BIY AD

25 Ekim 2010 Pazartesi

Kayseri'de Savunmanın Zaferi || Fener 33 Maç Sonra Mağlup

25 Nisan 2009 TBBL Playoff yarı final serisi maçında Galatasaray'a karşı alınan mağlubiyetten sonra ta ki bugüne kadar Fenerbahçe hiçbir maçta mağlup olmamıştı. 33 maçlık bu dönemin ardından ilk kez Kayseri deplasmanında durdu pistonlar. Panküp'ün bu galibiyeti özel bir mana taşıyor bu yüzden.

Fenerbahçe, Cumhurbaşkanlığı maçının aksine Vajda'yı kadroya alıp, Horakova'yı dışarıda bıraktı. Gizem Yavuz-Vickie Johnson-Barbara Turner-LaToya Pringle-Nakia Sanford beşiyle maça başlarken Kayseri ekibi, Fenerbahçe gibi maçta sadece 8 oyuncusunu kullandı ve gerçek anlamda tek rotasyonun oyun kurucu mevkisinde Gizem-İlsu-Aynur arasında olduğunu söylemek gerek. Kadrodaki Tuğçe Canbaz, Pınar Demirok, Esra Ural ve Bircan Gökdemir'e bu maçta süre veremeyen Ayhan Avcı'nın takımının daha 4. yabancı hakkını kullanmadığını da belirtelim. Fenerbahçe bu deplasmana Birsel-Taurasi-Taylor-Nevriye-Matovic beşiyle başladı.

Panküp henüz başında öne geçtiği maçı, 3. çeyreğin sonlarına kadar kusursuz oynadı desek yeridir. Yaptıkları etkili savunma ile Fenerbahçe'yi yıldırmayı başaran Panküp, rakip sahada da Pringle ve Barbara Turner üzerinden iyi üretim yakaladı. Devre 31-21 ev sahibi lehine biterken, Panküp'ün sadece 21 sayıya izin vermesi önemli bir mesajdı. Barbara Turner ile dış atışlar da yakalayan Panküp'ün asli hücum opsiyonu Pringle ve Sanford'a inen toplar ve kısalar Gizem ve VJ'in içeriyi zorlamasıydı. Yaklaşık 29 dakika boyunca Fenerbahçe'nin tüm silahlarını ıskartaya çıkaran, Matovic'e iki sportmenlik dışı faul aldırıp diskalifiye ettiren Panküp, son çeyreğe çok rahat girmek üzereyken 3. çeyreğin son dakikası içinde Anna Vajda'nın çok zor pozisyonlarda ürettiği 5 sayıyla bir sarsılma yaşadı. Vajda'nın başlattığı Fenerbahçe uyanışı 4. çeyreğin başlarında da devam edince 3-14'lük seriyle konuk ekibi, tekrar oyuna dahil etti. Barbara Turner'ın üç sayılık isabetinin dışında son 2 dakikaya kadar skor üretemeyen Panküp, bu dönemde 51-54 geriye düştü. Bir dönem 14'e kadar yükselen fark, kısa bir sürede Fenerbahçe tarafına geçince sarı-lacivertlilerin maçı bırakmayacağını düşünmek üzereyken basit hatalarla Panküp tekrar oyuna dahil oldu. Ev sahibi ekip son bir dakika içinde 1/4 serbest atış ve çok çok kötü bir son top kullanmasına rağmen maçı uzatmaya götürmeyi bildi. Neredeyse 10 dakikalık bir süreç haricinde oyunda hiç olmayan Fenerbahçe'nin geriden gelmenin moraliyle maçı kazanacağını düşünmenin yanlış olduğunu gördük bu dönemde. Panküp uzatma periyodunda da etkili savunmasını sürdürüp, sadece bir saha içi isabetine izin verdi. 5-4 biten uzatmanın ardından Panküp, 61-60 ile maçı kazandı.

Gelelim maçtan çıkan en büyük nota, yani Diana Taurasi'ye. Diana 0/7 ikilik, 0/8 üçlük denemesi ile 0 sayı üretti. Hiç asisti de olmayan yıldız oyuncu, takımına tek katkıyı 9 ribaund ile verebildi. Durum böyle olunca Laszlo Ratgeber, 4. çeyrekte onu hiç kullanmadı ve Fenerbahçe bu dönemde farkı eritip rakibini geride bırakmayı başardı. 5 dakikalık uzatma periyodunda kritik anlarda kullandığı başarısız 3 atış ve basit bir top kaybıyla maçın kaderine etki etti Taurasi. Bu derece büyük bir yıldızın Türkiye serüveninin böylesine kötü başlaması herkes için hayal kırıklığı oldu ama onu tartışacak halimiz yok. Böyle oynamaya devam ettikçe üzerindeki baskı artacaktır ama onun da stres ve baskıdan beslenen bir kimliği var, bakalım ne zaman göreceğiz gerçek Taurasi'yi.

Maç boyunca beni çıldırtan Fenerbahçe TV yayın ekibine de bir paragraf ayırmak istiyorum. Spikerin ismini bilmiyorum ama yorumcu Mehmet Baturalp'i hepimiz tanıyoruz. Zamanında tüm basketbol kamuoyunca saygı duyulan Baturalp'in FB TV mikrofonlarında, bu hallere düşmesi acı verici aslında. Bu bir derbi değil, bir final maçı değil, eleme maçı değil. Fenerbahçe zorlu bir deplasmanda ligin ilk maçına çıkmış, yorgun ve kaybetmesi muhtemelken; Taurasi'nin 0/15 saha içi, Esmeral'in kritik bir anda 0/2 serbest atış isabeti bulduğu, Matovic'in çok gereksiz sportmenlik dışı fauller aldığı bir günde, hakemden önce suçlanması gereken kişiler olduğu açık. Maçta da hakemlik bir durum yoktu, ki olsa bile benzer bir durumda sürekli hakemi eleştiren GS TV spikerini de eleştirmiştik bu blogda bir maç sonrasında. Ayrıca Baturalp'in, Kayseri hiçbir şey oynamıyor demesi ve Türk olduktan sonra Bahar Öztürk adını alan Barbara Turner'dan 'Dönme Bahar' diye bahsetmesi çok yakışıksız oldu. Ne derece bana düşer bilmiyorum ama birinin bunu söylemesi gerekiyor; emeklilik zamanın gelmiş Batur Abi. 40 dakika boyunca 'ben onu WNBA'de çok izledim, tarzı bu' dediği Taurasi için, maçın kırılma anlarında boş atınca 'çıkarın şunu' haline gelmesi trajikomik oluyor gerçekten. Maçı anlatan kişinin de, VJ'ı 40 dakika boyunca uzunlarla karıştırmasıyla, Annette Johnson demesiyle ve Bahar Öztürk'ün kim olduğunu anlamasının 10 dakika sürmesiyle; Fenerbahçe gibi, bu branşa üst düzey yatırımlar yapan bir kurumda, kadın basketbolu anlatmak için yetersiz olduğunu düşünüyorum.

PANKÜP KAYSERİ ŞEKER (61): Aslı Sevinç (1 ribaunt – 1 asist), İlsu Darıcıoğlu (1 asist), Gizem Yavuz 4 (3 ribaunt – 1 asist), Bahar Öztürk 18 (4 ribaunt – 1 asist), Latoya Antoinette Pringe 16 (13 ribaunt), Aynur Metin 3 (2 ribaunt – 1 asist), Nakia Sherome Sanford 10 (8 ribaunt), Vickie Annette Johnson 10 (10 ribaunt – 3 asist)

FENERBAHÇE (60): Birsel Vardarlı 6 (6 ribaunt – 3 asist), Esmeral Tunçluer 9 (2 ribaunt), Nevriye Yılmaz 9 (6 ribaunt), Anna Vajda 17 (9 ribaunt – 1 asist), Diana Taurasi (9 ribaunt), Penny Taylor 9 (5 ribaunt – 1 asist), Ivana Matovic 7 (5 ribaunt – 1 asist), Nevin Kristen Nevlin 3 (2 ribaunt)

9 yorum:

Adsız dedi ki...

taurasi taurasi dedik tahsin abi çıktı

Adsız dedi ki...

Bir FB li olarak bende Mehmet Baturalp'in yorumlarından rahatsız oldum.Evet hakem hata yapabilir ama hakemler basketbolu bilmiyor,bunlar acemi mangası vs tarzı soylemler hic yakısmadı.Neden sikayet ediyorsun Avrupa'da daha sertini oynayacak rakipler ve hakemler genelde Rus ve İsp. takımlarını kolluyorlar bu kadar feverana ve abartıya gerek yok.Diger spiker Kıvanc Ozturk ya 2. teknik faulde direkt atılır oyuncu sen bunu bilmiyorsun.Sonradan uyanıyorsun ayrıca bu yenilgiye cok sevindim takımın artık dunyaya donmesi lazımdı.Sevindigim nokta Vajda'nın iyi oyunu oldu.Bir de Taurasi her mac 15-0 20-0 cekmez ama su var ilk saniyede bile sut atan bir oyuncu pek sistemle falan ilgisi yok.

Adsız dedi ki...

Mehmet Baturalp gercekten cok abarttı.Bir FB li olarak cok rahatsız oldum.Avupa'da daha sert oynayacaklar ve Rus ve İsp. takımları her zamanki gibi korunacaklar maglubiyete de sevindim.Diger spiker Kıvanc Ozkok daha cok magazin yonuyle ilgilidir Matovic 2. teknik faulu aldıgı an atılacagını bilmeli ama sonradan uyanıyor.Vajdayı begendim.Taurasi her mac sıfır cekmez 15-0 20-0 olmaz ama akım disiplini ve sistemle fazla ilgisi yok yeri geldiginde ilk saniyede bile 3 lugu gonderebiliyor.

Sıradanbirblog dedi ki...

ben maçın bir kısmını izledim
mesele mehmet baturalp değil
böyle bir tarz yayıncılık ve taraftarlık istemiyoruz.
takımımızıda sonuna kadar sevebiliriz
ama rakiplere saygı çok önemli.
hele dönme bahar yaklaşımı kabul edilemez

78ers dedi ki...

"dönme bahar" ifadesi hoş değil ama niyetin kötü olmadığı çok barizdi. aynı şeyi bizim nevlin içinde söyleyebilirdi orada. "türk statüsünde oynayan bahar" demek yerine orada çok da düşünmeden ağzından "dönme bahar" sözü çıktı. orada kızılacak bir şey yok bence gülüp geçmek lazım.

murat dedi ki...

İyide dün hakemler gerçekten çok ama çok berbat bir maç yonetti...Tamam hakeme yukleme ona yukleme buna yukleme ama inanılmaz dayak yedi matoviç 2 kez darbe aldı hep devam dediler sonrası zaten muamma son 2 pozisyonda o kadar bariz hatalar yaptılarkı resmen ben delirdim...Bizde kuralları biliyoruz baturalpe gerek yok çok açık bir hakem berbatlığı vardı dun...

Adsız dedi ki...

30 küsür maç sonra ligde bir kaybetmeye böyle tepki gerçekten "garip". Bir Galatasaraylı olarak Fenerin sevinmesi lazım. Daha ligin ilk maçında Türkiye ligini ciddiye almaları konusunda uyarıldılar. GS ile kendi sahalarında oynayacaklara maça kadar hiç yenilmeseler ve orda kaybetseler tüm sezona mağlolabilecek bir mağlubiyet almış olabililerdi.

Adsız dedi ki...

maçı izledim , kayseri yi tebrik edelim , fb nin aklı başka yerdeydi maçın uzaması bile bence başarıydı , nazar boncuğu olsun diyorum ama bi gerçek var ki kayseride çok iyi takım ...

ozz dedi ki...

Dönme bahar kelimesini duyduğumda inanılmaz bir şaşkınlık içine düştüm, çok fazla kadın basketbolunu takip eden biri değilim ama aklımda ilk canlanan daha önce erkek olan bir oyuncunun kadın olması ve onun oyunda olması oldu. Nice zaman sonra dönme bahar dediği oyuncunun gerçek durumunu anladığımda çok kızmıştım. Fenerbahçeliyim ama Batur dedenin maçlarda maçı anlatmasını ve diğer spikerinde maçı katletmesini istemiyorum, Panküp sert oynadı bir çok pozisyonda hatta aşırı sertliğe başvurdu ve hakemler bunları es geçti. Hakemler bu faulleri görmedikçe oyuncularda sinirlendiler ama gün itibariyle Fenerbahçe oyuncuları günlerinde değillerdi. Taurassinin son iki maçtaki hali ne zaman düzelecek beklentilerimizi daha da arttırmaya yetti. Ama sizin maç çok normaldi rakip kuzu gibiydi gibi bir yazı yazmanızda hiç hoş olmamış. Euroligde sertlik vardır ama tekme tokat adam dövmek yoktur arada bir miktar fark var.
Herşey bir yana bu iki takımın (Fenerbahçe ve Galatasaray) yapmış olduğu atılımlar bizlere kadın basketbolunun varlığını bir kez daha hatırlatmış oldu.
Dikkatimi çeken bir nokta da şu kadın basketbolcular erkek meslektaşlarından daha iyi serbest atış yüzdelerine sahip, nasıl oluyor bu :)