BIY AD

2 Mart 2011 Çarşamba

Son İki Haftada N'olur?

Ligde 20 hafta sonuçları ve sonrasında oluşan puan durumu şu şekilde:

Botaş:82 - Beşiktaş:77
Tarsus Belediye:58 - Mersin BŞB:54
Samsun Basketbol:89 - Alanya Belediye:59
İstanbul Üniversitesi:61 - Galatasaray:83
Panküp Kayseri:64 - Ceyhan Belediye:58
Fenerbahçe:100 - Burhaniye:62

1. Galatasaray 18-2
2. Fenerbahçe 18-2
3. Tarsus Bld. 14-6
4. Panküp 14-6
5. Botaş 12-8
6. Beşiktaş 11-9
7. Samsun 8-12
8. Mersin BŞB 8-12
9. Ceyhan Bld. 6-14
10. İstanbul Üni. 5-15
11. Burhaniye Bld. 4-16
12. Alanya Bld. 2-18

Kabataslak baktığımızda birçok şeyin büyük ölçüde netleştiğini görüyoruz. Playoff'a gidecek ekipler, playoff ilk turu ve yarı finaline saha avantajıyla başlayacak ekipler. Fakat sıralama, dolayısıyla playoff eşleşmeleri ve ligde kalma mücadelesi için henüz netletmiş bir şey yok. Son iki haftada olabileceklere biraz yakından bakıp, olasılıkları sıralayalım.

Saha Avantajı İçin
(Galatasaray-Fenerbahçe)
Bütçe olarak ligin geri kalanından koyu bir çizgi ile ayrılan ikili, ligi ilk ikide bitirmeyi daha önceden garantilemişti. Son iki haftaya kalan mücadele ise normal sezonu 1. sırada bitirme ve olası TKBL Final Serisi'ne saha avantajı ile başlama için veriliyor. Kendi evinde oynanan maçı 10 sayı farkla kazanan Sarayın Sultanları, ikili averajda üstün olan taraf. Yani ligi eşit galibiyet sayıları ile bitirmeleri halinde lider Galatasaray olacak. Normal sezonu Fenerbahçe'nin birinci tamamlaması için tek ihtimal ise; kalan iki maçını da kazanıp, Galatasaray'ın kalan iki maçtan birinde tökezlemesini beklemek.

Kalan Maçlar:
Galatasaray - Ceyhan / Panküp (D)
Fenerbahçe - Beşiktaş (D) / Botaş


Üçüncülük Yarışı
(Tarsus-Panküp)
Tarsus ve Panküp aynı galibiyet-mağlubiyet sıralarıyla 3.'lük için mücadele ediyorlar. İki takım arasında oynanan iki maçı da kazanan Tarsus, kalan iki haftada daha avantajlı olan taraf. Zaten iki takım da ligi ilk 4'te bitirirlerse, çeyrek finalde saha avantajı ve yükselirlerse yarı finalde (hangisiyle eşleşirlerse) Galatasaray veya Fenerbahçe karşısına saha dezavantajı ile gelecekleri kesin. Yani 3. olmanın psikolojik etkisinden başka pek bir faydası olmayacak. Ama bu iki takım için 4. olmaktan daha kötü bir ihtimal var...

Kalan Maçlar:
Tarsus - Burhaniye (D) / Beşiktaş
Panküp - Botaş (D) / Galatasaray


Bir İhtimal Daha Var 
(Tarsus-Panküp-Botaş)
Tarsus ve Panküp kalan iki maçından da mağlubiyet ile ayrılır, Botaş da (sıradaki maçı Panküp ile) iki galibiyet ile kapatırsa ligi, Adana temsilcisi 3.'lük koltuğuna oturur. Çünkü bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde, 3 takımın galibiyet sayıları eşitlenecek ve Tarsus'u iki kez, Panküp'ü de bir kez yenmiş olan Botaş, üçlü iç puanda en avantajlı takım olacak puan farkıyla. Panküp'e göre daha kolay bir fikstürü olan Tarsus, bir galibiyet alır ve bu yarıştan sıyrılır diye bir kez daha hesaplama yaparsak, Botaş'ın Panküp'ü geride bırakabilmesi için ilk gereklilik hafta sonu oynanacak karşılaşmayı 7 farklı kazanması. Bu galibiyetin ardından da son hafta Galatasaray'ın Panküp'ü, kendilerinin ise Fenerbahçe'yi yenmesi gerekiyor. Botaş bunu başarabilirse, çeyrek finaldeki Panküp eşleşmesine saha avantajıyla başlayıp, yarı final umutlarını attırır. O yüzden 3.'lük yarışından daha önemli ilk 4'e sıçrayabilmek ve ilk dörtteki yerini koruyabilmek.

Kalan Maçlar:
Botaş - Panküp / Fenerbahçe (D)

İlk dört içindeki sıralama yarışında atlanmaması gereken bir kaç detay var. Olası yarı final eşleşmelerinde;
  • Tarsus, Galatasaray ile eşleşirse;
  • Panküp, Fenerbahçe ile eşleşirse;
  • Panküp, son hafta Galatasaray'ı mağlup edip, Galatasaray ile eşleşirse; 
    seriler 1-1'den başlayacak.

Bu ihtimaller, kalan haftalara renk katacaktır.

Kartalın Hesapları 
(Beşiktaş)
Beşiktaş'ın puan tablosunda fazla hamle şansı yok. En iyi ihtimallerle 5.'lik, en kötü ihtimaller dahilinde bile şu andaki yerleri 6.'lıkta bitirecekler ligi. Her durumda çeyrek final eşleşmelerinde saha avantajı rakibinde olacak Beşiktaş, bu eşleşmede rakibi olması muhtemel Botaş ve Panküp'e karşı 1-1 ile başlayacak serilere. Eşleşmeleri muhtemel bir diğer takım Tarsus ile ise serinin 1-1 başlaması için, son hafta bu takım ile oynayacağı deplasman maçından galibiyet çıkarması gerekiyor Beşiktaş'ın.

Kalan Maçlar:
Beşiktaş - Fenerbahçe / Tarsus (D)

7, 8, Yoksa Evde Miyiz?
(Samsun-Mersin-Ceyhan)
Öncelikle Ceyhan'ın ilk 8'e girmesinin çok düşük bir ihtimal olduğunu belirtelim. Bu hafta oynanacak Mersin-Samsun maçını ev sahibi ekip kazanırsa, kapı kapanacak Ceyhan için. Bu maçtan istedikleri sonuç çıksa da Ceyhan'ın umudunu son haftaya taşıyabilmesi için İstanbul'da Galatasaray'ı yenmesi gerekiyor. Düşük bir ihtimal yani Mersin'in ilk 8 dışı kalıp, Ceyhan'ın playoff yapması. Samsun ise geride bıraktığımız hafta playoff'u garantiledi. Bu hafta oynanacak maç ile 7.'lik yarışı da büyük ölçüde netleşecek. Fakat 7. olmanın da Galatasaray veya Fenerbahçe'den hangisiyle oynayacağını belirlemekten başka bir etkisi olmayacak.

Kalan Maçlar:
Samsun - Mersin (D) / Burhaniye
Mersin - Samsun / İstanbul Üni. (D)
Ceyhan - Galatasaray (D) / Alanya


Ateş Hattı 
(İstanbul Üniversitesi-Burhaniye)
Burhaniye karşısında 2 galibiyet alan İstanbul Üniversitesi, kalan maçlarından birini kazanması dahilinde ligde kalmayı garantileyecek. Burhaniye'yi lige bağlayacak tek ihtimal, 2'de 2 yapıp, İstanbul Üniversitesi'nin iki maçtan da mağlup ayrılmasını beklemek. Tabii son haftalarda olmaz olmaz ama Burhaniye'nin işinin zor olduğunu söylemek lazım. Puan tablosunda var gibi gözükse de Ceyhan'ın küme düşme riskinin kalmadığını belirtelim. Ceyhan'ın ikili averajda Burhaniye'ye üstünlüğü var, eğer İstanbul Üniversitesi ile birlikte 3 takım aynı puanda bitirirlerse ligi, küme düşen ekip yine Burhaniye olurken, Üniversite üçlü averajdaki üstünlüğü ile bir basamak yukarı çıkacak. 

Kalan Maçlar:
İstanbul Üni. - Alanya (D) / Mersin
Burhaniye - Tarsus / Samsun (D)


Ben Yandım, Siz Yanmayın 
(Alanya)
Alanya'nın bir alt lige düşmesi kesinleşti. Son iki haftada çıkacağı maçlarda İstanbul Üniversitesi ve Ceyhan ile karşılaşacaklar. Özellikle İstanbul Üniversitesi'ne yapacakları sürpriz, ligin kaderini değiştirebilir.

Kalan Maçlar:
Alanya - İstanbul Üni / Ceyhan (D)

Hiç yorum yok: