BIY AD

14 Kasım 2009 Cumartesi

Tarsus Belediyesi: 64 - Mersin BŞB: 74 | | Güney Derbisi Mersin'in


Sonucunu merakla beklediğim karşılaşmalardan biriydi Tarsus Belediyesi ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasındaki Mersin derbisi. Bu sezon iddialı bir kadro kurup yukarıları zorlamak isteyen Tarsus evinde, ligin güçlü takımlarından Mersin'i yenerek bir mesaj vermek istiyordu. Haftaiçinde Tarsus tarafından gelen açıklamalar bunu gösteriyordu. Aynur Metin'in sakatlığı hariç tam kadro olan Mersin takımı ise Fenerbahçe mağlubiyetinin ardından ikinci bir yenilgi istemiyordu.

Maça Ivory Latta - Sariye Gökçe - Şaziye İvegin - Barbara Turner - Erlana Larkins beşi ile başlayan Ceyhun Yıldızoğlu'na karşılık Erdal Yeğin'in tercihi Oya Salter - Roneeka Hodges - Kübra Siyahdemir - Marina Kress - Chantel Black şeklinde oldu. Bu beşlere baktığımızda Mersin takımının hücum gücünün daha yüksek olduğunu ve bunun iç - dış dengesi olarak daha düzgün bir dağılım gösterdiğini söyleyebiliriz rahatlıkla. Tarsus takımında ise Hodges'in potansiyelini sahaya yansıtabilmesi, aynı şekilde potansiyeli yüksek olan Kübra'nın vereceği katkı ve Kress'in içerideki direnci galibiyetin anahtarı olarak öne çıkan etmenlerdi maç başlarken.

Maça serbest atış çizgisinden bulduğu sayılarla başladı iki takım da. Bitime iki dakika kalaya kadar ev sahibi takımda Kress ve Black, konuk Mersin'de ise Barbara ve Scott'un sayıları vardı. İki takımın da yerli kadrosundan sayı bulamaması dikkat çekiciydi ki, Tarsus takımında Gülçin Cantekin yerli oyuncuların bu maçtaki ilk sayısına imza attı. Hemen arkasından da Kübra'nın üçlüğü geldi. İlk çeyrekte Barbara Turner'ı savunmakta oldukça zorlandı Tarsus takımı, onun karşısında kalacak çabuklukta bir uzun oyuncuları olmadığı için. Bu periyotta ikisi üçlük olmak üzere toplam 10 sayı üreten Barbara Turner'a serbest atış çizgisinden bulduğu dört sayı ile katkı veren Olympia Scott ile birlikte total 14 sayı üretebildi Mersin takımı. Fakat yalnızca 10 sayıya izin vermiş olmaları çok daha değerli tabii ki. Bunların hepsinden daha önemli olan ise rotasyon kelimesinin tam anlamıyla hakkını veren ve sisteminin işlerliğinde bunun önemli bir payı olan Ceyhun Yıldızoğlu takımının koca on dakikada yalnızca iki yabancı oyuncudan katkı almış olması idi.

İkinci çeyreğe Larkins'i kullanma isteği ile başladı Mersin takımı ve her fırsatta topu boyalı bölgeye geçirmeye çalıştılar. Ve bunda da başarılı oldular diyebiliriz, Larkins'in bu çeyrekte ürettiği 8 sayıyı hatırlatarak. Savunmada dişlileri biraz sıkmaya başlayan Mersin takımına Tarsus takımının hücumdaki savrukluğu da eklenince maç Mersin'in ritmine girmeye başladı. Bu noktada Mersin takımında Tuğba'nın ve Şaziye'nin 7 sayılık bir skor katkısı yapması ile fark çift hanelere kadar çıktı bitime dört dakika kala(18-29). Bu dakikadan itibaren iki dakikalık sekansda üç top kaybı iki de kötü şut tercihi yapan Mersin takımı potasında tam 12 sayı olarak gördü bu hatalarının karşılığı. Bu 12 sayıda Oya - Seda - Kübra - Kress ve Hodges beşlisinin işbirliği olması ise tabii ki çok daha anlamlı kılıyor bu 12-0'lık seriyi. Soyunma odasına 32-32'lik beraberlikle girilirken devre arasına sevinen taraf Mersin'di tabii ki zira rüzgarı arkasına alan Tarsus takımı idi. Ve devre Mersin takımının imdadına yetişti adeta.

İlk yarıda Türk oyuncularından yeterli desteği alamayan Mersin takımının ikinci yarıya Şaziye'nin beş, Sariye'nin dört sayısı ile başlarken onları başarıya götüren sistemin de yeniden işlemeye başladığını görmek sevindiriciydi Ceyhun Yıldızoğlu adına. Yerli oyuncularının skor üretmeye başlaması ile birlikte skorda öne fırlayan Mersin takımı bir daha arkasına bakmadı maç boyunca, Tarsus takımı kovalamaktan vazgeçmese de. Ve sahadan galibiyetle ayrılan taraf 74-64'lük skorla Mersin Büyükşehir Belediyesi oldu.

Korel Engin'in 1/6'lik şut yüzdesi, Ivory Latta'nın 1/7 ikilik 1/5 üçlük yüzdelerine rağmen bu galibiyetin gelmiş olması önemli Mersin takımı adına. Özellikle Latta'nın kötü bir gününde olmasına rağmen deplasmanda maç kazanmaları sezon başından beri söylediğim hücum zenginliklerinin bir kez daha gösteriyor. Tabii bu şut performanslarından daha da önemli olan ise takım oyunları. Mersin'in takım halinde yaptığı 18 asiste karşılık Tarsus takımının yalnızca 8 asisti var. Bu rakamlarla maç kazanmanız için oyuncularınızdan birinin çok ekstra şut sokması gerekiyor, o da olmayınca skor başlıkta yazdığı gibi oldu bugün.

Tarsus takımı hakkında yazarken Kübra'ya hep bir parantez açıyorum. Bugün yine 8 sayı 3 asist 1 ribaund 5 top çalma gibi gayet iyi rakamlarla oynadı. Demeyi çok isterdim ama şut yüzdelerine baktığımızda şu rakamlar bütün anlamını yitiriyor. 2/9 ikilik, 1/6 üçlük. Şut tercihleri konusunda hatalar yapmaya devam ediyor Kübra. Bugün maçı dönem dönem izleyebildim, o kısımlar iyiydi gerçi ama şu yüzdeler kabul edilebilir düzeyde değil ne yazık ki.

Hiç yorum yok: