BIY AD

11 Kasım 2010 Perşembe

F.Bahçe: 89 - Euroleasing: 72 (Maç Yazısı)

Caferağa'daki ikinci, gruptaki üçüncü maçına çıkan F.Bahçe'nin bugünkü rakibi ilk iki maçında Lotos ve Rivas'ı mağlup eden Macar Euroleasing takımıydı. Grubun iki namağlup takımını karşı karşıya getiren mücadeleye hızlı başlayan taraf Matovic ve Taurasi imzalı 7-0'lık bir seriyle F.Bahçe oldu. 90 saniyeye sıkıştırılan bu 7-0'lık başlangıçla birlikte tüm maçı neredeyse çift haneli farklarla önde götürerek rahat bir galibiyet aldı sarı lacivertliler. İlk çeyreği 31-21, devreyi de 54-37 önde kapattıktan sonra 19 sayı önde girdikleri final periyodunu da 89-72'lik skorla farklı şekilde bitirmeyi başardılar. Çok rahat geçen bu maçın özeline dalmaktan inmekten ziyade buradan hareketle geride bıraktığımız dönemi yorumlamak daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum, öyle yapalım.

Geçen hafta Gospic potasına yollanan 109 sayının ardından bugün üretilen 89 sayının altını iyi okumak gerekiyor öncelikle. Taurasi-Penny Taylor-Matovic-Nevriye Yılmaz ve Horakova gibi her birine ayrı ayrı son topu teslim edebileceği bir hücum zenginliği var koç Ratgeber'in elinde. O da bu zenginliği tempoyu arttırıp, pozisyon sayısını çoğaltarak kullanmayı tercih ediyor. Bugün rakibinden 8 top fazla kullanıp, tam 21 kere de serbest atış çizgisine giderek buradan 19 sayı çıkarmayı başardı sarı lacivertliler. Alışık olmadığımız bir hücum temposunda oynuyorlar şu ana kadar. Birebirleri fazlaca kullanıp, avantaj sağlayabileceklerini hissettikleri her pozisyonu da zorluyorlar. Bu özgüveni vermiş koç onlara. Serbest atış sayısındaki fazlalık da buradan kaynaklanıyor tam olarak. Devrede yalnızca 30 saniye kenara gelen Taurasi'nin takıma ve ortama alışma sürecini de yavaş yavaş atlattığını söyleyebiliriz sanırım. Kayseri deplasmanında kritik anlarda yanında oturttuğu Taurasi'yi ilk devrede yalnızca 20 saniye kadar kenara aldı F.Bahçe teknik ekibi. Bu da maçın önemli notlarından biri kesinlikle. Aynı şekilde ilk yarıda Matovic 17, Penny 16 ve Nevriye 14 dakika süre aldı. Bu şablonu sezon boyunca göreceğiz zaten. Tabii burada herhangi bir kısıtlama olmadığı için süreleri ayarlamakta daha rahat davranıyor koç.

Bu tempolu oyunun hücumda bol sayı ve göze hoş gelen bir basketbol olarak dönmesinin yanı sıra bir de savunma boyutu var elbette. Tempolanan oyun işin savunma sahasında geri dönüşte yaşanan zorlanmalar ve dönülse bile adamını bulamamalar olarak yansıyor şu aşamada. İşin doğrusu hücumda bunu çok rahat bertaraf edebildikleri için biraz da kaytarıyor takım. Bu tarz takımlara karşı bu noktada sıkıntı yaşamayacakları kesin fakat maç toplantısında kaç sayıda karar kılındı bilemesek de yenilen 72 sayı, bence fazla bir rakam şu maç için. Tüm basketbol okullarında savunmanın herşeyden öte bir istek işi olduğu öğretilir. Zamanı geldiğinde bu isteği sağlamak ne ölçüde başarılı olacak, onu hep beraber göreceğiz. Şu noktada cevabı en merak edilen soru da bu herhalde.

Bugün üretilen 89 sayının 82'si yabancı oyunculardan geldi, bu da maça dair bir diğer önemli not. Nevriye'nin 7 sayısı haricinde skor üreten yerli yok, Nevlin'i-6 sayı- yabancı statüsünde sayıyorum elbette. Taurasi 26, Matovic 20, Penny 16 ve Horakova 12 sayı ile çift haneye çıkan isimler oldular. Tempolu oyunda özellikle Taurasi ve Penny'e açık çek verilmiş, onlar da rahatça kullanıyorlar bu fırsatları. Özellikle Penny'nin 16 sayısının yanındaki 3'ü hücum olmak üzere toplam 12 ribaundu takım adına çok değerli bir katkı. Birsel ve Esmeral ikilisinin 0-7 saha içi isabetiyle skor üretemediği günde, Vajda'nın yalnızca 2 sayıda kaldığını ve Şaziye'nin de süre almadığını ekleyelim.

3. maçta 3. galibiyetle yoluna devam ediyor F.Bahçe. Haftaya yine içerde Lotos Gydnia ile karşılaşacaklar ve ardından 5. maç için Ekaterinburg deplasmanına gidilecek. Ki dörtte dört ile gidileceğini söyleyebiliriz sanırım, çok ters bir güne denk gelmediği durumda. Tempolu oyunun yarattığı bu savunmama durumunun önemli maçlardaki yansımalarını ve ciddi uzun rotasyonuna sahip takımlar karşısında gösterilecek boyalı bölge direncini merak ediyorum. Bu sorulara alacağımız cevaplar Avrupa'da kupaya olan uzaklığı da doğrudan ölçmemizi sağlayacak kesinlikle. Bunun için de Ekaterinburg maçı çok çok önemli bir test olacak, merakla bekliyorum.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

"Bugün üretilen 89 sayının 82'si yabancı oyunculardan geldi" demişsiniz. Fenerbahçe adına hiç alıştığımız bir istatistik değil, baya değişiyor Fenerbahçe. Bakalım sonucu nasıl olacak.

balanced dedi ki...

...yabancılar dışında kalan 3 oyuncuda zaten Nevriye,Birsel,Esmeral,Şaziye sadece. Nevriye kendi pozisyonu sebebiyle zaten hep katkı sağlıyor onu katmamak gerek zaten 15 sayı üsünde performans verir ortalama olarak..Esmeral ve Birsel konusunda yanlarına Horakova gibi bir oyuncu geldi. Ayrıca takıma Taurasi gibi top kullanmayı çok seven bir oyuncu daha eklenince doğal olarak biraz geri planda kaldılar.