BIY AD

28 Ekim 2009 Çarşamba

Galatasaray: 76 - Cras Basket Taranto: 64 | | Yasemin'den Sevgilerle


Avrupa'da geçen sezonu kupayla noktaladığımız Cras Basket Taranto maçından sonra bu kez bir üst seviyede, Euroleague'de yine İtalyan temsilcisi ile bu sezonu açıyor olmamız maçın en ilgi çekici detayıydı maç öncesinde. Bunun yanı sıra İtalyan takımındaki oyuncuların da bazı ruhsal çözümlemeler yaşadığı kesin maç öncesinde. Geçen sene dolu bir salon, hiç susmayan bir taraftar varken bu sefer daha modern, daha Avrupa-i bir salon fakat maçı izlemeye gelen bir avuç taraftar. Ne düşündüklerini merak ediyorum açıkçası, gelirken neler hayal etmişlerdi acaba.

Geçen sezon maça başladığımız ilk beşten sadece Sophia Young vardı bugün hava atışı için sahaya gelen beşte. Nilay Yiğit - Jia Perkins - Sophia Young - Ivana Vecerova- Yelena Leuchenka beşi ile başladık maça. İlk dikkat çeken durum Sophia'nın yine üç numarada başlayacak olmasıydı Rusya'da olduğu gibi, İtalyan takımının beşi de sahaya gelirken. İlk beşimize baktığımızda Jia Perkins driplingi ile çok da iyi olmayan şutu ile ve Sophia'nın orta mesafe şutuna fazlaca güvendiğimiz belli oluyordu zaten. Bu iki oyuncu da yanıltmadılar bu tercihi yapan coach Kalaycıoğlu'nu ve bu çeyrekte üretilen total 19 sayının 13'üne imzalarını attılar. Sophia'nın bu durumuna zaten alışığız bizler, önemli olan Jia Perkins'in vereceği katkı. Ve bu katkının ne ölçüde istikrarlı olacağı. Spartak ve Botaş maçlarından sonra bugun oynayacağı oyun önemliydi kendi adıma. Maçın ilk altı dakikasını bu beşle tamamlarken skor da 10-10 berabere geçildi, karşılıklı basketlerle. Bu dakikadan sonra önce Nilay- Işıl ve sonra da Ivana Vecerova - Yasemin Horasan değişiklikleri gerçekleştirildi. Işıl'ın son saniye basketi ile de çeyreği 19-15 önde tamamladık. Ama skordan da anlaşılacağı üzere gayet ortada bir oyun vardı ilk on dakikada.

İkinci çeyreğe ise Işıl - Jia Perkins - Esra Şencebe - Ivana Vecerova - Yasemin Horasan beşi ile başladık. Bu beşte tercih edilen üç kısanın da hızlı şekilde karşı sahaya geçebiliyor olması oyunu hızlandırma isteğinde olacağımızın bir göstergesiydi aslında. Çeyreğin hemen başında Yasemin Horasan'ın asistinde Jia Perkins'in üçlüğü ile ilk sayılarımızı bulsak da devamı için yaklaşık üç buçuk dakika beklememiz gerekti. (22-17) Devreye 6.35 kaladan devre sonuna kadar yakalanan bir 24-8'lik Galatasaray serisi var, bu seriyi iyi okumak gerekiyor. Hareketli ve diri bir savunma zaten bu serilerin olmazsa olmazıdır ama hücumda bu sezon özelinde gördüğümüz en hareketli Galatasaray hücumlarını izledik. Tam 7 ayrı oyuncunun elinden üretilen toplam 24 sayı, bunu çok daha değerli hale getiriyor şüphesiz. Bir üçlük, bir de basket faul ile 6 sayı üreten Esra ile yine bu altı dakikalık sekansta 6 sayı üreten Sophia Young skoru üstlenen isimler oldular.

3. çeyrekte ise roller değişti, tam da beklediğim gibi. Bu tarz öne geçişlerin ardından rakibin belli bir direnci daha olur ikinci devrenin başında, onu kıramazsanız eğer ufak ufak fark kapanmaya başlar. Ve bu durum sanılanın aksine önde olan takım için daha sıkıntılıdır bana göre. Hücumda hareketliliğimizi kaybetmemizin yanına bir de savunma direncimizin düşmesi eklenince farkı kapatmaya başladı İtalyan'lar. Henüz çeyreğin yarısı geçmeden skorboardda meydana gelen bozukluk hızlarını yavaşlatmak adına işimize gelmiş olsa da çeyrek bittiğinde düzelen skorboard 57-50'i gösteriyordu. Taranto'nun yakaladığı 20-8'lik seriyi bizler gibi rahat tavırlar sergileyerek izleyen Kalaycıoğlu'nun da katkısı es geçilemez tabii bu geri dönüşte.

Son çeyreğe Yasemin Horasan'ın 4 sayısı ile başladık, hücumda zorlanıp kolay sayı yiyorduk ki imdadımıza İtalyan takımının koçu yetişti. Bana göre haklı olduğu bir pozisyonda itirazın dozunu abartınca hücumda iken teknik faul yedirdi takımına. Ve 8-9 aralığına inmesi muhtemel olan fark ki bu süreçte hücumda sayı bulamamamız dikkatlerden kaçmamalı, iki serbest atış ve bir de güzel hücum sonrası gelen basketle 15'e çıktı tekrar. Ve bitime 7 dakika kala kapıyı kapattık orada, arkadan çok uğraştılar ama biz kapıyı kapatmıştık bir kere.

Botaş maçından sonra Yasemin Horasan hakkında yazmıştım, kendini toparlaması gerektiğini ve sahadaki o veteran oyuncu havalarından bir an önce kurtulması dileğimizi iletmiştim. Bugün 5/7 saha içi isabeti 2/2 serbest atış ile 12 sayı üreten Yasemin Horasan 5'i hücum ribaundu olmak üzere 9 da ribaund çekti. Bütün bu rakamların üstünde yer alan durum ise onun basketbol oynama isteği idi. Uzun zamandır böylesine bir Yasemin Horasan performansı izlememiştik, Galatasaray forması ile izlediğim en iyi, Euroleague'deki ilk maçımız olması dolayısıyla da en anlamlı Yasemin Horasan performansı diyebilirim rahatlıkla. Onun bu oyununu sahaya yansıtması, her maç bu kadar yüzdeli oynaması değil kastettiğim, bu isteği göstermesi takımın bir seviye daha yükselmesini sağlayacaktır TBBL'de.

Ribaundlarda sağlanılan 35-22'lik üstünlük de Yasemin Horasan kaynaklı. Ekstra hücumlar sağladı bize aldığı ribaundlar ile. Sophia Young'ı anlatmaya gerek yok, o hep aynı. 15 sayı 8 ribaundunu yazdı gene istatistik kağıdına. Takımı genel olarak değerlendirmek şu an için pek doğru olmayak diye düşündüğüm için böyle isim isim gidiyorum ama bu da pek alışık olmadığım bir tarz, biraz daha zaman geçsin ve biz yeniden büyük resime bakmaya çalışalım bence.

Az kalsın unutuyordum, Bahar Çağlar diye bir oyuncu almışız, çok iyi oyuncu diyorlar. Bakalım artık, izleyip karar veririz.

1 yorum:

Selim Ugur dedi ki...

sisssst ssssiiiiiist Bahar naber?

Ozel seyircisi olup da iki seneden beri her mac bench'te oluran baska bir oyuncumuz var mi bilemiyorum??