorum; Lindsay Whalen-Eva Maltsi-Eva Viteckova-Delisha Milton Jones-Petra Kulichova. Kulichova hariç takımdaki herkesin inanılmaz bir sayı potansiyeli var. Yunan Maltsi bu konuda Avrupa'nın sayılı oyuncularından biri, Viteckova Dünya Şampiyonası'nın Finalisti Çek Cumhuriyeti'nin skor yükünü çekiyordu. Milton Jones ve Whalen ise WNBA'den tanıdığımız skorerliğinin yanında kendi pozisyonlarında farklılık yaratan isimler. Maltsi ve Amerikalıları dışında yabancı kullanmayan USK Prag, bu açığını Peckova, Sujanova, Ferancikova, Elhotova, Bednarova, Viteckova ve Kulichova ile Çek Milli Takımı'nın %50'sinden fazlasına sahip olmasıyla kapıyor.

Ülkede esen kadın basketbolu rüzgarı, ekibin tecrübeli ve skorer oyunculardan oluşması ve oyuncuların boy avantajı fazlasıyla zorlayacaktır bizi. Galatasaray'ın Prag karşısındaki duruşu, ilerisi için beklentilerimizin ne olması gerektiğini gösterecektir bize.

5- Tarbes GB (27 Kasım, 1 Aralık):
Galatasaray'a göre daha düşük torbalardan gelen iki ekipten biri olan Fransız ekibi Tarbes GB, kalite olarak da ciddi boyutta altımızda. Kadroda ismi tanıdık Erin Thorn var; Chicago Sky'ın hiç beğenmediğimiz guardlarının yedeği. Bir de Jelena Dubljevic var, Karadağlı oyuncu milli takımımızın yaz boyunca kaybettiği tek grup maçı olan, deplasmandaki Karadağ maçının başrol oyuncusu olmuştu. Euroleague'in açılış maçını Tarbes GB'ye karşı, içeride oynamamız iyi oldu bizim için. Bir sürpriz olmazsa her iki maçtan da galibiyet bekliyoruz.

6- VICI Kaunas (10 Kasım, 15 Aralık):
Grubun yerel lig şampiyonu takımlarından biri olmasının, daha doğrusu Litvanya Ligi'nde şampiyon olmasının pek bir forsu olmayacak. En kolay rakip olarak gözüküyorlar grubun diğer 5 ferdi için de, tabii ki sadece kağıt üzerinde. VICI'nin bu gruptaki iki takıma önceki yıllarda hazırladığı sürprizler vardı, 2009'da Spartak'ın grup aşamalarında aldığı tek mağlubiyet Litvanya deplasmanında gelmişti ve bizim için asıl unutulmaz olan 2010'da da Galatasaray bu ekibe yenilip, rakibine grubundaki ilk ve tek galibiyetini yaşattırmıştı. Kadro yapısı ve beklenti açısından Tarbes GB'den çok farklı değil söyleyeceklerim. Kafamızın oyunda olması Tarbes ve Kaunas maçlarında 4/4 yapmamız için yeterli olacaktır.

Galatasaray'ın grubu tamamlayabileceği en iyimser galibiyet/mağlubiyet sayısı tahmini; 7/3. Daha objektif yaklaştığımda ise 5/5 diyebiliyorum. Hem Euroleague hedefimizin 2. planda olması hem de gerçekten zorlu bir grupta olmamızdan dolayı zorlanacağımız açık.

Michelle Euroleague'ye Yetişti

Geçtiğimiz günlerde Michelle Campbell'ın Euroleague kadrosunda olmaması üzerine bir yazı yazmıştık. Bu sabah aldığımız bilgiye göre ufak aksaklıklardan ötürü ilk maçta oynamasının zor olduğunu öğrenmiştik. Fakat saat 05:00 itibariyle fark ettim ki Michelle Campbell -vatandaşlık sonrası adıyla Melisa Can- kadroya eklenmiş. Sorunsuz olarak, Euroleague maçlarında ondan faydalanabileceğiz. 


Geçmiş olsun diyelim :).