BIY AD

21 Ekim 2009 Çarşamba

Cumhurbaşkanlığı Kupası | | Mersin BŞB - Fenerbahçe


Geçen sezonun lig finalisti Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde, hem bayan takımında yakalanan bu başarı hem de erkek takımının tarihinde ilk kez play-off' lara kalmasının ardından her iki teknik adamla da sözleşme yenilendi. Aynı zamanda Milli takımın da koçluğunu yürüten Ceyhun Yıldızoğlu Mersin'deki ilk sezonunda oynattığı basketbol ve elde ettiği sonuçlar ile oldukça başarılı bir sezon geçirdi diyebiliriz gönül rahatlığıyla. Kadrodaki tüm oyuncularını bir şekilde rotasyonuna dahil etmeyi ve onlardan katkı almayı başaran sistemine Mersin'de de işlerlik kazandıran coach sezon genelinde 9-10 kişilik bir rotasyonla oynamayı tercih ediyor. Savunmaların sertleştiği, her topun büyük önem kazandığı play -off'lara gelindiğinde ise bu rotasyonun altı kişiye kadar düştüğünü gördük geçen sene. Bunun sonucu olarak da önemli maçlarda sorunlar yaşayan Mersin takımı bu sorunu çözebilmek için, Galatasaray'da oldukça kötü bir sezon geçirmesine rağmen doğru kullanıldığında halen ligin en önemli şutörlerinden biri olan Şaziye Karslı'yı dahil etti kadrosuna. Topun el yakmaya başladığı anlarda, sorumluluk alabilecek bir isim Şaziye. Botaş takımında iken ilk koçunun Ceyhun Yıldızoğlu olması da, bu seçimin alelade bir karar olmadığını gösteriyor bize zira bu yaz Milli takımda izlediğimiz Şaziye ile sezon içerisindeki Şaziye performansı arasında gece gündüz kadar fark vardı.

Sorumluluk alabilecek, takıma 'ablalık’ yapabilecek oyuncu sorununu Şaziye ile çözen Mersin takımı geçen yıl önemli katkılar aldığı ve işleyen sistemin önemli parçalarından olan Sariye Gökçe ve Aynur Metin ile de sözleşme yeniledi. Yerli kadroya bu sezon dahil edilen yeni isimlerden Deniz Boz ile üç yıllık sözleşme imzalandı Güney temsilcisinde. Yüzden fazla milli olan Deniz tecrübesi ile olumlu katkılar yapacaktır, forma giyeceği bu yeni sistemde. Sözleşme yenilenen bir diğer isim ise sezonu 8.9 sayı 7.4 ribaund ortalamaları ile tamamlayan Olympia Scott oldu. Bu hamlelerden sonra yabancı oyuncu transferine yönelen Mersin takımı geçen sezonu Samsun takımında 15.5 sayı 12.2 ribaund
ortalamaları ile tamamlayarak ligimizin ribaund kraliçesi olan Erlana Larkins ile anlaştı. Samsun Basketbol'un geçen yıl yakaladığı çıkışın önemli isimlerinden olan henüz 23 yaşındaki Larkins'in her iki pota altındaki etkili oyunu dikkat çekti geçen sezon. Ülkemizde ikinci sezonunu geçirecek olması, uyum sorununu da minimuma indiriyor ki bu da oldukça önemli bir kriter yabancı transferlerinde. Yine bu kriteri sağlayan isimlerden, daha önce ligimizde Fenerbahçe ve Tarsus formaları giymiş olan Barbara Turner da dahil edildi Mersin takımının kadrosuna. 2006-07 sezonunda üçte üç yapan Fenerbahçe kadrosunda yer alan bir isimdi Barbara Turner. Tarsus takımında da 15.2 sayı 4.9 ribaund ve 3.6 asist ortalamalarını tutturmuştu forma giydiği 19 karşılaşmada.

Mersin takımından bahsederken, Türkiye Bayanlar Basketbol Ligi’nin en genç profesyonel olan oyuncusu Merve Aydın’a ayrı bir paragraf açmak gerekiyor sanırım. 1994 doğumlu oyuncu geçen sezon ilk kez forma şansı buldu Mersin takımında ve henüz 14 yaşında profesyonel olmayı başardı. Onun hakkında oldukça umut dolu sözler çıkıyor Ceyhun Yıldızoğlu’nun ağzından, dikkatle takip edilmesi gereken bir isim Merve Aydın. Bir köşeye not etmekte fayda var ismini, benden söylemesi.

Bütün oyuncularından verim alan ve onlara oynadığı oyundan zevk almalarını sağlayan, kendisini bayan basketbolun misyoneri olarak tanımlayan Ceyhun Yıldızoğlu'nun Mersin'i Şaziye Karslı ve Erlana Larkins hamleleri sonrasında bu sezonda da geçen yılki başarısını tekrarlamaya oldukça yakın. Sezonu 21 Ekim’deki Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda Fenerbahçe maçı ile açacak olan Mersin takımı ekonomik sebeplerden ötürü geçen sezonki başarısının karşılığı olan Avrupa Kupaları’na katılma hakkını kullanmak istemedi bu sezon. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin haftaiçindeki Avrupa fikstürü dezavantajını avantaja çevirmeye çalışacak olan Mersin takımı bu iki takım tökezlediği anda enselerinde olacaktır sezon boyunca.

(Bu ay başında yazdığım bir yazıydı bu, bazı bilgilerin güncelliğini kaybetmesi olasılığı nedeniyle not düşelim.)

Mersin Büyükşehir Belediyesi hücum sahasında problem yaşayacak bir takım değiller şu görüntüleriyle. Şaziye Karslı, Erlana Larkins, Olympia Scott gibi her maçta öne çıkabilecek ve oyunu sürükleyebilecek isimlere sahipler. Bunun yanı sıra kenardan gelen, istatistik kağıdında az gibi gözüken ama topladığınızda gerçekten önemli katkılar ortaya koyan bir yerli kadro var Mersin takımında. Bu isimlerin savunma sahasında gösterecekleri direnç ise bu sezonki geleceklerini belirleyecek ve bu maçlardan ilki, belki de en zoru Fenerbahçe'ye karşı. Henüz sezon başı olması nedeniyle iki takımın da tam manasıyla hazır olduğunu söylemek zor ama yine de Mersin takımı Fenerbahçe'ye nazaran daha uzun zamandır beraber idman yapma fırsatı buldu. Bunu avantaja çevirmeye çalışacaklardır sahada.

Fenerbahçe tarafında ise uzun uzadıya konuşulacak bir kadro değişikliği olmadı. Yerli ve yabancı oyuncu kadrosu aynen korunurken son olarak Penny Taylor takviyesi gerçekleştirildi. Sağlık kontrolünden de geçen Penny Taylor bugün az da olsa sahada yer alacaktır. Bunun dışında uzun zamandır bildiğimiz bir kadro yapısı var Fenerbahçe'nin ve maçın da favorisi konumundalar. Eğer bir fark yaratmak istiyorsa mücadele etmesi gereken taraf Ceyhun Yıldızoğlu'nun öğrencileri. Bunu hücumda rahatlıkla yapabileceklerini söylemiştim yazının başında, fakat Fenerbahçe'nin de zaman zaman Euroleague düzeyine çıkan bir savunma yapabilmesi epeyce zorlayacaktır onları. Buna karşın sadece iyi hücum etmeleri de yeterli olmayacaktır Mersin takımına, aynı ölçüde iyi de savunma yapmaları gerekecek yarın. Yani ipler Fenerbahçe'nin elinde, bunu değiştirmek istiyorsa eğer çabalaması gereken taraf Mersin Büyükşehir Belediyesi olacak. Bunu ne ölçüde başarabilecekler onu hep beraber göreceğiz.

Dün yapılan basın toplantısında geçen sezonun play -off final serisinde kendilerine yakışmayan bir mücadele sergilediklerini ve şimdi onu affettirmeleri gerektiğini vurgulayan Ceyhun Yıldızoğlu'nun bunu başarabilmek için elinden geleni yapacağını söylemek yanlış olmaz sanırım. İyi bir hazırlık dönemi geçirdiler, özellikle kendi bölgelerinde katıldıkları turnuvaların hemen hemen hepsini kazandılar. Ve bu sezona kupa hedefi ile başladılar, ilki hepsinden daha zor bir rakibe karşı belki ama yine de kazanılması en kolay olanı belki de, sezon başı olması itibariyle.

Geçen sezon Galatasaray'ın Fenerbahçe'yi 71-55'lik skorla mağlup etmesini bir kenara bırakırsak eğer son 9 senede Bayanlar Cumhurbaşkanlığı Kupası maçlarında fark hiçbir zaman 15'leri görmedi, hep yakın sonuçlarla galibiyete ulaştı takımlar. Ondan önceki 6 sezon ise Galatasaray'ın Yenilmez Armada yıllarına denk geliyor ki o kısımda mukayese yapmamak lazım, Galatasaray'ın ortalama 25 sayı farkla kupaları kazandığı dönemde, Cumhurbaşlanlığı Kupasını da aynı şekilde altı sezon üstüste kazandığını hatırlatmakta fayda var.

Maç bugün saat 19.00'da Ankara Atatürk Spor Salonu'nda oynanacak ve D- Spor'dan naklen yayınlanacak.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

mersinin avrupa kupalarına katılmama kararının ekonomik olduğu söyleniyor, ama 4 tane amerikalı ve birçok yerli oyuncu transfer etmek için para bulmuşlar..bence ülkemizi temsil etmeleri gerekirdi, bu kararı ne kabul edilebilir nede spor ahlakı ve milli duygular açısından etik bulmuyorum...botaş,samsun ve bjk nın bütçeleri çok mu geniş te onlar avrupaya katılıyor, hem bu takımlar avrupada ve ligde yıpranırken mersin yalnızca ligde mücadele edecek ve başarılı olduğunu savunacak yorgun takımları yenerek,,hiçte şık olmadı..

Selim Ugur dedi ki...

Mersin kupayi, fener babayi aldi.

Tebrikler Mersin..