BIY AD

20 Ekim 2009 Salı

Süper Kupa Finali


Futboldaki Super Cup'ın parkelerdeki eşleniği olarak bayan basketbolunda ilk kez bu sezon düzenlenmeye başlanacak olan ve 2008-2009 sezonu FIBA Eurocup şampiyonu olarak Galatasaray'ın final oynamaya hak kazandığı Super Cup karşılaşması bugün saat 16.45'de oynanacak ve Galatasaray resmi kanalından canlı olarak yayınlanacak.

Sabah uçağıyla Rusya'ya giden Sarayın Sultanları'nda yurtdışı kampında omzundan sakatlanan Tuğba Palazoğlu bu maçta forma giyemeyecek. Geçen sezon play-off yarı finalinde sakatlanan ve çapraz bağlarını kopartan Işıl Alben ise beklenilenden daha erken dönmüş durumda ve geçtiğimiz hafta Targoviste takımıyla Abdi İpekçi'de oynanan hazırlık karşılaşmasında az da olsa forma giyme şansı buldu. Bugün için riske edilmeyecektir diye düşünüyorum ama onun benchde formasıyla oturması bile önemli anlamlar taşıyor takım için, Rusya'da da takımla beraber olacak kendisi tıpkı hazırlık döneminde oynamayacak olsa da katıldığı kamplar, gittiği hazırlık karşılaşmaları gibi. Yerli kadrodaki bu iki sakatlık dışında en önemli eksik kuşkusuz Seimone Augustus. Wnba sezonunun henüz başında sakatlanan, tıpkı Işıl Alben gibi çapraz bağlarını kopardı o da, ve sezonu kapatan Augustus bu sezonu basketbol oynamadan geçirmesinin basketbola tam manasıyla sağlıklı dönebilmesi adına daha faydalı olacağını söyleyerek takımdan affını istemiş, Mihriban Oğuz'un söylediklerine göre. Ve tabii onun yokluğunda o bölgeye henüz bir transfer yapılmamış olması bu karşılaşmada büyük problemler yaratacaktır maç içinde. Bunun da ötesinde, oraya bir transfer yapılacak mı o kısım da muallak şu an için.

Rakip Spartak Moskova ise 2006 sezonunda Eurocup'da oynadığı 16 karşılaşmada elde ettiği 13 galibiyet ile, finalde Pays D’Aix takımını iki maçta toplam 21 sayılık bir farkla mağlup ederek kupaya ulaşmıştı. O şampiyonluğun ardından bir adım yukarıya, Euroleague'e geçen Rus takımı son üç sezonda bu ligde oynadığı 45 karşılaşmanın 40'ını kazanmayı başararak önemli bir istikrar yakaladı bu anlamda. Tina Thompson'lu, Sue Bird'li, Diana Taurasi'li kadrosuyla 2007 sezonunda Euroleague şampiyonluğuna ulaşan Spartak Moskova takımı bir sonraki sezon Sandrine Gruda - Penny Taylor - Suzy Batkovic - Deanna Nolan - Yelena Leuchanka gibi isimlerle mutlu sona ulaştı. Geçtiğimiz sezon ise Sue Bird -Lauren Jackson - Diana Taurasi gibi dünya çapında isimlerle kupaya uzanan Rusların bu alanda kısa vadede rakipsiz olduklarını söylemeye gerek yok.

Bu kadrolarını korudukları gibi bir de bu kadronun üstüne Anete Jekabsone-Zogota, Korstin, Wade-Lawson ve McCarville takviyelerini gerçekleştirdiler bu yıl ki bu da onların yine bu sezonun en iddialı Euroleague takımı olduklarını göstermeye yeterlidir sanırım.

Super Cup finalinde ise Lauren Jackson, Sue Bird ve Diana Taurasi'nin oynayamayacağı konuşuluyor, kesin olan bir bilgi değil bu ama çok çok yüksek ihtimalle oynamayacak bu üç yıldız oyuncu Galatasaray'a karşı. Finalde sahaya çıkacak olan kadronun ise şu şekilde olması bekleniyor:



Bu kadroyla ay başında İstanbul'a gelerek, Fenerium Cup'a katılan ve oynadığı üç karşılaşmayı da kazanarak şampiyon olan Spartak Moskova Fenerbahçe takımıyla oynadığı karşılaşmayı da 86-64 gibi farklı bir skorla kazanmayı başarmıştı. Ki o maçlarda da yukarıda ismini saydığım oyuncuların hiçbiri oynamamıştı, üstelik McCarville de takıma henüz katılmıştı. Bu eksiklere rağmen oldukça rahat maçlar çıkartmışlardı İstanbul'da. Bu kadroya üç tane süper star eklendiğinde neler olacağı ise hayal gücünüze kalmış artık, tabii ki yine şampiyonluğun en büyük adayı konumundalar Euroleague'de.

Spartak Moskova'nın aslarından mahrum olsa da koz dolu bu kadrosuna karşın bizim elimiz ise hiç de iyi değil. Yerli rotasyonun en önemli parçası ve fark yaratan tek ismi Işıl Alben'den mahrum olduğumuz gibi geçen sezon içerdeki Dinamo Kursk maçı ile zirve yapan ve kupanın kazanılmasını sağlayan ana isim olan Seimone Augustus'un olmayışı epeyce zorlayacak takımı. Bunun yanı sıra yabancıların henüz uyum aşamasında olması, oyun kurucu Nilay Yiğit'in takıma bu sezon başında katılmış olmasının saha içinde yaratacağı sorunlardan da rahatlıkla bahsedebiliriz işin teknik kısmında. Saha kenarında ise Spartak Moskova karnesi kırıklarla dolu bir Zafer Kalaycıoğlu portresi var ki ona hiç girmeyelim derim.

Avrupa bayan basketbolunda ilk kez yapılacak olan bir mücadelede yer almak, Galatasaray adını oralara çıkartabilmek önemli şüphesiz. Bayan basketbolunda son dönemde yükselen bir Türkiye trendi var ki içerisinde bulunduğumuz sosyal ve toplumsal durumlar açısından da bayanlarımızın bu çıkışı çok önemli bence, bu açıdan da ilk kez yapılacak bir bayan basketbol organizasyonunda Türkiye bayrağını oraya çıkartabilmek bile yeterlidir benim açımdan. Biz kendi sistematiğimiz içerisinde basketbolumuzu oynayıp, oyun zora girdiğinde anlamsız ön alan baskısını denemez isek ve tabii Spartak Moskova'lı oyuncular da kendi ortalamalarının altında bir yüzde ile maçı götürürlerse bir şansımız olabilir belki, maçı kazanmak adına.

Bir Avrupa kupasının daha yine Galatasaray'lı oyuncularında ellerinde yükselebilmesi, sarı kırmızıya bürünebilmesi umudu ise bambaşka bir duygu, yaşamayan bilemez. Yarın saat 16.45'de kitleneceğiz yine maça tıpkı 17 Mayıs'da olduğu gibi tıpkı 9 Nisan'da olduğu gibi.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Spartak ta fowles dışında geçen seneki yıldızlar yok, yenilmeyecek bir kadro değiller bence fb yabancısız 3 çeyrek başabaş oynamıştı bunlarla gs eğer baştan teslim olmazsa kazanma şansı yok değil

Oylum Tanış dedi ki...

Başarılar "Saray'ın Sultanları".