BIY AD

12 Kasım 2009 Perşembe

Galatasaray: 82 - Teo Vilnius: 55 | | Hedef Maçlar Tamam


Üçte üç ile başlamak noktasında bizim için çok önemli bir maç demiştik maçtan önce. Maçın anahtarı olarak ise rakibi 50-55 bandında tutmayı göstermiştik. Rakibi 55 sayıda tutarak atılan 82 sayı ve yaratılan 27 fark çok önemli bizim için. Zira değişen sistemde artık Eurocup'da olduğu gibi atılan - yenilen sayı hesabı da yapacağız önümüzdeki dönemde. Cras Basket Taranto ve Riga maçlarında yeterli bir fark yakalayamasak da bugünkü 27 sayı önemliydi. Bu galibiyetle birlikte Ros Casares ile grubun yenilmeyen iki takımından biriyiz.

Nilay Yiğit - Jia Perkins - Sophia Young - Ivana Vecerova - Yelena Leuchenka beşi sahaya gelirken Sophia Young'ın ne düşündüğünü merak ediyordum en çok. Dünyanın bölgesinde sayılı oyuncularından birini inatla ve ısrarla üç numaraya çekme çalışmaları bu maçta da devam etti. Onun üç numarada başladığı her maçta ondan gereken katkıyı alamıyoruz, bir değil iki değil sezon başından bu yana oynadığımız bütün maçlarda gördük bunu. Nitekim ilk çeyreği oyundan hiç çıkmadığı halde sayı atamadan kapattı Sophia Young bu kadar zayıf bir rakibe karşı. Zorlamanın bir mantığı yok artık, yararı hiç yok, Sophia Young dört numaradır. İkinci çeyrek doğru beşte doğru yerde olduğunda ve topu alması gereken yerde aldığında neler yapabildiğini bir kez daha gösterdi. Gerçi bize göstermesi birşey ifade etmiyor, biz zaten biliyoruz. Coach Zafer Kalaycıoğlu da görmüştür umarım artık. İlk on dakika sayı üretemeyen Sophia Young maçı 17 sayı 11 ribaund ile tamamladı. Ve skor ürettiği hiçbir anda 3 numara oynamıyordu Sophia, bir sonraki maça yeniden üç numarada başlarsa artık söylenecek birşey kalmıyor.

Maçın başından itibaren oyunu domine eden tarafdık, özellikle ilk çeyrekte oyuna ortak olmaya çalıştı Teo Vilnius takımı bunda da kısmen başarılı oldular. İlk periyotta bir türlü akıcılık sağlanamadı oyunda karşılıklı çalınan faul düdükleri ile ve fazlasıyla serbest atış çizgisine gitti iki takım da. Çeyrek sonunda Yasemen'in içeri drive edişi ve köşedeki Esra'yı görmesi, Esra'nın da üçlüğü yollaması ilk on dakikadaki en organize hücumumuzdu aslında. Esra'nın iki üçlüğü ile çeyreği 20-15 önde kapattık fakat hücumda halen işlemeyen birşeyler olduğu aşikardı. İlk çeyrekte Teo Vilnius takımının maça başladığı beşi hiç değiştirmemesi de dikkat çekiciydi.

Genellikle ikinci çeyreklerde oyundan kopan bir takım Teo Vilnius, oyuncu değiştirmeme durumları ile bunu ilişkilendirmek gerekiyor sanırım. Fakat beklentimin aksine gayet iyi başladılar ikinci çeyreğe ve beşinci dakika 26-26 beraberlikle geçildi. Bu dakikadan itibaren yakaladığımız 15-2'lik seri ile devreti 41-28 önde tamamladık. Bu serinin son altı sayısını, son 46 saniyede bulduğu iki üçlükle Esra Şencebe üretti. Devreyi 4/4 üç sayı isabeti ile tamamlayan ve 12 sayı üreten Esra'nın bu performansını özlemişiz. İlk yarıda çok sıcaktı ve o sıcak skorboarda 12 sayı olarak yazıldı bizim hanemize.

İkinci devrenin hemen başında bitirici darbeyi vurduk ve maçı 20 sayı civarına çekmeyi başardık. Riga deplasmanında yapamadığımız ve bize pahalıya mal olan bu durumu bugün başarmamız da bugünün derslerinden biri olmalı demiştim maçtan önce. Farkın 10 civarında olmasına rağmen gösterilen savunma direnci teknik ekibin de bu konuya özen gösterdiğinin bir göstergesiydi diyebilirim rahatlıkla. İşi sıkı tutunca fark da açılmaya başladı ve maçtan 82-55'lik skorla galip ayrılmayı başardık.

Işıl Alben'in yeniden sakatlanması sonrası Yasemen Saylar'a bir fırsat doğdu. Nilay Yiğit'in back-up'ı konumuna geçen Yasemen'in bu fırsatı değerlendirmesi lazım artık. Bugün 12 dakika sahada kalan Yasemen 2/3 saha içi isabeti ile 4 sayı üretirken, ilk çeyrek sonunda Esra Şencebe'ye bir de güzel asist yaptı. Fakat halen o çekingenliğini atabilmiş değil üzerinden takıma yeni katılmışcasına. İçeri penetrelerinde potadan ziyade takım arkadaşlarını arıyor diye eleştiriyordum ben sıklıkla Yasemen'i ama bugün Yasemin Horasan'ın içeriyi boşalttığı bir pozisyonda o boşluktan faydalanarak turnikeyi bıraktı. Bunları daha çok kovalaması lazım ve top kullanmaktan da çekinmemesi.

Yasemin Horasan 6 sayı 6 ribaund 3 asistlik performansı ile yeniden yükselişe geçen çizgisini devam ettirdi bugün de. Rakamlardan da önemli olan ise sahada yeniden istekli Yasemin'i görebilmek kesinlikle. Aras'ın tabiriyle ' veteran oyuncu' gibi sahada dolaşan Yasemin yok artık ve onun bu katkısı çok önemli bizim için. Hem skor anlamında, hem takımı sahiplenmesi anlamında.

İlk üç maçımızdan üç galibiyetle ayrılmak önemliydi şüphesiz. Bana göre hedef maçlarımız bunlardı on yıl aradan sonra katıldığımız Euroleague'de. Hedef maçlarımızı rahat kazandığımızı görmemiz sevindirici,rakip takımların zayıflığı ana etken olsa dahi. Teo Vilnius ve Riga maçlarını da çok rahat kazanırız biz, 5 galibiyet cepte diyebiliriz yani. İtalya'daki Cras Basket maçı ise ortada bence. Diğer iki rakibimiz Ros Casares ve Ekaterinburg ise bizim bir seviye üstümüzdeler. Eğer o maçlardan galibiyet çıkartabilirsek işte o zaman planlar değişebilir ama açıkçası ben oynadığımız oyun ve düşünce yapımızın ardından oralardan galibiyet çıkartabileceğimizi zannetmiyorum. Hedef maçlarda işlem tamam, hem de çok rahat şekilde ama sonrası mümkün değil gibi.

Maçın bitimine dört dakika kala oyuna giren Bahar Çağlar, bir dakika kala oyuna giren Gizem Başaran ve Dilara Kaya hakkında ise söyleyebileceğim birşey yok ne yazık ki. Maçı oldukça yüksek yüzde ile şut sokarak 23 sayı ile tamamlayan Jia Perkins takımın en skoreri olsa da eski günlerinden bir kesit sunan Esra Şencebe maçın yıldızıydı bana göre. Özlem duyduğumuz o güzel takımın, kupası olmasa da bizim olan takımın önemli parçalarından birini yeniden o günlerdeki gibi görmek yetti bana.

8 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Oylum Tanış dedi ki...

Maçı kazanmak güzeldi her şeyden evvel. Ama ben maç dışında bir soru yönelteceğim.

Daha önce okuduğum kadarıyla takımımızın bir forma reklamı aldığından bahsedilmişti. Ama ben herhangi bir reklam göremedim formalarda. Bu konuyu açıklığa kavuşturabilir misiniz.

Açıkçası Avrupa'da kupa kazanmış bir takımın forma reklamı alamaması çok garip bir durum.

Teşekkürler.

Ferhat Yeşiltaş dedi ki...

Mücadelenin aslında denk iki takımın maçı olmadığını biliyorduk ama maçın başındaki skor anlamındaki dengeli oyun biraz şaşırttı beni. Neyseki sonradan her şey normalde döndü ve beklenen fark gelişti. Artık atılan her sayının önemi çok fazla olduğu için genç yerli oyuncular falan pek süre alamadı ama yerli oyuncular adına Esra'nın katkısı oldukça iyiydi. Hedef maçlar tamam, sırada kilit maçlar var..

mischa dedi ki...

Selam,
Benim bu sene en çok dikkatimi çeken konu geçen seneye oranla çok ciddi bir mücadele eksiğimiz var ki ben bunun temelinde 2 uzunumuzun yapılarının olduğunu düşünüyorum. Önemli takımlara karşı pota dibinde sıkıntı çekeceğiz gibi gözüküyor. Dün hocaya baktım ikinci yarının başından itibaren Bahar'ı çağırsın diye ama bitime 5 dakika kala ısınmaya yolladı, sadece birkaç dakika kalabildi oyunda. Bence artık daha fazla süre bulmalı. Zaten bakılınca 7 veya 8 kişi oyunda kalıyor maç genelinde. Bu oyunculara Bahar rotasyonunu da dahil etmeliyiz artık.
Bir de Yasemen için seviniyorum. Çok soğukkanlı, driplingleri çok iyi ve başı hep yukarıda top sürerken. Bu sene onun için fırsat Işıl'ın yokluğunda. Umarım hoca çok daha fazla güvenir Yasemen'e.
Herkese selamlar...

dejavu dedi ki...

Oylum;

Sponsorluk anlaşması forma için değil, bu sezon başında konaklama için yapılmıştı. Sheraton Ataköy Otel ile, kenardaki panolarda dönüyor zaman zaman reklamları.

murat dedi ki...

İlk olarak ön alandan başlayan baskılı savunmayı her maçta yapmayız umarım. İkinci olarak da hücumda set oyunumuzun temposu çok düşük daha hızlı oynayıp faul çizgisi civarından yüksek yüzdeyle oynamalıyız.

Adsız dedi ki...

Douglas artık gelsede oynasa...
Süs kraliçesi mi bu ya? O kadar parayı yatması için vermiyoruz. Bu nasıl oyuncudur, istedği zaman kadroya katılma hakkını nereden buluyor? Hadi 2 hafta tamam dedik ama
bu kadarı da fazla.

Oylum Tanış dedi ki...

Cevap için saolun.) Umarım daha kapsamlı sponsorluklar bulunur şu takıma.