BIY AD

24 Ekim 2009 Cumartesi

Samsun Basketbol: 51 - Tarsus Belediye:43 | | Kübra Siyahdemir ve Şut Tercihleri


Ligin ilk haftasında Samsun'da karşı karşıya gelen iki ekibin mücadelesinde kazanan taraf ev sahibi takım oldu. Hazırlık döneminde iki takımın da maçlarını izleme fırsatım olmuştu ve açıkçası maçı Tarsus tarafına biraz daha yakın görüyordum. Ev sahibi avantajını geçen sene iyi kullanan ve kazanmayı alışkanlık haline getiren Samsun takımının bunu devam ettirip ettiremeyeceği ise maçın sonucu belirleyecek temel unsurdu bana göre. Ve evsahibi avantajını iyi kullanan Samsun Basket son çeyrekte maçı almayı başardı.

Oldukça düşük skorlu başladı maç, iki taraf da haddinden fazla şut kaçırdılar ilk yarıda. Böyle olunca ilk çeyrek skoru 10-6 Samsun lehine, ikinci çeyrek skoru da 10-14 Tarsus lehine oluştu. Ve soyunma odasına 20-20 beraberlikle gidildi ilk yirmi dakika sonunda. Üçüncü çeyreğe iyi giriş yapan ev sahibi takım 19-13 önde tamamladığı bu çeyreğin ardından son on dakikada Tarsus takımına yakalanıp geçilse de son bir hamleyle maçı kazanmayı başardılar. Skoru belirleyen ise son anlarda yapılan taktik fauller oldu.


Samsun takımının Ankara'daki hazırlık turnuvasında sakatlığı nedeniyle forma giyemeyen oyuncusu Gülşah Akkaya maçı 12 sayı 3 ribaund 2 asist ile tamamlamış. Onun bu katkısı çok önemli Samsun'un yerli rotasyonu için zira Burcu'nun da ayrılmasından sonra düzenli skor katkısı verebilecek bir isim lazım. İlsu Darıcıoğlu, Hande Kayalar, Saynur Tozlu üçlüsünün 1/9 ile yalnızca 4 sayı ürettiği görünce Gülşah'ın bu katkısı daha anlamlı bir hale geliyor. Üretilen 51 sayının 35'i dört yabancıdan geldi Samsun takımında ama çok çok düşük yüzdelerle geldi bu sayılar. 4/15 ile oynayan Gaither, ve yine 4/15 ile şut kullanan Chaney'in bu yüzdelerle toplam 24 sayı üretmeleri ve maçı kazanmaları da Tarsus'un düşüneceği iş.

Tarsus takımını Samsun'a nazaran daha iyi bulduğumu söylemiştim yazının başında. Genç yerli oyunculara şans veriyor coach ama bunlardan öne çıkan isim Kübra Siyahdemir. Ona şut kullanma konusunda özgürlük tanınmış durumda ama bu durumu biraz suistimal ettiğini söylesem ileri gitmiş olmam sanırım. İlginç şut tercihlerini yazmıştım Ankara'daki turnuva sırasında. Bugün yine 2/14 gibi akılalmaz bir şut yüzdesi var Kübra'nın. Onun gibi bileği düzgün, şutu iyi olan bir oyuncunun üç sayı çizgisinin gerisinden 1/8 ile atması tamamen bu şut tercihleri ile alakalı. (İsabetli olan tek üçlüğünün de maçın en kritik anında Tarsus'u öne geçiren üçlük olduğunu hatırlatmakta fayda var.) Gününde olmasa da ona şut kullanması konusunda bu rahatlığı veren Erdal Yeğin bakalım nereye kadar sabredecek bu duruma. Ya da Kübra bu durumu ortadan kaldırabilmek için neler yapacak? Sezon içerisinde bunu gözlemleme fırsatı bulacağız bolca. Bu şut istatistiğinin yanında yazan 5 ribaund 5 asist 4 top kapmanın bir anlamı kalmıyor zira kullanılan 14 top hepsinin üstünü çizebiliyor bir kalemde.


Evinde kazanma alışkanlığını sürdürmesi önemliydi bugün Samsun Basketbol için. Tarsus ise haftaya Beşiktaş Cola Turka ile karşılaşacak evinde, severler böyle karşılaşmalarda sürprizler kovalamayı. Galibiyet için en az bir hafta daha beklemek zorundalar.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

samsun yeni bir takım kurmuştu ve seyircisi ile ilk defa buluşuyordu bu nedenle sporcular üzerinde inanılmaz bir psikolojik baskı yarattı ve kimse sorumluluk almak istemedi maç içinde, atış yüzdelerinin düşük olması salon atmosferinin (seyircinin) baskısından tarsus'un yanısıra samsunun da etkilenmesi idi...Ne varsa tecrübede var derler ya işte gülşah bu baskıdan bir an sıyrılıp takımı bir adım öteye götüren isim oldu

Adsız dedi ki...

samsun takımı tamamen yenilediği takımıyla ilk defa seyircisinin karşısına çıkıyordu, bu sebeple üzerlerinde heyecan ve psikolojik bir baskı vardı. Bu hallerinin oyuna da yansıdığını gördüm.. kimse riski almak istemedi ve atışlar başarısız oldu ,yani seyirci baskısından Tarsus'un yanı sıra samsun da etkilendi ve gerçek şut yüzdelerini oyuncular bulamadılar, ne varsa tecrübede var derler ya, işte Gülşah seyirciye erken adapte oldu ve attığı sayılarla takımı bir adım öne taşıdı...maçta samsun'un hızlı hücumları samsun yarı sahasında hep kasti faullerle kesildi, bir çoğu da boş pozisyonlardı..eğer samsun takımı seyirciye kısa sürede alışırsa gerçek skorel bünyesine kavuşacağını düşünüyorum..