BIY AD

7 Kasım 2009 Cumartesi

Samsun Basket Maçı Öncesi


Ligin üçüncü haftasında Samsun'a konuk oluyor Sarayın Sultanları. Geçen sezon Fenerbahçe'ye karşı kazanılan Cumhurbaşkanlığı kupasının rehaveti sürerken henüz ligin maçında karşılaşmıştık Samsun takımı ile ve hiçkimsenin beklemediği şekilde bir mağlubiyet alınmıştı, rüyayı çabuk bozmuştu Samsun takımı. Tabii o gün Samsun'un evinde oynayacağı tüm maçları kazanacağını, İstanbul takımlarına karşı deplasmanda hep son topta kaybedeceğini hiç birimiz tahmin edememiştik.

Geçen sezon play-off'lara kadar evindeki tüm maçları kazanan Samsun takımı bu sezon geçen yıla nazaran daha zayıf bir kadro ile devam ediyor lige. Geçen yılki başarının anahtar isimlerinden Julie McBride ve Erlana Larkins bu sezon başka takım formaları altında mücadele ediyorlar ligimizde. Ayrıca geçen yıl Samsun'da iyi işler yapan Burcu Uzun her ne kadar kalmak istese de yuvasına, Botaş'a döndü sezon sonunda. Yerli kadronun bir diğer önemli ismi, sezonun en iyi çıkışlarından birini yapan Nihan Anaz yine takımdan ayrılan bir başka oyuncu idi. Bu isimlerin ayrılması, maddi sorunlar, başkanın istifa etmesi, koçun belli olmaması derken oldukça can sıkıcı bir yaz geçirdi Samsun takımı. Olağanüstü kongreyle yola devam kararı aldılar ve Cantuğ Keskindemir dar bir bütçe ile yeni sezonun takımını oluşturmaya başladı.

Ligin ilk haftasında evlerinde Tarsus'u devirmeyi başardılar, geçen hafta ise Adana deplasmanında oldukça çekişmeli geçen maçta Botaş'a kaybettiler. Bu iki sonuçtan dahi Samsun'un eski gücünden uzak olduğunu anlayabiliyoruz rahatlıkla. Geçen yılki Samsun takımı olsa Botaş'ı çift haneli bir farkla mağlup edip dönerdi evine rahatlıkla. Ama hem yerli kadroda hem de yabancı kadroda yeni gelen isimler geçen yılki isimlerin yanında biraz sönük kalıyor. Belki bir tek Gülşah Akkaya'yı bu kıyaslamanın dışında tutabiliriz. Onun haricinde her bölgede bir adım hatta bir kaç adım gerileme var Samsun'da.

Yarın Işıl Alben Riga'da nükseden sakatlığı nedeniyle oynayamayacak. Riga'da aşil tendonundan sakatlanan bir diğer isim Esra Şencebe'nin durumu net değil henüz. O da oynayamazsa eğer kısa rotasyonu sekteye uğrayacak epeyce, paylaşılması gereken bir 20-25 dakika çıkacak ortaya. Yasemen Saylar bu noktada akla gelen ilk isim, yarın biraz daha fazla süre bulabilir ilk iki maça nazaran. Bunun dışında şampiyonluk için sabit bir beşe doğru hızla ilerleyen Kalaycıoğlu Nilay Yiğit'i daha fazla sahada tutma tercihini de kullanabilir tabii, yüksek olasılıkla. Yine Jia Perkins'in zaman zaman 1 numaraya kayarak top getirmesi de başka bir alternatif Samsun karşısında. Işıl ve eğer oynamazsa Esra'nın yokluğuna rağmen kısalarda oldukça kuvvetli elimiz Samsun takımına karşı. Bu ne ölçüde parkeye yansır onu şimdiden kestirmek zor ama Nilay Yiğit - Jia Perkins - Yasemen Saylar üçlüsü yarın için yeterli olacaktır.


Asıl üstünlüğük kuracağımız yer ise boyalı bölge Samsun'a karşı. Sezon başından bu yana maçlara ısrarla 3 numara başlayan Sophia Young'ı tutacak çabuklukta bir uzunu yok Samsun takımının. 4 numara olmasına rağmen 3 numaranın ayak çabukluğuna sahip Sophia Young'ın bu özelliğini avantaja çevirebilmesi için mutlaka 4 numarada tercih edilmesi gerekiyor. Yarın skoru üstlenecek isim yine Sophia Young olacaktır, çok ekmek çıkacaktır ona her iki pota altında da. Ivana Vecerova - Yelena Leuchenka - Yasemin Horasan üçlüsü de gereken sertliğin sağlanması adına önemli isimler. Kağıt üstünde bu dört uzunumuza karşı eli oldukça zayıf Samsun takımının. Lyubov Alyoshnika, Vera Atanasova Perostyska, Saynur Tozlu ve zaman zaman Gaither ile eşleşecek bu dört uzun oyuncu. Her birine ayrı ayrı üstünlük kurabilecek konumdalar, yarın maçın kilidi topu boyalı bölgeye indirmek olacak. Gereksiz yere dış şuta yönelmek yerine içeriye indirilen her top maçı kazanmaya bir adım daha atmak anlamına gelecek bence.

Sezon başından bu yana kenarda pas tutan Bahar Çağlar'ın da hareketliliği işimize oldukça yarar ama ancak ve ancak garbage time'da tercih edildiği için kendisi pek umudum yok yarın Bahar adına.

Haftaiçinde sürekli olarak ''Kazanacağız'' mesajı geldi Samsun cephesinden. Samsun'un yıkılmadığını göstermek adına önemli bir maç onlar için, Samsun'da kazanma geleneğini sürdürmek isteyeceklerdir kesinlikle ve bunun motivasyonu ile de maça iyi bir giriş yapacağını düşünüyorum ben Cantuğ Keskindemir'in öğrencilerinin. Sakin kalarak üstün olunan pozisyonları değerlendirdiğimizde yani topu uzunlara geçirdiğimizde ibre yavaş yavaş bize dönmeye başlayacaktır. Güzel bir maç olacak kesinlikle, kolay teslim olmayacaktır Samsun.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

6.adam olan samsun taraftarını unuttunuz galiba,taraftarı olmasa samsun basket samsun da zor kazanır taraftarlar üzerlerine düşen görevi yapacak herhalde salonda gslileri bir dövmedikleri kalacak ısınız cok zor

Adsız dedi ki...

maç sonrası Samsun galip...