BIY AD

22 Kasım 2009 Pazar

Beşiktaş Cola Turka - Galatasaray ( Maç Öncesi )


Bayanlar Basketbol Ligi'nde sezonun ilk derbisi yarın saat 15.30'da Akatlar'da oynanacak. Maç öncesi iki tarafta da fazlasıyla sıkıntılar mevcut, genel çerçevede bir bakalım derbi öncesi bizi nelerin beklediğine.

Evsahibi Beşiktaş Cola Turka ligde geride bıraktığımız bir ayda oynadığı dört karşılaşmanın üçünden galip ayrılmayı başardı. Kaybettikleri tek maç 'olaylı' Tarsus deplasmanında idi. Maç sonunda hakemlerden fazlaca dert yanan siyah beyazlıların bu isyanlarında pek de haksız olmadıklarını görmüştük. Bu deplasman mağlubiyeti haricinde ligin ilk haftasında Panküp Kayseri Şekerspor karşısında özellikle ilk yarıda çok zorlanmalarına ve maçın büyük bir kısmını geride götürmelerine rağmen maçı kazanmayı başarmışlardı. Yine Akatlar'da karşılaştıkları Botaş takımını ise oldukça rahat geçmeyi başardılar, beklenildiği üzere. Siyah beyazlılar için benim kafamda belirlediğim eşik maçlardan biri geçen pazartesi Samsun Basketbol deplasmanında oynadıkları karşılaşma idi. Haftaiçinde Rusya deplasmanında, yalnızca beş kişilik bir rotasyonla mücadele eden rakiplerini kolay geçseler de Beşiktaş Cola Turka da çok geniş rotasyonu olan bir takım değil ve bu mücadele ile birlikte uzun yolculuk onları epeyce yormuştu. Bunun reaksiyonu nasıl olacak diye merak ediyordum açıkçası ama tıpkı onlar gibi Rusya deplasmanında maç yapan Samsun takımına karşı ağır bastılar ve maçı kazanmayı başardılar.

Bu hafta içinde de İstanbul'da Yunan rakibini mağlup eden siyah beyazlılarda bu karşılaşmada Melek Bouthors, Tuğba Taşçı ve Gergena Branzova forma giymediler. Bu eksiklerin üstüne bir de Dacic'in sakat sakat korse ile oynaması eklenince rotasyon iyice daraldı ve Shavonte Zellous 40, Mandir 38 ve Sales 34 dakika sahada kaldılar. Bu durum yarın birşekilde sıkıntı yaratacak diye tahmin ediyorum siyahbeyazlılarda. Haftaiçinde bir operasyon geçiren ve yaklaşık 3 hafta sahalardan uzak kalacak olan Melek Bouthors yarın da forma giyemeyecek. Bunun haricinde sezon başından bu yana oynayamayan Tuğba Taşçı yine forma şansı bulamayacaktır diye tahmin ediyorum. Grip nedeniyle haftaiçi oynayamayan Branzova ise büyük ihtimalle sahada olacaktır.

Öncelikle geçen hafta Samsun'da alınan galibiyet çok önemliydi Beşiktaş Cola Turka adına, bunun olumlu yansımalarını sahada göreceğiz. Bir normal sezon + iki maçtır kimsenin galibiyet alamadığı deplasmandan, Rusya dönüşü güzel bir galibiyetle ayrıldı siyah beyazlılar. Özgüvenleri açısından da önemliydi bu galibiyet şüphesiz ve tabii gereken mesajı rakiplere verme noktasında da. Bunun haricinde önemli olan nokta Beşiktaş Cola Turka'nın temel taşı diyebileceğimiz Zellous - Sales - Dacic üçlüsünün ortaya koyacağı performans. Haftaiçi takımla yalnızca bir antremana çıkabilen Dacic ayrı bir öneme sahip bu noktada, ortaya koyacağı oyun ile. Sales'in takımı hücumda sürükleyen oyununu izliyoruz sezon başından beri fakat ilk kez bu seviyede bir maça çıkacaklar ve burada Galatasaray'a karşı da bunu sürdüreceğini söylemek güç değil fakat takım arkadaşlarının buna ne ölçüde uyum sağlayacağını kestirmek güç şimdiden.

Galatasaray tarafına döndüğümüzde ise Samsun deplasmanında alınan mağlubiyetin ardından Ekaterinburg deplasmanında çok çok kötü, mahkum bir oyunla gelen mağlubiyet ve şimdi de Akatlar deplasmanı. Önümüzdeki haftaiçinde Ros Casares ile oynanacak Euroleague maçı ve hemen akabinde iç sahada Fenerbahçe maçını gösteriyor takvimlerimiz. Gerçekten zorlu bir periyot ve bu periyot öncesi gördüklerimiz de hiç açıcı şeyler değil. Bunları zaten sürekli olarak yazıyoruz bu sayfalarda, o yüzden maç öncesine devam edelim biz.

Işıl Alben ve Tuğba Palazoğlu yarın yine takımla beraber olamayacaklar. Kocaeli maçında salona gelen, taraftarlara taktim edilen ve yaklaşık bir haftadır takımla birlikte olan Katie Douglas ile bu derbi ile birlikte sarı kırmızılı formayı giymeye başlayacaktır diye tahmin ediyorum. Zira geçen hafta hazır durumda olduğunu söylemişti kendisine uzatılan mikrofonlara.

Katie Douglas'ın da dahil oluşu ile bu derbi gerçekten çok keyifli bir hale dönüşecek benim açımdan. Bir yanda Sales'i ve onun takımını sürükleyişini izlerken öte yandan Galatasaray forması ile ilk resmi maçına çıkacak olan Katie Douglas'ı göreceğiz. Wnba'de başarılı bir çaylak sezonu geçirdikten sonra Beşiktaş Cola Turka forması ile de oldukça iyi işler yapan Zellous'un karşısında Nilay Yiğit'in vereceği sınavı izleyeceğiz hep beraber. Hareketliliği ile özellikle hücumda epeyce zorlayacaktır diye tahmin ediyorum Nilay'ı. Hareketlilik ve potaya yönelme demişken, sezon başından bu yana Galatasaray'ın en skorer ismi Jia Perkins'i de unutmamak lazım. Özellikle şut ritmini bularak başladığında çok etkili oluyor gerçekten. Bunun yanı sıra sezon başından beri maçlara üç numara başladığı için artık kendisi de bu durumdan şüphelenmeye başlayan ve acaba ben gerçekten üç numara olabilir miyim diyen Sophia Young, boyalı bölgede önemli bir güç olacak Sarayın Sultanları için. Tabii her pozisyonda da yanında Dacic'i görmek şartı ile.

Bu yabancı oyuncuların mücadelesinde ise farkı yaratacak isimler ise yerli oyuncular olacak. Sezon başından bu yana özellikle ligde iyi maçlar çıkartan ve o eski Yasemin'den kesitler sunan Yasemin Horasan yarın yine bu son dönem lig performanslarından birini gösterip 9-10 sayısının yanına bir o kadar ribaund ekleyebilirse önemli bir avantaj sağlar takım adına. Aynı şekilde son dönemin hareketli isimlerinden ve son Kocaeli maçının da özellikle ilk yarısının yıldız isimlerinden Esra Şencebe o bldiğimiz şut ritmine ulaşırsa yine önemli bir avantaj sağlamış olacak galibiyet yolunda. Ev sahibi Beşiktaş Cola Turka'da ise bu duruma en yakın isim Naile İvegin, Galatasaray'ın sezon başından beri kısaları savunmada büyük sıkıntılar yaşadığını düşünürsek bütün Beşiktaş Cola Turka'lı kısaları sayabiliriz aslında bu kategoride. Ama yine de yerli oyunculardan alınacak katkılar ve bunun maç sonucuna etkileri noktasında Galatasaray bir adım daha önde rakibine nazaran.

Katie Douglas'ın da dahil olduğu bir kadroda, Sophia Young'ın üç numara oynamadığı bir Galatasaray beşiyle ve hücumda ne yaptığını bilen bir Galatasaray takımı Akatlar'dan galibiyet çıkartabilir, ütopik bir durum değil bu. Zaten son dönemde iki takım arasında oynanan maçlarda da sarı kırmızı üstünlük dikkatleri çekiyor. Ama herşeyden önce, bence yarın bu sezonun en kaliteli basketbol maçlarından birini izleyeceğiz. Güzel mücadele ve güzel oyun neticesinde bir Galatasaray galibiyeti yazmak isterim tabii ki ama son topa kalacak bir mücadele bekliyorum ben, yalan yok. Galibiyet çok ortada bana göre, daha çok isteyen taraf,ilk çeyrekte dışarı çıkan bir top için yere atlayan takım kazanacak yarın.

1 yorum:

uAga dedi ki...

Maçı GS TV veriyor bu arada. Haberimiz ola...