BIY AD

11 Kasım 2009 Çarşamba

Fenerbahçe: 74 - Spartak Moskova: 88 | | Taurasi - Penny Düellosu

Ay başında Spartak Moskova'nın patronu Shabtai Kalmanovich'in öldürülmesi nedeniyle geçen haftayı Euroleague'de maç oynamadan geçmişti Spartak takımı. Haftasonu Rus liginde maça çıktıktan sonra bugün de İstanbul'a geldiler. Daha rahat bir galibiyet almalarını bekliyordum açıkçası ama çok zorlandılar, 14 sayılık fark aldatıcı olmasın gayet rahat kazanabilirdi bugün Fenerbahçe.

Maçın henüz başında Tammy Sutton Brown'un sakatlanarak oyundan çıkması ve bir daha dönememesi neticesinde uzun rotasyonunda sıkıntı yaşayan Fenerbahçe takımında Powell 35 dakika,Nevriye 34 dakika sahada kalmak zorunda kaldı. Bir ara Devran denendi biraz olsun Nevriye'yi dinlendirebilmek ve faulden sakınmak için ama o da çok sırıttı sahada, coach Haydar Kemal Ateş yeniden Nevriye'yi oyuna sokmak zorunda kaldı. Sutton Brown'un yokluğunda dar bir uzun rotasyonu olması ligimizde idare edilebilir bir durum, hatta Euroleague'de de pek çok takıma karşı kompanse edilebilir ama Spartak'a karşı mümkün değil tabii bu.

Maça hızlı bir giriş yaptı Rus takımı, ilk beş dakikada Mc Carville- Fowles- Lawson Wade ve Jekabsone imzalı tam 17 sayı üretirlerken potalarında sadece Nicole Powell imzalı bir jump-shot görmüşlerdi. Yani ilk beş dakika 17-2 Spartak Moskova üstünlüğü ile geçildi. Bu dönemde Diana Taurasi'nin henüz sayı üretememiş olması farkın daha da açılmasını engelledi. 10-2'lik seride alınan mola da işe yaramadı, mola ardından gelen 7-0'lık bir Jekabsone serisi izledik fakat daha sonra toparlanmaya başladı Fenerbahçe. Ve son beş dakikada gelen 13-7'lik Fenerbahçe serisi ile ilk çeyreği 24-15 önde tamamladı konuk takım.

İkinci çeyrekte ise son şampiyon Phoneix'in iki yıldız ismi Diana Taurasi ile Penny Taylor düellosunu izledik. Nevriye'nin pota altında sıkıntı yaşaması, Sutton Brown'ın da sakatlanıp çıkmasıyla skor yükü sadece Penny Taylor'a kaldı Fenerbahçe'de. Ve bu çeyrekte tam 10 sayı üretti yıldız oyuncu, çok kritik noktalarda üstelik. Buna karşılık ise Diana Taurasi'den geldi. Takım arkadaşına 12 sayı atarak cevap verdi Taurasi, bir ara üç hücum karşılıklı bu ikilinin basketlerini izledik. Gerçekten çok keyifliydi o anlar, büyük isimlerle bir başka oluyor bu oyun bir kez daha gördük bunu. Devreyi 47-41 önde tamamlasa da Spartak takımı işler pek de iyi gitmiyordu açıkcası onlar adına, soyunma odasına giderlerken aralarında bunu tartıştıklarını da gözlemledik. Oyunu henüz ilk yarıda koparmaya alışmış Spartak'lı oyuncuların başabaş giden mücadelede sık sık hakeme dert yanmaları da ilginç notlardandı ilk yarıya dair.

Bir diğer not ise, Diana Taurasi'i savunmaya çalışan Begüm'ün Taurasi'yi fazlaca sinirlendirip yıpratmış olması. Birebir savunmada sertlik koyarak çok zorladı Begüm onu özellikle devrenin son üç dakikalık bölümünde. Taurasi'yi tamamen etkisiz hale getirmek gibi bir olay zaten söz konusu değil, bu şekilde yavaşlatabilirsiniz işte sadece. O işi iyi yaptı bence Begüm.

Üçüncü çeyreğe topu içeri indiremeye çalışarak başladı Pokey Chatman. Etkili oldukları bölgeyi pek de kullanamamışlardı ilk yarıda, bu nedenle mantıklı bir tercihdi bu onlar için. Devrenin ilk dört dakikasında ürettikleri toplam dokuz sayının da Fowles - Jekabsone ikilisi ile boyalı bölgeden tesadüf değil bu anlamda. Çeyreğin ortasından itibaren oyunun içerisine yeniden girmeyi başaran Fenerbahçe sürekli olarak farkı tek hanelerde tutmayı başardı. Bu tarz takımlara karşı uygulanması gereken stratejinin bu olduğunu defalarca yazmış biri olarak bir hamle bekliyordum, öne fırlamak için. Haydar Kemal Ateş'ten bu tür bir hamlenin gelip gelmeyeceği konusunda çekinceler yaşasam da coach yanılttı beni ve Diana Taurasi'yi bire bir alıp, geri kalan dört kişiye zone uygulattı. Ve bu sistem başarılı oldu. Bu on dakikada yalnızca dört sayı üretebildi Taurasi. Zone savunmanın köşeleri tehlikelidir her zaman için ve oradan kaçak verilir mütemadiyen ama şutları bulmasına rağmen bunları iyi değerlendiremedi Spartak takımı, tabii Diana'nın şut bulamaması ilk amaçtı burada ve başarıldı o, ve son on dakikaya yalnızca 4 sayı ile önde girdi Rus temsilcisi. 64-60.


Son çeyrekte Taurasi'yi adam adama alıp dörtlü zone savunmaya devam etti Haydar Kemal Ateş. Üçüncü periyotta başarılı olan bu sistemle dördüncü çeyreğe de 8-2'lik iyi bir giriş yaptı Fenerbahçe ve Esmeral'in üçlüğü sonrası bitime sekiz dakika maçta ilk kez öne geçti Fenerbahçe. ( 68-66) Taurasi'yi durdurmaları neticesinde hakettikleri bir başarıydı bu ama dediğim gibi Taurasi'i 40 dakika durdurmak mümkün değil. Bu dakikadan sonra oyuna ağırlığını koyan Taurasi biri çok temiz blok olan iki pozisyon sonrası bulduğu altı atış ile farkı yeniden 10 sayıya dayadı vetakımına galibiyeti getiren isim oldu. O pozisyonlar çok kritikti esasen, biri çok net blok geldi bana diğeri de tartışılır yani. Belki de hayatımda ilk kez Baturalp& Ömer Koçsan ikilisi ile aynı fikirdeyim bu noktada. O pozisyondan sonrası da formalite icabı oynandı ve Spartak takımı sahadan 88-74 galip ayrılan taraf oldu.

Fenerbahçe takımı Sutton Brown'un sakatlığı sonrası daralan kadrosunun dezavantajını fazlasıyla yaşadı bugün. Kenardan gelen isim Devran olunca işler pek de istenildiği gibi işlemiyor, bench derinliği denilen kavramı iliklerine kadar hissetmiştir sanırım coach Haydar Kemal Ateş. Bir takviye gelebilirdi aslında, bekliyordum ben sezon öncesinde ama yapmadılar. Bugün o transferi en çok aradıkları gün bence, buradan bir galibiyet çıkarabilseydi eğer Fenerbahçe çok daha moralli bir Euroleague serüveni onları bekliyor olabilirdi.

Penny - Taurasi düellosunu izlemek bu akşamın en keyif veren olayıydı kesinlikle. Tekrarını veriyordur illa ki Fenerbahçe televizyonu, kaçırmayın derim.

2 yorum:

murat dedi ki...

Pokey Chatman takıma tam hakim değildi yine de Ratgeber'den daha iyi bir tercih bence oyunun daha içinde. Maça ve Fenerbahçe'ye gelecek olursak Haydar Kemak Ateş'in herşeyi denediğini söyleyebiliriz. Zafer Kalaycıoğlu gibi ön alanda baskı ve alan savunmasından fazlasını yapmak gayreti bile taktire değer. Bizim grubumuzda Ros Casares 87 Ummc Ekaterinburg 68 Ros Casares son derece organize bir basketbol oynuyor. Bana göre euroleague şampiyonluğu için Spartak'tan daha favori konumdalar. Pondexter'in yaptığı centilmenlik dışı faul bu günki maçın kırılma anını teşkil etti.

uAga dedi ki...

Maçı izledim ama ben Penny-Taurasi düellosu sözüne katılmıyorum. Taurasi her zaman farkını ortaya koyar nitekim maçı da alıp götürdü zaten çok zeki bir yıldız. Ayrıca FB son çeyrekte öne geçtiğinde bile o kadar rahattım ki sabah kadar oynasalar Spartak alırdı bu maçı.