BIY AD

18 Kasım 2009 Çarşamba

Samsun'da İlk Mağlubiyet


Dördüncü haftanın kapanış karşılaşmasında haftaiçi Rusya deplasmanında Avrupa Kupası maçına çıkan iki takım karşı karşıya geldi. Ve ilk beş dakikalık dönem hariç sürekli olarak farkın iki basket aralığında gidip geldiği 40 dakika sonucunda kazanan taraf konuk takım Beşiktaş Cola Turka oldu. Bir normal sezon + iki maçtır evinde maç kaybetmeyen Samsun takımının da normal sezonda evinde aldığı ilk mağlubiyet oldu bu. İlk kez Avrupa'da mücadele ettikleri bu sezonda, deplasmanda oynadıkları ilk maçın ardından; ki Rusya gibi ulaşımı zor bir deplasmandı bu, gelen bu ilk mağlubiyet sürpriz olmadı açıkçası. Çünkü Samsun kadrosu ne geçen sezonki kadar kuvvetli ne de haftaiçi - haftasonu maç yapma olayını kaldıracak kadar geniş. Bunun üstüne bir de Cansu Aslan ve Hanife Çakır'ın sakatlıkları eklenince işler iyice karıştı Samsun temsilcisinde. Ayrıca maç öncesinde Gülşah Akkaya'nın ve İlsu Darıcıoğlu'nun da hafif sakatlıkları bulunuyordu.

Maça iyi başlayan taraf ev sahibi ekip oldu taraftarını da arkasına alarak ve henüz ilk beş dakikada 10 sayılık farkı yakalayamayı başardılar 15-5'lik skor ile. Bu dakikadan itibaren toparlanmaya başlayan Beşiktaş Cola Turka oyuna yeniden ortak oldu ve maç başında oluşan bu sayılık farkı saymazsak eğer bütün maç 2-4 sayı aralığında gidip geldi iki takım adına da. Eğer maç son on dakikalık, beş dakikalık bölüme sıkışırsa avantajlı olacak tarafın Beşiktaş Cola Turka olacağını düşünüyordum zira haftaiçi Rusya deplasmanında maç yapmış olsalar dahi yalnızca beş kişi ile mücadele eden bir takıma karşı oynamışlardı. Ve Samsun takımına nazaran daha az yorulmuşlardı, malum Kursk deplasmanında idi ev sahibi takım. Son periyotta özellikle serbest atış çizgisinden fire vermeden sayı üreten siyah beyazlılar karşılaşmadan 63-60 galip ayrılmayı başardılar, bitime 10 saniye kala gelen Hande Kayalar'ın üçlüğüne rağmen. Bu galibiyet aynı zamanda Samsun takımının lige çıktığından bu yana normal sezonda kendi evinde aldığı ilk mağlubiyet anlamına da geliyordu, bu açıdan ayrıca anlamlıydı.

İki takımın da oldukça düşük şut performanslarına karşın siyah beyazlılar serbest atış çizgisinden 21/28 atarken ev sahibi takım 11/17 ile kaldı. Maçın sonucu belirleyen de aradaki bu fark oldu zaten. Kritik anlarda serbest atış çizgisinden rahatça skor Beşiktaş Cola Turka'da serbest atış çizgisinden 18/22 ile sayı bulan Sales- Zellous - Naile üçlüsü de bu farkı yaratan isimler oldular. 15 sayı ile maçı tamamlayan Dacic, 13'er sayı üreten Sales ve Zellous ise skor yükünü üstlenen isimler oldular yine Beşiktaş Cola Turka adına. 18 hücum ribaundu alıp, ribaundlarda 47-40'lık bir üstünlük sağlayan ev sahibi takım ise bunu skorboarda yansıtmayı başaramadı bir türlü. Gaither'in 7/11 ile 17 sayı ürettiği performansı onu maçın en skorer oyuncusu yapmasına karşın galibiyet için yeterli olmadı. Çünkü ondan sonra gelen ikinci en skorer isim 5/13 gibi oldukça düşük bir performansla 13 sayı üreten Chaney oldu. Galatasaray maçının kahramanı Chaney. Bunların üstüne üç sayı çizgisinin gerisinden de son zamanların en düşük yüzdesine imza atınca Samsun Basketbol oyuncularına evlerinde oynamalarına rağmen kazanmaları mümkün olmadı tabii ki. (3/24)

Bu mağlubiyet ile birlikte Samsun takımının iç sahadaki yenilmezlik serisi sona ererken Beşiktaş Cola Turka da oldukça önemli bir galibiyete imza atmış oldu. Önümüzdeki hafta Akatlar'da Galatasaray ile oynayacak Beşiktaş Cola Turka, oradan alınacak olası bir galibiyet ile mesajı da vermiş olacaklar bence hem taraftarlarına hem de tüm basketbolseverlere. Samsun takımı ise Ankara deplasmanında bu hafta ilk galibiyetini alan Çankaya Üniversitesi ile karşılaşacak. Kağıt üstünde çok kolay bir deplasman görünmesine rağmen Çankaya'nın bu hafta ilk galibiyetini alması, Samsun takımının da evinde ilk mağlubiyetini alması gibi nedenlerle pek de kolay geçmeyebilir bu maç Samsun adına.

4 yorum:

samsunlu dedi ki...

yazar arkadaşım! öncelikle yaptığın çok yerinde tesbitlerle alakalı olarak seni kutluyorum,rusya yolculuğunun ne kadar yorucu olduğunu bir gs li olarak sen daha iyi biliyorsun.cansu ve diğer faktörleri çok iyi yakalamışsın, bu maçı bjk iyi oynadığı veya güçlü takım olduğu için kazanmadı aksine samsun takımının zayıf ,yorgun vede yabancı uzunlarının boyalı alanda çok kötü oynadığı bir günde iyi yakaladı..seyircinin baskısı bile yetmedi..ama her şeye rağmen samsunun kazanma durumu yined vardı son topları 55-55 iken kullanamadılar ve ilsu top kaybı yaptı, maç sonunda bjk lı amerikalı oyuncunun samsun pota arkası türbünündeki seyirciye yumruk sallaması ile bazı olaylar yaşandı, bu oyuncu maça çıkarkende seyirciye tükürmüş ve hakeme göstermeden orta parmağını seyirciye çıkarmış...maç sonundaki olayın tek sorumlusu ise koç aziz akkaya dır. çünkü samsun koçu keskindemi kendisine maç sonunda samsun tarafından soyunma odasına gitmesi için ricada bulundu ama o el hareketi yaparak takımı seyircilerin olduğu taraftan soyunma odasına sokmakta ısrar etti ve olan oldu, bu hareketi provake edici ve maksatlıydı, kendisine hiç yakışmadı,,,bu hafta sonu oynanacak gs-bjk maçını gas nin kazanacağını düşünüyorum ,çünkü bjk takımı boyalı alanda güçlü değil ,gs nin oyuncularını durdurabileceklerini de zannetmiyorum, samsun maçında seyrettiğim bjk güçlü bir takım değildi ....selam ve saygılar

Ferhat Yeşiltaş dedi ki...

Samsun'lu arkadaşım, Samsun Basket'in yorucu Rusya seyahatinden haberimiz var bizlerinde fakat aynı gün Beşiktaş'ta Rusya'da maç oynadı bilmem haberiniz varmı? Yani Beşiktaş bir hafta yattı da, sadece Samsun yorgun olarak maça çıkmadı. Ayrıca boyalı alanda güçlü değil tespitinide neye göre yaptınız bilmiyorum ama Dubravka Dacic maçı kazandıran isimdi, umarım istatistiklere biraz göz gezdirirsiniz..

samsunlu dedi ki...

ferhat arkadaşım, tespitleri ben istatistiklere göre yapmadım,salonda maçı seyrettim,,ayrıca bjk rusyada 7 oyuncusu domuz gribi olan ve maça sadece 5 oyuncusu ile çıkmak zorunda kalan(kim bilir ilk beşten hastaların arasında kaç kişi vardı)rus takımı ile oynadı...neyse mesele o değil, ne demek istediğimi bjk takımı gs ve fenerbahçe ile oynadığında anlarsın

Ferhat Yeşiltaş dedi ki...

Evet 5 kişilik takım ile oynandı yedekler ile mücadele etmedi Beşiktaş. Ve Samsun'un gittiği Kursk ile Beşiktaş'ın gittiği Vologda kentlerine en azından harita üzerinden bir bakmanızı öneririm. Hangisinin yol yorgunluğu daha fazla diye, en azından bir fikir edinirsiniz.

Derbilerde her sonuç çıkar, geçtiğimiz sene takım daha kötü iken bile önemli galibiyetler alındığını unutmayalım. Bir ay kadar önce Akatlar'da Galatasaray 70-55 mağlup edildi. Yani Beşiktaş iddia ettiğiniz kadar sıradan bir takım değil. Samsun Basket'in değerli coachıda zaten Beşiktaş hak ederek kazanmıştır dedi yani şimdi sadece yorgunluğa falan bağlamak olmaz olayı. Demek istediğim sadece Samsun'da yoktu yorgunluk, iki ekipte yorgundu..